Dobrý den, měla bych na Vás prosbu o pár rad. Jsem úplná začátečnice, která ještě před časem žila ve městě. Odstěhovali jsme se na venkov a chci naši zahrádku oživit pár kousky drůbeže. Posledního půl roku se snažím shánět nějaké informace, ale srážka s realitou překvapila Prosim, pokud byste mi dali jakékoliv rady, byla bych vděčná:
1. pořádilili jsme si 3kačeny z pojízdné prodejny, mám je ve výběhu, dostaly vodu, šrot, sekané kopřivy a salát - po chvilce naskákali do mističky s vodou, mohou se již namočit? Přišlo mi, že zespodu byly mokré. Měly by mít dle letáčku 1-4 týdny, uplně malinké již nejsou, ale ještě nepřepeřují.
2.koupili jsme kuřici cca 22 týdnů - 1x sasex a 1x plymutku (postupně chceme koupit další) a k nim jsme koupili 2 brojlerová kuřata - ta by měla mít 2-4 týdny. Začínají mít nové peří, ale jsou dost opelichaní - holí. Dala jsem je společně se slepicemi do kurníku, zavřela je (jednak aby si zvykli, že tam jsou doma, jednak budeme plot kolem kurníku dodělávat v sobotu). Dostali vodu, šrot, pampeliškové listí. Když jsem nakukovala snáškovou budkou, přišlo mi, že plymutka jedno kuře zobe do zadečku, to se nijak nebránilo. Doporučujete, abych je v kurníku oddělila, dokud neobrostou novým peřím nebo nebudou mít výběh a nebudou se o sebe tak zajímat? Kuře na zadečku nemá krev, ale je jim vydět úplně kůže, jak jsou na některých místech holá.
Jsme naštvaná, pojízdná prodejna na naši vesnici měla 15 minut, takže pán o ničem nediskutoval, o tom, že by třeba poradil nebo sdělil přesný nemohla být vůbec řeč. Příště tam již drůbež asi nekoupím. Děkuji moc za každou Vaši radu.
1. kačenky potřebují vodu. U malých kachňat je důležité, aby nebyla hluboká a kachně se tak v pohodě dostalo ven. Jak jsou malí, nemají 100% proti vodní ochranu a mohla by se utopit. U nás se koupou již i 1 denní kachňátka - mají starou pánev cca 5-6 cm vysokou.
2. Kuřátka by neměla být úplně holá, raději bych je od starších slepic oddělila - zvláště pokud nemají výběh, kam by se před staršími schovala. jak obrostou, bu de to dobrý.
Dobrý den,naše kachničky se koupou taky od začátku ze začátku mají na koupání starý pekáček a potom na zahradě jezírko které je sice mělké ale velké.K Vašemu druhému dotazu taky bych radši oddělila kuřata od slepic a brojlerů udělejte si pro kuřátka malou ohrádku tak se knim nedostanou slepice,kuřata budou v klidu a hezky porostou
mesič
napsal(a):
Dobrý den, měla bych na Vás prosbu o pár rad. Jsem úplná začátečnice, která ještě před časem žila ve městě. Odstěhovali jsme se na venkov a chci naši zahrádku oživit pár kousky drůbeže. Posledního půl roku se snažím shánět nějaké informace, ale srážka s realitou překvapila Prosim, pokud byste mi dali jakékoliv rady, byla bych vděčná:
1. pořádilili jsme si 3kačeny z pojízdné prodejny, mám je ve výběhu, dostaly vodu, šrot, sekané kopřivy a salát - po chvilce naskákali do mističky s vodou, mohou se již namočit? Přišlo mi, že zespodu byly mokré. Měly by mít dle letáčku 1-4 týdny, uplně malinké již nejsou, ale ještě nepřepeřují.
2.koupili jsme kuřici cca 22 týdnů - 1x sasex a 1x plymutku (postupně chceme koupit další) a k nim jsme koupili 2 brojlerová kuřata - ta by měla mít 2-4 týdny. Začínají mít nové peří, ale jsou dost opelichaní - holí. Dala jsem je společně se slepicemi do kurníku, zavřela je (jednak aby si zvykli, že tam jsou doma, jednak budeme plot kolem kurníku dodělávat v sobotu). Dostali vodu, šrot, pampeliškové listí. Když jsem nakukovala snáškovou budkou, přišlo mi, že plymutka jedno kuře zobe do zadečku, to se nijak nebránilo. Doporučujete, abych je v kurníku oddělila, dokud neobrostou novým peřím nebo nebudou mít výběh a nebudou se o sebe tak zajímat? Kuře na zadečku nemá krev, ale je jim vydět úplně kůže, jak jsou na některých místech holá.
Jsme naštvaná, pojízdná prodejna na naši vesnici měla 15 minut, takže pán o ničem nediskutoval, o tom, že by třeba poradil nebo sdělil přesný nemohla být vůbec řeč. Příště tam již drůbež asi nekoupím. Děkuji moc za každou Vaši radu.
s tema kacenama- nenechejte je koupat pokud jsou neni vecsi nez pul kilogramu a nemaji peri, takovy malinky organizmus nemusi zvladnout ani vlaznou vodu a muze dostat krece nebo ponachladat pokud jsou mladsi nez tri tydny ve vybehu bych je nenechaval dlouho protoze az od tretiho tydne maji vyvinutou termoregulaci mozna vam napadne ze proc se mala kachnatka v prirode koupou uz od prvniho dne je to proto ze kdyz jsou s maminkou pod jeji peri tak to jich paperi se jim namasti a pri treni paperi kachnata a peri kaceny se vytvara v paperi kachnata elektricky vyboj ktery zamezuje aby paperi pritahovalo vodu, tak vydrzi sucha hodne dlouho a krom toho domaci zvirata uz jsou natolik preslechtovana ze jim vadi mnohem vic veci jak zveri divoke
Co se slepic tyka, je to na prd protoze brojlerova kuratka ktera nemaji tolik peri z duvodu ze jim roste telo rychleji nez peri a oragany, jsou na tom zle, u kuric se projevuje kanibalismus a drive nebo pozdeji jak zustanou s nima jim muzou vyklovat kloaku i se strevem a verte je to neprijemny pohled jak zivemu kuratku trci stzreva ven takze doporucuji oddelit je a jestlize si chcete poridit pozdeji nove kurice pripravte se nato ze ty stare je neprijmou a budou si muset na sebe dlouho zvikat se slepicemi je to tezky kdyz musi do sve skupiny prijat dalsi slepice a kdyz jsou jeste tomu mladsi tak jim budou ukazovat svou nadrazenost tak bych si pospisil a koupil bych co nejstarsi kuricky tesne red snuskou aby si rychle na sebe zvykli
mesič
napsal(a):
1. Je veľký rozdiel či majú 1 alebo 4 týždne. Namočiť sa môžu, aj tak sa namočia, nejak tomu nezabránite. Moje sú mokré nonstop, aj napriek tomu, že mladé nemajú prístup k vode na kúpanie, každý druhý-tretí deň musím meniť podstieľku. Píšete, že dostali šrot, ale nepíšete aký. Ja dávam kukuričný šrot zmiešaný so pšeničným a s pokrivou /kopřivou/. Musíte pridať do zmesy aj trocha vody, aby sa šrot naviazal na pokrivu.
2. Medzi staršími a mladšími sliepočkami je veľký vekový a určite aj veľkostný rozdiel, určite tie mladšie na čas oddeľte, tie staré ich budú tyranizovať.
Z pojazdných predajní som prestal kupovať. Hydina je väčšinou v katastroválnom stave. Kúpil som si ročné sliepky, vyzerali akoby ich prešiel kombajn, ale boli lacné a stále sa dobre nesú. Radšej kupujem od osvečeného chovateľa, ktorý mi urobí aj cenu, ale zvieratá sú v prvotriednom stave. Radšej dám zarobiť človeku, ktorý sa o zvieratá stará.
Dobrý den, všem děkuji moc za rady. Od nákupu uplynul víc než týden a všem se dobře daří. Kačenky byly odděleny v bedničce s výběhem a vodou na travičce, na noc jsme je dávali do kurníku ke slepicím a kuřatům (v drátěné bedničce, aby je slepice neotravovali). Včera jsme dodělali výběh 10x8 m (2m výška) a všechny je vypustili. Slepice mají tendenci kačenky otravovat, ale ty se schovají do trávy nebo se koupají v bazénku. Krmím je zatím zvlášť, protože slepice a obzvlášť kuřata mají pocit, že mají kačenky něco lepšího tak je od jídla odháněli. Kačenky mají šrot míchaný z kukuřičného a přeničného, už zobou i pšenici, dostávají pečivo, sekanou kopřivu a ostatní zelené. Mám na Vás ale ještě jeden dotaz, plánujeme společný kurník pro veškerou drůbez, je cca 2,5m dlouhá a 70cm široká, snáškové budky jsou jakoby předsazeny ven. Chceme tam udělat 3 kóje, pro slepice, kuřata a kačeny, ale vchod budou mít společný (přes slepice kolem hřadů. Jde mi o to, zda slepice v noci - po tmě - nebudou mít tendenci kačenky otravovat nebo jak se dostanou do tmy, jdou automaticky spát a je jim jedno, že jsou vedle kačenky? Děkuji
Dobrý dne, schováváte v tomto počasí drůbez "násilím"? Jde mi o to, že slepice jsou schované pod kurníkem, tam na ně přímo neprší a kačeny - cca měsíc staré se v tom dešti procházejí po trávě. Nemohou prochladnout? Promočené nejsou. Problém je v tom, že večer musíme kačeny dávat do kurníku, protože slepice se tlačí u vchodu a kačeny se kolem nich bojí projít. Co doporučujete, mám je jít dát do kurníku? Děkuji
mesič
napsal(a):
Dobrý dne, schováváte v tomto počasí drůbez "násilím"? Jde mi o to, že slepice jsou schované pod kurníkem, tam na ně přímo neprší a kačeny - cca měsíc staré se v tom dešti procházejí po trávě. Nemohou prochladnout? Promočené nejsou. Problém je v tom, že večer musíme kačeny dávat do kurníku, protože slepice se tlačí u vchodu a kačeny se kolem nich bojí projít. Co doporučujete, mám je jít dát do kurníku? Děkuji
Pochopil som dobre, že kačičky chcete nechať na noc vo výbehu?
Ak áno, a to je jedno aké je počasie, akúkoľvek hydinu na noc zatvárajte do kurníku. Ak ich necháte vonku, líška, kuna, túlavé psy a iné predátory by Vám mohli urobiť neuveriteľnú škodu na Vašich zvieratách. A je úplne jedno kde bývate. Hydina na noc nesmie ostať v otvorenom priestore. Líška nemusela prísť doteraz, nemusí prísť ani o mesiac, ale ak raz príde, tak to bude jeden vážny prúser.
A čo sa týka toho počasia, tak áno, ja svoje kačičky počas búrky, dažďa, sychravého počasia zatváram do svojich "chlievikov"
Pokiaľ sú kačičky malé, nemajú svoje ešte to pravé perie, mohli by vám prechladnúť a poumierať. Preto to radšej neriskujte.
Možno sa nájde niekto, kto so mnou nebude súhlasiť, tiež som len začiatočník, a radím Vám zo skúseností, ktoré som stihol chovom svojej hydiny získať
kačka je vodní zvíře když nemají matku je to horší a nádoba na koupíní musí být mělká,já mám pižmovky apo vylíhnutí je matka okamžitě zavede na vodu,hloubka asi 30cm,ale mají tam takové áčko s desek aby mohly vylézt a neutopily se,jinak mám pohromadě slepice,kačeny ,teď i kvočnu skuřaty a bez problémů,žerou z jednoho místa,občas slípka na nějakou vyjede,když byly kačenky malý tak staré kačeny se nenechaly nikým zastrašit a i kohouta tak zpacifikovaly ,že nevěděl kam vletět
Dobrý večer, tak hlásím první chovatlský úspěch, plymutna nám začla snášet, máme už 3 vajíčka, sasexka zatím nic, ale těm to prý trvá, jinak kačenky se mají čile k světu i brojleří kuřata rostou. Kačenky sice musíme schovávat na noc my, protože se bojí jít do kurníku kvůli slepicím, ale jinak se jim daří dobře. Přeji pěkný zbytek večera