Zdravím, snad se mi nebude moc lidí posmívat, ale nikde se mi nedaří odpověď najít, tak to zkusím Teď v těhle mrazech už mírně mrzne i v kurníku a já se vracím až k večeru, tak by mě zajímalo jestli se nestane nic vejcím, která namrzla, ale nejsou prasklá, když je přemístím do lednice, kde pomalu rozmrznou ?
Předpokládám, že by se zkazit neměla, ale raději se ptám
díky.
oskar222
napsal(a):
bát se nemusíte, k jídlu budou použitelné, samozřejě, že jako násadová vejce to nebudou, ale na jídlo OK
Já právě chodím aspoň 5x denně do kurníku, abych podchytil vejce a nebyla zmrzlá, taky mi tam lehce mrzne, ale vše stíhám :)
Taky tam chodím několikrát denně, ale abych stihla vzít aspoň nějaká vejce. Slepice se mi je teď jak jsou zavřené začaly žrát. Nevíte co s tím?
já pouštím slepice až když j tepleji než -10st a musí svítit slunce, aby se vyhřívaly aspoň třeba ve stodole
jinak slepice musíte zabavit, proto se ozobávají, nudí se..takže
dejte dál od sebe žrádlo a misku z vodou, aby to neměly přímo u zobáku, pak by bylo fajn, když byste jim dala šrot-přece to jen nezhltnou tak rychle jako granule a zrní, zabere jim to více času, zavěste třeba peking.zelí, aby se slepičky musely trošku natáhnout a zobat, dobré je, když jim něco vysypete do slámy, ne však moc, abyste tam neměla myšinec
slípky se tím vším zabaví
Ked ze sa tema zaobera spravanim zatvorenych sliepok ...tak ak by som potreboval radu.......vsimol som si ze moje starsie nosnice (2 roky stare) slabo zeru....uz nezozeru ani polovicu zrna co zozraly na jesen....vajicka znasaju,normalne ako v zime je ich 20 a minuly tyzden byvalo kazdy den8-12 teras je to-vcera 4 dnes 7.....vedel by niekto poradit preco menej zeru? je to preto ze maaju menej pohybu? Lukáš
oskar222
napsal(a):
bát se nemusíte, k jídlu budou použitelné, samozřejě, že jako násadová vejce to nebudou, ale na jídlo OK
Já právě chodím aspoň 5x denně do kurníku, abych podchytil vejce a nebyla zmrzlá, taky mi tam lehce mrzne, ale vše stíhám :)
Díky za odpověď, když jsem doma, tak není problém několikrát do kurníku zaběhnout, ale jsou dny, kdy ráno odjedu a vrátím se až večer a nikdo jiný doma není, tak jsem jen chtěla vědět, co s těmi zmrzlými vejci. Vím jak vypadá mražené vařené vejce, ale jak syrové jsem nevěděla.
Násadová vejce nesbírám, mám zatím jen hybridky.
Ještě se zeptám, když už to zmrzlé vejce praskne, můžu ho dát do misky a po rozmražení použít? Sníh už z bílku asi nevyšlehám, ale jinak je asi jedlé, že?
janahol
napsal(a):
Díky za odpověď, když jsem doma, tak není problém několikrát do kurníku zaběhnout, ale jsou dny, kdy ráno odjedu a vrátím se až večer a nikdo jiný doma není, tak jsem jen chtěla vědět, co s těmi zmrzlými vejci. Vím jak vypadá mražené vařené vejce, ale jak syrové jsem nevěděla.
Násadová vejce nesbírám, mám zatím jen hybridky.
Ještě se zeptám, když už to zmrzlé vejce praskne, můžu ho dát do misky a po rozmražení použít? Sníh už z bílku asi nevyšlehám, ale jinak je asi jedlé, že?
zmrznuté vajcia sa dajú zjesť,len chuť je už taká nevýrazná a štruktúra je tiež slabšia
podskocova

XXX.XXX.42.139
Vydržte od uterí se má oteplit
podskocova

XXX.XXX.54.182
janas
napsal(a):
od příštího
No 0 přes poledne je lepší jak -11 ne?
Blbej dotaz

XXX.XXX.232.154
Je to možná divné, ale myslím že až na jedno vejce které slepice klepla kde neměla, rozbilo se a zmrzlo (prakticky okamžitě, řekněme do hodiny), zatím myslím žádné jiné slepičí vejce nezmrzlo.
Chtěl jsem se zeptat nakolik by vznikající zmrznutí znemožnilo z vajec líhnout? Naruší se vznikající námrazou blány, nebo by muselo vejce zmrznout celé? Pokud zmrzne celé pukne vždy viditelně?
Na kolik je u takových vajec případně snížená trvanlivost. Tedy žádná viditelná prasklina ve skořápce. Snad narušené blány?
Nám onehdy dokonce jedno vejce mrazem popraskalo (hodně). Nechala jsem ho na chodbě, kde je cca 15 °C, a za tři dni jsem ho rozbila. Uvnitř to bylo zcela normální konzumní vejce (kompaktní žloutek a bílek). Dala jsem ho do těsta.
Jinak z namrznutých vajec (i z neprasklých) se nic nevylíhne.
Nám teď taky zmrzla vejce, na kost. Slepičky si zanesly do sena. Vajíčka byla zmrzlá, skořápka prasklá. Nechala jsem je rozmrznout v lednici. Bílek byl takový vodovější a použila jsem je na buchtu. Šlehala jsem je celá s cukrem. A našlehala se. Což bych nečekala. Takže díky všem co napsaly rady. Původně jsem je chtěla vyhodit.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dnes jsem také prvně našla zmrzlé vejce, horší je že mrazem zřejmě už prasklo a slepice ho začly oklovávat, pěkně rovnoměrně polovičku.Jen doufám že se to nenaučí tak že budeme bez vajec, hlavně na jaře bez násadových
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat k mraženým vejcím. Nikdy by mě nenapadlo dát vejce do mražáku. Jasně čerstvá nejlepší.
Při nadbytku? Jak dlouho by tam vydržela při jaké teplotě? Neměl by někod zkušennost? Normální skladovatelnost vajec je měsíc v lednici? Ptám se, nevím. Asi je to blbost, vejce do mražáku. Naše babička vejce při nadbytku nakládala do vápna? Byla jsem dítě tak si je pamatuji jen v té omniovce.
Díky za názory
začátek
napsal(a):
Když vajíčko zmrzne tak se zněj nic nevylíhne. a to i při poklesu teploty pod 4°C, proto se mají skladovat okolo 10°C.
No, ono to nebude tak "horké". Z vlastní zkušenosti. Vzhledem k ptačí chřipce a z obavy z případné likvidace chovu jsem se rozhodl dát do líhně dříve než obvykle. Líheň či kuřata se dají vždy lépe schovat či separovat. Slepice chovám mimo bydliště a jezdím k nim obden. Kurník mají zděný, ale s otevřeným východem do voliérového výběhu. V kurníku je tepelná 100W žárovka nad napáječkou, běžně to stačí aby nezamrzla. Letos však při takto nízkých teplotách pravidelně i tak zamrzá. Kurníky jsou tři. V jednom jsou snášková hnízda cca 50cm nad zemí, ve druhém jsou na zemi a ve třetím cca 1m nad zemí. Bylo zřejmé, že musela zmrznout, ale doufal jsem, že vejce snesená v den mého příjezdu budou OK. Sbíral jsem asi 7 dní a ta ledová vejce jsem dával do teploty asi 10´C s tím, že se potom v líhni 7 den vytřídí. Včera jsem je prohlížel a byl jsem překvapen, že z 48 ks bylo jen jedno čisté. Tedy 47 vyvíjejících se zárodků. Pravda, ještě se nevylíhla, ale i tak. ?
rate
napsal(a):
No, ono to nebude tak "horké". Z vlastní zkušenosti. Vzhledem k ptačí chřipce a z obavy z případné likvidace chovu jsem se rozhodl dát do líhně dříve než obvykle. Líheň či kuřata se dají vždy lépe schovat či separovat. Slepice chovám mimo bydliště a jezdím k nim obden. Kurník mají zděný, ale s otevřeným východem do voliérového výběhu. V kurníku je tepelná 100W žárovka nad napáječkou, běžně to stačí aby nezamrzla. Letos však při takto nízkých teplotách pravidelně i tak zamrzá. Kurníky jsou tři. V jednom jsou snášková hnízda cca 50cm nad zemí, ve druhém jsou na zemi a ve třetím cca 1m nad zemí. Bylo zřejmé, že musela zmrznout, ale doufal jsem, že vejce snesená v den mého příjezdu budou OK. Sbíral jsem asi 7 dní a ta ledová vejce jsem dával do teploty asi 10´C s tím, že se potom v líhni 7 den vytřídí. Včera jsem je prohlížel a byl jsem překvapen, že z 48 ks bylo jen jedno čisté. Tedy 47 vyvíjejících se zárodků. Pravda, ještě se nevylíhla, ale i tak. ?
I já dojíždím ke slepicím. Vejce jsou třeba i celý den v hnízdě kde může teplota klesat klidně k -7. I tak dávám takto přemrzlá vejce do líhně( jsem rád za každé vejce) a někdy se to povede Líhnivost je určitě horší, ale dá se.
Blbej dotaz

XXX.XXX.169.241
Ona ta vejce nebudou až tak přemrzlá, protože jedna slepička snese, druhá si na ně za půl hodiny vleze a zahřeje. Já třeba mám ozkoušeno, že když po setmění sesbírám vajíčka není zmrzlé ani jedno ani při těch mrazech co byly.
Právě proto jsem se snažil zdůraznit to začínající zmrznutí. Řekněme že tvorbu nějakých krystalů, možná polozmrlá vrstva za skořápkou.
Zřejmě se mi to nepovedlo vyjádřit. Bál jsem se hlavně narušení bla, jinak by se vejci nemělo nic stát. Zdá se, že "Rate" ověřil že z nich líhnout jde.
Blbej dotaz
napsal(a):
Ona ta vejce nebudou až tak přemrzlá, protože jedna slepička snese, druhá si na ně za půl hodiny vleze a zahřeje. Já třeba mám ozkoušeno, že když po setmění sesbírám vajíčka není zmrzlé ani jedno ani při těch mrazech co byly.
Právě proto jsem se snažil zdůraznit to začínající zmrznutí. Řekněme že tvorbu nějakých krystalů, možná polozmrlá vrstva za skořápkou.
Zřejmě se mi to nepovedlo vyjádřit. Bál jsem se hlavně narušení bla, jinak by se vejci nemělo nic stát. Zdá se, že "Rate" ověřil že z nich líhnout jde.
Snáška je v této době slabá, tak nějaká fronta před hnízdem se nekoná. Byly to tři kmeny po pěti slepicích a byly to tak 2-4 vajíčka za dva dny od každého a hlavně v noci na hnízdě nikdo nesedí. A to byly právě ty -10 až -12.
No, ale zatím se nevylíhla.
Blbej dotaz

XXX.XXX.154.255
No já celkem snášku mám. A i když je třeba poloviční, slepička jak jsem zjistil si ráda posedí jen tak. Včera jsem takhle načapal dvě, nesnesly ani jedna, ale seděli na vajíčkách každá přes hodinu.
Napíšu vlastní zkušenost s líhnutím z takových vajec.
Známý nám jednou slíbil vejce pižmovky, ovšem košík s oněmi vejci zapomněl postavený na dvoře, když venku bylo v noci asi -2°C. V košíku bylo cca 10-12 vajec, a vylíhlo se pouze jediné káče. U ostatních se zárodky ani nezačaly vyvíjet. Potom jsme nasadili i vejce z "nenamrznuté várky" - a tam se vylíhla všechna.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Co se týče skladování a výdrže vajec, byla jsem jednou hodně překvapená když mě scházelo do líhně několik vajec a zkusila jsem přidat vlastní vajíčka přímo z lednice skladovaná na konzum na klasickém místě pro vajíčka, bez otáčení, daná jen tak volně že při každém otevření lednice se trochu povalovala.Vše se vylíhlo a to tam byly i starší čtrnácti dnů .Od té doby skladuji takto násadová vejce pořád a úspěšně, na ostatní metody jsem už líná a zapomnětlivá a proč taky se snažit když to jde tak lehce Vajíčka takto skladuji bez plat proto, že chovám jen zdrobnělá plemena, takže malá vajíčka.
"No já celkem snášku mám. A i když je třeba poloviční, slepička jak jsem zjistil si ráda posedí jen tak. Včera jsem takhle načapal dvě, nesnesly ani jedna, ale seděly na vajíčkách každá přes hodinu."
Mně přesně toto nyní dělají bressy. Chodí, obhlížejí hnízda a jakmile uvidí vejce - šup, už na něho sednou (a sedí opravdu klidně hodinu i dvě). Samy většinou nic nesnesou.
Blbej dotaz

XXX.XXX.148.67
Také to byly bressy (bílé) Ildiko, ale nedělají to jen ony, akorát v tuto dobu a u nás jen ony. Skoro mi přišlo jako by chtěly kvočet, nebo alespoň ta vají´čka chránit. Ta jedna seděla dokonce jen na prázdném hnízdě, myslím že chtěla prostě posedět a vedlejší bylo obsazené.
Blbej dotaz

XXX.XXX.148.77
Tak ony teď husy snáší a houser pojímá jak divý ve dne v noci a to ostatní jistě inspiruje. Loni to zas bylo naopak a kanárci ti se zase inspirovali od hus když zasedly, když je viděly protože u nich měli klec.
U nás prostě jak to jednou začne, tak Sodoma, Gomora,... Vždyť i já už se cítím po té zimě tak nějak odpočatý (narozdíl od nich jsem ale nemrzl každý a celý den venku), což je ovšem jen dočasné vystrčení růžků přebytečné energie a v zásadě se opět ukládám k zimnímu spánku.