Dobrý den, prosím o radu co s kulhajícím kohoutem. Jedná se o zdrobnělého wyandoťáka z němec. Kulhá dost silně na pravou nohu - v podstatě má pařátky stažené do "pěsti" a snaží se takto chodit. Se svým hejnem byl do soboty ve venkovní ubikaci (OSB desky + výběh-viz foto z léta). V pátek jsem našla jednu slepičku zmrzlou (byla nejmenší v hejnu a předpokládám, že ji ostatní nechtěly pustit na noc do budky, tak spala pod ní asi i s kohoutem). Nohu jsme mu namazaly kosmetickou vazelínou, zkontrolovaly, jestli nemá náhodou zaraženou třísku z podestýlky (obě nohy měl v pořádku, zluté, chladné) a přestěhovaly do kurníku, aby neumrzl (bez pomoci do venkovní ubikace nevyskočil).
Včera jsem mu tam přidala tři slepičky, protože mi přišel apatický. Ale co s ním dál? Čekat, jestli se mu noha zpraví (jde o chovného kohouta, kulhavý asi pojímat nebude) nebo mu zkusit udělat dlahu a pařátky mu narovnat a zafixovat nebo raději shánět nového a tomuto "pomoct" sekerou?
Uživatel s deaktivovaným účtem

skybova.vendula
napsal(a):
Dobrý den, prosím o radu co s kulhajícím kohoutem. Jedná se o zdrobnělého wyandoťáka z němec. Kulhá dost silně na pravou nohu - v podstatě má pařátky stažené do "pěsti" a snaží se takto chodit. Se svým hejnem byl do soboty ve venkovní ubikaci (OSB desky + výběh-viz foto z léta). V pátek jsem našla jednu slepičku zmrzlou (byla nejmenší v hejnu a předpokládám, že ji ostatní nechtěly pustit na noc do budky, tak spala pod ní asi i s kohoutem). Nohu jsme mu namazaly kosmetickou vazelínou, zkontrolovaly, jestli nemá náhodou zaraženou třísku z podestýlky (obě nohy měl v pořádku, zluté, chladné) a přestěhovaly do kurníku, aby neumrzl (bez pomoci do venkovní ubikace nevyskočil).
Včera jsem mu tam přidala tři slepičky, protože mi přišel apatický. Ale co s ním dál? Čekat, jestli se mu noha zpraví (jde o chovného kohouta, kulhavý asi pojímat nebude) nebo mu zkusit udělat dlahu a pařátky mu narovnat a zafixovat nebo raději shánět nového a tomuto "pomoct" sekerou?
V prvé řadě bych si řádně kontrolovala zda jsou slepičky i kohoutek v kurníku-jaksi bych raději-být Vámi pomlčela,že slepička zmrzla-to zrovna chovatelská péče není.Potom zdrobnělá drůbež je jaksi-na krátkých nohách a tak špatně jde hřadovat do výšky.Dělá jim problém i jít po žebříčku do kurníku.Ten kurník je třeba trochu zateplit-nedivte se,že tam nejdou,ono jim tam je větší zima než venku-to způsobuje vlhko od nich samotných.Takže by bylo dobré se rychle zamyslet a konat.
Co se týká toho,že kohout kulhá-čím je krmíte-to je základní otázka?Zda-li mají hodně bílkovin a žádné zelené-čínské zelí,mrkev,kapustu,nebo suché kopřivy či seno.Musíte si uvědomit,že máte zdrobnělou drůbež a to je o něčem jiném,než-li velká.
Také je třeba takové drůbeži zajistit výběh krytý v případě sněhu,deště a hlavně závětří-tomu jistě rozumíte.
Nehněvejte se,že jsem ostřejší,ale je třeba trochu více přemýšlet.Kohoutek má zřejmě dnu,žádnou kloubní salmonelu.A dna je onemocnění z nadbytku bílkovin-jako u lidí.Ukládání přebytečných solí z bílkovin-puriny.

napsal(a):
V prvé řadě bych si řádně kontrolovala zda jsou slepičky i kohoutek v kurníku-jaksi bych raději-být Vámi pomlčela,že slepička zmrzla-to zrovna chovatelská péče není.Potom zdrobnělá drůbež je jaksi-na krátkých nohách a tak špatně jde hřadovat do výšky.Dělá jim problém i jít po žebříčku do kurníku.Ten kurník je třeba trochu zateplit-nedivte se,že tam nejdou,ono jim tam je větší zima než venku-to způsobuje vlhko od nich samotných.Takže by bylo dobré se rychle zamyslet a konat.
Co se týká toho,že kohout kulhá-čím je krmíte-to je základní otázka?Zda-li mají hodně bílkovin a žádné zelené-čínské zelí,mrkev,kapustu,nebo suché kopřivy či seno.Musíte si uvědomit,že máte zdrobnělou drůbež a to je o něčem jiném,než-li velká.
Také je třeba takové drůbeži zajistit výběh krytý v případě sněhu,deště a hlavně závětří-tomu jistě rozumíte.
Nehněvejte se,že jsem ostřejší,ale je třeba trochu více přemýšlet.Kohoutek má zřejmě dnu,žádnou kloubní salmonelu.A dna je onemocnění z nadbytku bílkovin-jako u lidí.Ukládání přebytečných solí z bílkovin-puriny.
Ještě ke kurníku-kde je nějaké okénko?,kde je větrání?,to je jak šatlava pro vězně před odsouzením!!!
Kloubní salmonela napadne většinou všechny klouby najednou a je to většinou u holubů,v tomto případě se přikláním na dnu.Toto už si mohl přivést od bývalého majitele.Odeberte trus od kohoutka a dejte vyšetřit vetovi a řekněte své podezření na obě nemoci.
.Počkejte na výrok a jak dál postupovat,v tomto stavu určitě pojímat nebude.
Zítra se také podívejte na strop kurníčků,jestli je tam jinovatka nebo plíseň tak je něco špatně ale na jiné potíže drůbeže.Mě se zdají také nedostatečné odvětrané.
Zmínila jste se o wyandotce,jakého zbarvení??
skybova.vendula
napsal(a):
Slepičí koncentrák!

haka68
napsal(a):
Slepičí koncentrák!
Neřekla jsem koncentrák,ale prohlídněte si pořádně to prostranství,to mě jaksi nesedí.V létě úpal,v zimě bez závětří.Alespoň to chce nějakou průhlednou plachtu a rychle udělat závětří a najaře vše přestěhovat.Nějak mě spíš vadí zmrzlá slepička a kohoutkovi bolavé nohy-to si myslím,že je ze strany chovatelky špatná péče.A , navíc když koupí v Německu kohoutka,jistě za nemalé peníze,tak je na místě opravdu péče-zvíře je z jiných podmínek.Také zřejmě nebyl hned nemocný a nechat to dojít tak daleko-no,nevím,co si mám myslet???
dorm
napsal(a):
Kloubní salmonela napadne většinou všechny klouby najednou a je to většinou u holubů,v tomto případě se přikláním na dnu.Toto už si mohl přivést od bývalého majitele.Odeberte trus od kohoutka a dejte vyšetřit vetovi a řekněte své podezření na obě nemoci.
.Počkejte na výrok a jak dál postupovat,v tomto stavu určitě pojímat nebude.
Zítra se také podívejte na strop kurníčků,jestli je tam jinovatka nebo plíseň tak je něco špatně ale na jiné potíže drůbeže.Mě se zdají také nedostatečné odvětrané.
Zmínila jste se o wyandotce,jakého zbarvení??
Nejsem zadavatelka. Na stropě ubikace pro slepičky se mi jinovatka dělá. Co je špatně, co mám napravit? V létě mají okno otevřené, ale teď v mrazech ho neotvírám. Větrá se jim čtyřmi malými průduchy. Při celodenním mraze tam mají cca -3 stupně.
pani Manakova,vy jste hodne ostra ve svych myslenkovych pochodech.no vim ze to myslite dobre pro zvirata.kurnicky zase tak spatne nejsou a kdyz vyvrtaji na protilehlych stranach nekolik der na odvetravani tak budou uplne vpohode ,zacatecnikum by se melo pomahat a ne je hnedka sjet .taky nejsem zastance trapeni zvirat ale kdo muze rict za svou chovatelskou karieru ze mu nic neumrelo?snad se z teto chyby zadavatelka pouci.
venziva
napsal(a):
Nejsem zadavatelka. Na stropě ubikace pro slepičky se mi jinovatka dělá. Co je špatně, co mám napravit? V létě mají okno otevřené, ale teď v mrazech ho neotvírám. Větrá se jim čtyřmi malými průduchy. Při celodenním mraze tam mají cca -3 stupně.
Záleží kde jsou průduchy umístěné a jakou máte střechu a v jáké výšce je hřad pod střechou
peparazak
napsal(a):
pani Manakova,vy jste hodne ostra ve svych myslenkovych pochodech.no vim ze to myslite dobre pro zvirata.kurnicky zase tak spatne nejsou a kdyz vyvrtaji na protilehlych stranach nekolik der na odvetravani tak budou uplne vpohode ,zacatecnikum by se melo pomahat a ne je hnedka sjet .taky nejsem zastance trapeni zvirat ale kdo muze rict za svou chovatelskou karieru ze mu nic neumrelo?snad se z teto chyby zadavatelka pouci.
Každá škola má mít přísného učitele aspoň se něco člověk naučí a později dá za pravdu
Ano ty kurníčky vypadají pěkně ,ale pořád nevíme jestli se zadavatelka ozve a jak ty kurníčky mají větrání,tak nebudem o někom,bez něho
Tady něco pro venziva:
Je to ze stránek chozadru.wbs.cz
Ventilační zařízení je nedílnou součástí kurníku, stejně tak jako okno. Existuje několik větracích systémů (stropní, komínové nebo jejich kombinace). Větrací systém by měl být samostatnou částí v kurníku. Slouží převážně v zimním období, kdy se nevětrá okny. Nejvhodnějším řešením i pro takto malé chovy je komínové větrání. Jedná se o šachtu, která začíná 40 cm od podlahy a vyúsťuje 50 cm nad střechou. Má dva otvory. Jeden je přímo u podlahy a druhý u stropu. Slouží k odvádění vodních par a „vydýchaného“ vzduchu z kurníku. Při silných mrazech se vzduch odvádí pouze otvorem u podlahy. Správný systém má ještě přívodní větrací otvor, který přivádí zvenčí čerstvý vzduch odspodu a vniká do kurníku u stropu, aby se mírně ohřál. Plášť obou šachet by měl být také izolovaný. Přívodní a odvodní otvory se opatří nejlépe regulovatelným uzávěrem (šoupátkem). Platí zásada, že velikost odvodního otvoru je dvojnásobná než velikost přívodního. Pro kurník s 20 ks postačí průměr šachty 10 cm. Účinnost větrání můžeme zvýšit kanálovým ventilátorem, který se dá sehnat i s nízkým příkonem (30W) a s pomocí časového spínače nastavit jeho spouštění. Dobrému mikroklimatu nepřispívá chybně doporučovaná hluboká podestýlka, která je příčinou uvolňování značného množství čpavku i vlhkosti, které v drobném chovu v zimním období nelze odvětrat. Může být také příčinou vzniku střevních potíží s jejich následným přetrváváním. Vhodnější je dokonale izolovaná podlaha s nízkou vrstvou podestýlky, kterou měníme týdně nebo maximálně po dvou týdnech

peparazak
napsal(a):
To máte pravdu,také jsem začínala,jenže uznejte,že to co zadavatelka napíše-je tak trochu lajdáctví a přeci jen zdrobnělá drůbež má svá specifika v chovu.
Víte,mě někdy připadá,že ti začátečníci potřebují "ostřejší" vyjádření,aby se probudili.Chovatelství je sice krásné hobby,ale náročné i napřemýšlení,a od toho se pak odvíjí i ta práce,která není zrovna lehká a z toho zase pomalu zkušenosti.
Zajisté,že jsem také "pohořela" zrovna s krůtami,nebo se žlutými vlaškami,s králíky-70 jich skončilo v hnoji nebo když mě potkani udělaly "nájezd",ano dalo by se toho nahledat,neříkám,že mě tyto neúspěchy posilnily,ale naučily mě pořádně a zodpovědně se dívat na svá zvířata a uvědomit si,že oni jsou závislí na mě, ne já na nich.
Nejsem nevěřící a proto každá smrt je pro mě stále nepochopitelná i v případě zvířat.Příroda a zvířata-i ta domestikovaná jsou pro mě nekonečnou studnicí vědění-otazníků-odpovědí.
vedle na vlákno jsem dal odkaz na černohlavost krůt sem dávám na dnu
http://www.crnet.cz/kollar/?id=209&url=detail
Bohužel pro kohoutka paní Maňáková asi určila diagnozu přesně
Fotografie je z doby, kdy jsme "ubikace" umísťovali. Teď v zimě mají i nad výběhem stříšky, aby jim tam nesněžilo. Krmíme směsí pšenice, šrotované kukuřice a ječmene, granule pro nosnice, máčené pečivo, 1x týdně hlávku čínského zelí, strouhaná jablka nebo dýně.
Kohouta máme už od loňského ledna, nepředpokládám, že by měl nemoc "od původního majitele". Včera jsem nakonec jela na veterinu, kde ho prohlédli a veterinář konstatoval, že buď si nohu někde poranil, nebo jde o začínající zánět-ostatní klouby má v pořádku. Kohout dostal "pigáro", umístěnku zpět do zděného kurníku a ráno už stál normálně, ikdyž ještě kulhal (nečekala jsem zázrak).
K těm ubikacím - slepice - velké i zdrobnělé v nich normálně fungují - vyskočí dovnitř i ven - není to tak, že by do nich nechtěly. Jsem ráda i za ostřejší rady - spoustu věcí vychytáváme za pochodu. Plíseň ani jinovatka se v nich netvoří. Odvětrávání přímo řešeno není - odvětrávájí spíš "nedokonalostma" ubikace, ale ráda dám "staviteli" připomínku. Celá ubikace se dá otevřít předem, okno jsme popravdě neřešili, protože budky jsou vysoké cca metr + 20cm prostor pod nimi, kam mají volný přístup. Uvnitř mají slepice lino, hobliny a 15cm hřady (volně položené). Do vchodových výřeřů jsme na zimu dali plexi, kterým na noc "zavírám". Bohužel máme ubikace na poli, kde nejsou žádné stromy. V létě jsme řešili zastínění starými závěsy na ohradu výběhu.
Nemáte někdo fotografie či nákres, jak vyřešit odvětrávání nebo jak máte řešené "ubikace" pro důbež vy? Děkuju.
PS: kdyby mi bylo jedno, jak slepičky u nás žijou (nebo podle některých z vás živoří), asi bych se tu nepídila po radě