Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.10.2011 16:05
astor

XXX.XXX.218.129

dobrý deň,

dnes mi jedna sliepka zniesla väčší krvavý ,,útvar" o veľkosti asi 2,5x4 cm. Boli na ňom nejaké vajíčka, podľa mňa od muchy. Vyzerá to ako nejaká krvná zrazenina avšak sliepka sa zatiaľ chová normálne. Vedel by mi niekto povedať, čo to môže byť? Ďakujemsmajlík

13.10.2011 19:41
aazalka

XXX.XXX.219.237

Mohl by to být zánět vaječníků nebo vejcovodů. Mi to nesla jedna slepice asi 2 týdny, oak začala posedávat a jako by měla vajíčko těsně před snesením. Nic se mi nepodařilo vybavit - tak šla slepice pod sekyrku. Při "soudní pitvě" jsem objevila břicho plné takovýchto útvarů...

13.10.2011 20:52
danurba

XXX.XXX.40.197

Včera jsem našla na dvoře slepici, byla malátná, prostě v posledním tažení. Vyléčila jsme jí sekerkou. Měla plné vole obilí, ale byla na kost vyhublá, v břiše měla spoustu hnusného rosolu a něco, co vypadalo jako vařené vaječné žloutky. Co to mohlo být?

7.1.2012 17:50
astor

XXX.XXX.227.35

Tak asi pred 3 týždňami išla táto sliepka pod sekeru, a v bruchu mala tiež niečo také ako varené žĺtka, odvtedy sa už neznášala.

7.1.2012 23:18
matus111

XXX.XXX.65.60

danurba napsal(a):
Včera jsem našla na dvoře slepici, byla malátná, prostě v posledním tažení. Vyléčila jsme jí sekerkou. Měla plné vole obilí, ale byla na kost vyhublá, v břiše měla spoustu hnusného rosolu a něco, co vypadalo jako vařené vaječné žloutky. Co to mohlo být?

příznaky zánětu vejcovodu- nechutenství, spavost, průjem, vyplavování žloutku do břišní dutiny- břicho zvětšené, tučňákovitý postoj zánět pohrudnice. Příčinou může byt - infekční bronchitida slepic( vir ma obrovskou afinitu ke vaječnkům), parazitózy, E.coli, salmonela, pasteurela, prosthogonimus pellucidus. poranění sliznice vejcovodu.... Většinou se neoplatí léčit, jelikož jsou náklady na antibiotika/chemoterapeutika vysoké. Ne však všechny příznaky které jsem spomenul se musí projevit, možná se projevily i jiné, každé zvíře reaguje jinak. Prevence: pokud de o enzootonickouformu tak: hygiena chovného zařízení- zejména snůškových hnízd, třeba zabezpečit aby slepice v noci neprofoukalo, dostatočně tepelně izolován kurník
:-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík