spíš než na materiálu záleží na rozměrech, větrání, substrátu a vlhkosti.
Takže pokud bude vše splněno jako ve skle tak proč ne...i když zvyk je právě to skleněné.
Spousta pavouků se navíc schovává před světlem, staví si různé nory a vylézají až za tmy v noci, takže si dovedu představit, že by se chovali i v neprůhledných bednách, je pak ale otázka co z nich chovatel bude mít...kdysi před x lety jsem někde četl, že Němci chovaly T. Blondy ve velkých sudech (plné substrátu kam si pavouk vykopal hlubokou noru jako v přírodě...), kde měli pavouci klid a neničili tak kokony...takže fantazii se meze nekladou...
Tak rozměry podle velikosti pavouka, větrání díry ve víku a po stranách, podklad lignocel, vlhkost tak akorát dle potřeby.. takže teoreticky by to šlo? V mé "sbírce" jsou jen 2 brachypelmy a v budoucnu grammostola asi žádné stromové ani podzemní neplánuji ani jiné rody prostě se mi líbí jen tyto
jinak ty krabičky pokud možno průhledné, na pozorování sklípkanů
jak jsem rekl, dle mě na materiálu, z kterého je box vyroben nezáleží, klidně v hliníkové krabici když budou zajištěny podmínky nutné k chovu chovance...
předpokládám že to bude pevnější plast a ne krabička od salátu z billy a pak bych se nebál např ani toho že se pavouk ven prokouše. Ostatně moji to ani nezkoušejí a to jich mám už řadu let (i když kdysi to zkoušeli
člověk co se chce dozvědět co nejvíce si koupí knihu od p. Kovaříka, tu přečte tam a zpět a pak chodí na fora aby si informace, které právě načerpal utřídil a rozšířil o zkušenosti ostatních chovatelů.
Co se týče vlhkosti mám u větších pavouků vždy "nádobku" s vodou (víčko od mléka, od zavařeniny, sklenéná petriho miska atd...) Malým pavoukům ale stačí vlhký substrát, pozoroval jsem například velkou B. Boehmei která do misky naházela substrát a pak ho "motala" do kuliček a z nich tu vodu vysávala. Jako by jste si vy namočil ubrousek a pak z něj vodu cucal. V teráriu po tom zůstávali tvrdé kuličky rašeliny. Já osobně pavouky vůbec nerosím, jen jim "mokřím" substrát. Theraphosám hodně, Lasiodoře míň a Brachypelmám jen kus kolem misky (tak čtvrtinu terária).
Chovám v plastikových nádobkách dvě malé brachypelmy, středně velkého crawshayie. Ve skle potom dvě lasiodory, dvě acantorscurie geniculaty (docela velké), tři T. Stirmy (sameček má rozměr cca 30*25*20, samičky 40*50*20), choval jsem i poecilotherie a avicularie, ale stromovím se u mě nedaří