Rousná nebo hedvábnička jako kvočna?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Metinka

22.10.2011 19:38
Metinka

XXX.XXX.17.249

Zdravím! Zajímaly by mě Vaše názory a zkušenosti hedvábničkami a rousnými zakrslými jako s kvočnami. Chceme slepičky samozřejmě i na vajíčka, ale potřebujeme i slepičky, které jsou dobré adoptivní maminky :). Díky za názory a zkušenosti!

23.10.2011 00:53
jitka

XXX.XXX.63.250

Chovám rousné i hedvábničky...Pokud chcete slepičky i na vejce , volte rousné , ty u nás snáší celou zimu , a jsou fajn..Jen někdy , než zasednou , potřebujou víc času - než si nanesou hromádku vajíček , na která sednou - a já jim pak to množství stejně zredukuju... hedvábničky jsou jen na ozdobu , vajec je od nich opravdu málo - a musela jsem je opravdu poctivě sbírat , protože hedvábnička mi je schopna zasednout i na 3 vejce.. Kuřátka rousných jsou dle mých posudků daleko vitálnější , a líp rostou , než hedvábničky - alespoň tak to je u nás , ikdyž mají všichni stejné podmínky.
Rousná mi běžně odvodí i perličky - a dokonce mi rousná vzala i 10 denní perličky z líhně - které se jí pár dní bály - a neustále jsme jí je strkali pod křídla, než si zvykly...vodila je vzorně a dlouho..
U rousných mi běžně starší kuřata vodí i kohout - , pokud třeba kvočna už opět zasedne.... Toto jsem u hedvábniček nepozorovala...

23.10.2011 19:55
lavacca

XXX.XXX.1.3

Na vajíčka bych volila úplně jiné plemeno - něco většího. A právě kvůli kvokavosti u nás bydlela hedvábnička (o tu jsme bohužel přišli) a teď už 9 letá rousná zakrslá. Rousná nám běžně líhne perličky, odvodila už i kachňata, kuřata vezme i starší. prostě super mamka. Nevýhodu je, že obsedne max. 4 velká slepičí vejce, hedvábnička by jich obsedla kolem 7. S velkými slepicemi se snáší rousná dobře, naopak se dost nabízí normálně velkému kohoutovi. :-)) Měli jsme tak po ní i kříženku po vlašákovi, byla menší vlaška, nesla průměr.

Přidejte reakci

Přidat smajlík