Dobrý den,
mám stádečko 20ti slepic, 7 kohoutků půjde postupně pryč :). jsou to České zlaté kropenky, nyní 5ti měsíční. jsou to mé vůbec první slepice. zatím jsou v menším výběhu u kurníku, ale během dvou týdnů budou moci být celodenně celoročně volně ve velké zahradě/sadu spolu s ovečkami.
jde mi o kvalitní domácí vajíčka pro potřebu mé rodiny a sem tam pečínku. slepicím chci dopřát kvalitní a zdravou stravu.
nyní dostávají kupovanou krmnou směs pro nosnice, k tomu jim sypu suchou pšenici, každý den několik velkých kýblů zeleného (pestrá směs trávy, pampelišek, kopřiv, jitrocelů, bezu, chmele, akátu a dalších druhů), zbytky jablek, mrkví a různých syrových odřezků z kuchyně, vápenný grit a samozřejmě čerstvou vodu.
zajímalo by mně co vše mohou slepice dostávat, především z přirozených syrových potravin
mohou kromě pšenice a kukuřice také oves, žito, pohanku, ječmen?
mohou olejnatá semena - slunečnici, len, mák, sezam?
proč jim to mám mlít? mohu jim sypat pouze nemleté?
má být větší podíl máčených obilnin než suchých?
pokud se pasou volně, je třeba přidávat bílkoviny? (tvaroh, vejce, nějaké maso? co dáváte?)
proč vařené brambory? (nic vařeného zatím nedávám jen občas suché pečivo)
děkuji, tším se na rady, zkušenosti a podnětnou diskuzi :)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nejprve -syrové brambory ne-jsou pro ně těžké a kvasily by ve volátku
-slunečnice a další olejniny se dávají hlavně když slepice přepeřují,když je budou zobat nesemleté tak se nic neděje
-máčené pečivo ano ale ne šlichtu-vymačkané se šrotem-nejlépe kukuřičným nebo s otrubami
-zbytky z kuchyně ano,ale syrové slupky ze zeleniny nebudou moc žrát,spíš ne,ovoce ano,ale neudělejte si z výběhu bahno
-mleté maso krmné ano zvláště když přepeřují-lepší než žížaly
-usušte si na zimu kopřivy aty pak rozdrťe do míchanice /šrot,brambory,vařené zrní/musí to být drobtovité
-vajíčka už nedávejte,kyselé mléko ano,tvaroh ano,grit ano,dejte do nějakého starého pekáče písek-jedno jaký
-udělejte někde v závětří na sluníčlku popeliště 1mx1m a zakrejte to ve výšce 1m.Do popeliště dejte popel dřevěný,písek,trochu hlíny.
Slepice pravidelně prohlížejte zda nemají čmelíky a jiné breberky,ihned musíte očetřit čmelíkostopem-ničím jiným a popeliště také
když budou mít velký výběh,netřeba jim řezat trávu,ony si nasbírají.
Musí mít už hřady a snášecí bedýnky.
Chovu zdar,Vám radost z přírody a slepičkám pohodičku.
Zprvu ne "stádo", ale hejno :c)
Granule pro nosnice a zdravá výživa se v jedné větě také moc nesnese. Jestliže slepičky mají volný a travnatý výběh, tak jim postačí jenom směs zrnin a když jim dáváte ještě Vámi popisované laskominy, tak budou nadmíru spokojené. Velmi dobré je seznámit se s nějakým zemědělcem, který by Vám dal zbytky po čištění zrna (zadinu). Je to levnější než pšenice (někteří zemědělci to ani nevozí zpátky domů) a protože je dost rozmanitá, tak si tam slepičky najdou to co potřebují.
Do krmení občas přidávám sypké minerální přísady a občas jim hodím lopatu písku na lepší rozmělňování potravy.
Šrotované zrno dávám pouze kuřatům a slepičkám na výkrm. Hlavně kukuřici, protože ta je na ně dost velká. Sypká směs pro dospělé slepice není vhodná. Jednak se Vám natáhnou vrabci a druhak slepice při žraní tento prach vdechují, což není dobré.
Namočené/ naklíčené obilí dávám buď kuřatům, namísto mletí, a nebo slepičkám v zimě, pro přirozené doplnění živin.
Živočišné tuky (hlavně různé zbytky z kuchyně), pokuď se nemýlím, nejsou pro drůbež moc vhodné.
děkuji Vám oběma
stádo/hejno hehe - omluvte začátečníkovu roztržitost :)
hřady už samozřejmě mají, snášecí bedýnky budeme teď už dělat, popeliště zatím nemají, ale ve výběhu si dělají takové díry na hlíně (je tady hodně sucho) a tam se popelí, ale popeliště rozhodně uděláme.
no já bych jim právě chtěla dávat k pastvě jen směs celých zrn - obilnin, semen, různých bobulí atd. příjde mi že ve velkém travnatém výběhu další netřeba a kdyžtak jen nárazově - např když mi zkysne mléko.
jinak jsem zapoměla napsat že dávám rozdrcené vaječné skořápky (které teda nejdřív povařím, bojím se nákaz... co myslíte?)
děkuji tedy za informaci že nemusím drtit/mlít - to jen malým kuřatům
pořád ale nechápu ten šrot nebo tu vařenou zeleninu a brambory. nic takového nedělám, je to tedy třeba? co z toho ty slepice získávají co nezískávají jinak?
co si chystáte pro slípky na zimu kromě zásob pšenice a sušené kopřivy?
chystám se pěstovat kadeřávek, ten by měl být zelený i za mrazů že? je ještě nějaká taková vychytávka?
chtěla bych aby slípky v zimě hrabaly na kompostu, tam si určitě najdou nějaké dobroty.
brambory syrové nedávám (a ani tedy nebudu) a jiné zeleniny občas ano, kupodivu mi to sezobou - hlavně slupky od karotky, pastináku, řepy a celeru
tak to se na to kupovaný mletý krmivo tedy vykašlu, děkuji za impuls :) a budu dávat jen zrniny a olejniny
a pro dospělé slepice je kukuřičné zrno taky moc velké?
a mají se tedy ta celá zrna namáčet nebo dávat suchá, respektive, co je lepší?
Uživatel s deaktivovaným účtem

tu zeleninu-zbytky a brambory uvařte,jak vám to zbyde,jinak okopaniny se dávají hlavně v zimě,navečer,aby měly přes noc dost energie-slepice se vlastně zahřívá když má dostatek krmiva a tak v pohodě přečkají mrazivé noci.Pod slepice dávejte jen hobliny a slámu a pod hřady si udělejte tzv.trusný stůl,aby se vám to lépe čistilo.Nejvyšší hřada má být cca 0,80cm a hřady od sebe cca 0,40 cm.Snášecí hnízda velikost cca 0,30 x 0,40 cm-to na českou slepici stačí a vystlat je buď slámou nebo hoblinami.Seno v žádném případě-dlouhá stzebla by mohly sežrat a zamotálo by se jim to ve volátku a kvasilo.Do vody dejte na 1litr dvě kapky Combisolu E-pro zkvalitmnění svaloviny a nástupu dobré snášky a u kohoutů dobrého vývinu pohl.orgánů.Combisol se dává v přestávkách třítýdenních a ne jen v době líhnutí.Např.pro kachny a husy je výborný i v době výkrmu.Navíc je to antioxidant i pro drůbež nejen pro člověka.Ten kadeřábek-pozor když v zimě omrzne je třeba jej nechat přejít varem a pak rozsekat.Zmrzlé krmivo nepodávat,je pro ně jedovaté.Zdravím
medila
napsal(a):
brambory syrové nedávám (a ani tedy nebudu) a jiné zeleniny občas ano, kupodivu mi to sezobou - hlavně slupky od karotky, pastináku, řepy a celeru
tak to se na to kupovaný mletý krmivo tedy vykašlu, děkuji za impuls :) a budu dávat jen zrniny a olejniny
a pro dospělé slepice je kukuřičné zrno taky moc velké?
a mají se tedy ta celá zrna namáčet nebo dávat suchá, respektive, co je lepší?
Když už budete chtít dávat kupovanou směs, tak berte raději tu granulovanou, ale když budou mít takovýto servis a občas jim přidáte ještě nějaký ten minerál, tak by to mělo být OK.
Mě celou kukuřici slepice moc nežerou a stejně jí dávám jenom malým, nebo výkrmovým, tak že ji trošku pomelu. Jinak dospělým slepicí je dobré přidávat kukuřici hlavně v zimě, když mají kvůli mrazům větší spotřebu energie, přes léto by mohly ztloustnout a nechtělo by se jim snášet.
Já namáčím nebo nakličuji většinou jen přes zimu a v létě jim dávám jen suché. Ta namočená se musí hlídat, aby nezačala kvasit a plesnivět.