Proč švábi "plivou"?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

nasuter

26.9.2013 01:37
nasuter

XXX.XXX.160.26

Zdravím!

Všiml jsem si nedávno takové zvláštní věci - konkrétně u Lucihormetica subcincta, ale to, co z toho zbylo, jsem našel i v jiných terárkách. Prostě a jednoduše: šváb sedí, najednou začne z ústního otvoru vypouštět pár kapek čiré tekutiny a ty kapky otře o to, na čem zrovna sedí (u mě borová kůra, do kartonu se to asi vpije rychleji). Kapky se vsáknou až za delší dobu - zůstává tam poměrně dlouho mokrý flek (rozhodně déle, než od vody). Napadlo mě, že je to nějaké značkování teritoria (pach kolonie), popř. zbavování se přebytečné vody, ale to by snad měly zařizovat malpighiovy trobice, ne? Budu vděčný, když mi tuhle podivnost někdo trochu osvětlí, poněvadž jsem se o účelu tohoto chování nikde nic nedočetl.

MS

2.10.2013 12:41
cyrtopholis

XXX.XXX.109.3

Dobrý den, ozvěte se panu Jiřímu Hromádkovi on bude vědět ;)

nasuter

3.10.2013 00:29
nasuter

XXX.XXX.160.26

jo, toho se plánuju zeptat na burze, akorát jsem zkoušel, jestli mi někdo neodpoví dřív :)

4.10.2013 17:56
cyrtopholis

XXX.XXX.109.3

nasuter napsal(a):
jo, toho se plánuju zeptat na burze, akorát jsem zkoušel, jestli mi někdo neodpoví dřív :)

jedine co Vam mohu sdelit je to ze moji svabi to delali take a zjevne jim to vubec nevadilo ba naopak normalne se mnozili :) takze se dle meho nazoru nejedna o zadnou abnormalitu ;)

nasuter

5.10.2013 08:26
nasuter

XXX.XXX.160.26

Netvrdim, ze to neni normalni. Jen me zajima, proc to delaj :D

7.10.2013 13:26
tonnymontana

XXX.XXX.71.100

neco me napadlo sice nejsem odbornik na svaby ale mrknul jsem se na internet a dost clanku se zminuje o vylucovani pachnouci tekutiny jako obrany mechanismus. zkuste ten vylucovany "sekret" odebrat treba jehlou a opatrne privonet zda pachne. smajlík

8.10.2013 15:07
chsajarsa

XXX.XXX.140.122

To dela spousta svabu, take jsme to pozoroval, podle me se tim zbavuji prebytecnych tekutin. Nektere druhy si takto oslintavaji potravu a muzou to asi oouzit i jako defensivni techniku, ale na obrany secret maji na zadecku vaky ze kterych ho strikaji ( Neostylopiga) nebo ruzne vyrustky, ktere pri obrane vystrkuji ven( Polyphaga).

Přidejte reakci

Přidat smajlík