Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.5.2013 18:37
.petr.

XXX.XXX.34.242

Už delší dobu uvažuji, že bych slepicím na doplnění potřeby živočišných bílkovin koupil rybí moučku. Dneska jsem v časopise Chovatel četl, že je možné zvýšit podíl Omega3 mastných kyselin ve vejci zařazením rybí moučky nebo oleje do krmné směsi.
Zkrmujete prosím někdo rybí moučku? Nebo co si o tom případně myslíte ?

Koukal jsem třeba na tuto:
http://www.lihne.cz/484-rybi-moucka-2-kg.html

Jinak je v tom článku například psáno, že slepice které mají možnost zkrmovat zelenou píci ad libitum mají ve vejcích o 1/3 méně cholesterolu a naopak více vitamínu A - o 2/3, 2x více omega 3 mastných kyselin, 3x více vitamínu E, 7x více beta karotenu než slepice bez možnosti krmit se pícninami. Celkově tam jsou 3 strany o vejci - docela zajímavé.

•Petr•

20.5.2013 20:49
dkup

XXX.XXX.111.163

.petr. napsal(a):
Už delší dobu uvažuji, že bych slepicím na doplnění potřeby živočišných bílkovin koupil rybí moučku. Dneska jsem v časopise Chovatel četl, že je možné zvýšit podíl Omega3 mastných kyselin ve vejci zařazením rybí moučky nebo oleje do krmné směsi.
Zkrmujete prosím někdo rybí moučku? Nebo co si o tom případně myslíte ?

Koukal jsem třeba na tuto:
http://www.lihne.cz/484-rybi-moucka-2-kg.html

Jinak je v tom článku například psáno, že slepice které mají možnost zkrmovat zelenou píci ad libitum mají ve vejcích o 1/3 méně cholesterolu a naopak více vitamínu A - o 2/3, 2x více omega 3 mastných kyselin, 3x více vitamínu E, 7x více beta karotenu než slepice bez možnosti krmit se pícninami. Celkově tam jsou 3 strany o vejci - docela zajímavé.

•Petr•

Já jsem našla časopis ve schránce až dnes. Máte pravdu, je to velmi zajímavý článek. Budu teď víc dbát na tu zelenou složku potravy - hlavně v zimě - nasuším asi kopřivy. Dávám srouhanou mrkev, v sezóně slepice denně asi na 2 hod vypouštím na pastvu, ale kopřivy jsou asi lepší. Do směsi přidávám lněné semínko a slunečnici - to by snad taky mělo zvýšit podíl Omega3 mast.kyselin.
Krmit rybí moučku se bojím, myslím, že by vejce mohla být cítit. Jako zdroj bílkovin dávám kyselé mléko a taky trochu hrachu.
Bylo by jistě zajímavé, kdyby si člověk mohl nechat udělat rozbor vajec od svých slepic. ale nedovedu si představit, kolik by to stálo....
O vlivu potravy na kvalitu vajec už v Chovateli psal i pan Tuláček.

20.5.2013 20:57
giorgino123

XXX.XXX.11.32

dobrý večer,rybí mouč přidávám do krmení min.rok..na vejcích to nijak nepoznám.pro výkrm bažantu,je dost podstatná..sušené kopřivy dávám celou zimu,no a vajíčka jsou pořád pěkně žlutá..

21.5.2013 14:17
ovecka

XXX.XXX.171.70

Článek jsem četla také a je zajímavé, že české studie uvádějí u volného domácího chovu vyšší obsah cholesterolu a naopak zahraniční nižší. Že by to bylo účelové poškozování drobnochovatelů, obdobně jako článek o vejcích v 5+2? Dana

Přidejte reakci

Přidat smajlík