Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.12.2007 18:58

Prosím o pomoc při určení pár zviřátek..
1) je toto mravkolev?

23.12.2007 18:59

zelvickahanka napsal(a):
1) je toto mravkolev?

ještě

23.12.2007 19:00

zelvickahanka napsal(a):
ještě jedna

a ještě dotaz - jakto, že má tak "roztažený" zadeček? Po pár dnech to zmizelo. Mohla to být samička s vajíčky?

23.12.2007 19:01

zelvickahanka napsal(a):
a ještě dotaz - jakto, že má tak "roztažený" zadeček? Po pár dnech to zmizelo. Mohla to být samička s vajíčky?

Dál - tento pavouk - moc z něj vidět není, ale má hezkou kresbu, co to může být?

23.12.2007 19:01

zelvickahanka napsal(a):
Dál - tento pavouk - moc z něj vidět není, ale má hezkou kresbu, co to může být?

dál tahle krásná můra..

23.12.2007 19:02

zelvickahanka napsal(a):
dál tahle krásná můra..

a toto - lišaj?

23.12.2007 19:03

zelvickahanka napsal(a):
a toto - lišaj?

a už vážně poslední. Tohle nám v létě ukrutně cvrkalo pod okny celou noc (bydlím v 7. patře, i tam to bylo slyšet, jako by vám seděl u ucha!)

23.12.2007 20:27

zelvickahanka napsal(a):
a už vážně poslední. Tohle nám v létě ukrutně cvrkalo pod okny celou noc (bydlím v 7. patře, i tam to bylo slyšet, jako by vám seděl u ucha!)

Takže deme na to :
1) jo je to mravkolev, nejspíš Myrmeleon formicarius
2) pavouk - snovačka půdní (Steatoda triangulosa)
3) můra - drsnokřídlec březový (Biston betularius)
4) lišaj - lišaj lipový (Mimas tiliae)
5) zajmavý zvířátko - cvrčivec révový (Oecanthus pellucens)

Pěkný

23.12.2007 22:54

argy napsal(a):
Takže deme na to :
1) jo je to mravkolev, nejspíš Myrmeleon formicarius
2) pavouk - snovačka půdní (Steatoda triangulosa)
3) můra - drsnokřídlec březový (Biston betularius)
4) lišaj - lišaj lipový (Mimas tiliae)
5) zajmavý zvířátko - cvrčivec révový (Oecanthus pellucens)

Pěkný

Ty jo cvrcivec.... ani neznam..... jak je asi velkej???
jinak preju krasy svatky a hodne chovatelskejch a vsech moznejch jinejch uzpechu do noveho roku

23.12.2007 23:33

minienti napsal(a):
jinak preju krasy svatky a hodne chovatelskejch a vsech moznejch jinejch uzpechu do noveho roku

Jestli se chceš o cvrčivci dozvědět víc tak doporučuju stránky http://www1.osu.cz/orthoptera/ - pod cvrčkama (Gryllidae) ho najdeš
Veselé Vánoce a PF 2008 !

24.12.2007 11:29

argy napsal(a):
Jestli se chceš o cvrčivci dozvědět víc tak doporučuju stránky http://www1.osu.cz/orthoptera/ - pod cvrčkama (Gryllidae) ho najdeš
Veselé Vánoce a PF 2008 !

No teda..! Díky vám, to jste mě potěšili!
A taky přeji krásné svátky a hodně chovatelských úspěchů do Nového roku!

28.12.2007 04:02

minienti napsal(a):

Cvrčivec révový se šíří z jižní Moravy do Čech. V posledních letech ho pravidelně slýchám (a občas i vídám) v Praze, často i v blízkosti rušné ulice. Stridulace samců je poměrně hlasitá, ale je dobře slyšet jen v určitém prostorovém úhlu. Popojdete-li kousek vedle, zvuk se výrazně ztlumí.

12.1.2008 21:08

reeve napsal(a):
Cvrčivec révový se šíří z jižní Moravy do Čech. V posledních letech ho pravidelně slýchám (a občas i vídám) v Praze, často i v blízkosti rušné ulice. Stridulace samců je poměrně hlasitá, ale je dobře slyšet jen v určitém prostorovém úhlu. Popojdete-li kousek vedle, zvuk se výrazně ztlumí.

Zdravím, přidávám pár pavoučích fotek - mamka povolila malé akvárko, pokud z něj neutečou :-)

12.1.2008 21:09

zelvickahanka napsal(a):
Zdravím, přidávám pár pavoučích fotek - mamka povolila malé akvárko, pokud z něj neutečou :-)

ještě jedna

12.1.2008 21:09

zelvickahanka napsal(a):
ještě jedna

v rodinném kruhu

12.1.2008 21:11

zelvickahanka napsal(a):
1) je toto mravkolev?

a teď ještě jedna prosba - co je tohle za hmyza? Já si myslím, že by to mohl být červec, ale.. no každopádně se nám to ubydlelo na rostlince granátového jablka a dost ji to likviduje. Omlouvám se za kvalitu fotek, je to foceno skrze okulár starého světelného mikroskopu..

12.1.2008 21:12

zelvickahanka napsal(a):
a teď ještě jedna prosba - co je tohle za hmyza? Já si myslím, že by to mohl být červec, ale.. no každopádně se nám to ubydlelo na rostlince granátového jablka a dost ji to likviduje. Omlouvám se za kvalitu fotek, je to foceno skrze okulár starého světelného mikroskopu..

celá potvůrka

12.1.2008 21:15

zelvickahanka napsal(a):
celá potvůrka

tipuji okřídlený sameček, nevešel se celý.. křídla 4, skoro bez žilnatiny - viděla jsem jen jednu žilku, možná dvě

12.1.2008 21:16

zelvickahanka napsal(a):
tipuji okřídlený sameček, nevešel se celý.. křídla 4, skoro bez žilnatiny - viděla jsem jen jednu žilku, možná dvě

poslední celá

18.1.2008 18:45

zelvickahanka napsal(a):
poslední celá

to spíš roztoč než hmyzák, ale co to je neporadím.

19.1.2008 03:03

detreux napsal(a):
to spíš roztoč než hmyzák, ale co to je neporadím.

Řekl bych, že to skutečně bude spíš ten červec, konkrétně asi rod Pseudococcus. Tvar těla těchto parazitů skutečně nevypadá moc "hmyze", ale náznak článkování na zadečku ukazuje, že to roztoč asi nebude.

27.1.2008 09:34

reeve napsal(a):
Řekl bych, že to skutečně bude spíš ten červec, konkrétně asi rod Pseudococcus. Tvar těla těchto parazitů skutečně nevypadá moc "hmyze", ale náznak článkování na zadečku ukazuje, že to roztoč asi nebude.

Zdravim pripojuju se k tematu a prosim vas o urceni tohodle vrubouna ma presne 1 cm.

27.1.2008 09:36

minienti napsal(a):
Zdravim pripojuju se k tematu a prosim vas o urceni tohodle vrubouna ma presne 1 cm.

a jeste jednou

27.1.2008 09:39

minienti napsal(a):
a jeste jednou

Nasel sem ho kdyz sme s kamosem byly se stanem na vejlete tejden sme chcali na jedno misto a divili by ste se co nam tam vsechno prislo a priletelo

27.1.2008 13:40

minienti napsal(a):
Nasel sem ho kdyz sme s kamosem byly se stanem na vejlete tejden sme chcali na jedno misto a divili by ste se co nam tam vsechno prislo a priletelo

jeste tadytoho Heliconiuse prosím.....

27.1.2008 13:41

minienti napsal(a):
jeste tadytoho Heliconiuse prosím.....

Jo tag uz to vim je to H. sara sorry toho vrubouna porad nevim....

27.1.2008 16:28

minienti napsal(a):
Jo tag uz to vim je to H. sara sorry toho vrubouna porad nevim....

Zdravíčko :-)
Ještě já se svým asihmyzem. Napadlo mě, podle popisu v knize, jestli by to nemohly být molice. Ještě pár novějších fotek.. předek - hlava, tykadla - hádám, že tohle je sameček

27.1.2008 16:28

zelvickahanka napsal(a):
Ještě já se svým asihmyzem. Napadlo mě, podle popisu v knize, jestli by to nemohly být molice. Ještě pár novějších fotek.. předek - hlava, tykadla - hádám, že tohle je sameček

detail jeho zadečku - má tam takové nějaké přívěsky či co

27.1.2008 16:30

zelvickahanka napsal(a):

tělo - takové zavalité, ke konci se rychle zužuje. Bohužel ty fotky rpostě nejsou nic moc. Mám jen malý mikroskop se zrcátkem a světla kvaem ubývalo

27.1.2008 16:30

zelvickahanka napsal(a):

křidélko - je tam trochu vidět ta jedna žilka

27.1.2008 16:31

zelvickahanka napsal(a):

a ještě celá tahle potvůrka - malá bílá "muška" dlouhá asi 1 mm

27.1.2008 16:32

zelvickahanka napsal(a):

ta druhá potvůrka - nevím, jestli k sobě patří..

27.1.2008 16:33

zelvickahanka napsal(a):

mají na bocích nějaké takové háčky a chloupky, které se ale hrozně snadno lámou

27.1.2008 16:34

zelvickahanka napsal(a):

některé z těch "chlupů" jsou značně dlouhé

27.1.2008 16:36

zelvickahanka napsal(a):

a nakonec z jiného soudku - toto jsem chytila na vrchní straně listů (tamti předtím byli všichni na rubu), zdá se mi, že tam tato potvůrka buď dělá nebo využívá něco jako tenké pavoučí sítě. Tipla bych nějakého roztoče

27.1.2008 16:37

zelvickahanka napsal(a):

ještě jeden. Tohle všechno se promenáduje po mém granátovém jablku. Schnou a kroutí se mu listy. Kdybyste někdo věděli, co proti tomu, taky budu moc ráda :-)

27.1.2008 16:54

zelvickahanka napsal(a):
ještě jeden. Tohle všechno se promenáduje po mém granátovém jablku. Schnou a kroutí se mu listy. Kdybyste někdo věděli, co proti tomu, taky budu moc ráda :-)

Zdravím, vruboun je Onthophagus verticicornis, hmyzáci jsou fakt molice (Aleyrodoidea) - to kulatý jsou larvy. A poslední zvířátko je nějakej roztoč (Acari).
Co proti tomu ? Jedině postřik, přípravky proti molicím jsou k dostání v každém květinářství

27.1.2008 17:11

argy napsal(a):
Zdravím, vruboun je Onthophagus verticicornis, hmyzáci jsou fakt molice (Aleyrodoidea) - to kulatý jsou larvy. A poslední zvířátko je nějakej roztoč (Acari).
Co proti tomu ? Jedině postřik, přípravky proti molicím jsou k dostání v každém květinářství

Diiiky za odp. jak je to s jeho vyskytem?? Je hojnej???.....

27.1.2008 17:49

minienti napsal(a):
Diiiky za odp. jak je to s jeho vyskytem?? Je hojnej???.....

U nás hlavně na jihu Moravy, na Slovensku hojnější.

28.1.2008 02:01

zelvickahanka napsal(a):

Přesněj rečeno podle vzhledu a podle toho co to dělá,bych to zařadil do čeledi Tetranychidae což sou svilušky.

28.1.2008 18:04

sova napsal(a):
Přesněj rečeno podle vzhledu a podle toho co to dělá,bych to zařadil do čeledi Tetranychidae což sou svilušky.

Ale ja ho nasel u Litomeric to je Usteckej kraj sev. Cechy

Přidejte reakci

Přidat smajlík