Ahojte priatelia chovatelia.
Mám problém, s ktorým si neviem rady.
Mám 40 kačiek, klasických brojlerových, majú k dispozícii svoje chlieviky v ktorých trávia noc, a cez deň sú vypustené na záhradu na pašu.
Problém je ten, že neviem akú podstieľku mám pod ne dať. Momentálne pod ne dávam seno, viem, že nie je veľmi vhodné, musím ho meniť každý druhý deň. Keď sú kačky cez deň na paši, sú krásne biele, ale ráno, po noci strávenej na sene v chlievikoch vyzerajú ako vrany, čierne, špinavé... Ako som písal, seno mením každý druhý deň, prvú noc na seno vydržia v pohode, ale počas ďalšej noci sa seno zmení na lepkavý hnoj.
Ak mi niekto chcete poradiť hobľovinu, tak to nie, nikde to neviem zohnať, ani na píle to už nechcú dávať, dnes chcú peniaze vyťažiť aj z prepačením z hovna. Za 10 kubíkov hobľoviny od mňa pýtal "podnikateľ z Kysaku" 90 eur, v cene ale nie je dovoz.
Akú podstieľku pod kačky, alebo husi používate vy?
No já sice nemám takové množství kachen jako vy, ale já používám jako podestýlku slámu. U nás v ČR nestojí balík moc. Dobře absorbuje vlhkost a chvíli vydrží, já měním kachnám jednou za týdne, jelikož to opravdu svým vyměšováním hodně znečistí. Slepicím měním tak jednou za 14 dní a to hlavně pod hřady, jinak je čisto.