Mají šanci na přežití?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.8.2012 10:30
kitty87

XXX.XXX.53.237

Před třemi týdny jsme dali do líhně 10 vajíček, vše probíhalo dobře až do termínu líhnutí. Kuřata pípala, udělala si dírku do skořápky ale pak se nic nedělo,t ak jsme nakonec kuřátkům pomohli na svět všem, z 10 zůstali jen tři... mrtvá kuřata měla nedovtažený žloutkový váček a krvavý pupek a to se líhla přesně v termínu, dokonce i pípala a sama si udělala dírku do skořápky, přesto nepřežila. Napadlo nás i, že by kohout co máme mohl být příbuzný se slepicemi, přivezli jsme si ho spole s nimi.smajlík Jsou s farmy Hořešovice a všechno tam měli pohromadě, tak si myslím, že by to příbuzenství tam mohlo být.
Kuřátka co přežila jsou taková neduživá, nechtějí se moc stavět na nožky, spíš jen tak sedí. Nemohl by jim chybět nějaký vitamín?? Mají šanci na přežití??

6.8.2012 11:49
kolda

XXX.XXX.78.37

kitty87 napsal(a):
Před třemi týdny jsme dali do líhně 10 vajíček, vše probíhalo dobře až do termínu líhnutí. Kuřata pípala, udělala si dírku do skořápky ale pak se nic nedělo,t ak jsme nakonec kuřátkům pomohli na svět všem, z 10 zůstali jen tři... mrtvá kuřata měla nedovtažený žloutkový váček a krvavý pupek a to se líhla přesně v termínu, dokonce i pípala a sama si udělala dírku do skořápky, přesto nepřežila. Napadlo nás i, že by kohout co máme mohl být příbuzný se slepicemi, přivezli jsme si ho spole s nimi.smajlík Jsou s farmy Hořešovice a všechno tam měli pohromadě, tak si myslím, že by to příbuzenství tam mohlo být.
Kuřátka co přežila jsou taková neduživá, nechtějí se moc stavět na nožky, spíš jen tak sedí. Nemohl by jim chybět nějaký vitamín?? Mají šanci na přežití??

Tak jestli se vylíhly včera tak to je jasné budou jen ležet,ale dávejte te jim napít normálně zobáček dáte do vody vodu si dejte třeba do hrnku,ať je taková vlažná a hlavně potřebují teplo :-) No kohout by neměl být přibuzný možná to je i tím ..... tak přeju štestí ať vydrží

6.8.2012 11:58
venziva

XXX.XXX.87.156

Podle mě jste udělali chybu, že jste pomáhali a loupali skořápku. Některá kuřata se líhnou poměrně dlouho, i celý den. Pokud se kuře samo nevylíhne, není něco v pořádku a pak není dobré kuře zachraňovat. Zajistěte kuřatům teplotu 35 stupnů s možností odběhnutí do chladnějšího místa a uvidíte. Nemám zkušenost, zda taková kuřata vydrží a jak prospívají. Zkrátka líhnutí díky vaší pomoci probíhalo trochu jinak, než ja zařídila "Matka příroda". Později dejte vědět, jak vše dopadlo, zda kuřata prospívají nebo ne.

6.8.2012 12:24
marcela.s

XXX.XXX.139.43

Dobrý den,
letos jsem nevydržela a pomohla perličkám, které jsem dostala trošku naklubané druhý den po tom, co se měly líhnout s tím, že už z nich nic nebude- z 5 žijí 3 a už běhají po zahradě. Pak jsem ještě pomohla hedvábničkám, které ani 22 den večer nebyly naklubané, jen jedna pípala ve vajíčku! Ze 7 žijí 3 (3 další sice ještě při klubání žily,ale už byly lepkavé,prostě bylo pozdě, čtvrté žilo ještě téměř 3 dny v líhni), to nejmladší 3 dny spalo, než začalo chodit. Teď je jim měsíc a mají se čile k světu. Dostali šanci a využili jí smajlík berušky moje šikovný..:-)

6.8.2012 12:35
kitty87

XXX.XXX.53.237

Já doufám, že také vydrží, zatím s emají k světu, i to jedno co jsme mysleli, že nakonec uhyne se dnes již kolíbe. Dvě silnější se už pomalu staví na nohy. Tak doufám, že své šance využijí. smajlík
A myslím, že to budou takoví maminčiny mazánci. Dnes jedeme pro nového nepříbuzného kohouta, tak snad příští várka bude dobrá.

6.8.2012 12:43
kolda

XXX.XXX.78.37

kitty87 napsal(a):
Já doufám, že také vydrží, zatím s emají k světu, i to jedno co jsme mysleli, že nakonec uhyne se dnes již kolíbe. Dvě silnější se už pomalu staví na nohy. Tak doufám, že své šance využijí. smajlík
A myslím, že to budou takoví maminčiny mazánci. Dnes jedeme pro nového nepříbuzného kohouta, tak snad příští várka bude dobrá.

Jak říkám včera se vyklubaly tak budou jen spočívat a zítra už by měly pevně stát :-):-)

6.8.2012 12:58
kitty87

XXX.XXX.53.237

Teplíčko mají, termostat jim udržuje 35°C a vlhkost cca 55%. Doufám, že je to akorát. Ještě se chci zeptat, jak je to se světelným režimem, zatím jim svítíme pořád, někde jsem četal že první tři dny se má svítit nonstop a potm to zkrátit na cca 16 hodin?

6.8.2012 13:08
kolda

XXX.XXX.78.37

kitty87 napsal(a):
Teplíčko mají, termostat jim udržuje 35°C a vlhkost cca 55%. Doufám, že je to akorát. Ještě se chci zeptat, jak je to se světelným režimem, zatím jim svítíme pořád, někde jsem četal že první tři dny se má svítit nonstop a potm to zkrátit na cca 16 hodin?

No já lihnu zasadně jen pod kvočnou.Kuře které vyleze samo nebo mu pomohám hned odebírám a jdou se pořádně vyhřát a usušit,dám jim napít nasypu jahly :-) A po pár hodinách je dávam zpátky ke kvočně :-):-)

6.8.2012 13:14
kitty87

XXX.XXX.53.237

My kvočnu nemáme, leghornky nám nechtějí sednout, tak líhneme v líhni, kterou jsme si vyrobili z lednice. TeĎ se mi podařio kvočnu sehnat tak uvidíme jestli pak vajíčka, která pod ni dám vysedí.

7.8.2012 09:45
kitty87

XXX.XXX.53.237

Tak dnes začínají kuřátka druhý den, zatím se mjí k světu. Už stojí na nožičkách a snaží se zobat, jen mám strach, aby našli krmení a vodu.

7.8.2012 09:59
kolda

XXX.XXX.78.37

Kuřatům ještě dávejte pít vy sama osobně,a z jídlem jsem to dělal tak jak jsem je odbral,aby se usišula ten den i dalších pár dní jsem je vždycky vzal od kvočny a zvrchu sypal jáhly a hned po tom šli,pak jsem je dal ke kvočně a už je sama volala takže to bylo ok :-):-)

7.8.2012 10:10
kruel1

XXX.XXX.39.228

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jelikož píšete že líhnete zásadně pod kvočnou...dneska mám vajíčka pod kvočnou 19 den a už mi v 17 a dneska zlikvidovala dvě vajíčka. v 17 den jsem našla jen skořápku a dneska rozbité vajíčko s mrtvím kuřátkem(nemělo zatažený pupek a bylo tam hodně žloutku a zobáček nemělo vyvinutý...je to tím, že pozná že by nebylo zcela v normě a života schopné?

7.8.2012 10:21
venziva

XXX.XXX.87.156

kruel1 napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jelikož píšete že líhnete zásadně pod kvočnou...dneska mám vajíčka pod kvočnou 19 den a už mi v 17 a dneska zlikvidovala dvě vajíčka. v 17 den jsem našla jen skořápku a dneska rozbité vajíčko s mrtvím kuřátkem(nemělo zatažený pupek a bylo tam hodně žloutku a zobáček nemělo vyvinutý...je to tím, že pozná že by nebylo zcela v normě a života schopné?

Dělá to opravdu slepice? Nemůže se vám tam dostávat nějaký predátor ( krysa, ježek).

7.8.2012 10:24
kruel1

XXX.XXX.39.228

ne nemůže se tam dostat jelikož dneska jsm toho byla svědkem, že to udělala slepice, vyměnila jsem jí vodu a slyšela jsem že do něčeho klove, tak jsem jí odkryla a klovala do vajíčka :-(((
Zde mám slepičku s vajíčky

7.8.2012 10:33
kolda

XXX.XXX.78.37

kruel1 napsal(a):

To asi nepozná skuste jí hodit trochu skořápek,ale teď by se vám už kuřata měla klout né ?!

7.8.2012 10:38
kruel1

XXX.XXX.39.228

No to by právě měla...mám tam vajíčka ze dvou dnů takže jedny jsou dneska 19 dní a druhé 18...mám je označené a pak při prosvicování jsem si označila i které se hýbaly připrosvitu....jsem z toho celá divná..nechápu to. vajíčko co dneska klovla bylo právě už nakřáplé, že by se mohlo klubat, ale ona ho prostě darazila.

7.8.2012 10:49
kruel1

XXX.XXX.39.228

Tak jsem jí tam hodila pár skořápek a jukla jsem na jedno vajíčko a při bližším kouknutí je vidět malá slabší prasklinka na vskořápce, takže se v něm kuřátko snaží dostat ven.

7.8.2012 11:04
kruel1

XXX.XXX.39.228

Ještě bych se chtěla zeptat jak často jí mám kontrolovat jestli mi neklove vajíčka, aby mi třeba nezabila žijící kuře sedí prvně na vajíčkách

7.8.2012 11:09
kolda

XXX.XXX.78.37

Já u svojich kuřat tam byl skoro furt a kontroloval,ale ta vaše kvočna je nějaká divná hlavně dávejte pozor,aby je nerozbila všechny....

7.8.2012 11:11
kruel1

XXX.XXX.39.228

no pokud bych u nich měla být furt, tak si ji mám přestěhovat domů? Manžel není doma do zítra takže bych v tom neviděla problém. Jistota je jistota

7.8.2012 11:19
venziva

XXX.XXX.87.156

Kuřata se Vám mají líhnout každým dnem. První už můžete mít večer a určitě už bude nějaké zítra. Nevím, jestli by jí velké stěhování nějak nevadilo, aby ještě z těch vajec neslezla. Hlídejte a uvidíte. Hlavně s vejci už moc nemanipulujte, ať se v nich kuře nezamotá. Až zjistíte, že se klube kuře, hlídejte častěji. Kdyby ho vystrčila, dejte si ho domu pod žárovku, vrátíte jí ho, ža bude po líhnutí.. Možná bych vylíhlá kuřata odebírala (ale až bude mít pod sebou málo vajec, vždy jí aspoň jedno vraťte, pokud ho tam strpí).

7.8.2012 11:52
kruel1

XXX.XXX.49.191

tak jedno vajíčko už je děravé a takovou tu bílou slupku už má protrhnutou a je tam vidět kus kuřátka a žloutku a žilky co jsou viditelné tak v nich tepe, takže podle toho soudím, že kuřátko žije a do večera by mohlo být venku a tak jsem si slepici dala na terasu jelikož denní potřebuju už udělala a mám jí tu vedle sebe u PC a hlídám jí aby ho nedodělala

7.8.2012 12:28
kruel1

XXX.XXX.49.191

7.8.2012 13:15
venziva

XXX.XXX.87.156

Tak tohle vajíčko mi připadá spíš rozšlápnuté, než že se klube, ale uvidíte, kuřátka už to mají za PÁR....... Já bych přes ní přehodila aspoň hadr, ať je zatemněná a má klid.

7.8.2012 13:18
kruel1

XXX.XXX.49.191

no přikritou jí mám hadrem, aby byla ve tmě, ale jak ovlivnit, aby vajíčko nerozšlápla, když už jsou před cílovou páskou :-(((( jsem z toho nešťastná

7.8.2012 13:44
kolda

XXX.XXX.78.37

Furt je tak to vajíčko ?! Jestli jo tak mu pomožte s tím obalem trochu to prstem dejte pryč jen trochu ať má aspoň hlavičku venku ... Opatrně

7.8.2012 13:53
kruel1

XXX.XXX.49.191

Stalo se, ale nedýchá a ani se nehýbe a za hlavičkou mu teče krev ze žilky, asi ho klovla než jsem ho vzala...máme jich tam pět a ani jedno není naprasklé tak uvidíme

7.8.2012 13:56
kruel1

XXX.XXX.49.191

na skořápce byl křížek, takže k dnešnímu dni mu bylo teprve 18 dní...člověk řekne kuřátko, ale takového stresu okolo :-(((

7.8.2012 14:10
kolda

XXX.XXX.78.37

Je to nějaké divné já to vždycky dělám tak,že vejce vemu a dám ho k uchu a slyším tam pípaní a klovaní tak je všechno v poho :-) Snad se vám nějaké narodí zdravé :-)

7.8.2012 14:21
kruel1

XXX.XXX.49.191

a je nějaký fígl na to aby ty vajíčka nerozšlápla, jelikož zítra je to 20 den a půjde vykonat potřebu tak by je mohla zase rozšlápnou

7.8.2012 14:25
kolda

XXX.XXX.78.37

Nechápu jak je můžou rozšlápnout podle mě je to tím,že js¨ste dala velká vajíčka od starých slepic ktreré mají cca 2-3 roky není to tak ?!

7.8.2012 14:35
kruel1

XXX.XXX.49.191

Ne dala jsem vajíčka od stejně starých slepic, kupovala jsem je 4.dubna jako 14ti týdenní, 5ks vajíček jsem jí dala v pátek 20.7. a 4ks vajíček 21.7.

7.8.2012 15:31
ladd

XXX.XXX.34.52

Příště podkládejte vajíčka všechna v jeden den, aby se to líhlo najednou. To ale Vaše problémy určitě nezpůsobilo.
Kvočna někdy vajíčko opravdu rozšlápne, stává se tak na konci líhnutí, kdy je již skořápka slabá a nebo je již kuřetem naklobnutá. V tom případě se stává, že kvočna obsah vajíčka sežere.
Že někdy nezkušená kvočna první kuře/kuřata uklobe se také stává. Může se to také stát, když je slepice něčím vystresovaná, ale může to být i tím, že je to prostě špatná kvočna. Já to pamatuji ale asi jenom jednou nebo dvakrát. Uvidíte jak se bude chovat k dalším kuřatům která se budou líhnout. Nechte ji v klidu pod tím hadrem (zde se zrovna projeví chyba v nasazování ve dvou dnech- bude muset být pod tí hadrem o den déle a vy se budete muset o ta již vylíhlá o den déle starat). Příště už ji radši nenasazujte. Vajíčka od ní bych do chovu také nepoužil.
Pokud to půjde tak do líhnutí nezasahujte ať má klid, kuřatům se ani pomáhat při líhnutí nemá, vím, každý na to nemá to srdce....
Kuřata se naučí žrát sama. Můžete jim to ukázat tak že budete ťukat prstem do misky s krmením a s vodou (to by ale za Vás také udělala kvočna, kdyby nemusela sedět o den déle na vejcích), jakmile se chytne jedno ostatní to odkoukají. Tak hodně radosti a málo starostí.

7.8.2012 15:47
kruel1

XXX.XXX.49.191

Děkuji za podporu má pod sebou 5 vajíček a jen jedno zůstalo co má na sobě křížek což je dané o den později...takže si myslím, že nakonec zlikviduje i toto s tím křížkem, jelikož dvě co zlikvidovala byli s křížkem....nechám to osudu a přes noc se ukáže jaká je vlastně kvočna. Nyní si je čas od času urovná a přesune pod sebou.

8.8.2012 09:01
kruel1

XXX.XXX.49.191

Tak dneska ráno po kontrole vajíček je jedno vajíčko proraženo kuřátkem tak jak má...takže si myslím, že 5 vajíček je pro ni akorát :-)))

8.8.2012 14:35
kruel1

XXX.XXX.38.239

Pomáhá někdy slepice kuřeti ven ze skořápky?

8.8.2012 14:52
kolda

XXX.XXX.78.37

Myslím,že pomahá tak když se vrtí tak ještě víc rozkřapne tu skořápku,ale ta moje někdy aji jak uslyšela pípaní trochu do nich ďobala jako tak,aby jim pomohla,ale když se nějaké vyklubou a některé ne tak jim pomůžu ven :-) Dávam vajíčka od zakrslých slepic je to menší vajíčko a mají dost tvrdou skořápku :-):-)

8.8.2012 15:06
kruel1

XXX.XXX.38.239

Tak to vypadá jedno vajíčko, když se zavrtí ono zapípá a hned do něj chce žďuchat zobákem a ono pípá čím dál tím víc..tak zasáhnu

8.8.2012 15:07
kruel1

XXX.XXX.38.239

8.8.2012 15:27
venziva

XXX.XXX.32.1

Tak toto je klubání, to už není rozšlápnuté.Nechteslepici v klidu, jinak je pošlape. Pomáhat zatím nemusíte, už se neudusí. Klubání musí jít pomalu.

8.8.2012 15:30
kruel1

XXX.XXX.38.239

Už se klubou od sedmé ráno, jakmile ale zapípá tak po něm jde tak ho vyndám ona se usadí a já jí ho tam šoupnu zpět....bohužel pokud k nim bude hnusná i zítra dostane známku špatná kvočna a její mateřství je u konce :-)

8.8.2012 15:40
kruel1

XXX.XXX.38.239

ještě se chci zeptat kuřátka by se měla dát stranou než se vyklubají poslední vajíčka pod jakou teplotou se májí usušená kuřátka udržovat...díky

8.8.2012 17:18
ladd

XXX.XXX.34.52

Kuřata se dávají pryč zpod kvočny pokud máte pod slepicí plný počet vajec /+-15/, tak aby se ta první mezi vajíčky neumačkala a nebo v případě když je líhnutí zdlouhavé, aby kvočna neslezla z hnízda, dokud se vše nevylíhne. Ve Vašem případě bych je spíš pod kvočnou nechal /pokud k nim tedy nebude agresivní, vypadá to ale, že jim spíš jenom pomáhá z vajíček/. Nechal bych je tam právě z toho důvodu aby se pozornost kvočny rozdělila a ta kuřata dosud ve vajíčkách nechahala v klidu dolíhnout. Jen tak ale dedukuji, je to na Vás.
Já jsem pokud to bylo možné kuřata pod slepicí během líhnutí nechával. Teplotu Vám tedy neporadím. Když to bylo potřeba dala se do krabice, přes to hadr a pod lampičku. Kuře spíš bokem, ne pod žárovku, trochu ohlídat. Teď v létě by to neměl být problém. Ale když si zadáte dotaz do vyhledávače určite najdete.

8.8.2012 17:25
venziva

XXX.XXX.32.1

Teplota 35 stupňů s možností úniku do chladnějšího místa. V přiklopené krabici od banánů mi toto splňuje žárovka 40W. (Zajistěte tak, aby se nedotýkala papíru-nebezpečí požáru). Dejte si tam teploměr pro kontrolu. Změřte teplotu u žárovka a dál od žárovky, abyste věděla a nepřehřála je.

8.8.2012 18:32
kruel1

XXX.XXX.38.239

Moc děkuji všem za rady a už máme prvního prcka na světě...druhý je ještě mokrý pod mamčou a třetí už se klube

9.8.2012 10:08
venziva

XXX.XXX.32.1

Tak jak pokračujete??? Už máte vše vyklubané?

9.8.2012 13:31
kruel1

XXX.XXX.60.31

Tak dneska ráno byli již 4 kuřátka plně vyklubané a krásně suché. Jedno se stále klube, je pod kvočnou a skořápku má zcela pryč, ale má u pupíčku ještě kousek žloutku, tak se z toho snad dostane :-))) Přikládám fotečku, stačí jim takto udělaná krabice když kvočna ještě sedí na poslední kuřátku, aby se dodělalo? Pod lampičkou mají 35°C.

9.8.2012 18:03
venziva

XXX.XXX.32.1

Určitě stačí, hlavně potřebují to teplo, žrát Vám dneska asi ještě nebudou nebo možná to co se vylíhlo jako první.

9.8.2012 18:43
kruel1

XXX.XXX.60.31

klovou ti co byli včera...zůstaly tyto 4 pr´douskové, poslední vajíčko i přesto, že byli ostatní jinde kvočna rozšlápla když šla ven a tak kuřátko nemělo ještě dostaečně zatažený pupečník a tak jsme se sním rozloučili...kuřátka se mají čile k světu :-)))

9.8.2012 19:59
venziva

XXX.XXX.32.1

Tak až se setmí, dejte je už pod ní. Ráno si přivstaňte a zkontrolujte. Ale přes noc jim nic neudělá a zvykne si na ně.

9.8.2012 20:22
kruel1

XXX.XXX.60.31

už je na ně hodná nemám o ně už strach opečovává je a má je schované hezky pod křídlama ani je nemohu najít, ale jakmile otevřu víko tak hned vykukují

9.8.2012 21:33
venziva

XXX.XXX.32.1

Přeji hodně štěstí v odchovu!!!smajlík

10.8.2012 18:03
kruel1

XXX.XXX.60.31

Tak dneska byli všichni celý den na sluníčku na travičce, ještě jednou moc děkuji za cenné rady..jste super.

11.8.2012 11:34
kitty87

XXX.XXX.53.237

Moc krásné, mě se teď podařilo podložit hnědé sepici vajíčka leghornky, tak uvidíme na konci srpna. Slepice se nechce ani hnout, nemá zájem ani o jídlo ani o zrní, tak se trochu obávám,a by se vůbec šla nažrat. Když ji chci na chvíli sundat z hnízda tak mě div neuklove. Jsem na ni zvědavá. Možná nám k těm třem mrňatům z líhně něco přibude. Líbí se mi vaše venkovní boudička. Také budu muset něco vymyslet než se to vylíhne.

11.8.2012 11:43
ondře.j.

XXX.XXX.78.37

kitty87 napsal(a):
Moc krásné, mě se teď podařilo podložit hnědé sepici vajíčka leghornky, tak uvidíme na konci srpna. Slepice se nechce ani hnout, nemá zájem ani o jídlo ani o zrní, tak se trochu obávám,a by se vůbec šla nažrat. Když ji chci na chvíli sundat z hnízda tak mě div neuklove. Jsem na ni zvědavá. Možná nám k těm třem mrňatům z líhně něco přibude. Líbí se mi vaše venkovní boudička. Také budu muset něco vymyslet než se to vylíhne.

Kity kolik máte těch dospělých kohoutů ?! Jinak jaký mate mejl Díky :-)

11.8.2012 11:46
kitty87

XXX.XXX.53.237

Tak starého kohouta už jsme dali pryč a mladý se zatím začleňuje do hejna, máme jednoho na 9 slepic. Kvočnu jsem musela sehnat jiného plemene, asi jako máte vy, hnědou. Násadová vejce jsem koupila, aby nebyl příbuzná ke kohoutovi a teĎ čekám.
Můj email je K.Budisova@seznam.cz

11.8.2012 11:55
kitty87

XXX.XXX.53.237

Tak to jsou tři kuřátka ze začátku diskuze. Zatím se jim daří dobře, jen jedno je takové menší.

11.8.2012 11:57
kolda

XXX.XXX.78.37

Jsou už krásné,vidíte dobře to dopadlo :-)

11.8.2012 12:01
kitty87

XXX.XXX.53.237

Jsem ráda, jedno je ještě menší, přijde mi že na jedno oko nevidí tak uvidíme jak se to vyvine. Zatím však dobře zobou, mají směs a přidávám nakrouhanou mrkev a kopřivu každé ráno a do vody acidomid d. A pod kvočnou mám nasazených dalších 10 vajec, tak na konci srpna uvidíme. smajlík

11.8.2012 12:45
kruel1

XXX.XXX.60.31

Tak vzhledem k tomu, že to jsou moje první kuřátka tak jsem vyšťavená ze stresu, ale na jaře pokud začne kvokat nějaká tak vyměníme vajíčka se sousedem a uvidíme jestli z toho něco bude nebo si možná nějaké koupím...chtěla bych hedvábničku.
Jinak k tomu, že nežere, tak já jsem z toho taky měla strach a tak jsem k ní chodila a do mističky jsem jí dala zrní a dala jsem to až k ní a strčila jí tam hlavu a hned začala klovat a s vodou to samé, celých šest ní se nezvedla z hnízda, ale pak když se zvedla tak to co vytvořila venku to stálo za to a pak už chodila sama.

11.8.2012 17:38
kitty87

XXX.XXX.53.237

No dneska jsem to zkoušela s mističkama a to jsem jí tam mohla namáčet zobák a nic, tak uvidíme pak to ještě zkusim...moc se mi ji sundávat z hnízda nechce, věřím, že si poradí sama a sama sleze aby si aspoň odskočila.

11.8.2012 21:26
kruel1

XXX.XXX.37.95

no jak jsem psala moje kvočna s lezla až po 6ti dnech a to teda nechala venku hromadu jak od ovčáka :-))

13.8.2012 08:15
Jiří Herynek

XXX.XXX.221.82

Největší chyba je tahat je ven a pomáhat jim. Kdyby jste je nechala, vylíhnou se ty, co se mají vylíhnout, slabá to nezvládnou a tak to má být. A možná by jste neměla 2 a jednoho mrzáka ale třeba by jich to zvládlo 9. Jak jste psala, že měla ještě žloudkové váčky, to je přesně ten den navíc, který kuřata potřebovala. Příště to nechte přírodě, před líhnutím více rošte vejce a uvidíte, že se jich určitě vylíhne víc a budou v pořádku, pokud byla vejce kvalitní a byly dodrženy určité zásasdy líhnutí. Není nikde dané, že se musí líhnout za 21 dní, záleží také na teplotě.....o tom už toho je spousty k naštudování. JH

13.8.2012 09:23
kolda

XXX.XXX.78.37

Jiří Herynek napsal(a):
Největší chyba je tahat je ven a pomáhat jim. Kdyby jste je nechala, vylíhnou se ty, co se mají vylíhnout, slabá to nezvládnou a tak to má být. A možná by jste neměla 2 a jednoho mrzáka ale třeba by jich to zvládlo 9. Jak jste psala, že měla ještě žloudkové váčky, to je přesně ten den navíc, který kuřata potřebovala. Příště to nechte přírodě, před líhnutím více rošte vejce a uvidíte, že se jich určitě vylíhne víc a budou v pořádku, pokud byla vejce kvalitní a byly dodrženy určité zásasdy líhnutí. Není nikde dané, že se musí líhnout za 21 dní, záleží také na teplotě.....o tom už toho je spousty k naštudování. JH

Já pomáhám těm které nevylezou a mají naklouvlou skořápku a jsou to vajíčka od zakrslých slepic,takže dost tvrdá skořápka pro takové malé kuře to je dost sil ....Prostě se bojím,že jak jí mají naklovlou a ja jim nepomůžu ,že se tam udusí a ještě tam vydržet několik hodin... smajlík

13.8.2012 09:38
venziva

XXX.XXX.32.1

kolda napsal(a):
Já pomáhám těm které nevylezou a mají naklouvlou skořápku a jsou to vajíčka od zakrslých slepic,takže dost tvrdá skořápka pro takové malé kuře to je dost sil ....Prostě se bojím,že jak jí mají naklovlou a ja jim nepomůžu ,že se tam udusí a ještě tam vydržet několik hodin... smajlík

Ale to jste jeden zmála, kteý to dělá a neustále (dle mého názoru špatně) radí ostatním. Zvláště začátečník to nezvládne a oloupe vejce moc a je malér. K čemu odchovávat slabé kryplíky, o to v chovu přeci nejde. V přírodě přežijí jen silní jedinci a tak je to správně. Navíc zadavatelka, nedala slepici pokoj, stále na ni šahala, přemisťovala, odebírala a fotila vejce i kuřata,.... No nevím, jestli je právě tohle to pravé ořechové. Ani při líhnutí v líhni se už poslední dny s vejci nehýbe. A vůbec je toho hodně, co bylo špatně........ Kuřátka jí samozřejmě přeji. Ať prospívají, je krásné slepici s kuřaty sledovat.

13.8.2012 09:45
kolda

XXX.XXX.78.37

Já jim neříkám,aby to dělali !

13.8.2012 09:47
kolda

XXX.XXX.78.37

kolda napsal(a):

A nikde jsem to tu ani nepsal ....

13.8.2012 09:48
kolda

XXX.XXX.78.37

A ještě Paní psala,že měla příbuzného kohouta to taky není moc dobré nemyslíte :-)

13.8.2012 10:11
kitty87

XXX.XXX.53.237

DObrý den, jelikož jsem líhla v líhni (protože ani jedna leghornka prostě nechtěla sednout) a musela jsem chodit vejce otáčet a všechno okolo je asi jasné, že jsem jsem na ně sahala a jinak fotilo se pomocí webky, která je v líhni, kterou máme z lednice, udržuje teplotu na desetinu stupně a stejně tak vlhkost.

13.8.2012 10:13
kitty87

XXX.XXX.53.237

Teď mám nasazeno deset vajec pod kvočnou jiného plemene, která vzorně sedí ani se nehne. Nechávámto na matce přírodě. Tak uvidíme co za 17 dní bude

13.8.2012 12:20
ladd

XXX.XXX.34.52

kolda napsal(a):

Ale říkáte. Kdybych si dal práci tak bych to tu v diskuzích našel.
Podle mě se to dělat nemá. Vy to děláte celkem pravidelně. Kolikáté generaci kuřat jste již takto pomohl? Zařazením takových jedinců do chovu jste si vytvořil hejno, v kterém se již bez Vaší pomoci kuřata nevylíhnou. Nebo jste nedočkavý a bez Vaší pomoci by se to třeba vylíhlo taky.

13.8.2012 12:32
ladd

XXX.XXX.34.52

kitty87 napsal(a):
No dneska jsem to zkoušela s mističkama a to jsem jí tam mohla namáčet zobák a nic, tak uvidíme pak to ještě zkusim...moc se mi ji sundávat z hnízda nechce, věřím, že si poradí sama a sama sleze aby si aspoň odskočila.

Misky se žrádlem a s vodou dejte dál od zobáku, Ať je nucena z hnízda slést. Jinak se může stát, že se vykálí do hnízda. V přírodě by si musela jít taky potravu nahledat. Pokud chcete mát jistotu, že se nažere tak ji jednou denně, v prvních dnech sezení vždy ve stejnou hodinu sundejte z hnízda. Pak už jenom zkontrolujte zda se vrátila a víc ji nerušte.
Já to dělal tak, že ještě před nasazením jsem vždy kvočny při odpoledním krmení vyndal z hnízd, to jsem dělal i pár prvních dnů po nasazení. Pak už vždy odpoledne během krmení stačilo otevřít dvířka od kukaně a šly už samy. Pokud jeden den nešly tak druhý den si většinou již žrádlo ujít nenechaly.

13.8.2012 13:00
kolda

XXX.XXX.78.37

ladd napsal(a):
Ale říkáte. Kdybych si dal práci tak bych to tu v diskuzích našel.
Podle mě se to dělat nemá. Vy to děláte celkem pravidelně. Kolikáté generaci kuřat jste již takto pomohl? Zařazením takových jedinců do chovu jste si vytvořil hejno, v kterém se již bez Vaší pomoci kuřata nevylíhnou. Nebo jste nedočkavý a bez Vaší pomoci by se to třeba vylíhlo taky.

Já jim nepomáhám tak,že je oloupu celé když mají naťuklé pomůžujim tam,aby měli aspoň zobáček venku a jsou to vajíčka zarsklých slepic.Skořápka je dost tvrdá a vajíčko dost malé ! U normálních kuřic to není myslím tak težké,je to větší vajíčko a skořápka není až tak tvrdá !:-)

14.8.2012 13:30
Jiří Herynek

XXX.XXX.221.82

Prostě to pochopte, že není třeba jim pomáhat a to vám řekne každý, kdo něco vylíhl, a na plemeni nezáleží, pokud je chov zdravý, a je krmen vhodnou potravou, vždy se vylíhne co se vylíhnout má. A když jim oloupete jen aby byl venku zobáček, je dost možné, že se kuře uchýlí k tomuto otvoru a dále se neotáčí. Nepotřebuje otivr k dýchání, dýchá skrze pory ve skořápce, potřebuje ji obťukat kolem dokola. a nehádejte se, psal jste nebo psala, těd nevím, že jste jim pomohl a měla ještě žloudkové váčky, to je prostě špatně.

14.8.2012 13:52
kolda

XXX.XXX.78.37

To psala Paní s těma vačkama ....Nevím proč jim pomáhala tak brzo myslím,že psala,že to byl 19 den,ale kuřeti pomůžu jen trochu prostě se bojím,že se tam udusí ... :-| Slepice mám zdravé žadná nemá žadný problém :-):-)

14.8.2012 15:05
frikmon

XXX.XXX.197.182

Dobrý den všem, především chci říct že doba líhnutí slepic je 21dní dřívější nebo pozdnější líhnutí je ukazatel na nějaký problém nejčastěji při umělém líhnutí(teplota, vlhkost atd.) Ve své chovatelské praxi jsem už vylíhl cca 1000kuřat a to podotýkam jen pod kvočnami a vždy jsem jim jen minimálně pomáhal ale pomáhal! Kuře které se líhne je už veliké a nestačí mu vzduch který projde vaječnými póry. Pokud se kuře proklove a otevře vejce vždy odstraním skořápku o průměru 5mm kolem zobáku a pak už nedělám nic, jen čekám než se i za několik hodin kuře vylíhne. Zdravá kuřata se začnou otáčet a proklovávat skořápku. Pro kuře je líhnutí vysilující proces proto to trvá i několik hodin protože v pauzách odpočívá a čerpá sílu. Ale jak říkám přívod vzduchu je nezbytný zvlášť pod kvočnami kde je jiné klima a ostatní sourozenci kteří po líhnoucím sourozenci šlapou atd. Taky se stane že skořápka z vylíhlého kuřete se nasadí na líhnoucí se vejce a kuře má smůlu dvě skořápky neproklove. Takže jak je známo všeho s mírou-přehnaná péče a starostlivost škodí stejně jako absolutní nezájem a pasivita. Všem přeju hodně zdravých a životaschopných kuřat.:-)

14.8.2012 15:11
kolda

XXX.XXX.78.37

No to říkám prostě jim pomáhám vajíčko je malé a tvrdá skořápka,pomůžu jim a jsou všechny v poho :-) Jinak líhnu taky jen pod kvočnou je to nejlepší ....:-):-)

14.8.2012 15:52
kruel1

XXX.XXX.61.183

Nyní jsem líhla poprvé a také jsem jim pomohla jelikož kvočna byla prvnička a tak mi jedno vejce sežrala a dvě rozšlápla, tak všem 4 kuřátkům jsem naloupla skořápku v průměru 1x1 cm a do rána byli všichni venku pod maminkou v teplíčku. všechny kuřátka jsem zdravé a nemají žádnou odchylku i když jsem jim pomáhala....u všech porodů se pomáhá tak proč nepomoci při líhnutí :-):-)

14.8.2012 16:08
kolda

XXX.XXX.78.37

kruel1 napsal(a):
Nyní jsem líhla poprvé a také jsem jim pomohla jelikož kvočna byla prvnička a tak mi jedno vejce sežrala a dvě rozšlápla, tak všem 4 kuřátkům jsem naloupla skořápku v průměru 1x1 cm a do rána byli všichni venku pod maminkou v teplíčku. všechny kuřátka jsem zdravé a nemají žádnou odchylku i když jsem jim pomáhala....u všech porodů se pomáhá tak proč nepomoci při líhnutí :-):-)

Taky jim pomáhám jsou dost slabé,aby se proklovaly a ještě dostaly ven ....Jen někdo tady má problémy,že se pomáhat nemá :-)

14.8.2012 16:27
kruel1

XXX.XXX.61.183

jsem spíše kynoložka a pokud by se to mělo brát takto, že kdo se neumí narodit je odsouzenk udušení...tak potom je nás tu půl jak lidí tak zvířat...otázka je jakým způsobem to kdo dělá :-)) Mě jste tady třeba pomohly a podržely svými komentáři a rady neskutečně a díky vám a vašim radám mám doma 4 krásné zdravé kuřátka

14.8.2012 16:34
kolda

XXX.XXX.78.37

kruel1 napsal(a):
jsem spíše kynoložka a pokud by se to mělo brát takto, že kdo se neumí narodit je odsouzenk udušení...tak potom je nás tu půl jak lidí tak zvířat...otázka je jakým způsobem to kdo dělá :-)) Mě jste tady třeba pomohly a podržely svými komentáři a rady neskutečně a díky vám a vašim radám mám doma 4 krásné zdravé kuřátka

To jsem rád :-) Ať se daří a kuřatka ať jsou zdravá a čilá :-)

17.8.2012 20:18
kruel1

XXX.XXX.51.192

ještě bych se chtěla zeptat v kolika týdnech dáváte kuřata ke slepicím ?

17.8.2012 20:23
kolda

XXX.XXX.78.37

Jak od nich odešla kvočna mě odešla po 2 měsicích a pak se už naučili sedět na bidle :-)

18.8.2012 08:49
kruel1

XXX.XXX.51.192

No jo ale jak poznám, že od nich už odešla, když je mám oddělené od ostatních ve výběhu. To za ní přestanou běhat ?

18.8.2012 08:54
kolda

XXX.XXX.78.37

Nee:-)) Začne je klovat :-)

18.8.2012 08:58
kolda

XXX.XXX.78.37

kolda napsal(a):
Nee:-)) Začne je klovat :-)

A ještě bidlo mám výše,aby je neklovali ostatní a až budou mít 5 měsíců nechám je sedět mezi velkýma :-)

18.8.2012 09:13
kruel1

XXX.XXX.51.192

No já mám pro ně speciální kurník oddělený od velkých, velké budou nahoře a mladý jsou dole, ale výběh mají stejný no uvidíme jak se k sobě budou chovat potvůrky...starší jsou klidné a nechají se i pohladit, tak doufám nebude problém a hlavně je tam dám v noci a ráno už půjdou spolu ven.

18.8.2012 09:16
frikmon

XXX.XXX.197.182

kruel1 napsal(a):
No já mám pro ně speciální kurník oddělený od velkých, velké budou nahoře a mladý jsou dole, ale výběh mají stejný no uvidíme jak se k sobě budou chovat potvůrky...starší jsou klidné a nechají se i pohladit, tak doufám nebude problém a hlavně je tam dám v noci a ráno už půjdou spolu ven.

A proč si záměrně křivíte prsní kost u kuřat. Do pleného vývinu kostí by slepice neměli hřadovat vůbec a zvlášť ne na nevhodném kulatém úzkém bidle. Hřady pro dospělé musí být hranaté, široké 4-5cm se struhnutými hranami:-)

18.8.2012 09:18
frikmon

XXX.XXX.197.182

Omlouvám se špatně jsem to přiřadil. Komentář o hřadování patří k obrázku se slepicemi na smetákové tyči:-)

18.8.2012 09:27
kolda

XXX.XXX.78.37

frikmon napsal(a):
Omlouvám se špatně jsem to přiřadil. Komentář o hřadování patří k obrázku se slepicemi na smetákové tyči:-)

Kuřata mají 3 měsíce a do 2.5 měsíce sedávali na slámě,ale pak se naučili sedět na bidle a kulaté mám proto,že jak jsem měli hnědé slepice cca 2 roky zpět tak měli z hranatých kuří oka .. nevím jestli to bylo tím,ale některé to zašlaply některé ne a když jsem dal kulaté bidla najednou bylo po .:-)

18.8.2012 10:31
kruel1

XXX.XXX.51.192

Mám pro ně připravené bidlo z násady na rýč..což je cca 4cm.

18.8.2012 15:00
frikmon

XXX.XXX.197.182

Kulaté bidlo nikdy vždy jen hranaté. Sevřením kulatého bidla mají ptáci křeč v prstech. A kuří oka bývají často z hliněných netravnatých výběhů:-)

18.8.2012 16:17
kolda

XXX.XXX.78.37

Jinak mám většinou zakrslých slepic :-) A na trávě jsou od 7:00 do 20:00 :-):-)

18.8.2012 19:52
kruel1

XXX.XXX.56.122

Teda ale co já si pamatuju tak babička měla vždy kulaté bidlo a sousedi.

19.8.2012 10:40
frikmon

XXX.XXX.197.182

kruel1 napsal(a):
Teda ale co já si pamatuju tak babička měla vždy kulaté bidlo a sousedi.

Dobrý den, bez urážky ale co já pamatuju co měli naše babičky. Odborné chovatelství se každý rok posouvá někam jinam a některé rady našich babiček už jsou dávno pasé jako nap. kulatá bidla, stříhání křídel a spousty dalšího. Co víc říct některé chovy stagnuji na starém a některé se krásně moderně zdokonalují ale to je na každém chovateli. Ale bacha některé i prastaré rady mají svoje pozitiva že leckterá moderna je nemůže sesadit:-)

13.9.2012 09:31
kruel1

XXX.XXX.62.225

Tak předevčírem jsem dala už kvočnu mezi ostatní, jelikož už začala vyšilovat a druhý den už snesla vajíčko, ale mám dotaz zatím kuřátka (dneska 5týdnů) dávám na noc do bedny do chatičky, aby měli teplo, když už je nezahřívá kvočna, přes den jsou normálně venku, jelikož i s kvočnou byli venku.
Zkusila jsem dát jedno ke kohoutovi a slepicím a všichni se na něj hned vrhly jako na vetřelce, takže pokus o kamarádství nevyšel.
Kdy je budu moct, nechat venku i přes noc, mám pro ně jen nezateplenou bedýnku ze dřeva.
Přikládám poslední fotečku společné rodinky na výletě po zahradě

Přidejte reakci

Přidat smajlík