Je to liaheň od výrobcu p. Pivovarčiho z Trenčína?
Ak ano, tak niekde k nej by som mohol najsť návod.
tato liahen je už stara okolo 30 rokov možno i viac ,mam ju od jednej babičky ,teplomer je v strede vajička
Pokud by vám návod nepřišel, ozvěte se, já vám jej naskenuji. Mám tu žlutou líheň Pivarči a připadá mi , že ta vaše je starší model. Vypínací teplota pro drůbež je 38,5. Poslední týden můžete o 0,3 desetiny snížit. V začátku líhnutí otevřete větrací otvory jen na 1/3, později na 1/2. Pozor na dlouhodobý průvan v okolí líhně. Vajíčka se mají promíchávat, krajní do středu a naopak. Teplota místnosti nejlépe 22°C. Pro mne jednoznačně nejlepší líheň, mám s ní nejlepší výsledky. Zkoušela jsem Bios 60 a mám Brinsea 190. Brinseu jsem si musela znovu sama zkalibrovat (vykazovala 0,5 vyšší teplotu nez bylo na displeji, prý ,,přísná" kalibrace ve výrobě. Prostě důvěřuj, ale prověřuj), tak teď čekám, jak dopadne další líhnutí. Dana
Zdravím.
Kedže sa tu neobjavil návod na túto liaheň, dovolím si uverejniť zozbierané informácie o nastavovaní liahne ale tiež sa pochváliť prvým úspechom.
Základom je vhodný teplomer, ja používam s kovovým čidlom dlhým cca 15 cm, ktorým je nahradený pôdovodný ortuťový teplomer.Digitálny s kovovým čidlom je oveľa rýchlejší a presnejší. Čidlo teplomera je umiestnené cca 2 cm nad vajíčkami, preto nastavujem pomocou termostatu teplotu na 39,1 °C.
Prvý týždeň nechávam vetracie otvory úplne zatvorené, po týždni ich otváram na 1/2 ja horné aj dolné, po dalšom týždni, otváram horné naplno a spodné nechávam otvorené na polovicu. Posledné tri dne otváram aj horné aj dolné naplno.
Otáčam vajíčka ráno a večer. Vajíčka mám označené z jednej strany bodkou a z druhej strany krížikom aby som vedel ktoré sú otočené a ktoré nie.
Posledné dva dni znížim teplotu o 1 °C na 38,1
Nastavenie teploty. Teplota sa nastavuje otočným termostatom. Ak budete otáčať gombík v smere hodinových ručičiek teplota sa znižuje, ak otáčate v protismere teplota sa zvyšuje. Pri nastavovaní je potrebné už mať naliatú vodu, počkať kým termostat vypne a skontrolovať teplotu. Upraviť termostat a znovu počkať na vypnutie alebo zapnutie termostatu. V čase nastavovania neotvárajte liaheň. Postupne by ste sa mali dostať na zapínanie a vypínanie v rozsahu 38,6 - 39,1 °C.
Po naložení vajec zbytočne nestresujte kvôli teplote lebo bude chvíľu trvať kým sa ohrejú vajíčka na 38 stupňov. Potom sa už bude termostat správať normálne.
Počas liahnutia pravidelne kontrolujte teplotu, aj výkyvi počasia a zmena teploty v miestnosti má vplyv na teplotu v liahni. Kritická teplota pre vajíčka je 42 °C. To znamená že teplomer by nikdy nemal ukazovať viac ako 43 °C.
Posledné 3 dni už vajíčka neotáčajte, občas postriekajte čistou vodou z rozprašovačom.
Ja som sa držal tohoto návodu a z nasadených 51 vajec veslumky zdrobnelej sa vyliahlo 44, z 20 veľkých vajec vyšlo 12, z toho boli 6 neoplodnené 2 sa vyliahli ale uhynuli.
Vajíčka se V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ neotáčejí tupým koncem dolů. Otáčí se ležatá o 180°na druhou stranu nebo se nastojato naklání vlevo a vpravo o 45° (dohromady o 90). Na tupém konci je vzduchová bublina a ta by se překlápění, posunula a zhoršilo se líhnutí. Otáčí se vejce, která čekají na líhnutí déle než týden, aby nedošlo k přilepení žloutku k jedné straně. Dana
tu je navod
Násadové vajcia
Na násadu sa majú používat len vajcia od dobrých nosníc, zdravých sliepok a
z chovu nazamoreného tuberkulózou. Na kvalitu násadových vajec a tiež dobrú
liahnivost má velký vplyv aj krmenie hydiny. Pri dobrom výbere násadových vajec
docieli me vysoké percento liahnivosti, z násad budú zdravé a životaschopné jedince.
Podla CSN 46 4609 násadove vajcia musia mat tieto hmotnosti:
. slepacie
..
morcacie
. kacacie
. husacie
znáškový typ
mäsový typ
50 - 70 g
55-75g
. 65 - 1OO g
85 - 100 g
120-210g
-.
Vyradujeme vajcia s velmi tenkou škrupinou, so vzduchovou bublinou na tenkom
konci alebo na boku vajca a všetky malé a nepravidelné, príliš dlhé alebo príliš velké.
Pri manipulácii s násadovými vajcami si treba uvedomit, že v nich žijú zárodky
budúcich kurciat, a preto musíme s nimi zaobchádzat opatrne. Uskladnujeme ich
v chladnej miestnosti 8° - 12° C a odporucená relatívna vlhkost vzduchu je 70 - 75 %.
Velmi znecistené vajcia vyradíme, lebo špina zapcháva póry, zabranuje dýchaniu a
zväcšuje nebezpecenstvo vniknutia infekcie do vajca. Menej znecistené vajcia
neumývame, špina sa z nich pozorne zoškriabe. Umývaním sa z nich odstráni
ochranná vrstva, cím sa umožní vniknutiu baktérií do vajca a zvyšuje sa vyparovanie.
Silnejšie otrasy môžu vajcia úplne znehodnotit.
Správna manipulácia s násadovými vajcami nevýžaduje velkú námahu, skôr
pozornost, ktorá sa dobre vyplatí.
---- Doba liahnu tia hydiny
Doba liahnutia kurciat 21 dní, morcatá 27 - 28 dní, perlicky 24 - 27 dní,
kácatá 26 - 28 dní, pižmové kácatá 35 dní, húsatá 28 - 31 dní, bažanty 23 - 25
dní, japonské prepelice 16 - 17 dní.
Manipulácia s elektrickou umelou liahnou
Pred nasadením vajec do liahní sa dôkladne oboznámime s vypínaním a
zapínaním termostatu, ako pracuje, aké má rozpätie, ako je citlivý pri klesaní teploty a
pod. Mali by sme sa tomu venovat aspon pol dna a až potom vajcia nasadit do studenej
liahne. Najpoužívanejšia teplota v liahni je 38° C a preto ju skúšame aspon pri teplote
40° C. Liahen umiestnime v takej miestnosti, kde je cistý vzduch a teplota aspon 15° C.
Môže to byt pivnica, komora, chodba a pod.Po každom vyliahnutí vajec liahen
vydenzifikujeme týmto spôsobom:
do plechovej vanicky nalejeme 30 ml formalínu a 20 g hypermangánu . Do toho
roztoku dolejeme 1/2 I horúcej vody a liahen uzavrieme. Formalínove pary necháme
pôsobit 30 minút a potom liahen prevetráme a roztok vylejeme.
2
[11. 3. 2011 20:57:41] 4 FLEKY-Fekovi: Nastavenie teploty
Kolienkový teplomer zastrcíme do exentrického ložiska a pockáme až nám
teplota vystúpi na žiadanú hodnotu, t.j. 38° c.V tomto okamžiku otácame skrutkou
na termostate do pravej strany tak dlho, až nám kontrolná žiarovka zhasne a tým máme
teplotu v liahni nastavenú na 38° C. Zhasnutím žiarovky nám teplota klesne aj
o niekolko stupnou, co závisí od citlivosti termostatu, ale za krátku chvílu sa nám opät
termostat zapne rozsvietením žiarovky a takto vypínaním a zapínaním termostatu sa
nám udržuje teplota v liahni automaticky. Našou úlohou je už len kontrolovat teplotu,
aby prípadne nevystúpila vyššie ako sme si ju nastavili. Ak by teplota kolísala, co je
možné v prvých dnoch, musíme pootocením vrchnej skrutky termostatu citlivo pridat,
alebo ubrat z teploty. .
Teplota v liahni pocas prevádzky
Teplotu treba merat kolienkovým teplomerom tesne nad vrchom vajca. Kurcatá
a morcatá sa liahnu pri teplote 37,8° C :t 0,2° C, kácatá 37,7° C :t 0,2° C, japonské
prepelice pri teplote 38,5° C :t0,2° C.
Vetranie liahne
Všetky otvory pre vetranie na bocných stenách sú konštruované tak, aby boli
stabilne otvorené a preto odpadá manipulácia s vetraním. Prístup cerstvéhovzduchu do
liahne sa dostáva bocnými spodnými otvormi a vrchnými cez dierované trúbky
odchádza von zlý skazený vzduch.
Obracanie vajec
Vajcia sa obracajú minimálne 5x za 24 hodín u všetkých druhov hydiny.
Do liahne s mechanickým obracaním vajec,sa vajcia ukladajú do regálikov s hrubším
koncom nahor. Na dodávaný podnos sa ukladajú len ležato. Posledné 2 dni
pred vyliahnutím savajcia neobracajú.
Vlhkostné podmienky
Vlhkost vzduchu sa udržuje v liahni na úrovni 60 - 70 %, co nám dáva plocha
vody vo vanicke. Posledné 2 - 3 dni sa vlhkost musí zvýšit na 80 - 90 % co docielime
tým, že vajcia rosíme 2x denne.
Chladenie vajec vodnej hydiny
Chladenie vajec sa robí vzduchom alebo postrekovaním.Od 10 dna sa vajcia
chladia aspon raz za den až do konca liahnutia. Vzduchom tak, že podnos s vajciami
vyberieme z liahne a 5 minút chladíme malým stolovým ventilátorom. Chladia sa
na teplotu oka, co znamená, že vajce priložíme na mihalnicu oka, tenkým koncom a
má mat s nou vyrovnanú teplotu. Pri tomto chladení má byt teplota v miestnosti aspon
o 20° C nižšia ako teplota v liahni. Kropením vajec vodnej hydiny najmä v období
posledných dní sa znižuje odparovanie, vysychanie poškrupinových blán, ulahcuje sa
kfuvanie, zárodky sa otužujú a po vyliahnutí sú životaschopnejšie.
3
,;
-
[11. 3. 2011 20:58:10] 4 FLEKY-Fekovi: Presvecovanie vajec
Kontrola presvecovanim vajec sa robí 3x. Termíny metodiky závisia od metodiky
liahnutia jednotlivých druhov hydiny.
Slepacie vajcia sa kontrolujú 6. - 7. den,
kacacie vajcia sa kontrolujú 6. - 7. den,
husacie vajcia sa kontrolujú 7. - 10. den,
po nasadení vajec.
13. - 14. den,
14. - 16. den,
14. - 16. den,
18. den
S.den
2S.den
Prípadné poruchy liahne
Liahen umiestnime v suchej miestnosti, kde je cistý vzduch a kde sa vylucuje
priamy styk s vlhkom a vodou. Pri pozornom zaobchádzaní by sa spravidla nemali
vyskytnút žiadne poruchy. Mohlo by sa však stat, že malým otrasom poklopu by sa
povolila kontrolná žiarovka a prestala by svietit, cím by sa stratila kontrola ci liahen je
v prevádzke. Pri zistení tejto chyby treba žiarovku riadne pritiahnút. Okrem toho by sa
mohlo stat, že teplota sa nedá nastavit na žiadanú teplotu. V tomto prípade treba chybu
hradat bud v teplomere, alebo v éterovej membráne a po zistení závady ich vymenit.
Všeobecnédoporucenie
Pri prípadnom vypnutí elektrického prúdu, vajícka prikryjeme malou prikrývkou
a tým zachránime násadu na 3 - 4 hodiny. Ak vypnutie trvá dlhšie, sú dve možnosti ako
násadu vajec zachránit. Do dvoch gumenných fliaš nalejeme teplú vodu a uložíme ich
do vanicky pod vajcia. Druhý spôsob je, že zohrejeme obycajnú škridlu a dáme ju
na spodok liahne do plechovej vanicky, pritom ale musíme kontrolovat teplotu, aby
nám nevystúpila. Sú možné ešte aj iné spôsoby, ktorými si chovatelia vedia v takýchto
prípadoch individuálne poradit.
Dalej nedoporucujem nasádzat vajcia do liahne zavcasu na jar, napr. v januári
alebo vo februári, pokial sa vajcia nazbierajú hned po znesení. Sú podchladené
mrazom a následkom toho je minimálna liahnivost. Najlepšie je násadu vajec do liahne
naplánovat na zaciatok marca. .
Nasadove vajcia vodnej hydiny sa nesmú liahnút súcasne s vajciami hrabavej
hydiny zo zdravotných dôvodov.
Po vyliahnutí sa malé jedince môžu ponechat v liahni 1 - 3 hodiny, aby v nej
uschli.
S liahnou je dodávaný kolienkový teplomer, pokyny pre manipuláciu, zárucný
list na 6 mesiacov a spomínaný podnos na vajcia.
Elektrická stolová liahen o kapacite 60 kusov slepacích vajec bola otypovaná
skúšobným ústavom elekrotechnickým Praha.
Doplnok k pokynom pre liahen s mechanickým obracaním vajec
Mechanizmus na obracanie vajec zhotovený dodatocne, bol vložený do toho
istého typu Iiahne, ktorá sa vyrábala doteraz. Pozostáva zo šiestich kusov kovových
regálikov, troch kusov líšt na posun regálikov so zárezom a páckou umiestnenou
[11. 3. 2011 20:58:32] 4 FLEKY-Fekovi: v otvore z vonkajšej strany liahne. Stlacením pácky sa obrátia všetky vajcia patricným
sklonom na jednu stranu apotiahnutím k sebe sa obrátia na druhú stranu. Dva dni
pred vyliahnutím sa už vajcia nemiešajú, ale sa vyberú všetky von z liahne na podnos a
ten sa s vajcami vloží do liahne. Predtým sa z liahne vyberú všetky kovové regáliky ako
aj lišta so zárezom a doliahnutie vajec prebehne už na podnose. Husacie vajcia
vzhladom na ich velkost sa liahnu len na podnose a bažant ie tiež, nakol'ko sú menšie a
z regálikov by vypadali do vanicky, v ktorej je stále voda.
Kapacita elektrickej liahne s mechanickým obracaním vajec je konštantná na 54
kusov slepacích alebo kacacích vajec. Na podnose sa dá uložit až 85 ks slepacích,
alebo kacacich vajec husacích vajec 34 ks, len sa musia obracat rucne.
Elektrická stolová liahen s mechanickým obracaním a s príslušným podnosom,
na ktorom sa môžu liahnut vajcia v každej velkosti, môžem nazvat ako univerzálnu
s malou kapacitou pre pomoc drobným chovatelom.
ODPORÚCAM:
. voda vo vanicke musí byt pocas celej doby liahnutia
. znacenie vajec sa robí len u husacích . slabé zárodky po druhej prehliadke vyradit
. dbat na cistotu chovu, každým rokom vymenit kohúta z iného hniezda
. rozhodujúce sú tieto ukazovatale: teplota, miešanie a vlhkost
. na podnos sa pokladajú vajcia len ležato ako pod sliepkou
. meranie teploty sa robí špicou kolienkového teplomeru tesne nad vajcom
. pred nasadením vajec si treba vopred preštudovat pokyny, vyskúšat liahen a na
druhý den vložit vajcia do studenej liahne
. v prípade poruch elektrickej stolovej liahne smie túto opravit len odborník,
elektrikár s kvalifikáciou podla vyhlášky c. 51/78 Zb
Pokyny pre osluhu a manipuláciu elektrickej stolovej liahne:
vypracoval Emil Pivarci
odbornú cast doplnil a skontrolovaling. Teodor Zatko, CSc.
textovú a grafickú úpravu vypracovala Ing. Gabriela Lahodová.
Vfrobael.ctotovtchliahni
Emil P Ivar c i
Kožuinfcka14, Tel. 20604
ivanl
napsal(a):
Ja budem teraz skušať liahnuť v prerobenej liahni od Pivarčiho
Prerobená na digital a automatické preklápanie vajec.
Postavil jsem si líheň z ledničky. Pokud by to někoho zajímalo tak info na http://ahele.cz/lihen/.
Nebo na emailu v mém profilu.
Ventilátor tam nemám. Neviem či môžu byť vajcia na stojato,ale sú a liahlo sa celkom slušne na prvý krát....
ivanl
napsal(a):
Ventilátor tam nemám. Neviem či môžu byť vajcia na stojato,ale sú a liahlo sa celkom slušne na prvý krát....
Dakujem za odpoved. Blahozelam, mas pekne kuriatka.
Ked sa liahlo, tak istotne mozu byt na stojato.Este prezrad prosim kde si meral teplotu na vrchu vajca alebo v strede a aku si nastavil. Ako si riesil prekladanie vajec zo stredu liahne na okraj a opacne. Kolkokrat za den Ti to otaca vajcia a kolkokrat chladis. Davas vodu pri slepacich vajciach do liahne hned na zaciatku alebo az posledne dni? A este na kolko voltov je motorcek co otaca vajcia. Dostal som totiz staru liahen a chcel by som ju aj ja trochu vynovit. Zdravi Ta t.
Robert123

XXX.XXX.234.97
Ahoj. Postavil som si liahen zo starej elektrickej truby na pecenie. Mam v nej jedno zo styroch ohrevnych telies, ktore tam boli original. Poriadne som ju zaizoloval. Termostat je digitalny, nasraveny na odchylku 0.1 stupna. Stale mi dost kolise teplota a neviem ci je to tym ohrevom alebo termostatom. Skuste mi niekto poradit. DAKUJEM.
Ano dakujem pekne.chcem sa este opytat v akom rozmedzi sa moze pohybovat teplota.tak ako ju mam teraz nastavenu vypina pri cca38 stupnoch a zapina pri cca 35 stupnoch.je tam rozdiel 3 stupne.neni to vela?alebo ju mam nastavit tak aby bola pozadovana teplota v strede toho rozmedzia?vopred dik za info.
Teplotu nastavujte s plně naloženou líhní a to tak, aby se líheň vypínala při 38°C. Teplota pak ještě setrvačností malinko povyskočí. Neměla by přesáhnout 39°C. Ale tu spodní teplotu máte zatím nízko, chce to vyzkoušet právě s vajíčky. Vložte je do líhně a asi po půl dni, kdy se nahřejou, teplotu vylaďte. Teploměr je potřeba umístit těsně nad vejce.Dana.
Ahoj.kupil som digitalny teplomer s cidlom, vlozil som do liahne jedno vajicko a na vrch som pripevnil cidlo.teraz mam rozdiel najvysej a najnisej teploty cca 2 stupne.max 38,2-min 36stupnov.teplota na liahnutie je 37,7 stupnov.kolko moze byt nastavena max teplota aby to bolo este dobre.ak by som to este trocha navysil zodvihla by sa aj min teplota.myslym si ze ak by som tam vlozil vajicka tak by aj minimalnu teplotu drzalo vysie, ale neviem ci pri tomto type liahne naprazdno moze byt taky rozdiel medzi teplotami alebo ci tam nie je nejaka chyba termostatu a ak ano ci sa da odstranit alebo uplne vymenit termostat.
Tak jsem našla staré záznamy z líhnutí v líhni Pivarči. Vypínací teplota 38-38,5°C a zapíná se pří 37,3-37,5°C. Originální termostat, rtuťový líhňařský teploměr. Plně naložená líheň teplotu drží lépe - větší tepelná setrvačnost, menší výkyvy teploty. Pokud tam máte membránový termostat, zkuste promazat membránu. Dana.
ikor

XXX.XXX.104.220
peter z bratislavy
napsal(a):
Je to liaheň od výrobcu p. Pivovarčiho z Trenčína?
Ak ano, tak niekde k nej by som mohol najsť návod.
Ano tento vyrobca p.Pivovači mal vyrobnu drustvo tak 70-tích.rok.ja som tedi učil sa stolára a moj majister bol ťyež chov.tak sme vyrobily naraz až 20kusov podla plánu čo bolo od p.Pivovača daktorom čos.chovaťel.ja mám stoho doma 3-kusy čo odé doby používám každoročne.teplotu merám ťesne nad vajcami na 38-38,5 vodu dolejem iba raz a na 18-dna doljévám ráno aj večer tak 2-3 dc.horucu.všetko záleží na vajičok aké su kvalitné ja si vyberám bolo už 80-tich.72 kurča ale som už mal aj tak že iba 3-kusy.ked vyonu elektriku pod vajičky dam 3-flašky chorucu vodu vo flaškách.
Ako vidím všetky tie vaše kiahne majú vnutorne steny plne a su na nich len tie 3 otvory na vetranie.neviem ci máte medzi stenami ak nejakú izolaciu napr.polistiren?ja mam všetky vnutorne steny dierovane a medzi vonkajsou a vnutornou nije nic.nebolo by lepšie to zaizolovat tym polistirenon a nechať na tej vnútornej len tie tri otvory na vetranie?asi byto lepšie drzalo teplotu.ako máte nastavené vetracie otvory pri liahnuti?máte ich všetky otvorene pocelu dobu liahnutia?
ikor

XXX.XXX.104.220
britcats
napsal(a):
Ako vidím všetky tie vaše kiahne majú vnutorne steny plne a su na nich len tie 3 otvory na vetranie.neviem ci máte medzi stenami ak nejakú izolaciu napr.polistiren?ja mam všetky vnutorne steny dierovane a medzi vonkajsou a vnutornou nije nic.nebolo by lepšie to zaizolovat tym polistirenon a nechať na tej vnútornej len tie tri otvory na vetranie?asi byto lepšie drzalo teplotu.ako máte nastavené vetracie otvory pri liahnuti?máte ich všetky otvorene pocelu dobu liahnutia?
Pri teploťe 35c uchynu zárotky len posledné dni može teplota klesať.liahen je iba obyčajná smreková doska a vnutra na lepená sololit.tie otvori su prví tyžden zatvorené druhy tyžden na polovicu a na treťe tyžden celkom otvorené.
ikor

XXX.XXX.104.220
ikor
napsal(a):
Pri teploťe 35c uchynu zárotky len posledné dni može teplota klesať.liahen je iba obyčajná smreková doska a vnutra na lepená sololit.tie otvori su prví tyžden zatvorené druhy tyžden na polovicu a na treťe tyžden celkom otvorené.
Teplota nad 40c je smrtelné kuratá sa zadusia.
sašaa

XXX.XXX.7.70
Zeptám se tady at nezakládám nové vlákno.
Vy co máte doma dělanou líhen a používáte automatický obraceč, jaký na něj používáte časovač? mechanický je blbost, ten má min. interval 15 minut, ten digitální má sice 1 minutu, ale i to se mi zdá moc, nechat vejce kolíbat minutu. Krom toho se občas zastaví v původní poloze. Dík za radu Saša.
ikor

XXX.XXX.104.220
sašaa
napsal(a):
Zeptám se tady at nezakládám nové vlákno.
Vy co máte doma dělanou líhen a používáte automatický obraceč, jaký na něj používáte časovač? mechanický je blbost, ten má min. interval 15 minut, ten digitální má sice 1 minutu, ale i to se mi zdá moc, nechat vejce kolíbat minutu. Krom toho se občas zastaví v původní poloze. Dík za radu Saša.
Tejto drevenéj treba otáčať ráno a večer o 180 stupeť tak že označim vajíčká obyčajnom ceruskov a potom viem že ktorá strana bol dol a včer naopak hore každi den každého kuta 2-3 vajičok preložím do stred.
sašaa

XXX.XXX.7.70
My si nerozumíme. Pořídil jsem do dělané líhně obraceč poháněný motorkem a ptám se jaký časovač (spínací hodiny) k němu použít, nebo jak to mají vychytané ostatní. Digitální časovač právě s nimi kolíbá nejmín minutu a to si myslím, že není pro vejce to pravé Jinak dík za reakci.
Saša.
ikor

XXX.XXX.104.220
sašaa
napsal(a):
My si nerozumíme. Pořídil jsem do dělané líhně obraceč poháněný motorkem a ptám se jaký časovač (spínací hodiny) k němu použít, nebo jak to mají vychytané ostatní. Digitální časovač právě s nimi kolíbá nejmín minutu a to si myslím, že není pro vejce to pravé Jinak dík za reakci.
Saša.
Stači otočit 2x za den ked su vajce po stojato tak stači otáčať na 60 spupen na pravo potom na lavo.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Myslím si, že délka intervalu otáčení vajec asi nebude tak důležitá, slepice také neotáčí každé vejce přesně minutu nebo pět.Samozřejmě je lepší plynulý pohyb, ne trhaný a zbytečné otřesy.Každopádně pokud bude otáčení automatické je lepší nechat otáčet pravidelně i každé 2 hodiny.
sašaa

XXX.XXX.7.70
Díky. Mi jde ale o to, že během té 1 minuty, což je nejkratší interval na časovač, se vejce na kolíbce zhoupnou z leva do prava i 6x. ideální by samozřejmě bylo, pokud by se zhoupla 1x, toho právě nejsem schopen docílit ani u digitálního časovače (nastavit 6-7 vteřin sepnutí).
Saša.
sašaa

XXX.XXX.7.70
ivanl
napsal(a):
Prerobená na digital a automatické preklápanie vajec.
Zajímá mne, jak má obraceč zapojen pán třeba na této líhni Mám podobnou.
Uživatel s deaktivovaným účtem

No a nějakým převodem by to řešit nešlo?
Ahoj.rozobral som ten termostat, trochu som tam s tymi kontaktmi pohybal a precistil ich.potom som to naspet poskladal a teraz je to lepsie.vypina a zapina stale rovnako.zapina pri 37,3 a vypina pri 38,6 stupnov.myslite ze by to uz takto mohlo byt dobre.este pockam do rana ci sa tam nieco zmeni ale zatial to stabilne drzi ti spominane teploty.
tommarv

XXX.XXX.103.202
Ja som liaheň vyrobil podla návodu a stačí teplota 37,9°C a vlhkosť okolo 60-70%. Je potrebné dodržať denné vetranie na báze 10 min. vetranie, musí mať liaheň vetracie otvory malé ale aspon 1-2 priemer 1 cm. Liaheň zo žiarovkou je ideálne aj pre vyparovanie vody. Vodu treba strážiť.21. deň sa liahnu. Prvýkrát som liahol. Viac na http://blog.grafovision.sk/projekt-arduino-liahen-kuriatka/.