zdravím u lehkých nosných plemen šlechtěných na snášku vajec je leghornka a vlaška je kvokavost potlačena může se občas vyskytnoutale jsou to výjimky když už zakvočí tak většinou slepička která byla sama vyseděna a odvoděna kvočnou nebo stará vynesená slepička spolehlivě kvočí malá a zakrslá plemena jako třeba kočinka hedvábnička vyandotka rousná zakrlslá a další... takže pokud chctete chovat leghrinky stačí do hejna přidat 2 nebo tři slepičky takovýchto plemen a pak pod ně vajíčka lenghorek nasadit
Uživatel s deaktivovaným účtem

leghorny a vlasky,a lahke plemena nekvokaju,,ale ako tu pan v predoslom clanku napisal moze sa stat ze sa najde niaka sliepka co zanasa vajicka a potom zasadne,,mne sa to uz raz stalo ked som choval vlasky jarabicie,,sedela na 19 vajciach,a vysedela mi 17 kuriatok,,vtedy som bol rad ako blcha ,ale to uz bolo davno,,v poslednych troch rokov mi nekvokala ani jedna sliepka,,
Leghornka a vlaška jsou létavá plemena není to proně problém. Já mám vlašky . Měl jsem možnost i vyzkoušet leghornky: Vlaška mě přišla odolnější a se snáškou to bylo na stejno. Obě plemena jsou dobré na vysokou snášku , schánčlivé slepice rády se pasou potřebují velký prostor. Pozor vlašky mají tendenci zanášet stačí proně i malá skrýš i tam kde byste to nečekali. Musíse to vypozorovat. Jinak jsem s ní velmi dobře spokojen co se týče do snášky, pestrosti ,odolnosti a to zejména i v zimních měsících tak i při parném letním počasí. Jak jsem se už zminoval i s kvokavostí a zejména i odchovem . U vlašek dosahuji 95 až 100 procentní lihnivost pod kvočnama a vejce jsou dobrá i do líhní . Chovám je v poměru 1 ku 12.
Dobrý den,
chovám Vlašky, Leghornky i hybridky Dominanty. Obvykle si chov obměňuji nákupem cca 10 týdenních kuřic. A kvočny "rozháním". Loni jsem se rozhodl, že si zkusím vylíhnout vlastní kuřátka. Koncem dubna mi začala kvokat Vlaška, přesunul jsem jí na klidné místo a pár dní jsem jí pozoroval, jestli si to náhodou nerozmyslí
Když jsem nabyl přesvědčení, že na tom kvokání trvá, podložil jsem pod ní 15 vajíček a v pohodě je zasedla. Vajíčka jsem kontroloval, jen jestli jsou v pořádku, když se kvočna vyprazdňovala, ale neprosvěcoval jsem, nechal jsem to na přírodě. Vylíhlo se mi 13 kuřátek, dvě vejce byla čistá. Postupně jak se líhla jsem kuřátka odebíral a přenášel do tepla, když skončilo líhnutí, tak jsem je vrátil zase zpět ke kvočně. Druhý den jsem ještě přikoupil ve Štítarech u Kolína 10 kuřátek Leghornek. Ihned po příjezdu domů jsem je dal ke kvočně, ta je bez problému přijala a vše mi v pořádku odvodila. Bohužel z tohoto počtu bylo jen 8 slepiček (4 Vlašky a 4 Leghornky) a zbytek kohoutci. Několik kohoutků si vzali známí k chovu a ostatní skončili na pekáči.
Pavel
Já dávám 10 až 12 vajec. Ono to stačí. Ale pozor každý rok je jiný .Vloni mě kvokalo 5 vašek a rok předtim jich bylo 9 , nebo se mě stalo že jsem měl jen 1 kvočnu . Pokud mohu poradit nejlepší kvočny jsou krůty . Mám 2 a to mám jistotu vždy 2 krát do roka zasednou a o kuřata se dobře starají téměř do dospělosti kdežto slepice po 6 až 7 týdnu se o ně nezajímá , spíše začínájí snášet. Krůta po snešení vlastních vajec má schopnost zasednout vždy to je spravidla po 15 až 19 vajec . Záleží na snášce . Tak je vyměnim za vajíčka vlašek . Pod krůty většinou dávám 15 kousků. Pozor na to mě musí každá krůta sedět oděleně, aby se na vzájem nerušily. To samé je se slepicema. Při líhnutí by to mohlo špatně dopadnout. Slepice, která má sedět třeba ještě týden může být neklidná , nebot´může slyšet pískot jiných kuřat a tím může dojít zastuzení nebo poškození vlastních vajec. Dobré skušenosti mám tedy s krůtama které je vodí do ůplné dospělosti. Při druhém zasednutí musim dávat pozor, aby se kuřata z předchozího vylíhnutí nedostali pod krůtu večer, když jdou spát. Jak jsem zde psal každé zvíře je jiné a jinak temperamentní . To musí každý chovatel vypozorovat a zajistit takové podmínky aby byl se svím chovem nadmíru spokojen. Jsou to mé zkušenosti a každý z nás můžeme mít nato jiný odlišný názor. Přeji spokojené výsledky at´už se rozhodnete pro jaké koliv plemeno.
luxdkas
napsal(a):
A ako by sa dalo zabrániť tomu aby vlaška alebo leghornky neprelietavali cez plot...??
Vy asi raději kladete otázky jak přemýšlýte, že jo ?To jste tak líný si odpovědi vyhledat např. zde ? Ono je to jednodušší. I přelétávání přes ploty se tu několikrát řešilo. A nechápu proč pořád chcete slepice lehkých plemen jako KVOČNY ? když mají potlačený pud. Tak si v hlavě srovnejte o co vám jde
Ahoj já choval i křížence i těškou drůbež Australky ty velky a slepice ty brojlery z 15 slepic mi seděli 3 vlašek 2 a lengorka ne a jako kvočny se mi osvědčili 80% těšky a 60 zakrsly slepičky u ostatních slepic nevím a kdybych měl znova šanci tak bych choval čisty Bojovnice a a leghornky a vlašky rousné zakrsly s nima Sumatranky ty když vidi vajíčko začnou kvokat.
Akorát řeším dilema Leghornky kohout a slepičky Australka a Plymutky a Aurakana Faverolky Leghornky jestli by přenesly Leghornky vysokou snášku i na tyhle plemena vím že kříženci kohouti by se nesměli použít pro další chov ale prej slepičky jo ?
Když pročítám během dvouch dnů tak se neustále na něco ptáte tak i v tématu hempšírka ,plymutka. Tak i v tomto tématu kde řešíte něco co si nakonec nepořídíte. Já i další chovatelé jsme vám poskytli sposty užitečných rad ,které jsme neposbírali za jednu sezonu. ćlověk musí si najít čas a věnovat se tomu určitému druhu a v neposlední řadě jej musí pozorovat a přizpůsobit se pokud chce dosáhnout dobrých výsledků . Káždý druh potřebuje své. Vy ve dvouch tématech se zajímáte o několik druhů a a toho usuzuji že se pro vás hodí hibrid . Nebude létat , je to polotěšká slepice, prodává se v barevných rázech a se snáškou budete spokojen nesou i v neděli . Pokud máte zájem je sposty trhů , prodejců a zde na internetu zadáte do vyhledavače. Přeji pěkné pořízení .
ja viem že som sa tu pýtal na mnoho vecí ale niesom až taký veľký chovateľ a ak viem tak tu sú chovatelia....
a aj viem že ste mi dali veľa rád a za to som vám všetkým veľmi vďačný ... ale hybridy časom "stučnejú" a potom z nich nie je nič...
a vlašky a leghornky zkrášlia aj dvor a aj dobre znášajú veď to viete keď ste taký chovatelia....
a to už z toho čo tu píšete ako odporúčania tak viem že ste fakt skvelý chovatelia a aj to že sa vám darí... prajem vám veľa úspechov v chove a viete prečo toľko otázok...????
pretože viem že tu sú skúsenejší a vedia poradiť a za to som veľni vďačný....
a ináč mne nejde len o kvokavosť ale aj o pestrosťa znášku ....a prosím Vás Nehnevajte sa na mňa za toľko otázok....
a je možné že nakoniec tie sliepky nebudeme mať ale aspoň budem vedieť niečo o nich a ich chove...
a mám záujem o toľko plemien preto lebo dobre nosia alebo kvočia a sú priateľské a zkrášľujú dvory.Keby som bol taký skúsený ako vy tak sa tu možno neobjaví ani jedna otázka....!!!!
A nechcem Vás nahnevať ani nič také len chcem vedieť čo najvia ohľadom sliepok ktoré su podľa mňa dobré aj na znášku aj na okrasu a užitkovosť...Som Strašne rád že tu sú Ľudia ktorý rádi odpovedia na každú otázku....
to je asi všetko a ináč niesom jediný čo tu má toľko otázok...!!!!
Ahoj mám jen 3 otázky :-) Co byste odpověděli Laikovy ( začátečníkovi)
1otázka) Je Leghornka a lehké plemeno vhodná začátečníkům?
2 otázka) Kdyby chtěl někdo vyšlechtit i jinou barvu je nějaká šance.
3 otázka) Jaká drůbež je idealni do malých a střednich zahrad a aby snášela i kvokala pro začátečníky?
uska
napsal(a):
Takže napřed samostudium a co vám nebude jasné, tak položit dotaz. Pokud vás takových bude víc a bude se ptát na prkotiny stále dokola, tak pak se stane, že i na závažnou otázku nikdo neodpoví a to nejen vám.
Pak nám dejte vědět, co jste si pořídil.
Dneska sme si kúpili 5 leghorniek na vajíčka... sú to skutočne prekrásne sliepky...a navyše nosia biele vajíčka...
už na veľkú noc sme si kúpili 5 sliepok ale to boli tie klasické nosnice hnedej farby a dnes jazdili s autom a predávali rôzne sliepky aj husokačky , husy , perličky , a nosnice...
a ešte dotaz leghornky sú vyšľachtené z vlašiek...?
povedal by som že aj áno pretože sú veľmi podobné teda rovnaké okrem farby...
masak
napsal(a):
Vám fakt není pomoci - koupit knihu o hrabavé drůbeži je nad vaše síly , základy si najít na PC atd.......a já zas nemám sílu na vaše debilní otázky
Tak ak nemáte sílu mi odpovedať na moje "debilné" otázky tak prečo ste tu napísal....? ale viete čo nechajme to tak...! bude to najlepšie pre oboch...či...?
uska
napsal(a):
Asi nejdříve byla čeština v základní škole
asi jo :-D a ktomu jestli L. kvoka tak můj názor je že 90% ne slepice maji potlačeny kvokani ale prej se občas najdou slepičky ktery kvokaji ale jestli vysedi kuřata to nevím měl jsem 1 slepičku ktera sem sama přiletěla a zůstala 13 let než uhynula
milošditrich
napsal(a):
asi jo :-D a ktomu jestli L. kvoka tak můj názor je že 90% ne slepice maji potlačeny kvokani ale prej se občas najdou slepičky ktery kvokaji ale jestli vysedi kuřata to nevím měl jsem 1 slepičku ktera sem sama přiletěla a zůstala 13 let než uhynula
Aha Tak ďakujem a aj tak ak by teda náhodou nejaka zakvočela tak by bola aj tak veľmi plachá...a nedala by sa ani chytiť...ale sú veľmi krásne...
luxdkas
napsal(a):
Aha Tak ďakujem a aj tak ak by teda náhodou nejaka zakvočela tak by bola aj tak veľmi plachá...a nedala by sa ani chytiť...ale sú veľmi krásne...
ta moje slipka bila spiš drza než divoka a placha asi vyjimka :-D jinak prosím pěkný jsou ale můj sen jsou bojovnice a zjistit jestli by šlo nějak vyšlechtit bojovnici Shomo a sumatraky s dlouhym ocasem jako má Fenix ( nebo jak se jmenujou) a bojovnice čistě bílý jako Lenghornka