Dobrý den vážení,
jako nováček v chovu slepic bych k Vám zkušeným chovatelům měl tři dotazy.Letos jsem začal s chovem slepic - pro tento rok a příští jsem si do začátku pořídil 12 hybridek + kohouta vlašáka. Je to můj první chovatelský krok tak jsem nechtěl skočit rovnou do čistokrevných plemen. S těmi bych chtěl začít příště. U kohouta a slepic jsem si všiml pár problémů tak se na ně chci zeptat a buď od Vás potvrdit mou dedukci a nebo ji vyvrátit
1) U kohouta( staří cca 3/4 roku) se na běhácích začala vyskytovat "bílá" místa - mám podezření na vápenku a nebo to je prostě jen nějaké odřené místo nebo zašpiněné běháky - ten termín sice znám, ale nevím čím je to způsobeno či léčit. Přikládám i fotografie na přezkoumání:)
2) Slepice mi celou dobu nesly dobře, normální vajíčka ( kuřice se roznesly cca v červnu) - celou dobu mi nesly normální vajíčka a teď přepeřovali dali si pauzu a začali normámálně nést, jenže vajíčka jsou jaksi šišatá?. Je to nějaká chyba v krmení, nebo je to vlivem počasí? A nebo mám podezření na hřad jestli není nějak špatně postavený. Ale přitom slepice půl roku nesly normální vejce.
3) Se dotaz týká pižmovek - na podzim jsem si koupil 2 kachny a kačera. Na kačera to v oteplení( kolem vánoc) nějak přišlo a začal ošlapovat kačenky, říkal jsem si že je mladý a jen to zkouší. Jenže kačenka nám teď v -6 začala nanášet. Tak jsem jí ty vejce vzal a doufám, že už snášet přestane. Vzhledem k tomu, že je u nás zima tak do března myslím že by kachňata nepřežila. Kachňata samozřejmě chci, ale až tak někdy na jaře. Chci se zeptat zda ta pižmovka třeba zase na jaře někdy zasedne, nebo už je pro tento rok s kachňatami konec?
Velice Vám děkuji za odpovědi a pod příspěvky zasílám fota.
Míra
Pěkný den,
poradím Vám alespoň ohedně vajec, nezdají se mi až tak netypická, řekl bych, že tvar není až tak abnormální. Každá slepice snáší trochu jiná vejce, je to geneticky dané a Vaše vejce jsou v pořádku. Naopak co se mi nezdá v pořádku je hřadovací tyč, zdají se mi vcelku úzké a hlavně mají velmi ostré hrany, díky tomu mohou mít slípky problém s prsní kostí, takže na to pozor.
vejce se mi taky zdají normální,hřad mám z kulatých tyčí a žádné problémy nemám,ikdyž vím že mají být z hranolu,ta pižmovka ještě sedne,já rušila na vánoce hnízdo s 15 vejci,které sem našla pozdě,od té doby nenesou,ale kačer pojímá stále i v mrazy takže si myslím jestli začnou-záleží na počasí tak by v březnu mohly už pomalu sedět
začínající vápenka,vejce normál,hřady ůplně na h....o,,jsou ostré a úzké"! nohy namazat jakýmkoli olejem dvakrát do týdne,vejce sníst
hřady spálit, kurník vystříkat biokillem a hřady udělat dva za sebou ve stejné výši(páč na tomto žebříku si serou na záda a hlavu) 30cm od zdi a 50cm od sebe a z latí 5cm a srazit hrany...začni těma latěma,pak budeš mít vajec jako hnoje a pěkně kulaťoučká,,OK"??
..inteligent promine,ale co na jazyku to.........
podskocova

XXX.XXX.101.21
Ty běháky je začínající vápenka už jste ho s tím koupil.Pořádně vydrbat kartáčkem v silném roztoku antiparazitálního šamponu pro psy a namazat tlustě indulonou.To zopakovat až se oteplí.Hodně štěstí.A hlavně sucho,zákožka svrabová má ráda vlhko!!!!!
Aj .. tak to jste mě s tou vápenkou moc nepotěšily. . Takže to chytnul někde z vlhka? Já mám v kurníku dost sucho, ale je pravda, že jsem ho dostal od sousedky, která jim moc často v kurníku nemění...tak to bude asi z toho. A taky nám teď na zahradě vyplavila voda výběh kde se slepice zdržují a docela se tam držela. Ty hřady samozřejmě hned jak přijedu domů spálím a předělám, já jsem si myslel že jsou špatný....
Předpokládám, že ta vápenka je přenosná takže mám asi preventivně namazat běháky ( olejem, nebo sádlem, nebo indulonou) všem slepicím vystříkat celý kurník nějaký antiparazitikem. Domů se dostanu až příští pátek myslíte, že to kohout vydrží nebo mám hned zítra urgovat otce ať mu ty nohy natře alespoň olejem.
Jen jsem zvědavej jak ho budu chytat , jelikož to se mi asi nepodaří, tak přinejhorším holt večer bude v kurníku přepadovka.
Děkuji moc za odpovědi, nemusím se strachovat, ž kohoutovi do 14 dní upadnou běháky doufám
moment sokolíku ještě nic nepal,teť jsem se ještě díval na to foto a ty hřady jak máš ,když je dáš vodorovně,tak to bude ok,hrany jsou sražené zdá se,jen je dát velkou plochou nahoru do roviny s tím hranolem a hlavně je dezinfikovat,protože svrabík je tam určitě v nich také.............ježiši lidi to URČITĚ mě něco připomělo jukněte na tohle
http://www.youtube.com/watch?v=j902JRgXsBE&feature=share
a ještě jeden vím že to sem nepatří,ale pro jednou se to nepoto...že??
pozor od 18 let
http://www.drsnysvet.cz/tak-urcite/
podskocova

XXX.XXX.101.21
sikáček
napsal(a):
Aj .. tak to jste mě s tou vápenkou moc nepotěšily. . Takže to chytnul někde z vlhka? Já mám v kurníku dost sucho, ale je pravda, že jsem ho dostal od sousedky, která jim moc často v kurníku nemění...tak to bude asi z toho. A taky nám teď na zahradě vyplavila voda výběh kde se slepice zdržují a docela se tam držela. Ty hřady samozřejmě hned jak přijedu domů spálím a předělám, já jsem si myslel že jsou špatný....
Předpokládám, že ta vápenka je přenosná takže mám asi preventivně namazat běháky ( olejem, nebo sádlem, nebo indulonou) všem slepicím vystříkat celý kurník nějaký antiparazitikem. Domů se dostanu až příští pátek myslíte, že to kohout vydrží nebo mám hned zítra urgovat otce ať mu ty nohy natře alespoň olejem.
Jen jsem zvědavej jak ho budu chytat , jelikož to se mi asi nepodaří, tak přinejhorším holt večer bude v kurníku přepadovka.
Děkuji moc za odpovědi, nemusím se strachovat, ž kohoutovi do 14 dní upadnou běháky doufám
V klidu než se to rozjede na celé nohy a chov tak 2-3 měsíce tak očista za 14 dní stačí.Chytnout určitě večer na hřadech nejlépe při baterce,je to nejmíň stresující.
Díky moc za odpovědi uklidnili jste mě, nechci aby ten kohout tou vápenkou trpěl viděl jsem na jedné fotce už rozšířenou vápenku na kohoutovi a byl to teda humus.....ještě jednou díky moc chovatelům, pak sem napíšu jestli se to zlepšilo a jak se to vyvíjí.
Ty hřady mám také čistit arpalitem nebo bio killem nebo ředěným savem asi jo co:), ale stejně mi nejde do hlavy kde to ty mrchy mohli chytit
podskocova

XXX.XXX.101.21
Savo vubec nepoužívejte je to chlor a zastaralá metoda na breberky neučinná-myslím s trvalým efektem.Biokil asi dobrá volba já používám difuzil na blechy
podskocova

XXX.XXX.104.74
Zkus to vybílit hašeným vápnem pěkně to vše vyžere drží to i na dřevě a prosvětlí to kurník.
Podlahu prolij konví s desinfekcí ale ve správném poměru(savo 1l na 10l vody) ale jsou lepší přímo na stáje.
Lukas333666

XXX.XXX.6.15
sikáček
napsal(a):
Mě to taky štve, můj kohout to má taky.Zkuste ho chytit tak že na něj hodíte kus hadru(přes hlavu) - mě to vychází, ale vydrží v klidu je chvíli pak se začne kroutit,vyklouzne mu křídlo,letí ke slípkám a je to... vy víte kde.Chce to hlavně trpělivost ...