Dobrý den, potřebovala bych poradit, co se sedící kachnou indického běžce.
Měli jsme dvě kačeny a kačera, který se před velikonocemi "ztratil" . Kačenky snášely vejce zhruba od února a máme po nich i odchovy z líhně. Teď se jedna z nich rozhodla, že zasedne, ale nového kačera máme asi týden. Přemýšlím proto, jestli má smysl ji nechat sedět, když vejce budou nejspíš neoplodněná nebo jestli pod ni nedat vejce slepičí. Existuje nějaký fígl, jak "kačenu přesvědčit, že sedět nemá smysl"? Třeba jako máčení kvokajícíh slepic do studené vody?
Dobrý den, mě také seděla kachna indický běžec a dokonce vysedělala a odchovala kachňata
tedy153
napsal(a):
za skusku to stoji a mozete pridat aj slepacie alebo po presvieteni kacacich ked nebudu oplodnene vymente za slepacie
Děkuju za odpověď. Včera jsem koukala, tak nakonec sedí na pěti vejcích - pokud jí tam kamarádka nepřidává :), tak jsem si řekla, že ju nechám, ikdyby měla mít jen jednoho mrňouse.
Pro jistotu se ale zeptám k těm slepičím vejcím - nebude mít pak kačenka tendenci vodit kuřata do vody? Soused, který chová kačeny říkal, že když podloží kačení vejce pod slepici a ona je vysedí, je pak zmatená, když se jí pak "děti" vydají na vodu a snaží se je zachránit.
Počkejte
indický běžec opravdu sedí????
Jestli ano, dá se nějak běžkyni rozsedět???????
Nám totiž běžci nesou strašně moc vajec a já nevím pod koho to mám dát.Líheň je plná husích vajec, krůta mi už sedí na 10, pižmovky každá na svých(15 + 4 indických)slepice a husy nesedí tak opravdu nevím.
Poradíte mi někdo co s tím?
anesa
napsal(a):
Nám "běžka" taky sedí , překvapila nás.
Nám "běhna" taky sedí. Ale pokud jsem pochopila, tak to není základ otázky. Sperma "žije" v kachně 7, maximálně 10 dnů, ojediněle i 12. Takže maximálně 12 dnů po "ztrátě" kačera byla vajíčka ještě oplodněná. Pokud byly kačky v celibátu, pak se dají vejce brát jako pravděpodobně oplodněná třetí den od pojímání novým kačerem. Takže držím palce :-)
Jen tak mimochodem - máme kachnu a 2 kačery a z prvních 42 vajec nebylo oplodněné ani jedno. Teď si kačenka sedla na 10, před námi pečlivě schovaných, takže předpoládám stejný výsledek...
ladd
napsal(a):
Cituji: "Jen tak mimochodem - máme kachnu a 2 kačery a z prvních 42 vajec nebylo oplodněné ani jedno".
Problém bude nejspíš v tom, že kačeři jsou dva. Neshazují při páření jeden druhého s kachny?
Myslím si že ano (ač jsem je při tom neviděla) a druhý problém vidím v tom, že se na vodě začali pojímat až v posledních dnech, jinak to zkoušeli na suchu.
Tak kačenka sedí týden na 6ti vejcích. Zatím ji vídám co dva dny vyjít z hnízda napít se, okoupat, nakrmit a vyprázdnit. Včera jsem, ale zjistila, že má v hnízdě vajec 7. Jelikož jsem nenašla jiná vejce, přišlo mi, že jí pravděpodobně přidala druhá kačenka. A teď nevím, nechat jí je - co vysedí to bude - maximálně malé kačenky po vylíhnutí odebrat ,starat se o ně jako o kačky z líhně a po vylíhnutí posledního jí malé zkusti vrátit nebo jí ta "novější" vejce odebírat - (původních 6 mám poznačených)? Zase se bojím, že když jí budu stále šahat do hnízda, sleze z vajec úplně - přeci jenom ji to vyrušuje. Zavřít ji nemůžu, protože si hnízdo udělala v suchém hnojišti, které je sice kryté, ale nedá se uzavřít.
Máte někdo zkušenost? Děkuju
Dobry den,
me zasedla kacena bezce venku před domem. Nosila si tam vejce tajne a schovávala do bodlaci. ma tam 3. Tim padem ji v noci nezaviram. Odchazi však z vajec. Chci se zeptat, jak dlouho muzou zustat vejce bez kacky aby nezastydly... Nemam zkusenosti. A az se vylihnou, jak postupovat... pokud vůbec... Jak dlouho to trva to sedeni...
Dekuji zkusenejsim.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Líhnutí
Častou otázkou je délka inkubace (líhnutí) u jednotlivých druhů drůbeže. Ta může být ovlivněna hmotností vajec a jejich stářím při nasazení, dále podmínkami prostředí při líhnutí. Kuřata z těžších vajíček a z těch déle skladovaných se mohou líhnout později. Průměrné doby inkubace jednotlivých druhů ve dnech jsou:
• Kur domácí 20–21 dní
• Křepelka japonská 16–18 dní
• Krůta 27–28 dní
• Perlička 26–27 dní
• Kachna 27–28 dní
• Pižmovka 34–35 dní
• Husa 28–30 dní
• Jen pro zajímavost:
pštros africký 41–43 dní,
bažant 23–24 dní
Líhnout můžeme pod kvočnou nebo v líhni. Přímo se proto nabízí otázka: kvočna nebo líheň? Kvokavost a sedění na vejcích je projevem pudu pro zachování rodu. Je řízena hormony. U mnohých dnešních plemen byla šlechtěním potlačena. Líhnutí pod kvočnou má své výhody: o průběh líhnutí a vylíhlá kuřátka se chovatel nemusí tolik starat. Má také své nevýhody: kvočnu nedonutíme kvokat, kdy se nám to hodí, většinou kvokají až v teplejších měsících. Kvokání snižuje užitkovost – v době, kdy slepice sedí na vejcích a kdy vodí kuřata, přijdeme o snášku až 50 vajec. U většiny plemen slepic byla kvokavost potlačena, nemůžeme proto na ni spoléhat.
Dobrými kvočnami jsou krůty a pižmovky. Ze slepic nasedají hedvábničky, kočinky, zakrslé kočinky, japonky. Kvokavost je zachovaná u orpingtonek, hudánek, brahmánek, rousných zakrslých, sumatranek a některých bojových plemen. Občasná kvokavost se uvádí u vyandotek, plymutek, faverolek, je tu ale nežádoucí podobně jako u ostatních středně těžkých a lehkých plemen. U slepic jsou nejvhodnější vejce k líhnutí mezi třetím a osmým měsícem snášky. Také některá plemena hus mají kvokavost zachovanou např. české, české chocholaté, dypolcké, celské, francké, kadeřavé, štajnbašské, suchovské a slovenské, u jiných je potlačena, např. emdenské, labutí, landeské, německé nosné. U tuluských a pomořanských sedí jen některé husy.
Kachny většiny plemen jen zřídkakdy nasedají a většinou špatně sedí, výjimkou jsou kachny zakrslé, smaragdové a vysokohnízdící létavé. Nasednout mohou některé z populace kachen pomořanských a chocholatých.

beruska1
napsal(a):
Dobry den, dekuji za vycepavajici popis. Jen mam stále ještě jednu praktickou otázku. Na jak dlouho muze kacka z vajec slezt, aby se neprestala vyvíjet...
Také jde o to, jestli již zasedla, nebo jestli teprve snáší. Je dost nepravděpodobné, že by zrovna IB, který je znám vysokou snáškou, zasedl již po snesení 3 vajec. Pokud z nich odchází, je pravděpodobnější, že teprve snáší do svého "ukrytého" hnízda.
beruska1
napsal(a):
A cim jste je pak kmili? Ostatní bezci jim pak neublizuji?
Beruško, pokud vám kachnička zasedla už natrvalo, nechte ji v klidu sedět, ona sama nejlíp ví, na jak dlouho může opustit vajíčka! něco jiného by bylo, kdyby jí něco rušilo, třeba jí do hnízda přinášely slepice nebo jiné kačeny, také se může stát, že ji z hnízda vyhání kačer, který se chce stále pářit..v tom případě byste musela nad kačenkou udělat boudičku s dvířky s pletivem a kačenku v určitou hodinu vypouštět ven k nažrání a vyvenčení a zase ji zavřít, když se vrátí! v žádném případě nepřemistovat hnízdo na jiné místo! už by vám neseděla..v tom lepším případě vám kačenka vysedí káčata za 28-29 dnů, musíte jim připravit suché ubytování s krmením a vodou, třeba větší kotec králíkárny, nejlépe v přízemí, ke krmení mladým koupíte směs č.1 pro malé kačenky a mamce směs pro dospělé kačeny-potřebuje doplnit vitamíny-a jestli je zvyklá na pšenici, tak misku pšenice k tomu..a udělat malou ohrádku, kam budete kačenky s mamkou pouštět na sluníčko a na pastvu, ohrádku přesouvat vždy na suchou, posečenou trávu a zastínit napůl proti žhavému slunci nebo do polostínu..stále doplnovat čistou vodu a pozor, aby se malé kačenky stále nekoupaly, mohly by nastydnout na nožky, ochrnou a uhynou! takže malé misky s vodou..a na noc nebo i při špatném počasí uklízet dosucha! snad jsem zhruba napsala, jak to dělám já, lítám celý den kolem havěti, ale mám z nich radost!
Dobrý den, mám čtyři kachny jedna už vyseděla a zbylé teď sedí všechny. Hlavně ze začátek roku plašim a sbírám do líhně.
Když jim vajíčka vezmu protože mladé už nechci hned začne sedět jinde. Dvě už jsem teď čtrnáct dní nemohl najít loučil se s nima a a po sekání zahrady je našel u stromů ve vysoké trávě na hnízdech.
ančovička1
napsal(a):
Ještě-v žádném případě je nedávejte k dospělým kačenám ani slepicím, hned by je zlikvidovaly! musí být samy asponˇdva měsíce, do dospělosti, jinak je staří budou štípat, nenažerou se, atd..
Ančovičko, a jste si jistá, že chováte slepice? Normální je, že slepice kuřata ani kachňata, případně jinou mládež nelikvidují (pokud se nejedná o nějaký extrémní nedostatek bílkovin).6e jim vyžerou nejlepší krmení je jasné, to se ale dá řešit posadou.
Pokud má někdo velké zatravněné prostory, tak je zbytečné dávat do ohrádek na dobu delší než je rozkoukání, pokud jsou mlá´data s kvočnou, tak není ohrádka potřebná vůbec.
ladd
napsal(a):
Ančovičko, a jste si jistá, že chováte slepice? Normální je, že slepice kuřata ani kachňata, případně jinou mládež nelikvidují (pokud se nejedná o nějaký extrémní nedostatek bílkovin).6e jim vyžerou nejlepší krmení je jasné, to se ale dá řešit posadou.
Pokud má někdo velké zatravněné prostory, tak je zbytečné dávat do ohrádek na dobu delší než je rozkoukání, pokud jsou mlá´data s kvočnou, tak není ohrádka potřebná vůbec.
My se bavili o kacenach... Docela by se mi ulevilo, pokud bych male nemuela nijak izolovat. sezeni totiž není planovane a my jedeme na dovolenou... Sice tady budu mit nekoho, kdo bude davat krmeni, ale ohradu by mi asi nestavel... Musela bych ji asi ted tim padem vejce sebrat. Bylo by skoda, kdyby ji pak mlade chciply...
ladd
napsal(a):
Nevím, jaký jste chovatel a co chováte, ale já mám velký pozemek, na kterém chovám 30 velkých slepic s kohoutem,5 chovných hus s houserem,10 kačen IB,3 chovné ruánky, pižmovky,3 kozy...a opravdu si neumím, spíš umím představit, jak by tam dopadla vylíhnutá káčata nebo kuřata, byt´s kvočnou nebo bez ní..a to ještě hrozí utopení v bazénu..něco jiného je, když máte 5 slepic, tot´vše, tak si můžete dovolit jednu kvočnu s kuřaty risknout ke starým..ale bavili jsme se o kačenách..a že jste sám Berušce neporadil?..
Ne-chovatel

XXX.XXX.139.25
K té ztrátě kačera.
Já loni přišel o kohouta a to podle mne způsobilo, že slepice začala nanášet vajíčka a zasedla. Věřím že ona prostě věděla (intuitivně), že má v sobě ještě oplodněná vejce a chtěla je vysedět.
Nicméně nevím jak se poprat (ať již šlo o intuici či vědomé rozhodnutí slepice) s tím, že zasedla na podzim a šance na rozumný vývoj kuřic by byla malá (což je stále lepší než žádná - bez kohouta), navíc si nanesla dvacet vajec a kvůli tomu množství by myslím většina skončila jako zastuzená. Podle mne si vajíčka nanosila sama (jen svoje) takže ani nebyla všechna oplodněná, začala s tím podle mne okamžitě jak kohout zmizel. Dopočítat (či spíše odhadnout) přesně to nemohu, prostě jak zmizel kohout měl jsem méně vajec a přitom vím, že po většinu té doby jsem slepice nepouštěl mimo výběh abych o ně taky nepřišel (ona zdrhala) takže přinejmenším většina vajec musela být jejích (a nebo si začala nanášet ještě když kohout žil).
Ne-chovatel
napsal(a):
K té ztrátě kačera.
Já loni přišel o kohouta a to podle mne způsobilo, že slepice začala nanášet vajíčka a zasedla. Věřím že ona prostě věděla (intuitivně), že má v sobě ještě oplodněná vejce a chtěla je vysedět.
Nicméně nevím jak se poprat (ať již šlo o intuici či vědomé rozhodnutí slepice) s tím, že zasedla na podzim a šance na rozumný vývoj kuřic by byla malá (což je stále lepší než žádná - bez kohouta), navíc si nanesla dvacet vajec a kvůli tomu množství by myslím většina skončila jako zastuzená. Podle mne si vajíčka nanosila sama (jen svoje) takže ani nebyla všechna oplodněná, začala s tím podle mne okamžitě jak kohout zmizel. Dopočítat (či spíše odhadnout) přesně to nemohu, prostě jak zmizel kohout měl jsem méně vajec a přitom vím, že po většinu té doby jsem slepice nepouštěl mimo výběh abych o ně taky nepřišel (ona zdrhala) takže přinejmenším většina vajec musela být jejích (a nebo si začala nanášet ještě když kohout žil).
A jak to dopadlo, vyseděla něco?
Ne-chovatel

XXX.XXX.8.50
Nevyseděla nic. Jakmile se jednoho večera nevrátila, protože zasedla, tak jsem ji šel hledat a našel podle odlesku v očích, od světla baterky. Vajíčka sebral a zajásal, že to jsou ty co mi chyběly.
Kdyby to nebylo už na podzim (bylo to v 1/2 listopadu když zasedla) tak bych jí třeba dvanác nechal, ale už to podle mne nemělo cenu (nemyslím, že bych ji a kuřata udržel v krabici a jen kuřata jsem v krabici držet nechtěl a ani nemohl). Kuřata která se líhla v 2/3 srpna stihla vyrůst tak tak a i to díky (kromě jiného) starším sourozencům se kterými se navzájem hřáli (ty chodila zahřívat tu a tam ještě kvočna).
ančovička1
napsal(a):
Nevím, jaký jste chovatel a co chováte, ale já mám velký pozemek, na kterém chovám 30 velkých slepic s kohoutem,5 chovných hus s houserem,10 kačen IB,3 chovné ruánky, pižmovky,3 kozy...a opravdu si neumím, spíš umím představit, jak by tam dopadla vylíhnutá káčata nebo kuřata, byt´s kvočnou nebo bez ní..a to ještě hrozí utopení v bazénu..něco jiného je, když máte 5 slepic, tot´vše, tak si můžete dovolit jednu kvočnu s kuřaty risknout ke starým..ale bavili jsme se o kačenách..a že jste sám Berušce neporadil?..
Míval jsem 30 – 50 slepic, k ním 2-5 kohoutů, přístup ze dvora do louky a k potoku. Do toho kvočny s kuřaty, ty jsem vypouštěl do společného výběhu od 3 – 7 dnů stáří, krmení měla pod posadou. Kupovaná kuřata byla v ohrádce, z které mohla po rozkoukání prolézt do společného prostoru tak v 5 týdnech stáří, krmení uvnitř v odchovně, kam se slepice nedostaly a pod posadou. Kachny pekinské jsem měl dvakrát, ven do společného výběhu se slepicemi šla také jako ještě ochmýřená mlá´data, v okamžiku kdy počasí dovolilo a nemusel již být pod žárovkou. Nikdy se nestalo, že by slepice něco zlikvidovaly. Kuřata samozřejmě schytala nějaký klofanec, když se slepicím motala přikrmení pod nohami, nebyla ale zas tak hloupá, že by většinou neuhnula. Vyloženě malá kuřátka si slepice maximálně zvědavě prohlédly. Navíc, kvočna se dle hierarchie jiné slepici vyhne, nebo ji odežene.
Moje reakce byla na Váš druhý příspěvek ohledně likvidace mladých dospělými slepicemi a kachnami. Protože dospělé kachny současně s káčaty jsem nikdy nechoval, vyjádřil jsem se jen ke slepicím. A popravdě, likvidaci kachnami bych také nepředpokládal (zde se ale může vyskytnout problém, protože je kačer nový). Reagoval jsem na Váš příspěvek schválně, protože jsem si všiml, že tady radíte (nejen v tomto vlákně) vše uzavřít do voliér a ohrádek, jinak to buď uteče nebo bude dospělými kusy zlikvidováno. Mě přijde takovéto uzavírání zbytečné. Neberu Vám, že to tak děláte, tak že to radíte. Já mám ale zkušenost jinou, tak ji dávám do placu. Zrovna tak si nemyslím, že káčata, pokud si od kachny promastí chmýří dojdou na vodě k úhoně. Soused ob dva baráky, chová pižmovky. V okamžiku, kdy se káčata vylíhnou, je kachna vodí na potok, tam se koupají bez jakýchkoliv známek, že by jim to škodilo. Samozřejmě se asi musí vzít v potaz, zda se jedná o časné jaro nebo přelom jara, léta. A musí mít také samozřejmě možnost kdykoliv z vody vylézt.
Ještě dotaz na závěr, Vy jste si někdy kvočnu s kuřaty (případně měsíční samotná kuřata?) mezi slepice pustit “riskla“? A zlikvidovaly?
Zadavatelko, problém možná bude v tom, že je kačer nový. Samci někdy zabíjejí mláďata, zvláště, pokud ta nejsou jejich. Je to ale kus od kusu. Několikrát se tu řešili pižmáci, kteří zabíjeli i svoje kachňata (jednou dokonce kohout, zabíjející kuřata), jiní psali, že vše v pohodě. (Takovýto kus by měl jít okamžitě z chovu a ani mláďata po něm, by se neměla do chovu zařazovat. Pokud se jedná o mlá´data jejich, tak toto chování není normální.) Vzhledem k tomu, že jedete na dovolenou, těžko radit. Kdyby jste byla doma, tak řeknu, po vylíhnutí hlídat, v případě agresivního chování, kačera oddělit.
Zdravím, tak já si dovolím trochu mých zkušeností přihodit.
Chovám slepičky asi 4 roky a něco přes rok mám párek indických běžců. Při každoroční obměně slípek, jsme ke stávajícímu výběhu přistavěli menší, kde jsem mladé kuřičky vždy nechávala tak cca 3 týdny aby si je starý okoukly. Také jsem jednou měla kvočnu se 7 malými, ty byly v ohrádce asi 14 dní a potom jsem je pouštěla s kvočnou mezi dospěláky vždy pod dohledem na pár hodin. Nikdy se nestalo, že by staré něco vážného mladým udělaly, akorát, jak píše Ladd, se po nich párkrát ohnaly kvůli žrádlu.
Včera jsme dodělali nové separé pro 7 kuřic, které se zítra nastěhujou vedle starších kolegyň. Počítám tak na 3-4 neděle. Potom je propojím a hotovo.
No a do ohrádky půjde (tedy doufám) kachna IB s mladými, která sedí 4 dny, tak to akorát vyjde na prostřídání. Dvířka jsou sklápěcí, tak se bude omladině dobře vylézat a zalézat. A tady budu akorát hlídat naši roční kočku domácí, aby si uvědomila, že myši ano, ale malé kachny ne! Předtím s kocourem a kuřaty to bylo úplně OK.
Přikládám foto. Jako dočasný kurníček a kachníček poslouží vždy spolehlivě stará králíkárna.
Holky už zvědavě okukujou co se chystá. IČ.
beruska1
napsal(a):
Dobry den, dekuji za vycepavajici popis. Jen mam stále ještě jednu praktickou otázku. Na jak dlouho muze kacka z vajec slezt, aby se neprestala vyvíjet...
Naše kačka poprvé zůstala sedět v úterý ráno, odpoledne byla venku asi hodinu, to bylo ale vedro. Někde jsem četla, že vajíčka za tu dobu schladnou jenom trošku a to nevadí. Pořád jsem jí pozorovala kdy pošupajdí nazpátek. Od středy vyběhne ráno po páté asi na 5-10 minut s kačerem když je otevřu a potom kolem 17 hodiny, to je venku i 20 minut.
Ve středu ráno jsem spočítala vajíčka - 8 a přidala jsem 2 od sousedovic divoce zbarvených.
Dneska ráno v hnízdě naskládaných 7, ten zbytek je určitě pod nimi a v seně. A v druhé straně kachníku bylo 1 vajíčko, odpoledne mrknu jestli ho snesla včera nebo dnes nebo jestli je to jedno z těch 10. Jelikož jsme od 6-16 v práci, nevím jestli ještě nevyběhne přes den, to uvidíme teď přes víkend.
Kachně je něco přes rok, takže prvnička, doufám, že se to povede.
dusanko

XXX.XXX.82.137
Mne zasadli 2 kacky na raz. Len problem je v tom ze mali 2hniezda a po prvom dni sedenia si hniezda spojili a sedia spolu. Nebude to problem ked sa zacnu kacicky liahnut?
Zasedly mi 2 kačky do jednoho hnízda a společně vyseděly z 15 vajec 4 malá káčata. Společně je vodí po zahradě, předvádí kačerům a dokonce zahání naši fenu německého ovčáka. Ta se ovšem zahnat bez potíží nechá, zvířatům nic nedělá, jen si chce káčata prohlédnout. Žádnou ohrádku jsem nedělala, kačenky samy zůstaly v otevřeném kačníku 2 dny a mladé vyvedly až 3.den. Jen vanu s vodou jsem vylila a dlala jim jen nízký pekáč, aby se mi neutopili. Jídlo jsem dávala taky společně, jen prostě větší množství. Ostatní drůbež (slepice a husy) mám ale zvlášť. Káčatům je teď 14dní. Bylo to takto úplně bez práce.
irena 42
napsal(a):
Zasedly mi 2 kačky do jednoho hnízda a společně vyseděly z 15 vajec 4 malá káčata. Společně je vodí po zahradě, předvádí kačerům a dokonce zahání naši fenu německého ovčáka. Ta se ovšem zahnat bez potíží nechá, zvířatům nic nedělá, jen si chce káčata prohlédnout. Žádnou ohrádku jsem nedělala, kačenky samy zůstaly v otevřeném kačníku 2 dny a mladé vyvedly až 3.den. Jen vanu s vodou jsem vylila a dlala jim jen nízký pekáč, aby se mi neutopili. Jídlo jsem dávala taky společně, jen prostě větší množství. Ostatní drůbež (slepice a husy) mám ale zvlášť. Káčatům je teď 14dní. Bylo to takto úplně bez práce.
Zdravím, ráda si přečtu zkušenosti jiných, kačka sedí 9 den. Vychází ráno na malou chvilku, odpoledne a navečír si to trošku protáhne tek 15 minut. myslím, že je to tím teplem, že sama určitě pozná jak dlouho může být pryč, takže jí necháváme pobíhat po celé zahradě. Najednou se zvedne začne ječet a peláší do kachníku a kačer za ní jí vyprovodit. Jelikož máme kachník volně na zahradě bez oplocení a velkou plechovou vanu s vodou zakopanou v zemi, budu ´muset potom udělat taky nějaká opatření. Asi uzavřu část zahrady, myslela jsem nízkým plůtkem aby kačer mohl sem a tam. Slepice máme taky oddělené. Nemáte nějaké fotky vašich kachňátek?
Hafo

XXX.XXX.50.3
No tak i já mám raritu, mě už letos sedí po druhé, sice sedí déle než by to bylo v líhni, ale sedí.
Dobry den, tak me také v cervenci, jak jsem byla na dovolene, zasedly 2 kaceny na jedno hnizdo. Predtim ale jedna zasedla uz venku, ale pak se ji ztratila vejce. To jsem tu psala. Nevim, zda je někdo vzal ci nejaka zver. Tedka uz by se nekdy mela lihnout. Vajicka se urcite vyviji, protože do jednoho udelaly diru asi při otaceni a male kachnatko tam tak před týdnem bylo. Tak uvidíme. KackyJsou rok stare. Ale podle toho, jak tam sedi, by se mělo něco vylihnout. Uz ted se desim, jak to budu prodávat. Mam ještě jednu kacenku, která nesedi a zustava s kacerem, ale zvlastni je, ze vůbec nesnaji. Dava tak 2 vejce za 3 tydny. Stalo se vam to nekdy?
Zdravím.z tohoto důvodu jsem je prodal, původně mněly sloužit jako nosnice vajec pro krmení kuřat, ale zklamaly na 100 procent.jako kachna na maso taky nevyhovující, jako likvidátor slimáků možná.zeleninu nepěstuji, tudíž nemám proč likvidovat slimáky, apokud budu chtít kachnu na okrasu, koupím si mandarinky.jejich užitkovost je silně přeceňována.v zemi původu to ovšem může být jinak.za mne již nikdy více.slimáčí boom již opadl, a ted lidé nevědí co s nimi, dnes už to lidé nechtějí pomalu ani zadarmo, je toho denně plná ifauna.přitom to měla být nosná kachna s nosností 200 vajec za sezonu, jak uvádí vzorník.asi soudruzi v NDR udělali někde chybu.
dusanko

XXX.XXX.82.137
Mne sa nakoniec vyliahlo krasnych 13 kaciatok (2nevyliahnute a 2neoplodnene vajcia).2 Kacice sa o ne spolu staraju a vodia ich po dvore a zahrade a strazia. Akurat som zabudol zakryt bazenik na kupanie a 3 sa mi utopili...(nedokazali vyskocit)
Tak me uz se vylihli, zatím jich mam 10... Ale jedno porad od nich utika. Nasla jsem ho 2x u sousedu. Kachny je ještě ven nevodi, jen to jedno chodi samo a pak se ztrati. Radsi jsem je zavrela. Snad takhle nebudou utikat všechny... Mymi oky v plotech se hrave protahnou... Jak to delate vy? Musite davat s kacenou do ohrad nebo vam je vodi a ony se drzi u ni...?
2mazutak
napsal(a):
Zdravím.z tohoto důvodu jsem je prodal, původně mněly sloužit jako nosnice vajec pro krmení kuřat, ale zklamaly na 100 procent.jako kachna na maso taky nevyhovující, jako likvidátor slimáků možná.zeleninu nepěstuji, tudíž nemám proč likvidovat slimáky, apokud budu chtít kachnu na okrasu, koupím si mandarinky.jejich užitkovost je silně přeceňována.v zemi původu to ovšem může být jinak.za mne již nikdy více.slimáčí boom již opadl, a ted lidé nevědí co s nimi, dnes už to lidé nechtějí pomalu ani zadarmo, je toho denně plná ifauna.přitom to měla být nosná kachna s nosností 200 vajec za sezonu, jak uvádí vzorník.asi soudruzi v NDR udělali někde chybu.
No, ja si na snůšku nemuzu stěžovat. Ty ostatní mi opravdu nosily 1 vejce denne dokud nezasedly, jen ta jedna je takova... Narozdil od ostatních kacen nedelaji nepořádek...
dusanko

XXX.XXX.82.137
beruska1
napsal(a):
Tak me uz se vylihli, zatím jich mam 10... Ale jedno porad od nich utika. Nasla jsem ho 2x u sousedu. Kachny je ještě ven nevodi, jen to jedno chodi samo a pak se ztrati. Radsi jsem je zavrela. Snad takhle nebudou utikat všechny... Mymi oky v plotech se hrave protahnou... Jak to delate vy? Musite davat s kacenou do ohrad nebo vam je vodi a ony se drzi u ni...?
Mne ich stare kacky vodia vonku uz od cca.2-3 dňa, strážia ich. Chodili mi k susede tak som musel upraviť plot (na spodok som natiahol cca.10cm vysoký umelý plot s menšimi okami) a mam pokoj.