Chtěl bych se zeptat,
zda je ještě relativní možnost, že se vylíhnou Pavonie, které se doteď nevylíhly, jestli už na ně není pozdě. Protože letos byla poměrně slabá zima, prozatím se z 10 vylíhly 2, a to před 10 dny. Od té doby se nic dalšího nelíhne. Je možné, aby 8 / 10 jedinců přeleželo do dalšího jara?
Díky moc
grave
napsal(a):
Chtěl bych se zeptat,
zda je ještě relativní možnost, že se vylíhnou Pavonie, které se doteď nevylíhly, jestli už na ně není pozdě. Protože letos byla poměrně slabá zima, prozatím se z 10 vylíhly 2, a to před 10 dny. Od té doby se nic dalšího nelíhne. Je možné, aby 8 / 10 jedinců přeleželo do dalšího jara?
Díky moc
A jsou kukly živé?
grave
napsal(a):
Chtěl bych se zeptat,
Díky moc
Nepíšeš, při jaké teplotě zimovaly. Pokud dobře nepřemrzly, může to být velký problém. Mně se líhnou asi za týden po přemístění do tepla. Pokud se nevylíhnou do 14 dní, budou asi přeleželé. Kdybychom věděli, že po vložení do ledničky a postupném zmrazení na -12 st. se dají následně vyhnat z kukel, bylo by to i tak dobré. Ale to taky moc nefunguje. Takže smůla.
mimmo
napsal(a):
Nepíšeš, při jaké teplotě zimovaly. Pokud dobře nepřemrzly, může to být velký problém. Mně se líhnou asi za týden po přemístění do tepla. Pokud se nevylíhnou do 14 dní, budou asi přeleželé. Kdybychom věděli, že po vložení do ledničky a postupném zmrazení na -12 st. se dají následně vyhnat z kukel, bylo by to i tak dobré. Ale to taky moc nefunguje. Takže smůla.
Mno, to je dost těžké, odhadnout zimovací teploty. Byly venku celou zimu, ani "hodinu" v teple domova... Do tepla jsem je nepřemisťoval, první jedinci se líhnuti spontánně, závisle na venkovní teplotě.
To mě taky napadlo, je to tedy zbytečné zkoušet s mrazničkou?
grave
napsal(a):
Mno, to je dost těžké, odhadnout zimovací teploty. Byly venku celou zimu, ani "hodinu" v teple domova... Do tepla jsem je nepřemisťoval, první jedinci se líhnuti spontánně, závisle na venkovní teplotě.
To mě taky napadlo, je to tedy zbytečné zkoušet s mrazničkou?
Mrazničky bych se bál. Je v ní vždycky pod -20st. Ale zkoušel bych simulovat delší cyklus ve staré ledničce, která mrazí jen do -12st. Týden +5 a týden -10 apod. Po několika měsících bych zkusil , co to udělá po skokovém zvýšení teploty. Kdysi jsem zkoušel jeden měsíc a vůbec nic. Taky mám pár přeležených kukel a ocenil bych nějakou novou fintu, jak na přírodu vyzrát. Letos jsem naměřil při zimování minimum -9st. a to nebylo dost. Na druhou stranu nevím, co pavonie vydrží. Četl jsem, že např. kokony S. pyri hynou při teplotách pod -15st.C. Asi proto jsou jen na jih od Brna.