Mám 2 kvočny, které sedí na vejcích. Jedna (modrá) 18 dnů + před tím seděla "naprázdno" 3 dny a druhá (zelená) 13 dnů a před tím naprázdno 4-5 dnů. Pod modrou jsou 3 vejce a pod zelenou 5. Přivezl jsem si v pondělí 30 3denních kuřátek, protože jsem si myslel že z těch nasazených vajec se vylíhne minimum ( po předchozí zkušenosti z 20 vajec 4 kuřátka ).
Jenže jsme včera prosvětlovali a vypadá to že modrá má jen jedno prázdné a zelená žádné.
Tedy bych to chtěl udělat tak, že dám všechny vejce dovysedět pod jednu kvočnu a té druhé bych dal ? ks kuřátek.
A po vylíhnutí těch 7 z vajec bych je vyměnil za koupená a po 3-4 dnech přidal i ta vylíhlá k těm zakoupeným ke kvočně.
Stejně si ale myslím, že mám těch kuřátek moc a nějaká budu muset odchovat sám.
Můžete mě prosím něco poradit ? O kolik kuřat se dokáže jedna kvočna postarat ?
Kvočny s kuřaty budou v "budkách" z dřevotřísky venku a teď jsou docela chladné dny i noci.
Děkuji •Petr•
Spíše, než kolik kuřat kvočna kapacitně zvládne, bych řešil, zda kvočna,
která teprve sedí, vůbec přijme vaše již 3-5 denní zakoupená kuřata.
Osobně bych postupoval: všechna vámi nasazená vejce pod jednu kvočnu,
ideálně pod tu menší, pokud je mezi oběma kvočnami nějaký velikostní rozdíl.
Třicet zakoupených kuřat pod kvočnu druhou, ideálně tu větší.
Kvočna kapacitně zvládne 30 kuřat, bez problémů. Zejména, když už kuřátka mají
první 3-4 dny za sebou. Pro jistotu samozřejmě umístěte kvočnu v teplém interiéru,
popř. použijte nějaký druh přitápění (lampa, deska...).
Pokud máte pod jednou kvočnou JEN tři vejce, z toho jedno je čisté
a ze zbývajících dvou se může, ale taky nemusí nic vyklubat, to je hrozně málo.
Tam vám hrozí, že se nevylíhne nic, popř. že kvočna nebude ochotna
se starat o jedno jediné kuře atd...
Pod standardní kvočnu (velkou) se standardně nasazuje minimálně 11 vajec.
honzapm
... Pokud máte pod jednou kvočnou JEN tři vejce, z toho jedno je čisté
a ze zbývajících dvou se může, ale taky nemusí nic vyklubat, to je hrozně málo.
Tam vám hrozí, že se nevylíhne nic, popř. že kvočna nebude ochotna
se starat o jedno jediné kuře atd...
Pod standardní kvočnu (velkou) se standardně nasazuje minimálně 11 vajec
------------------------------------
Já jim právě dal každé jen 5, protože před nimi mě seděly 2 jiné kvočny a každá měla 10 vajec a z toho byla 4 kuřátka. Připadlo mě, že nějaké vejce jim pořád někde čouhalo a že 10 je hodně. Proto jsem dal teď každé 5ks.
No s takovou činností, jako líhnutí kuřat nemám zkušenosti a slepice mám teprve půl roku. Tak je to bohužel chyba za chybou
Ta jedna kvočna co teď vodí 4 kuřata, tak měla své jen jedno a tak jsem ji 2 dny potom, co jsem jí to její 1 vrátil přidal i 3 od jiné kvočny a stará se pěkně o všechny. I o to jedno se starala, ale to samotné kuře úplně ožilo, když jsem tam přidal ta 3, asi už se skamarádily pod žárovkou a to byl mezi těmi kuřaty rozdíl 6 dnů.
Jinak jsou to kvočny od hybrida D300 Dominant koroptví. Původně jsem chtěl Vlašky koroptví a myslel jsem že je to to samé.
No a z 9 slepic mě už 4 kvokají, a to ani nemám kohouta, protože původně jsem ani nějaká kuřátka řešit nechtěl. No a teď jich mám zatím 34.
.petr.
napsal(a):
Mám 2 kvočny, které sedí na vejcích. Jedna (modrá) 18 dnů + před tím seděla "naprázdno" 3 dny a druhá (zelená) 13 dnů a před tím naprázdno 4-5 dnů. Pod modrou jsou 3 vejce a pod zelenou 5. Přivezl jsem si v pondělí 30 3denních kuřátek, protože jsem si myslel že z těch nasazených vajec se vylíhne minimum ( po předchozí zkušenosti z 20 vajec 4 kuřátka ).
Jenže jsme včera prosvětlovali a vypadá to že modrá má jen jedno prázdné a zelená žádné.
Tedy bych to chtěl udělat tak, že dám všechny vejce dovysedět pod jednu kvočnu a té druhé bych dal ? ks kuřátek.
A po vylíhnutí těch 7 z vajec bych je vyměnil za koupená a po 3-4 dnech přidal i ta vylíhlá k těm zakoupeným ke kvočně.
Stejně si ale myslím, že mám těch kuřátek moc a nějaká budu muset odchovat sám.
Můžete mě prosím něco poradit ? O kolik kuřat se dokáže jedna kvočna postarat ?
Kvočny s kuřaty budou v "budkách" z dřevotřísky venku a teď jsou docela chladné dny i noci.
Děkuji •Petr•
Pokud dáte vylíhnout vejce od modré slepice pod tu zelenou, už se nedolíhnou vejce od zelené slepice. Je mezi nimi 5 dní rozdíl a po vylíhnutí prvních, už vám slepice dalších 5 dní sedět nebude. Musel byste je odebrat a pak zkusit vrátit. Ale to se za 5 dní nemusí už podařit, pokud bude mít slepice svoje menší kuřata.
V létě jsem měla podslepicí 20 kuřat, ale bylo teplo. 30 kuřat slepice sice odchová, ale v teplém prostředí, protože všechna se pod ní už nevejdou. Slabá budou vystrkovaná ven.Těch mých 20 (pod hybridkou) bylo na hranici a když po týdnu povyrostou, už se pod ní nevejdou určitě!
Já bych nechala dosedět modrou slepici (2-3dny?) a pak pod ní vložila co nejvíce koupených kuřat (asi do 20 ks, podle toho, jak se vejdou - ty určitě přijme). Zbytek bych měla doma a zkusila bych je dát té zelené, až se jí dolíhnou její (ale to se už asi nepovede). Ale rozhodně bych to aspoň zkusila, protože odchov pod kvočnou je prochovatele mnohem jednodušší.
Petře, každý se učíme. Jde o to chtít se učit.
Což vy chcete, jak vás tu už delší dobu sleduji.
K tomu čouhání vajec (deset vajec pod hybridkou čouhalo) - správná kvočna
nenechá nikdy nic čouhat (pokud pod ni ovšem nenacpeme 25 vajíček, že).
Záleží hodně na tvaru a hloubce hnízda, velikosti vajec, kvočny, atd.
Když moje kvočny měly problém s obsednutím vajíček (dávám 15-17-19 pod jednu kvočnu),
tak jednoduše trošku roztáhly křídla a vše se krásně schovalo, popř. jsem udělal
v seně v hnízdě trochu důlek a vejce lépe přerovnal), zbytek si udělá kvočna sama,
popř. vyhodí jedno vajíčko, ale nikdy ne více. Po prosvícení čistá vajíčka vyberu
a zbytek sezení (14 dnů) už kvočna sedí jako víno.
Jinak ta koupená kuřata, jsou sice větší (3-5 dnů), ale zase to je jejich výhoda,
nemusí být už celou dobu schovaná pod náhradní matkou, stačí, když se prostřídají.
Ale dejte je raději domů, do tepla, jak píšu výše.
Myslím, že hodně záleží na kvočně. Také mi jednou zakvokala kropenatá hybridka a z bídou obsedla 5 vajec. Dala jsem jí původně 7 a dvě vyhodila. Sice kvokala, ale moc se na hnízdě nerozplácla, z 5 vajec měla 3 kuřata, ale vodila vzorně. Teď mám malé kvočny, ale ty jsou tak šikovné, že v loni jedna seděla na 11 svých malých vajíčkách a ještě se pod ni vešla dvě velká vece, vylíhlo se vše.
Přeji vám, ať vám kvočny kuřata přijmou. Mně se to loni nepovedlo a musela jsem dokoupená kuřata odchovat bez kvočny.
Odchovat kuřátka doma, neni taková hrůza, já z toho také měla obavy, no a ted mám 26 kuřátek faverolek a plymutek doma v krabici už třetí týden :-D.
Už ale začínají trochu zavánět, tak ted řeším jak je šoupnout ven, s tepelným zdrojem, je jich moc na to mít je doma ještě dalších 14dní nebo i více.
Jinak mám čerstvou zkušenost s vylíhnutím, v neděli se vylouplo první pak do uterka dalších 6 z 11.
Zbylá čtyři vypadala neživě, ale dostala ještě šanci dala jsem je pod kvočnu která se právě rozkvokala a ještě dva prckové jsou dneska venku :) ted jsou v krabici a večer je strčím k sourozencům, ti už za ty dva dny jsou napřed, ale snad to tihle dva doženou a kvočna je přijme.
Dala jsem ta 4vajíčka pryč, bála jsem se právě toho že už kvočna nebude na místě ale zatím chodi jen málo spíš je stále na místě, takže by se asi dolíhli i na původním hnízdě, no vím pro příště. Jedno z těch dvou jsem možná zabila, když mi ho kvočna jak jsem ji odebírala ty dvě vylíhlá proklovla jak se po mě oháněla. Takže z 11 devět kuřat. Je to boží televize na ně koukat, pokud to stihnu než jim kvočna dá znamení , že slyší se něco blížit .
Nejsou v zateplené boudičce a přežívají v pohodě, s kvočnou je to opravdu bez velkých starostí.
Ať to Vám to klapne .
Ty budky, co jsem udělal kvočnám jsou stěhovací. Tak je asi vemu a dám do kotelny. To je snad jediné místo v domě, kam by to šlo. Dneska večer připašuju kuřata k jedné kvočně a té druhé dám ta vejce. Až se jí budou klubat kuřátka tak ji budu brát a pak je vrátím zpět i s těmi vyklubanými.
já loni půjčil si od kamaráda kvočnu, vlašku. Dal pod ní 11 vajec a ona potvora co den jedno rozbila. Když měla pod sebou šest vajíček, koupil jsem 10 ku´řat australky velké dva dny staré. Dovezl jsem je asi v šest večer, vejce z pod kvočny vyhodil a dal k ní kuřátka..... a světe div se, Přijala je a odchovala.Aby toho nebylo málo, koupil jsem asi za dva týdny ten samý počet stejných kuřátek a dal je k té samé kvočně. Také je přijala a odchovala všech 20
Dobrý den, taky jsem šachovala s vejci pod 2 kvočnama. První kuřata se líhla 10.5 - 8 kuřata pod kvočnou zustali 4 vejce...ty jsem dala pod druhou kvočnu (červena - něco jako hempšírka z Kavapa. sedla o tyden pozdeji) ktere se prvni kuře vylíhlo 13.5 a dal poctivě seděla a za tyden se jí vylíhlo dalších 6kuřat. je to asi 4 slepice ktera dokud má vejce v hnízde tak se nehne
Tak dnes se té "první" kvočně vyklubalo kuřátko a myslím že budou ještě 2. Zatím jsme ji ho vzali a je samotinký pod žárovkou. Počkám do úterý a když by náhodou už nic, tak ho společně se 14 koupenými kuřátky vrátím ke kvočně. Bude o týden mladší, ale to myslím nevadí.
Jinak mě dnes sedla PÁTÁ kvočna z devíti slepic - si snad dali závazek že do podzimu budou každá kvokat. Ale tu už asi nenechám, nejspíš ji nachystám odkvokací klec a nechám ji tam než ji to přejde.
Případně se možná zeptám souseda, jestli nechce kvočnu. Tuhle se divil, že mě jich tolik kvoká a jim nic, ani když je přemlouvají.
Napadá mě jestli to nebude tím, že jim přidávám do krmiva pivovarské kvasnice ? Vitamíny B podporují líhnivost - ale jestli i kvokavost ? Připomínám že kohouta nemáme.
Nebo kdyby jí tak šlo nechta 3dny sedět a potom jí podstrčit 10kuřat ? Předpokládám ale, že tak oblbnout se zase nenechá ?
Tak ta kvočna která seděla 16 dnů při nákupu kuřátek vyseděla 2 své a teď má celkem 17 kuřat o které se stará. Ta druhá která je dostala o pět dní později už je nechtěla. Odháněla je a klovala a i ta kuřátka se jí bála. Bylo mezi nimi i jedno čtyřdení, které vyseděla a to by si asi i nechala - ale nebudu nechávat kvočnu s 1 kuřetem. Tak budou asi vyrůstat bez kvočny.
Jinak, jak stará kuřata už moho dostat pšenici ve formě zrní ? Nechci to dávat přímo jim, ale kvočně.
Kvočně můžete pšenici dát hned. Alespoň já to tak dělám a žádný problém s tím kuřata nemají. Většinou malé kuře pšenici ještě nesezobne a to, které už jo, tak mu to nevadí. Naopak, já toho využívám, že kvočna kuřata naučí dříve zobat i větší kousky potravy. Mohou dostávat granulované směsi, naučí se zobat trávu ..... Teď mám 12 týdnů stará kuřata z líhně a některá ještě nad pšenicí ohrnují zobáky ....