Chtěl bych vas poprosit zda byste mi mohli poradit, nebo říct kde asi dělám chyby. První exoticky brouk kterého jsem si pořídil byl Smaragdesthes africana smaragdina, tehdy jsem si koupil 8 larev a ze všech mi vylezli brouci, kteří se pařili a snad samice i kladly vajíčka, ale larvy tam žadne nebyly, brouky jsem měl asi 4-5 měsicu než zemřel poslední samec, pak už tam byly jen samice.
Před časem jsem si koupil pár imag Eudicella smithi bertherandi, po necelém měsíci mi zemřela samice, samec žije dal, po larvách jsem se ještě nedíval, i když to je asi měsíc co samice zemřela, takže by asi měly byt larvy vylíhle.
A ještě mam doma par(1,1) larev poliphemus, ale o tom se rozepíšu až pak.
To je asi vše, za každou radu budu vděčný.
mh
napsal(a):
Chtěl bych vas poprosit zda byste mi mohli poradit, nebo říct kde asi dělám chyby. První exoticky brouk kterého jsem si pořídil byl Smaragdesthes africana smaragdina, tehdy jsem si koupil 8 larev a ze všech mi vylezli brouci, kteří se pařili a snad samice i kladly vajíčka, ale larvy tam žadne nebyly, brouky jsem měl asi 4-5 měsicu než zemřel poslední samec, pak už tam byly jen samice.
Před časem jsem si koupil pár imag Eudicella smithi bertherandi, po necelém měsíci mi zemřela samice, samec žije dal, po larvách jsem se ještě nedíval, i když to je asi měsíc co samice zemřela, takže by asi měly byt larvy vylíhle.
A ještě mam doma par(1,1) larev poliphemus, ale o tom se rozepíšu až pak.
To je asi vše, za každou radu budu vděčný.
spíše popište v jakých podmínkách je chováte aby vám mohl někdo poradit v čem děláte chybu, jaká je teplota, jak často krmíte, jaká je vlhkost substrátu, jak je substrát hrubý a z jakého je listí, vámi popsané druhy se množí velice snadno a po čase jich je poměrně velké množství, oba druhy chovám několik let a vždy je larev hojný počet, u polyphemusek larev 1,1 by byla velká náhoda kdyby se brouci vylíhli stejně u velkých druhů jsou rozdíli v líhnutí kukel razantní, v současné době se líhnou imaga u mě ze stejně starých larev, kdy první brouk vylezl před cca dvěma měsícema, další v průběhu nich a poslední jedinci jsou zapouzdřeni ještě v kuklách takže dříve jak za měsíc se nevylíhnou, vždy je lepší mít alespoň deset lépe však 15 larev aby byl úspěch zaručený.
Dobry den, děkuji že jste mi alespon odepsal. Takže Smaragdesthes africana smaragdina jsem měl substat přimo od prodejce, takže neevim z čeho přesně byl, ale myslim že se zminoval že listi zbyral v bukovem lese, dřevo nevim, sobsrat jsem nechaval kvuli doporučeni raději suší (ne uplně suchy samozřejmě), brouky jsem krmil vesměs deně, někdy časteji, vyjimečně ob den, ale vždy tam měly co papat.
Eudicella smithi bertherandi mam použe v dubove hrabance, ktera je 10cm silna (vrstva) vespod jemnější (ne uplně jemna) a na uplnem povrchu je dost na hrubo. S vlhkosti je to tak že vrchni nacelý centimetr je zcela suchy, pod nim je cca 5 cm vlhči a cca 5cm ode dna je doopravdy vlhky - nepřevlhčený.
žádné zásadní chyby neděláte, popíši vám jak je chovám já i když je to obdobné, brouky mám umístěné ve třílitrových láhví s plastovým víčkem, kde je vyvrtaných asi 15 otvorů o průměru 3mm, toto výčko zabraňuje přeschnutí substrátu, ten je z bukové a dubové hrabanky spíše jemnější konzistence což je někdy důležité, někteří brouci neradi kladou vajíčka do hrubšího substrátu, ten je středně vlhký což znamená že při zmáčknutí drží u sebe ale nezebe do prstů, krmím banánem, důležitá je výška substrátu láhev je naplněná do třičtvrtě, larvičky především smaragdesthesů a jim podobným jsou po narození velké cca 2mm a velice obtížně se hledají, ´jsou téměř neviditelné u eudicel jsou o něco větší ale i tak dost malé chce to substrát pečlivě prohrabávat kousek po kousku, teplotu mám pokojovou. Jedlinský
Hlavně to chce svtit na ně lampičkou a teplotu ke 30°C, ale minimálně 25°C. Mě se taky nerozmnožili, a jediná chyba kterou jsem udělal byla teplota kolem 21°C, nic víc mě nenapadá.
Eudicelly smithi musí rozmnožit snad každý při dodržení úplně základních pravidel, u těch je ta teplota celkem jedno. Larvy se líhnou cca za 3 týdny z vajíček. Jestli jste se ještě nedíval jestli tam jsou, tak tam určitě budou, jestli ne, tak asi budete první komu se nepovedly rozmnožit
sova
napsal(a):
Pohlavi se pozna spocitanim stigmat (to sou ty cerveny kraviny na boku na kazdym clanku par)....proste dychaci otvory...samci maj o jeden par navic. tzn. tusim ze samice 7 paru, samec 8 paru mozna mozna o jedno vic,tedka si nejsem jistej, bude to chtit vic jedincu na kontrolu :)
S tímto určovacím znakem pohlaví nesouhlasím, možná to tak je u některých rodů pravidlem, ale většinou mají obě pohlaví stejně a nevidím důvod, proč by měli mít jiný počet, ale vesměs je u larev samců viditelná malá černé tečka na ventrální straně posledního článku zadečku, nevím, jaký je její anatomický význam, ale prokazatelně z tech co tam tu tečku opravdu mají, vylezou samci, ale z poloviny tech, co tam tu tečku nemají, taky vylezou samci, takže víc jak 50% tomu nedávám...pak by mohla být funkční molekulární metoda...hodíte larvu do mixéru, vzorek z ní dáte pod elektronový mikroskop a pak celkem zaručeně zjístíte, co ta kašička vlastně byla za pohlaví
Zdravím,
s tým určovaním pohlavia u lariev to tu už bolo, stačí len hľadať: http://serge.mallet.pagesperso-orange.fr/sexcetoE
- tu je to na pár druhoch pekne vidieť