Dobrý den,
Uvažovala jsem že bych si pro tuto sezonu opatřila násadová vejce minorek (vzhledově a i užitkově se mi velmi zamlouvají ).
Měla bych ale pár otázek - do jaké míry je toto plemeno rozšířené? (t.j. není příliš obtížné sehnat např. nového kohouta na obnovení krve?). Mám omezené možnosti, co se týče dopravy; v rámci jižní Moravy, popř. Vysočiny si mohu dojet, do severních či západních Čech ne.
Jaká je tak asi cena dospělých chovných kusů (nemusí být úplně nejvyšší kvalita)? Zvířata nevystavuji.
Jsem spíš chovatelka - začátečnice; různou drůbež (a také slepice) jsme měli vždycky, ale přímo chovatelstvím se
u nás doma nikdo nezabýval.
Drůbež máme na dvoře, k dispozici mají ještě velkou stodolu; občas je pouštíme na zahradu.
Je pro mě toto plemené vhodné?
Mockrát děkuji za rady.
ildika
napsal(a):
Dobrý den,
Uvažovala jsem že bych si pro tuto sezonu opatřila násadová vejce minorek (vzhledově a i užitkově se mi velmi zamlouvají ).
Měla bych ale pár otázek - do jaké míry je toto plemeno rozšířené? (t.j. není příliš obtížné sehnat např. nového kohouta na obnovení krve?). Mám omezené možnosti, co se týče dopravy; v rámci jižní Moravy, popř. Vysočiny si mohu dojet, do severních či západních Čech ne.
Jaká je tak asi cena dospělých chovných kusů (nemusí být úplně nejvyšší kvalita)? Zvířata nevystavuji.
Jsem spíš chovatelka - začátečnice; různou drůbež (a také slepice) jsme měli vždycky, ale přímo chovatelstvím se
u nás doma nikdo nezabýval.
Drůbež máme na dvoře, k dispozici mají ještě velkou stodolu; občas je pouštíme na zahradu.
Je pro mě toto plemené vhodné?
Mockrát děkuji za rady.
,dobrý den, tak pokud jste z jižní Moravy, jsou pro Vás minorky jako dělané, horší když by to byl někdo ze Šumavy.
Plemeno seženete v líhni Stránecká Zhoř jako tří denní kuřata netříděná podle pohlaví. Cenu Vám řeknou tam.
Co se týče plemene, je to jedno z nejstarších evropských plemen a stálo u zrodu mnoda dalších černě zbarvených plemen.
Problematika dosažitelnosti cizí krve je složitá, neboť plemeno je řídce chováno i v zahraničí. Dokonce né na každé velké výstavě v Německu se objeví. V republice vím o asi 3 nebo 4 chovatelích. Materiál je vesměs příbuzný, a občas tu a tam někdo nadšenější něco přiveze od jinud. Co se týče nároků, j to plemeno do velkého výběhu, nikoli do voliery, kde brzy svou aktivitu přemění v kanibalismus. Je to prostě slepice do selských stavení, ovocných sadů a polí. Ráda zanáši vejce na skrytá místa, svou aktivitu věnuje také přeletování i vyšších plotů zvláště v kuřiččím věku. Kohouti snadno omrzají na hřebeny a laloky, snadno jsou zranitelní v soubojích s jinými kohouty. Na náhlé klimatické změny reagují slepice poklesem až zastavením snášky. Posud špatné vlastnosti.
Dobré vlastnosti: vysoká snáška nekončící v letních vedrech, velká vejce až 75 g, bílé barvy, takže pro Velikonoce jako dělaná. Potlačená kvokavost. Menší nároky na výživu s ohledem na rozsah výběhu, rychlý růst, snadný odchov rychle se opeřujících kuřat, brzké pohlavní dospívání takže se snadno určí pohlaví u kuřat.Poměrně dobrá odolnost vůči chorobám. No a samozřejmě exotický vzhled.
Hejno minorek s kohoutem na zeleném pažitu, kde se snoubí výrazné kontrasty černé, bílé a červené, nenechává kolemjdoucí bezpovšimnutí. Kohout minorek je manekýn, plný síly a ladnosti.
Juraj Kafka
pri lepsom sledovani clankov na iFaune urcite narazite aj na tento clanok...
https://www.ifauna.cz/clanek/drubez/minorky/6028/
solidní zvířata najdete zde, ale bohužel pan Pyšný už je prý nechová.
https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/590961/re-minorky
Dobrý den, z mé zkušenosti mohu přidat - mám je 3roky, od kuřátka, stále fit, nožky jak strunky, a hlavně nejlepší kvočny, mám jich deset z toho loni snad šest kvokalo a krásně vyseděly a odvodily kuřátka. Stačilo jen nechat v hnízdě více vajec a hned některá kvokala, některá i dvakrát. Zdraví Blanka
panikrakava
napsal(a):
Dobrý den, z mé zkušenosti mohu přidat - mám je 3roky, od kuřátka, stále fit, nožky jak strunky, a hlavně nejlepší kvočny, mám jich deset z toho loni snad šest kvokalo a krásně vyseděly a odvodily kuřátka. Stačilo jen nechat v hnízdě více vajec a hned některá kvokala, některá i dvakrát. Zdraví Blanka
Hm, tak jestli jich tolik kvoká, tak to to jde s minorkama pěkně dolů.
Juraj Kafka
je sympatické, že se snazite lidem pomoci, to mnozi nadhodí jen link a nastala vista...
no jiste, ze jsou plemena, ktera az tak moc nemusim, co treba vyslovene vubec nemusim jsou hybridy - na vesnici nepatri a svuj nazor asi uz nezmenim, doufám, že za meho zivota vznikne klub chovatelů španělských lemen, rozhodně by si to zaslouzila!
oskar222
napsal(a):
je sympatické, že se snazite lidem pomoci, to mnozi nadhodí jen link a nastala vista...
no jiste, ze jsou plemena, ktera az tak moc nemusim, co treba vyslovene vubec nemusim jsou hybridy - na vesnici nepatri a svuj nazor asi uz nezmenim, doufám, že za meho zivota vznikne klub chovatelů španělských lemen, rozhodně by si to zaslouzila!
Mno hybridy nojo no, je to tady už na ifauně s níma dost prolezlý poslední dobou. No co se dá dělat. Já jsem si jich užil jako kluk dost a dosti. Já se zajímám o drůběž podrobně od doby co chodím po vlastních nohách. Naši měli za mého raného dětství koroptví vlašky. Nádhera! Pak postupně přešli na hybridky - tetry, nic jiného nebylo "nádhery". Na plemenech se mi líbí, že jsou vždy něčím zajímavá, jak už historicky, tak vzezřením, no a užitek samozřejmě je taky třeba mít na zřeteli, proto se tu pohoršuju nad kvokajícími minorkami, to mi nesmí do baráku. A že jsem tu už taky dvě tři měl, jednu jsem prodal zrovna jako kvočnu. Na kvokání mám jiné plemeno u kterého naopak promíjím tuto vlastnost a ruku v ruce nižší snášku menších vajec, ale zase je to krásná drůbež, taky velice historicky starobylá a to jsou sumatranky. Myslím si, že s těmito starými plemeny je to podobně jako se starými odrůdami jabloní. Poslouží dobře v extenzivních podmínkách. Pro intenzivní podmínky pěstování se nehodí - jsou příliž bujné a pod. A porovnejte si starou věkovitou kvetoucí jabloň na vysokokmenu v krajině a intenzivní sad zákrsků moderní odrůdy. Je to na max. dvacet let žití. Pak se to vyorá a jde se sázet jinam. Na panenskou půdu.
Tak je to i s těma slepicema. Hybridka do haly, vlaška na dvůr. Eště aby hybridka kvokala no to už je přeci proti šlechtitelskému programu, né? (Barevní dominanti). Nebo záměr?
Výstavní ambice? No tak samozřejmě mě potěší ocenění, koho ne, jsem taky jenom chlap, ale já jich zatím moc nedostal a nevadí mi to. Za cenami se nehoním jak si možná někdo myslí, že když se chová čistokrevná drůbež, že se musí nutně honit body po výstavách, tak to je pouze předsudek. Drůbež tam dávám z jiného důvodu, hlavně aby lidé viděli, jak to vůbec vypadá. Že taky existuje drůbež zajímavá. Že to je nějaká odvedená práce, činnost, myslím si že ušlechtilá. Pláčeme, že chovatelská základna stárne všude, že je na výstavách málo dobytka a tak nezbejvá než abychom to my střeďáci převzali a drželi to pro ty, kteří teprve přijdou. Protože když jako garant, sedím u stolu a slyším ty děti jak s úžasem volají své rodiče a prarodiče, aby se honem přiběhli podívat ke kleci cože je to tu za podivnou chlupatou a nebo holokrkou slepici, tak to si myslím, že má smysl dělat. Než když jedete krajinou vlakem či autobusem a kolem zahrad či v zahradách vidíte jen samé nudné rezavo. To se pak nedivím, že slepice je symbolem hlouposti.
No ten klub španělských plemen, no tak nebylo by to špatné, a mít klubovou líhen a prodávat lidem kuřata.:-)
jeřabiny na podzim velmi minorkám chutnají... zkuste to někdy hodit slepicím...
... kohout, kterého jsem zde ukazoval jinde omrzlého, tak tohle je fotka toho samého kohouta z loňské zimy leden unor 2011. Rozdíl byl jen ten, že byl sníh a nefoukal vítr od Kremlu jako letos.
no, spíš prohlídka trupu, nechtěl se fotit, tak jsem mu tu hlavu usek
... a byla pečínka.
akorad si pamatuju jak mamku nebavio skubani kohoutu - kdyz meli černě vystrcino - to pekne pěnila
v Čechách je docela problém sehnat minorky-myslím tím, vše co je na západ od Prahy - jak rikam-okolo baraku jsou bud tůje nebo hybridky - to je ale výběr co?!
ja jakžto mladá generace nebo mladostřední vím, že je nutné podpořit čistá plemena aspoň z duvodu jejich historie a jejich krása je bez komentare a taktez chování - kazdemu rikam - no tyhle hnedy jsou babiččiny - ty neumi stolovat-skočí rovnou cely do lávoru a žerou a tyle vedle ty čistokrevý ji ze země zobákama primo do kastrulku, to je rozdíl co?!
Mozna se pak lide stotožní s nekterymi plemeny
ten klub by byl super, eliminuje se tím jen jedno plemeno, ale je to jen mé přání a názor
Pro zdárný odchov kuřic (slovensky mládok) minorek je ideální přístup do zatravnělého před tím odpočatého výběhu. Nemají pak zájem o peří svých družek. Zvláště pro černou drůbež je také důležitá možnost skrýt se do stínu v horkých letních dnech.
oskar222
napsal(a):
akorad si pamatuju jak mamku nebavio skubani kohoutu - kdyz meli černě vystrcino - to pekne pěnila
v Čechách je docela problém sehnat minorky-myslím tím, vše co je na západ od Prahy - jak rikam-okolo baraku jsou bud tůje nebo hybridky - to je ale výběr co?!
ja jakžto mladá generace nebo mladostřední vím, že je nutné podpořit čistá plemena aspoň z duvodu jejich historie a jejich krása je bez komentare a taktez chování - kazdemu rikam - no tyhle hnedy jsou babiččiny - ty neumi stolovat-skočí rovnou cely do lávoru a žerou a tyle vedle ty čistokrevý ji ze země zobákama primo do kastrulku, to je rozdíl co?!
Mozna se pak lide stotožní s nekterymi plemeny
ten klub by byl super, eliminuje se tím jen jedno plemeno, ale je to jen mé přání a názor
Já jsem si dovolil drze stáhnout některé fotky z Vašeho webu, a vkládám je sem, tak tady je porovnání tečkovaná hamburčanka vedle rezavé hybridky vypadá jako vzácný exot z ciziny...
my jsme tedy s ozdibovanim peri nemeli problem, co bylo taky fajn, ze o neco hure letaly nez vlasky - tim ale netvrdim, ze nezvladnou preletnout 2m akorad kohouti se teda moc nesnesli
co je zajimave, ze kohouti vypiplani od kurat byli zlí - k mamce a ti co byli od kvočny tak ti se zas báli
no je to tak, nejsou to žádní pucifalové u mě byly minorky nejlepší nosnice s bílou skořápkou - trumfly jak leghornky tak vlašky, ale je pravdou, že se krmilo ruznými druhy zrnina směsmi těchto šrotů, žádné kupované směsi a vitamíny. Jistě, že s situace může obrátit, když krmí směsí, ale po domácku snášely ze všech slepic u nás nejvíce a ta velikost byla bonus.