Dobrý den,
prosím o radu. Mám hejno Sassexek bílých, teprve teď je jim 8 měsíců a začínají snášet (15 slepiček a 2 kohoty). Asi před týdnem jsem přišla po práci do výběhu a s děsem v očích jsem spatřila dvě rudé koule. Moji miláčci kohouti Bohouš a Boris se nikdy neprali oba mi zobou z ruky, chodí se mnou jak pejsci a nijak agresivně se neprojevují, jsou vypiplaní z kuřátek. Oba dva měli rozklované hřebeny a krční laloky, nejvíc měli zraněné temeno hlavy těsně za hřebínkem. Nezdá se mi, že by se poprali, i když ten den jsem byla s nima dlouhou dobu ve výběhu a je pravda, že se sobě trochu vyhybali. Ale jak se smrákalo, tak spolu už žrali a jsou normálně spolu zavřený i se slípkama v kurníku.
A včera za mnou přišel soused, že slyšel slípky vřískat, a když přišel blíž vyplašil káně. Je možné, že si takovéhle zranění neudělali sami, mohl je takto napadnou nějaký dravec (u nás se vyskytuje pouze káně a sokol, jestřáb hodně zřídka)
Mohli moji kluci chránit slepice?? (ale je zase divný, že ani jedna slípka na sobě neměla ani známku nějakého zranění)
(bohužel, obrázek jsem v šoku nepořídila a po dvou dnech byli kluci čistí....
jojo,láska je mocná čarodějka a v tomhle počasí jde i přátelství stranou,když je čas pojímat...zranění odpovídá souboji Bohouše s Borisem,né predátorovi
prcek_13
napsal(a):
Děkuju mockrát,
tak to se mi malinko ulevilo, i když budu muset udělat druhý výběh a druhý kurník
Asi je lepší více kohoutů než dva. Já mám teď čtyři a jsou v pohodě. Trochu se sice občas"kočkují", ale jen tak poskakují s načepýřenými krky proti sobě a k fyzickému kontaktu vůbec nedojde. Taky je zajímavé, že slepice nemají vůbec odřené hřbety jako měly vždy, když jsem mívala kohouta jen jednoho. Takhle se kohouti vzájemně hlídají a nedovolí jeden druhému, aby se spářil.
Samozřejmě budu je muset v lednu oddělit a přidělit každému jejich slepice, tak, jak jsem jim to naplánovala. Jsem zvědavá, zda je potom - tedy asi po měsíci nebo po měsíci a půl je budu moct dát zase dohromady (budou mezitím na sebe alespoň vidět) nebo se mi pak zabijou? No, uvidíme.
Vidím to tak, že kohoutek dosud podřízený zkusil toho dominantnějšího sesadit a ten se nechtěl dát. Síly byly vyrovnané, proto tak urputný souboj, že došlo až na krev u obou. Obráceně, kdyby ten doposud dominantní napadl toho druhého, tak by byl poklobaný pouze ten slabší.
Pokud nemáte příliš malý výběh a nebo silnější kohout nebude příliš agresivní, tak hejno dělit nebudete muset. Vyhledem k tomu, že spolu vyrostli, tak by se mohli zklidnit až si to "vyříkaj".