Dobrý den. Na jaře jsem si koupil slepice (takové ty klasické hnědé) A jedna se mi před měsícem rozseděla.Tak jsem spíš pro zajímavost sehnal pár násadbových vajíček jestli je vůbec vysedí.(podotýkám že jsem sehnal jen vyjíčka perliček) A včera se vylíhli první 3 (ještě tři vajíčka tam má). A teď to hlavní vzhelem k tomu že slepice není savec. Tak předpokládám že se kuře musí od narození živit samo. Kvočna je vyseděla normálně v kukani kde se snáší vajíčka (jinde na nich sedět nechtěla) Je to asi půl metru nad zemí a vede k tomu klasický žebříček (na desku jsem napříč nabil latě) Myslíte že ta kvočna ty kuřátka sama dovede ke žrádlu? Nebo že jim mám něco přistrčit "pod nos" Jsou malí tak ani nevím jestli by se z toho žebříčku nezkutálely. A pokud by slezly jestli by je ostatní slepice (a tři morky) vůbec nechaly nažrat. Přemýšlel jsem, že bych je přemístil někam níž do bedny,ale mám strach, že už na těch zbylých třech nebude chtít sedět a ty tři vylíhlé zahřívat a ti umrznou. Prosím poraďtě !!poprvé se mám mladé kteří nejsou savci a jsem z toho prostě "voloký zmetěný "
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak, mlynáři, stačí rychle kouknout do "články" - o řádku výš a tam je něklik článků o chovu drůbeže od A až do Z. Tam najdete vše potřebné. Jinak mě stále udivuje, že si spousta lidí nasadí kvočnu a teprve když se jim něco vylíhne, tak řeší, jak se o to starat...
Slepice ještě tak den bude sedět na vajíčkách a na kuřátkách, nechte jí zatím tak. Kuřátka první den nebo dva nic nežerou, ještě žijí ze zásob ve vajíčku. Pokud se kvočna do dvou dnů nezvedne sama, sundejte jí a dejte jí i s kuřátky na klidné místo, kde je nebude rušit jiná drůbež. Ideální je nějaká voliéra nebo aspoň ohrádka nebo samostatný dvoreček s boudičkou. Zbyla nevylíhlá vajíčka klidně pak klidně vyhoďte. Slepici s kuřaty přichystejte nějaké sypké krmení, buď směs K1, nebo sešrotujte směs obilí, čím víc druhů v tom bude, tím líp, do toho přidejte minerály a vitamíny pro mladou drůbež (Nutrimix, Mikros VD). Ona jim ukáže, co se žere, je to legrace pozorovat, jak je učí.
Pokud slepici necháte, aby sama slezla z vajec, seskočí dolů a bude kuřata lákat, aby šly za ní. Při skoku se jim většinou nic nestane, mě takhle bez úrazu skákaly z půdy asi 3m vysoko. Pokud jsou tam ale další slepice, je nebezpečí, že ta vaše kuřata uloví a sežerou a to by byla škoda. Proto je radši oddělte a zpět do hejna je přidejte až tak za 2 měsíce.
Slepice s malými takhle v létě klidně může mít přístup ven, bude je zahřívat, když jim bude zima, kuřata budou otužilejší a budou si moci venku nahrabat různé broučky a červíky, to jim jen prospěje.
Držím palce a hoďte fotečky.