Uživatel s deaktivovaným účtem

marek98
napsal(a):
Dobry den chcel by som poradit v chove sliepok domacich su to cierne dominant, moravie a isa brown .Sliepky znasaju 11-15 vajec a mam 32 sliepok neviem ci ich prekrmujem alebo im davam malo jedla davam im zbytky jedal asi 15Litrov.
Slepice snáší zobákem a ze zbytků nebude nést 300 vajec ročně, i kdyby to byl super hyper výkonný hybrid.
No možná by jste si měl něco více zjistit.Podle mne zbytky z kuchyně moc do vajec nejspíš nepujdou?
A jestli jim nedáváte málo?
No granule pro nosnice mají z většiny co potřebují a dává se dávka na celej den tak 110g na slepici.
Ve vašem případě tak 3,5kg.Vašich 15l čehosi asi nebude nejlépe.
Také záleží na tom, čím byly krmeny v ranném věku.
Zbytky jsou absolutně nevhodné.
Takže chybu hledejte v sobě, ne ve slepicích.
Základ jejich stravy tvoří zrno (pšenice), poté šroty ze zrnin a další.
Zbytky jsou spíše pro zpestření a pro zužitkování odpadu z kuchyně.
Notabene zbytky lidských jídel bývají pro slepice vždy přesolené,
takže ještě nevhodně živeným slepicím ve větší míře huntujete zdraví.
Přehodnoťte vaši úroveň chovu.
Dobrý večer, kolik máte krmit, to opravdu netuším.
Já krmím systémem ad libitum, tj. slepice mají koryto vždy plné.
Krmím celou pšenici, pšeničný šrot, kukuřičný šrot, smetky ze sena,
celý vařený brambor, sušené skořápky a přirozený zdroj bílkovin (kysané mléko).
Mají k dispozici ovocný sad.
Předpokládám ale, že než jste si pořídil desítky nosnic, tak jste si o jejich chovu,
včetně množství potravy a jejím složení, nastudoval dostatečné množství informací.
Ja kŕmim zmesou celej pšenice (75%) a kukurice (25%) a toľko, aby im vydržalo krmítko od rána do rána. Raz/dva krát do týždňa im do toho primiešam repku olejku (vraj to zvyšuje kvalitu vajec) a pri preperovaní aj kvalitu peria. Denne majú prístup k zelenej tráve a až potom, ak niečo ostane dostanú zbytky.Nemám síce žiadne výkonné hybridy, ale od 20sliepok toľko vajíčok, že každá návšteva odchádza obdarovaná Za málo peňazí veľa muziky nebude.
Moje zkušenost , došla pšenice dala jsem oves okamřitě počet vajec se snižil pak jsem chtěla abyzačaly kvokat davala jsem 2 tydny ječmen okamžitě vajec ubylo, tak jedině vpšenice trava, semtam vařene drcene slepiči pařaty a trochu směsky pro nosnice. Takže konec s ječmenem a zase pšenici. když davam ty pařaty tak do toho šrot nebo otruby a směsku pro nocsnice ne moc vajička by pak nikdo nechtěl jsou citit tou směskou. Tak at se daři.
Ja mam 19 sliepociek a denne mam 12 -15 vajicok. Dokonca ani v zime mi neklesla znaska co som bola velmi prekvapena, lebo som zacala chovat len minuly rok a bez skusenosti. Vela info som nastudovala na nete.. Rano im davam kuchynske pomyje a po cely den maju nasypanu kupenu namiesanu krmnu zmesku ktora obsahuje vsetko co ma mat aj s vitaminmy a zmiesavam ju so psenicou. Samozrejme dostavaju aj zelene kazdy den (travu, zihlavu, kuracku, pupavove listy a ked priroda uz nema zelene tak si nosim odtrhnute listy zo zeleniny z obchodu ktore su na vyhadzov v kosi pri zelenine. Urcite ich neprekrmujes. Sliepka by sice stale zobala nieco ale ked ma dost tak neje. A velmi dolezita je samozrejme aj voda, tu tiez musia mat stale. A este mozu mat podaktore oj oddychove obdobie. Chce to len cas a trpezlivost. Mne tiez zacali znasat ked som ich doniesla az po dvoch mesiacoch najprv dve, tri , styri vajicka denne a z tyzdna na tyzden sa znaska zvysovala. Takze vela zdaru.
Dobrý den, ja mám problém mam sliepky maju vybeh okolo 900m2 mam ich 6ks, kŕmim ich dietne, pšenice moc nedavam, proste dietne.
Uz asi 1mesiac nemám ani jedno vajce, pritom pred dobou neslo 6slepic 5-6vajec denne, ale zacalo im vypadavat perie.
To ze nenesou bude tym preperovanim alebo tym ze ,,sliepka nesie cez zobák", kolko trva cca. preperenie slepic maju okolo 2rokov.
bichirek

XXX.XXX.37.141
12matess3
napsal(a):
Dobrý den, ja mám problém mam sliepky maju vybeh okolo 900m2 mam ich 6ks, kŕmim ich dietne, pšenice moc nedavam, proste dietne.
Uz asi 1mesiac nemám ani jedno vajce, pritom pred dobou neslo 6slepic 5-6vajec denne, ale zacalo im vypadavat perie.
To ze nenesou bude tym preperovanim alebo tym ze ,,sliepka nesie cez zobák", kolko trva cca. preperenie slepic maju okolo 2rokov.
Hm, tento príspevok je na dostatok zamyslenia sa a určite mi veľa chovateľov dá za pravdu
V prvom rade slovo diétne zmažte z každodenného života. Ak by ste mal manželku (teoreticky) a jedla by iba suchý chleba, dieťa by bolo veľké ako uhorka, ak by vôbec bolo...
Je fajn, že ich máte na dobrej slušnej ploche, ale tá pšenica to je prosté základ ... Oni Vám možno znášali pekne, ale už ťahali "z posledného" a takto to dopadlo, bez vitámínov, bez krmiva, žiadne perie, žiadne vajce, nechcem tie sliepky ani vidieť, bojím sa v akom s stave... Určite to nebude tým preperovaním, v tomto chybu nehľadajte.. Mimochodom z vlastnej skúsenosti preperujú od mesiaca do dvoch ... každá inak.. ale stále mi nejde do hlavy ako môže niekto nedať sliepke zrno je to ako kaprovi nedať vodu a čakať, že ho ráno nájdete živého vo vani
.. takže, kde je asi tak chyba?
v slepici že ano!
12matess3
napsal(a):
a ešte sa tým chváliť a čudovať sa prečo asi nenesú
no otras

25 kg? To Vám moc dlouho nevydrží, když počítám na slepici denně tak 120g. (přibližně)

Na to Vám asi neodpoví nikdo. Pokud přepeřují, tak si počkáte... Pokud ne, tak by to nemuselo až tak dlouho trvat, ale jestli to je v řádech dnů či týdnů Vám doopravdy nepovím. Hlavní je se z toho poučit a příště se toho vyvarovat

No možná to bude trvat i déle, uvidíte... určitě dejte vědět jak to dopadlo. Já mám cca 16 sepic. 11 z toho sou letošní slepičky a snáší mi jich denně asi 8, zbylé tři taky brzo začnou. Dále mám 2-3 na zabití (vynošené) a ty dvě zbývající mi přepeřují, ale jinak nesou dobře. Krmím pšenicí, drcenýma kostma z kuchyně, skořápkama, sem tam brambora a šrot. Zbytky ze zahrady (zbytky ze hnoje od králíků, tráva, plevel, slimáci). Taky dostávají sem tam nějaké to masíčko co nestačíme sníst, nebo odřezky apod (jen po tepelné úpravě). Nemůžu si na snášku ztěžovat!!

Tak s těmi zkušenost nemám, ale nic byjste tím zkazit neměl ;) Možná Vám poradí někdo jiný :)

No tak to zrní je fakt základ, bez toho to nejde...! Třeba jen přepeřují no ;) Uvidíte. Hlavně už je prosímvás krmte tak jak máte! Uvidíte, že se Vám to vyplatí ;)

Tak u hybridů se to nedá říct nikdy přesně Ale když doteď nekvokali tak asi nezačnou ani příští rok. Můžete si pořídit nějaké plemeno u kterého je kvokavost zachovaná. Nebo je dát pod krůtu, ta sedne na požádání
A nebo poslední možnost, sehnat si za pár tísíc starší líheň nebo klidně nějakou novou s menší kapacitou a vylíhnout si vlastní a nemusíte kvočnu řešit.

Nebo Na jaře budu mít kuřátka bielefeldských... na 90%
a na 100% kuřátka z vlastního chovu, tak se můžem domluvit- voreljakub@seznam.cz -sem se mi můžete ozvat, kdybyjste měl zájem.
Dobrý den, chcem sa opýtať aky mate nazor na ,,zalievanie pšenice", ja vzdy vecer si dam do vedierka maleho pšenicu, dam varit do rychlovarnej kanvice vodu ked vypne tak zalejem a necham stat do rana a rano tym krmim, myslim ze to ma lepsi ucinek, protoze psenice napuchne, napuci, a je lahsie stravitelna, jaky mate na to nazor?
Dajte svoje napady a triky, este som pocul ze je dobre to robit aj tak, ze sa to da do termosky a tak sa to da tiez?
12matess3
napsal(a):
Dobrý den, chcem sa opýtať aky mate nazor na ,,zalievanie pšenice", ja vzdy vecer si dam do vedierka maleho pšenicu, dam varit do rychlovarnej kanvice vodu ked vypne tak zalejem a necham stat do rana a rano tym krmim, myslim ze to ma lepsi ucinek, protoze psenice napuchne, napuci, a je lahsie stravitelna, jaky mate na to nazor?
Dajte svoje napady a triky, este som pocul ze je dobre to robit aj tak, ze sa to da do termosky a tak sa to da tiez?
Různě se pšeníce máčí,ale v zimním období to nedělejte,nejen,že to zmrzne,ale je to pro slepice nebezpečné-může se udělat zánět volete.Nedávám máčenou pšenici ani když mají zajištěný bezmrazí prostor.
12matess3
napsal(a):
Obilí se zalévá vodou ( ne horkou) hlavně proto, aby naklíčilo. Teprve naklíčené obilí se dává drůběži, a to proto že obsahuje v klíčcích vitamín E, který podporuje reprodukci - tedy snášku.

kravuška
napsal(a):
Obilí se zalévá vodou ( ne horkou) hlavně proto, aby naklíčilo. Teprve naklíčené obilí se dává drůběži, a to proto že obsahuje v klíčcích vitamín E, který podporuje reprodukci - tedy snášku.
..Pro zadavatele: Stačí si koupit jakoukoli knížku o chovu slepic, nebo přečíst nějaký z článků na ifauně.. ;)
mariogibas

XXX.XXX.210.219
marek98
napsal(a):
Dobry den chcel by som poradit v chove sliepok domacich su to cierne dominant, moravie a isa brown .Sliepky znasaju 11-15 vajec a mam 32 sliepok neviem ci ich prekrmujem alebo im davam malo jedla davam im zbytky jedal asi 15Litrov.
Dobry den ja mam sliepky 6 a od jari a kazdy den som mal 6 vajec asi ich malo krmite.
bichirek

XXX.XXX.37.141
varšava
napsal(a):
Mně take nenesou ani jedno a mam 4o slipek pšenici maji každy den Rano i večer vyběh jako hrom i les okolo. je fakt že když jsem začala davat oves tak přestaly a po přenici zase začaly ale ted maji pšenici a nic. asi se na to ......
Dobrý večer, a nemôžu Vám niekde zanášať? Ak náhle prestane znášať taký veľký počet sliepok,.. Stáva sa to dosť často.. Niekde budete mať to :nálezisko:
mariogibas

XXX.XXX.210.219
bichirek
napsal(a):
Dobrý večer, a nemôžu Vám niekde zanášať? Ak náhle prestane znášať taký veľký počet sliepok,.. Stáva sa to dosť často.. Niekde budete mať to :nálezisko:
Mne sa to stalo s minulorocnymi sliepkami znasali vsade do velkej travi a podobne . Ale tieto co mame su fajn len mi troch stipu kacky
.
bichirek

XXX.XXX.37.141
mariogibas
napsal(a):
Mne sa to stalo s minulorocnymi sliepkami znasali vsade do velkej travi a podobne . Ale tieto co mame su fajn len mi troch stipu kacky
.
Inak k vášmu dotazu o tom, ako Vám sliepky znášajú málo, Čím ich krŕmite? ten pán/pani ktorá Vám odpovedala nevzala do úvahy, že od jara boli teploty dosť vysoké takže znáška bola tiež, čo viem, tak výnimkou sú minorky, tie pri vysokých teplotách vajce nedaju a nedajú.. Ak ich kŕmite iba pšenicou, alebo pšenicou s jačmeňom, tak v chladnejšom a zimnom období veľa vajec nečakajte... Ale zas, na druhu stranu, ja krmim iba pšenicou, každý druhý deň dám aj jačmen s pšenicou pre doplnenie vitamínov, teplá voda ráno na obed a večer, zelené nebo namočené seno na drobno nasekané alebo varený zemiak a zo 6 slepičiek mám denne 3-4 vajcia kurník nie je zateplený takže tak Čo sa týka zmesky, niektorí ju nemajú radi, ale pokiaľ Vám znášajú v zime tak slabo, a chcete mať nejaký ten užitok, tak zmesku bude na zimu treba
samozrejme na jar ju budete uberať a nahradzovať zrnom ak však nekrmite iba zmeskou, v tom prípade som sa rozpísal zbytočne

bichirek
napsal(a):
Inak k vášmu dotazu o tom, ako Vám sliepky znášajú málo, Čím ich krŕmite? ten pán/pani ktorá Vám odpovedala nevzala do úvahy, že od jara boli teploty dosť vysoké takže znáška bola tiež, čo viem, tak výnimkou sú minorky, tie pri vysokých teplotách vajce nedaju a nedajú.. Ak ich kŕmite iba pšenicou, alebo pšenicou s jačmeňom, tak v chladnejšom a zimnom období veľa vajec nečakajte... Ale zas, na druhu stranu, ja krmim iba pšenicou, každý druhý deň dám aj jačmen s pšenicou pre doplnenie vitamínov, teplá voda ráno na obed a večer, zelené nebo namočené seno na drobno nasekané alebo varený zemiak a zo 6 slepičiek mám denne 3-4 vajcia kurník nie je zateplený takže tak Čo sa týka zmesky, niektorí ju nemajú radi, ale pokiaľ Vám znášajú v zime tak slabo, a chcete mať nejaký ten užitok, tak zmesku bude na zimu treba
samozrejme na jar ju budete uberať a nahradzovať zrnom ak však nekrmite iba zmeskou, v tom prípade som sa rozpísal zbytočne
Ječmen pro krmení slepic se moc nedoporučuje, ale jinak máte pravdu.
manticora

XXX.XXX.37.141
napsal(a):
Ja jačmeň miešam s pšenicou pomer 1:1, osvedčilo sa mi to, jasné, že nedám iba jačmeň, ani keby som chcel rozkvokávať ... Z toľkých sliepok by som kvokal potom taky :D Ale je dobré, aspoň podľa mňa, podávať vždy dve obylniny aby sa navzájom doplňovali.
manticora

XXX.XXX.37.141
napsal(a):
Ja jačmeň miešam s pšenicou pomer 1:1, osvedčilo sa mi to, jasné, že nedám iba jačmeň, ani keby som chcel rozkvokávať ... Z toľkých sliepok by som kvokal potom taky :D Ale je dobré, aspoň podľa mňa, podávať vždy dve obylniny aby sa navzájom doplňovali.
manticora

XXX.XXX.37.141
napsal(a):

Dvě obiloviny jsou stoprocentně lepší než jedna :) A lepší je ještě více obilovin ve správném poměru :) např. pšenice, kuku, sója, a co já vím :) třeba ten ječmen, nebo proso, popř. oves, co se najde :)
bichirek

XXX.XXX.37.141
napsal(a):
neviem ako tá spamerka, ale ja to dávam od oka, dám viac pšenice a do toho jačmeň, holky si nesťažujú a mám pekné obrie vajcia. Dnes zhodou okolností jedno 2-žltkové :) Inak k tomu rozkvokávaniu, nechajte to na prírodu alebo si zaobstarajte morku, sedí na počkanie
bichirek

XXX.XXX.37.141
napsal(a):
neviem ako tá spamerka, ale ja to dávam od oka, dám viac pšenice a do toho jačmeň, holky si nesťažujú a mám pekné obrie vajcia. Dnes zhodou okolností jedno 2-žltkové :) Inak k tomu rozkvokávaniu, nechajte to na prírodu alebo si zaobstarajte morku, sedí na počkanie

Jojo krůta je na todle super :) Já to úplně od oka nemíchám, s něčím musí být člověk opatrný... ale zas to nemá cenu dávkovat na gramy, pipky to stejně rozhrabou a vyberou si co potřebujou ;)
bichirek

XXX.XXX.37.141
napsal(a):
Jojo krůta je na todle super :) Já to úplně od oka nemíchám, s něčím musí být člověk opatrný... ale zas to nemá cenu dávkovat na gramy, pipky to stejně rozhrabou a vyberou si co potřebujou ;)
Niečo mi hovorte... Nasypem a už vidím dno misky :D Niekedy im pekne vynadám, ale zas, na druhej strane, aspoň majú zábavku a hľadajú si to sami. Občas im zavesím nejaké pozostalé listy z kapustovín zo záhrady, vtedy sa začína zábava
A kruta alebo morka, tá proste je top, tá vysedí čokoľvek, len je v našom okolí pekne drahá, chcú za mladú tohtoročnú 25+ Eur čo je dosť :-D to si radšej kúpim umelú krútu - liaheň

Tak si máte chovat vlastní ;) A nemusíte řešit, že jsou drahé :D Stačí jeden krocan, dvě krůty a je to, klidně nějaké menší plemeno. Jo to já jim to sypu do třech oddělených krmítek a máčený pečivo se šrotem do dalšího krmítka... kdyby to bylo všechno v jednom tak se navzájem uklovou k smrti :D
bichirek

XXX.XXX.37.141
napsal(a):
Tak si máte chovat vlastní ;) A nemusíte řešit, že jsou drahé :D Stačí jeden krocan, dvě krůty a je to, klidně nějaké menší plemeno. Jo to já jim to sypu do třech oddělených krmítek a máčený pečivo se šrotem do dalšího krmítka... kdyby to bylo všechno v jednom tak se navzájem uklovou k smrti :D
Jo, stačí jeden krocan a dve morky, ale aj tie niečo stoja, neuveríte, ale viac ako jedna morka že jo :D neriešte to
Ked preperuju tak si pockas kym zacnu znasat. Aj mne v lete preperovali a dva mesiace bola mizerna znaska. Vtedy vsetku silu davaju do preperovania takze na vajicka kaslu . S tou stravou nesetri. Auto ked nema benzin tak tiez nejazdi
. A jednoznacne im treba davat ku psenici aj krmnu zmesku kde je namiesane vsetko co maju mat vitaminy..... Drzim pace a chce to len trpezlivost.
bichirek

XXX.XXX.37.141
andrejka712
napsal(a):
Ked preperuju tak si pockas kym zacnu znasat. Aj mne v lete preperovali a dva mesiace bola mizerna znaska. Vtedy vsetku silu davaju do preperovania takze na vajicka kaslu . S tou stravou nesetri. Auto ked nema benzin tak tiez nejazdi
. A jednoznacne im treba davat ku psenici aj krmnu zmesku kde je namiesane vsetko co maju mat vitaminy..... Drzim pace a chce to len trpezlivost.
ne pravda že auto nejazdí bez paliva .. Chce to troch cigánov a auto od strachu ujde :D
varšava
napsal(a):
ja mam 4o slepic a za tyden 3 vajička a take maji dost žradla jsou těžke s čistou vodou chodim cely den kukuřice jim moc nejede pšenice drcene slepiči pařaty směsku pro nosnice a nic
asi něco špatně, přepeřené by už měl být....ještě není taková zima.
Naše pipky nebydlí v žádném komfortním kurníku, teplotu mají celý den stejnou jako venku (včetně noci), každý den chodí běhat ven (máme už sníh, ale je jim to fuk). Jen od 16 do 22 přisvěcuji a ze 14 mladých nosnic máme cca 8 vajec denně.
bichirek

XXX.XXX.62.112
brakemonka
napsal(a):
asi něco špatně, přepeřené by už měl být....ještě není taková zima.
Naše pipky nebydlí v žádném komfortním kurníku, teplotu mají celý den stejnou jako venku (včetně noci), každý den chodí běhat ven (máme už sníh, ale je jim to fuk). Jen od 16 do 22 přisvěcuji a ze 14 mladých nosnic máme cca 8 vajec denně.
A nechodí Vám pre vajcia škodná? Kuna, mačka, alebo aj pes? To sa stáva bežne a na vine sú potom slepice. Resp. neskončili preperovať, zvyčajne nepreperujú všetky, ale postupne niektoré a potom zas ďašie, ke´dže, ako to býva, predajca si vek často vymyslí a nadhádže rôzne vekové kategorie do jednej. Inak je to aký kurník? tehlový? drevený? zateplený? neprefuka tam vietor? majú tam zimu? Pokiaľ im tam mrzne takzázraky nečakajte, a ak máte hybridy dominant lahké ponesú v chránenom kurniku pred vetrom a mrazom aj v zime, stredneťažkým a ťažkým by to vadiť nemalo ( vlastná skúsenosť), tiež, pokiaľ chcete vajcia, budete musieť dokrmovať zmeskou. Nemusí byť zmeska ako zmeska, stačí ísť k serioznemu predajcovi sukromnikovi, čo sa tým živí a namieša Vám to podľa želania. je to rozdiel ako z Poľnonákupu napríklad.. Inak si musíte uvedomiť, že bu´d krmim zmeskou a mám optimálne výsledky, alebo krmím pšenicou a výsledky sú premerné, často podmriemerné :) nemôžete krmiť pšenicou a mať 90% vajec každý deň, to sa nedá :) Tak skúste pouvažovať ...
Bichi.
Psala jsem že davam pšenici přidavam směsku davam kuři drcene pařaty, a vy pišete že když krmim jen pšenici že nemužu chtit 9o procent, mně by stačilo 25 procent. hřebinky nemaji červene tak nenesou. Kurnik maji dřevěny a ještě ve stodole rozhodně tam nemaji pruvan a nemrzne. Nebo ta odpověd nepatřila mně???
bichirek

XXX.XXX.62.112
odpoveď bola pre mates, omylom som reagoval na Váš príspevok.
cicma

XXX.XXX.5.133
Dobry vecer mam asi precladnute sliepky po tych dazdoch prestali niest a pokasliavaju niektore mali aj hnacku varim im cajmaju v kurine sucho ale na dvore bola voda a blato.
cicma

XXX.XXX.5.133
Prechladnute sliepky.