Pomozte s určením zlatohlávka

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.9.2008 19:44
djdoor

XXX.XXX.172.146

Poměrně krátký čas se věnuji sbírání brouků. Bohužel mé zkušenosti a ani rozsah mé sbírky někdy neumožňují určit 100% některého krasavce. Přestože mám hodně literatury a začínám s ní umět pracovat, pokud nemám brouka s čím porovnat, často se mi podobné druhy nedaří odlišit. Letos jsem si z Chorvatska dovezl, mimo jiné, sérii zlatohlávků. Většinou jsou zlatozelení, jako ten na fotografii, 2 mají krovky s nádechem do hněda či červena. Jelikož předpokládám, že jde o jeden druh přikládám foto pouze jedno. Velikost je mezi 20-22mm. Myslím, že je to Eupotosia affinis, nebo Potosia angustata. Budu vděčný za každou radu.

25.9.2008 16:11
euny

XXX.XXX.133.140

djdoor napsal(a):
Poměrně krátký čas se věnuji sbírání brouků. Bohužel mé zkušenosti a ani rozsah mé sbírky někdy neumožňují určit 100% některého krasavce. Přestože mám hodně literatury a začínám s ní umět pracovat, pokud nemám brouka s čím porovnat, často se mi podobné druhy nedaří odlišit. Letos jsem si z Chorvatska dovezl, mimo jiné, sérii zlatohlávků. Většinou jsou zlatozelení, jako ten na fotografii, 2 mají krovky s nádechem do hněda či červena. Jelikož předpokládám, že jde o jeden druh přikládám foto pouze jedno. Velikost je mezi 20-22mm. Myslím, že je to Eupotosia affinis, nebo Potosia angustata. Budu vděčný za každou radu.

Cetonia aurata Zlatohlávek zlatý

26.9.2008 14:29
djdoor

XXX.XXX.172.146

euny napsal(a):
Cetonia aurata Zlatohlávek zlatý

Zlatohlávka Cetonia aurata bych myslím poznal, i když je to údajně dost variabilní druh. Zlatohlávek na fotografii je o trochu větší (Z. zlatého ve sbírce mám) a není tak lesklý.

2.10.2008 13:51
djdoor

XXX.XXX.172.146

djdoor napsal(a):

Tady se mi zlatohlávka podařilo vyfotit o trochu lépe...

25.10.2008 20:28
vladimir hula

XXX.XXX.55.245

djdoor napsal(a):
Tady se mi zlatohlávka podařilo vyfotit o trochu lépe...

Je to nějaká Potosie, tuším že affinis by to být mohla, ale v cChorvatsku dělá nějakou formu, co si pamatuji, i cuprea a ta vypadala podobně. Chce to zapátrat :) VH

Přidejte reakci

Přidat smajlík