PRAVÍ M. TORQUATA UGANDENSIS

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.1.2014 17:29
michal.siegel

XXX.XXX.56.19

Zdravím všechny chovatele!

Chtěl bych se zeptat, od hodně lidí jsem se dočetl, že pan Burda (pokud se nejedná o tohoto pána, pak se omlouvám, jen uvádím, co se na mnohých stránkách píše) v minulosti nakřížil M. torquata torquata a M. torquata ugandensis a prodával je jako čisté M. torquata ugandensis (dnes se běžně používá zkratka M. ugandensis). Tito brouci se však od čistých zásadně liší. Může mi někdo napsat, jak rozlišit pravé M. ugandensis? Já osobně larvy kupoval z importu, takže tam by problém být neměl, ale raději se zeptám a vylíhnuté dospělce potom porovnám. Zkoušel jsem obrázky na Googlu, jenže tam vypadá každá fotka jinak.

A ještě jeden dotaz - M. ugandensis v modré formě je také pravá, nebo se jedná o další křížení a obalamucení lidí?

Michal Siegel

3.1.2014 18:49
pterinochilus

XXX.XXX.237.174

M.torquata má všechny nohy pouze zeleno-černé, M.ugandensis má všechny nohy hnědo-černé. Ovšem žádné čisté v podstatě neexistují protože se jedná o poddruh stejného druhu a vzájemně se křízí i na přírodních lokalitách v Zairu, Kongu a Ugandě,jediní čistí jedinci jsou ugandy z Ugandy a torquaty z Kamerunu, ale i ti můžou a nemusí vypadat jako kříženci těchto poddruhů .Jinak ty zajímavé barevné mutace se taky vyskytují i v přírodě. Mnoho z nich popsal náš entomolog pan Tesař. Na vložené fotce samec M.ugandensis a samice kříženec(nazelenalý první pár noh). Kde jste sehnal ty larvy po rodičích z přírody, pokud jsou z Ugandy měl bych o ně táké zájem.
Mrkněte na fotky barev na tomto odkazu a to jsou všechny z přírody a také každá jiná.
http://en.wikipedia.org/wiki/Mecynorrhina_ugandensis

3.1.2014 19:04
pterinochilus

XXX.XXX.237.174

3.1.2014 19:04
pterinochilus

XXX.XXX.237.174

3.1.2014 19:19
michal.siegel

XXX.XXX.56.19

Děkuji za vyjasnění smajlík. Larvy jsem sehnal od pana Jiřího Synka - odkaz zde https://www.ifauna.cz/bezobratli/inzerce/r/detail/2156594/imaga-a-larvy-k-prodeji/ .

5.1.2014 00:18
michal.siegel

XXX.XXX.52.117

Tak pan Synek mi napsal, že veškeré larvy jsou z importu krom M. ugandensis... Že prý se do ČR neimportovaly snad 10 let. Pak se omlouvám za kachnu.

5.1.2014 09:49
pterinochilus

XXX.XXX.243.63

V pořádku, už mi to říkal. O ugandy z importu bych měl obrovský zájem jako všichni ostatní:-D.
Já si pořád točím dokola ty svoje z importu 2002 a občas je osvěžím larvami od jiných chovatelů ikdyž ty jsou taky ze stejného importu, takže se zdá, že ugandy moc nedegenerují.

Přidejte reakci

Přidat smajlík