lukas146
napsal(a):
Jake plemeno z techto 2 plemen je lepsi nosnice a jake se lepe vykrmuje dekuji jsem zacatecnikem v chovu drubeze a chci se poucit od zkusenych chovatelu predem dekuji za odpovedi
Tak když nikdo neodpovídá, já bych řekl že v tom rozdílu mnoho nebude. Obě plemena jsou středně těžká. Po masné stránce se liší markatně tím že amroxka má kůži žlutou a sasexka bílou. Co se týče snášky nelze říci co je lepší a stejně tak s kvokavostí. A co tak pořídit si jeden rok jedny a druhý rok druhé?
Juraj Kafka
Amroksky som choval dlhé roky,su dobre nosnice aj vykrm kohutov jedobry a vyhoda je že pri vyliahnuti rozoznate kohutikov od sliepočiek. Tak si možem nechat kohutikov kolko uznam za vhodne. Nemaju výkyvy v znaške ani v zime pri silnejších mrazoch,treba len uteplený kurin smes pre nosnice a predlžit den. Vloni som ich zrušil ,prakticky všetko okrem pomoranských strakatých husí a bažantov. Bol som rok v Nemecku.V januari ich znovu idem nakladat do liahne.
Dobrý den,
Amroksy jsem dělal cca 25 let na špičkové úrovni. Měl jsem 5 kmenů a byl nezávislý na cizích kohoutech. Před cca 6 lety jsem s nimi skončil. S moderním stylem života poklesl zájem o kuřata a větší odchov slepiček a kohoutů. Měl jsem stále průměrnou snůšku kolem 200-220 vajec. Kvokavost byla prakticky nulová, neboť jsem zařazoval kohouty po vybraných nosnicích a pokud se objevila kvočka šla do kuchyně. Byl to velký rozdíl oproti německým kohoutům,kteří byli sice v exteriéru špička, ale kvočny po nich zaplevelily chovy na dlouhou dobu. Proto jsem založil 5 kmenů a vystačil si sám.Poctivým výběrem jsem docílil i uvedenou snůšku i exteriér. Moje odchovy reprezentovali na spoustě výstav,kde vystavovali ti, co si ode mě koupili slepičky i kohouty. Dnes mohu odpovědně říci,že mnoho kvalitních chovů v ČR není.Potomky mého chovu stále drží př. Josef Švehlík ze Lhoty u Čáslavi a vozí je na trh do Kolína.Ten by Vám řekl více.
gigant
napsal(a):
Dobrý den,
Amroksy jsem dělal cca 25 let na špičkové úrovni. Měl jsem 5 kmenů a byl nezávislý na cizích kohoutech. Před cca 6 lety jsem s nimi skončil. S moderním stylem života poklesl zájem o kuřata a větší odchov slepiček a kohoutů. Měl jsem stále průměrnou snůšku kolem 200-220 vajec. Kvokavost byla prakticky nulová, neboť jsem zařazoval kohouty po vybraných nosnicích a pokud se objevila kvočka šla do kuchyně. Byl to velký rozdíl oproti německým kohoutům,kteří byli sice v exteriéru špička, ale kvočny po nich zaplevelily chovy na dlouhou dobu. Proto jsem založil 5 kmenů a vystačil si sám.Poctivým výběrem jsem docílil i uvedenou snůšku i exteriér. Moje odchovy reprezentovali na spoustě výstav,kde vystavovali ti, co si ode mě koupili slepičky i kohouty. Dnes mohu odpovědně říci,že mnoho kvalitních chovů v ČR není.Potomky mého chovu stále drží př. Josef Švehlík ze Lhoty u Čáslavi a vozí je na trh do Kolína.Ten by Vám řekl více.
Mohli by ste mi poslat na moj e-mail kontakt na pána Švehlika? Ďakujem!
frantisekhanic
napsal(a):
Mohli by ste mi poslat na moj e-mail kontakt na pána Švehlika? Ďakujem!
Na stránkách www.klubvss.cz je seznam členů a tam je př. Švehlík uveden. Snad se nebude zlobit.
Chovala jsem současně amroksky a sasexky. Ze své zkušenosti mohu shrnout: amroksky byly perfektní na výkrm kohoutů, rychleji rostly a opeřovaly, snáška začínala o14-21dní déle a v zimě při stejném ustájené byla nižší. Nesly zase ale déle do léta. Sasexky pomaleji narůstaly, slepička nesly dříve (ve 24-26 týdnu), nesly ale přes celou zimu a na jaře. Začátkem léta s vedry snáška rychleji poklesla. U amroksek jsem měla chov, který bylo možno ihned po vyklubání sexovat podle skvrn v zátylku s 90% úspěšností. Ale toho jsem nevyužívala, kuřata byla spolu do 10 týdnů a potom jsem oddělovala kohoutky od slepiček. Pokud by se kohouti amroksek vykrmovali od začátku na maso, byli by v těch 18 týdnech ještě větší. Já jsem zabíjela kohouty, kteří měli 1,6-1,8 kg (čistá, vykuchaná váha), plus droby. Sasexky mají ve stejnou dobu 1,3-1,5kg. Nechala jsem si ale sasexky,zimní snáška rozhodla. Jinak za rok nesli zhruba stejně, okolo 200-220 vajec. Dana
lukas146
napsal(a):
moc vam dekuji a co je lepsi podle vaseho nazoru
Já bych zvedl ruku pro sasexky a jejich barevnou variabilitu. Vždyť se podívejte na klubové stránky do fotogalerie, tam jsou barevné rázy jak velké tak zdrobnělé formy.
http://chovatelesasexky.webnode.cz/fotogalerie/barevne-razy/