Přátelé, to co tady kolega drží v ruce je jedno z nejstarších evropských plemen vůbec a dá se říci, že spolu s minorkou mají podobný původ - první dovozy divokých kurů z Asie s bílými ušnicemi. Jejich černá barva peří je asi prapůvodní melanická forma divokého zbarvení bankivek. A dlužno dodat, že od těchto dvou plemen se černé zbarvení na ostatní mnohem mladší plemena jen přenášelo(rýnské slepice, orpingtonky, australky, jerzejší obři, langšanky, černé vlašky a plymutky aj.) Místem vzniku či dalšího šlechtění byly tedy středomořské země, a byl kladen důraz na rychlost růstu, velká bílá vejce, tvrdé opeření. Velké hřebeny a laloky a štíhlá velká elegantní postava byly došlechtěny později v Anglii. Kde mají jiný vkus, jiné počasí a pod. Dodnes přesto všechno působí tyto slepice hruběji, farmářsky. Nicméně když se povede kohout s pravidelným hřebenem a nezřasenými laloky a emailově bílým obličejem, rovnými zády, a lesklým opeřením, je to nádherné zvíře. Problémy s chovem jsou jediné, hrozba omrzlin v zimě, a případně poranění při různých potyčkách, kdy kohoutům zůstávají v bílé ploše trvalé hnědé jizvy. Takže kohouti bud musí spolu vyrůstat a nebo je mít odděleně, a v zimě natírat hřebeny a laloky tukem. Jinak jsou odolné.
Přeji chovateli španělek dobře vydařenou sezonu, a jak vidím, už se tak děje.
Juraj Kafka
Dlho som ich nevedel zohnať, keďže je to zriedkavejšie plemeno ako chovám asi ja. Našiel som v Holandsku chovateľa, ale nechcel mi predať násadové vajcia Španielok. Nakoniec som ho "zlomil" a poslal mi 24 vajec z 2 roznych chovnych kmenov, výmenou za nás. vajcia laflešiek modrých a čiernych.
Pošta išla z Holandska len 3 dni a vjacia boli perfektne zabalené a prišli celé. Snáď nebudú moc ušľahané od otrasov a nieco sa 4.5. vyliahne
Z tých 24 holandských vajec bolo len 1 neoplodnené. 1 kura sa nevyliahlo a mám teda 22 kuriatok zo 4.5.2013 veľkých španielok
Nedávno som našiel Španielky v tomto farebnom ráze na talianskych webstrankach.
peter z bratislavy
napsal(a):
Nedávno som našiel Španielky v tomto farebnom ráze na talianskych webstrankach.
Černá je pro mne bez konkurenční. Tam ten kontrast bílého obličeje a ušnic v kombinaci s rudým hřebenem a laloky nejvíc vynikne.
Ale jsem na černou drůbež ujetá, tak i proto se mi líbí.