Dobrý den, chci se zeptat co muže spozdit líhnutí hus? Měly by se líhnout podle toho co jsem četla nejdéle 33 den, což je dnes a stále se nice neděje. Husa je klidná, vejce pravidelně otáčí a stará se o ně. Když jsem vejce prosvětlovala byli v nich zárodky, ale prosvětlovala jsem je cca 12. den po nasednutí, takže se mohlo stát že zašli. Mám husu rušit a prosvětlit znovu vejce nebo mám ještě nějaký den počkat? Podle čeho s jistotou poznám že jsou zárodky živé? Jde o mé první líhnutí, takže netuším co dělat. Děkuji za rady.
Děkuji za rady, zkusím počkat a uvidím. Husa je trošku nervní, ale to může být tím že je tu momentálně bouřka. Jen se ještě zeptám, až začne líhnutí, mám huse nějak pomoct? Třeba odstraněním skořápek po housatech? Někde sem četla že by se měli už vylíhlá housata dát pryč, aby nepřekáželi těm co se teprve líhnou. Je to pravda? Nebude je husa hledat?
Doporučuje se to, ale já housata neodebírám a vždy se mi podaří pod husou vylíhnout všechna housata. Husu mám zavřenou v husníku a pouštím ji, až druhý den po vylíhnutí všech housat. Tím že ji mám zavřenou ji to neláká se z vajec zvednout a jít vodit vylíhnutá housátka. Toto je má zkušenost, samozřejmě je můžete huse odebrat dát pod tepelný zdroj a vrátit až po vylíhnutí všech housat.
Tak už líhneme, kolem čtvrté odpoledne jsem našla první house, již krásně oschlé a čiperné. A před chvílí další, mělo trošku přischlou blanku k hlavičce tak jsem jí lehce navlhčila a housátko se vykulilo z vajíčka ven. Pod husou máme ještě cca 12 vajec tak doufám že to už půjde rychle. Všem ještě jednou děkuji za rady.