VÝZVA 2013 - ČESKÉ SLEPICE NA KAŽDÝ ČESKÝ DVOREK

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.1.2013 22:54

STOLETÉ VÝROČÍ ČESKÉ SLEPICE
A tak jsem se konečně roku 1913 po důkladné přípravě, při níž jsem probádal též naši dosti skrovnou literaturu, odhodlal na místech odlehlých vyhledati zbytky druhdy slavné slípky. Projezdil jsem na bryčce končiny mezi Pelhřimovem, Pacovem,, Želivem a Humpolcem a tu konečně jsem, hlavně v Komorovicích a ve Staré Bříšti na okrese Humpoleckém, nalezl to, co jsem hledal. Mimo to obdržel jsem ještě jednu pěknou slípku prostřednictvím pana A. Šmirouse z Českého Šiendorfu, ovšem valně se lišící od slípek komorovických. Ještě v září r.1913nasadil jsem vejce od tohoto nového kmene! Kuřata se vylíhla, byla čilá a měla se k světu,… tolik z citace článku Karla Škody, která vyšla v časopisu Naše drůbež v roce 1925.
Sto let je z pohledu člověka relativně dlouhá doba, z pohledu populace je to jen nepatrný okamžik. Za posledních sto let prošly české slepice, řekl bych, střídavým obdobím rozkvětu a útlumu podle toho jak, nebo kým byly stavěny do popředí zájmu či nezájmu. Pokud se zamýšlím, při pročítání historického materiálu, nad tím, zda máme důvod oslavovat sté výročí české slepice či nikoliv, domnívám se, že ANO. A to z toho důvodu, že po sto letech od dob Škodových, je chována v zemích českých česká slepice pravděpodobně v hojnějším počtu, než v době, kdy ji zachraňoval Karel Škoda. Pro přežití populace není tak důležitý počet jedinců, ale jejich genetická diverzita, tedy pestrost. Proto si myslím, že je současná populace českých slepic více ohrožena, než před sto lety. Děsí mě, vedle snižující se genetické diverzity se i stále ozývající hlasy „odborníků,“ které prahnou po znovu regenerování české slepice jiným plemenem. Protože tato zdánlivě jednoduchá cesta by byla poslední ranou do vazu populaci barevného rázu českých slepic zlatých kropenatých. České slepice zlaté kropenaté jsou posledním barevným rázem, který ještě nese genotyp původních českých slepic. Neustálé křížení ostatních kdysi existujících barevných rázů jinými plemeny (za účelem oživení), vedlo v průběhu času ke změně genotypu a následné změně exteriéru (fenotypu). Díky tomu se nám nepodařilo jiné původní barevné rázy do současnosti udržet.
V současné době je propracováno dostatečné množství metodik, které byly mnohokrát s úspěchem uvedeny do praxe a nenesou s sebou nežádoucí rizika k nevratným změnám genotypu a navíc nesou efekt, který vede ke zlepšení genetické diverzity populace.
Prvním a základním krokem, který by vedl k oživení české slepice jak po stránce užitkovosti tak po stránce exteriéru je její co největší rozšíření do českých chovů. České slepice potřebují právě vás co je již chováte!
Bez ohledu na to, zda jste organizováni v chovatelském svazu, či češky chováte jen pro svou vlastní potěchu, jejich nenáročnost a z národní hrdosti a patriotismu jako neorganizovaní chovatelé. Uvítáme tedy kontakt od každého z vás, kdo jste schopen a ochoten nabídnout dalším chovatelům vejce nebo kuřata od čistokrevných českých slepic všech barevných rázů a variet.
Pokud se chcete podělit s ostatními i o fotografii ze svého chovu, zašlete ji také, třeba i s krátkým příběhem „Jak jsem k češkám přišel“

Své kontaktní údaje (jméno, adresa nebo město, e-mail, telefon) můžete poslat buď elektronicky na info@nasamotebezlesa.cz, nebo poštou na adresu: Miroslav Harčarík, Nová Víska 22, 339 01 Klatovy

Databáze chovatelů bude umístěna na stránkách www.nasamotebezlesa.cz/databaze.html

13.1.2013 10:13

Databáze chovatelů umístěna na stránkách www.nasamotebezlesa.cz/databaze.html

9.2.2013 17:16
24.3.2013 16:09
peter z bratislavy

XXX.XXX.234.18

Od včera sa databáza chovateľov rozširuje aj o bratislavského chovateľa Dana Rybu, ktorý k svojim bielym, žltým a rodofarebným oravkám pre rok 2013 zaradil aj plemeno česká zlatá kropenka. Od 3 rôznych chovateľov som mu liahol kuriatka. Takže bude môcť zostaviť aj nepríbuzné kmene do ďalšej sezóny

25.3.2013 08:28

Gratuluji, líhnivost byla dobrá? Přece jen byla zima, jak na sběr, tak na převoz vajec

25.3.2013 08:37
danielbratislava

XXX.XXX.232.98

Ďakujem. smajlík

25.3.2013 11:34
jozefm.

XXX.XXX.0.184

peter z bratislavy napsal(a):
Od včera sa databáza chovateľov rozširuje aj o bratislavského chovateľa Dana Rybu, ktorý k svojim bielym, žltým a rodofarebným oravkám pre rok 2013 zaradil aj plemeno česká zlatá kropenka. Od 3 rôznych chovateľov som mu liahol kuriatka. Takže bude môcť zostaviť aj nepríbuzné kmene do ďalšej sezóny

Chlapci gratulujem. Dano, Oravky biele, čo sa mi včera doliahli aj s mojimi Velsumkami, sa majú k svetu.smajlík

26.3.2013 12:05
milan53

XXX.XXX.224.61

Dobrý deň.Keď sa Slováci chvália Českým plemenom kurčiat,nedá mi ich nenapodobniť.Prikladám foto Šumavských kuriatok,snáď nie posledných,nakoľko sa v Apríli chystám na výpravu do Č.R,na Kvildu,Klatov,Kaš.Hor a blízkého okolia za účelom priviezť nejaké kurčatá alebo nás.vajíčka,aby sa toto plemeno účelových sliepok rozšírilo i do iných krajín.Mám v úmysľe navštíviť i Vás,p.M.H.To sa Vám ale ešte ozvem.Spozdravom chovu zdar.Milan.H.

12.4.2013 01:18
zuzkao

XXX.XXX.162.11

Prečítala som tie vaše diskusie ohľadom českých sliepok aj oraviek a rozhodujem sa medzi týmito dvomi plemenami. Bývam pár kilometrov od Žiliny, a mám predstavu že budem mať sliepky vo voľnom výbehu cca 250m2 jedná sa o sad s už veľkými stromami. Potrebujem otužilé sliepky, ktoré vydržia v zime. Potešilo ma keď som si prečítala že ste začal s chovom českých sliepok a ste z Bratislavy. Plánujem mať jeden druh a nemiešať ich. Chcela by som sa spýtať ako by som mala začať, keďže som začiatočníčka, ale po dvore nám chodí i skúsená prababka :)

Moja finálna predstava je počet sliepok 1kohut a 4sliepky, vlastne sa chcem spýtať či by ste mi odporúčil si zadovážiť už dospelé jedince, alebo nejakú kvočku kt. mi vysedí nasadové vajcia alebo kuriatka alebo na začiatok iba sliepky bez kohúta na prvý rok a potom kupiť kohuta?

ďakujem za radu, s pozdravom Zuzka

12.4.2013 10:05
danielbratislava

XXX.XXX.21.72

Mám dosť veľký počet kuriatok Češiek a viem Vám zostaviť neskôr nepríbuznú chovnú skupinu 1,4. Keďže som sľúbil že pomôžem z rozšírením tohoto plemena na Slovensku. Toto bude prvý krok. Napíšte mi : aquamid@aquamid.sk

25.1.2014 20:23

Aktualizovaná databáze chovatelů českých slepic, kteří jsou ochotni nabídnout chovný materiál pro sezonu 2014 na stránkách http://www.nasamotebezlesa.cz/databaze.html

Rádi uvítáme další zájemce, kteří jsou ochotni se do databáze zapojit.

MH

Přidejte reakci

Přidat smajlík