Stavba líhně, prototyp II

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.5.2013 18:21
reddriver

XXX.XXX.148.2

Předem bych chtěl upozornit, že jsem začátečník, proto žádám o radu zkušené kolegy.

Po letošním nezdaru se chystám poučit z chyb při stavbě líhně a vybudovat novou, lepší. Původní stolní líheň měla termostat ATC-300 s hysterezí 1°C , teplota se držela mezi 38-39°C (kuřata i kachny). Nevím, jestli je to příčina nezdaru, ale líhlivost mizerná cca 10-20%. Proto uvažuji o novém termostatu TS-5000. Žárovky rovněž používat nechci, volil bych topný kabel. Líheň bude na cca 40 kachních vajec, bude stačit 50Wsmajlík? Ventilátor použiji klasický z PC 80 mm s regulací. Z obrázku je doufám patrné, kam jej chci umístit ventilátor. Jak daleko ho dát od vstupních průduchů, aby byla zajištěna cirkulace? Je nutné přidávat výfukové otvory a kam je případně umístit. Otáčení prozatím manuální 2x denně. Další otázkou je, kam umístit lísku s vejci k zajištění chlazení odspodu a ohřevu z vrchu? Děkuji za názory, omlouvám se za kresbu:)
http://www.jpeg.cz/obrazek/i8s

27.5.2013 20:29
dorm

XXX.XXX.64.242

Není to dost srozumitelné na tom obrázku co jsi dal odkazem! Nepochopil jsem kam a kudy má proudit ten vzduchsmajlík
Jednou sem dal jeden přítel ze slovenska obrázek líhně že si jí stejnou udělal jeho kamarád a je spokojen.Já bych jen k TS-5000 místo top. kabelu nebo žárovek dal 2x tuto spirálu za pár šupů.

(http://www.nadeta.cz/nahradni-dily/ostatni-topna-telesa/topne-spiraly/topna-spirala-100w-230v-l270mm-d36mm-%5Bid%3D500490130%5D.html?ItemIdx=11)

Mě osobně se zamlouvá rozvod vzduchu( provrtaná krycí lišta na vodovodní trubky) rovnoměrně pod i nad vejce .Přidal bych jen zešikmené rohy před žárovkama pro plynulé proudění do lišt

Myslím ,že není na ní jinak co zdokonalovat.
Nasávací a odváděcí otvory bych udělal regulovatelné vpředu a vzadu na obr.nejsou znatelné!
líheň jednoduchá srozumitelná a náklady mimo TS-5000 pro zručného kutila minimální
Je to líheň s opravdovým prouděním vzduchu!! Žádné rozhánění a lovení správné teploty a když si někdo ještě pohraje s dvojítým pláštěm a izolací nebude to mít chybu(žádné tepelné ztráty a odstranění častého zapínání topení)

27.5.2013 22:21
deon

XXX.XXX.169.36

smajlíkmoc pěkné řešení.

27.5.2013 23:05
pete

XXX.XXX.102.18

Já to řešil takhle nějak. Stavba ze starého mrazáku, větrák a žárovky v původním prostoru pro komresor. Rozvod tepla v líhni je celkem rovnoměrný. Provozuju to teprve první sezónu tak zatím jen jeden odchov.

28.5.2013 20:07
dorm

XXX.XXX.64.242

pete a výdech máš taky někde?Nebo ten jeden otvor je dostačující?Na kolik vajec?

28.5.2013 20:49
reddriver

XXX.XXX.148.2

Děkuji za reakci. Tu šikminu nad vejci máš dělanou z čeho? Stačí ti jeden ventilátor?

28.5.2013 21:32
pete

XXX.XXX.102.18

Ten obrázek je návrh jak jsem to plánoval udělat. Současná realita je trochu jiná a to taková, že zadní stěna líhně není k mrazáku připevněná dost těsně, takže to tam luftuje fest i bez větracích otvorů,podle spotřeby bych řekl že až moc. V podstatě mám vzadu plácnutou desku polystyrenu která je po stranách a nahoře přilepená lepicí páskou, dole není přelepená ničím a v horní části je mezera kudy vedou kabely čidel. Šikmá přepážka v horní části měla zajistit rovnoměrné rozložení sestupného proudu vzduchu z horního průduchu, ale v reálu tam není a asi ji ani dávat nebudu, teplota v líhni je celkem rovnoměrná. Dolní přepážka měla sloužit k regulaci vlhkosti, též v současné líhni není. Líheň jsem spíchnul narychlo, protože už mi stárly vejce a musel jsem je nasadit. O víkendu jsem v tomto zařízení vylíhnul z 39 vajec 29 kachňat, v další polici je dalších čtyřicet vajec, která by se měla líhnout tento víkend. Při osazení třemi policemi je kapacita 120 vajec, myslím, že by se vešla i čtvrtá police. Myslím že důležité pro rovnoměrné proudění je provedení ovorů pro přívod a odsávání vzduchu z prostotoru líhně - mám tam štěrbiny těsne u stropu a podlahy líhně a to přes celou šířku líhně. Větrák je tam jeden a stačí to bohatě. Má to ještě dost much, které budu řešit po ukončení líhnutí.

29.5.2013 18:53
reddriver

XXX.XXX.148.2

Tak jsem ještě zkusil dát té mé líhni šanci přidáním větráku. Teplota začala hodně lítat. Na termostatu ATC-300 mám 38°C nastaveno. Nechci nikomu dělat reklamu, ale používám tento teploměr http://www.lihne.cz/230-digitalni.html . Teploměr mi ukazuje vypínací teplotu 37,3 a dál už neroste, termostat sepne na 35,9. smajlík Je to hodně zlé? Vlhkost stoupla z 50% na 60%. Je tam asi 12 vajec indických běžců. Vím, že ten termostat je na pikaču, ale určitě s tím někdo líhnete s dobrými výsledky, snad víc než 50%.

29.5.2013 20:31
reddriver

XXX.XXX.148.2

Abych jen tak neplácal, udělal jsem profi nákres v malování smajlík http://jpeg.cz/images/2013/05/29/kcBe0.png
Jak jsem již psal líheň s neúspěšným líhnutím. Rád bych se poučil z chyb, tak věřím, že mi zkušenější napoví. Dnes jsem instaloval ventilátor, přesně tak, jak je na obrázku, tzn. fouká nahoru, nemá foukat spíše na vejce? Tady jsem si nebyl jistý.
Indický běžec - dnes je 9. den, vejce 2x denně otáčím s otevřením líhně - cca 3 minuty. Od 12. dne chci líheň vypínat na 10 minut za účelem chlazení, od 13. dne vlhčit lehce vlažnou vodou z fixírky. Zatím je vlhkost 60% teplota 35,8 - 37,4, od 24. dne se pokusím zvednout vlhkost na 80%.

29.5.2013 20:41
dorm

XXX.XXX.64.242

teplota máš hodně malou!!
min.37,5 a to je opravdu minimální ,foukat nech do stropu

29.5.2013 20:48
pete

XXX.XXX.102.18

Ta teplota opravdu lítá nějak moc. S takovouhle líhní bych asi zkusil přidat dovnitř nějaké kameny nebo petflašky s vodou kolem vajec, pokud tam máš místo, ať to má co největší akumulaci, třeba to trochu ty výkyvy zmenší. A vejce při obracení přerovnávat zkraje dovnitř a naopak.

29.5.2013 21:03
reddriver

XXX.XXX.148.2

Tak jsem zkusil přidat stupínek na termostatu - 39°C. Každý teploměr mně ukazuje taky něco jiného, mám tam 4 na stejném místě...a rozdíl mezi teploměry je i 2°C. Dá se spolehnout na ten z lihne.cz nebo spíše důvěřovat termostatu? Aktuální teplota dle toho z lihne.cz je 37,1 - 38,7. Vlhkost začala růst po přidání ventilátoru z původních 50 na současných 65% a roste, má smysl řešit?

29.5.2013 21:42
dorm

XXX.XXX.64.242

reddriver napsal(a):
Tak jsem zkusil přidat stupínek na termostatu - 39°C. Každý teploměr mně ukazuje taky něco jiného, mám tam 4 na stejném místě...a rozdíl mezi teploměry je i 2°C. Dá se spolehnout na ten z lihne.cz nebo spíše důvěřovat termostatu? Aktuální teplota dle toho z lihne.cz je 37,1 - 38,7. Vlhkost začala růst po přidání ventilátoru z původních 50 na současných 65% a roste, má smysl řešit?

ten je nejpřesnější,měl jsem to samé u kolínkových rozdíl 1,5-2 st. ...65% u vodní je ok já na ní i dolíhnu vodní
ale rozmezí teploty máš velkýsmajlík
tabulka pro nucený oběh

29.5.2013 22:32
reddriver

XXX.XXX.148.2

Tu výše zmíněnou teplotu to zatím drží,tak uvidíme ráno. Děkuji za tabulku, tyto hodnoty znám, ale asi je nedocílím. Napadlo mě, nemůže mít vliv na to kolísání velký průtok vzduchu? Větrák (http://www.quietpc.com/ac-af-8l) mám napojen na 12V. Další důvod mohou být ty otvory (málo nebo naopak moc vzduchu)? Mám dva zavřené korkovým špuntem. Měl jsem odumřelé zárodky v prvním týdnu, tak jsem myslel, že mám málo vzduchu, ale na tento počet vajec se mi to zdá jako blbost. Bylo tam cca 20 vajec a líheň větrám otvíráním docela dost. Děkuji za rady.

30.5.2013 07:29
marvon

XXX.XXX.12.139

dorm napsal(a):
Není to dost srozumitelné na tom obrázku co jsi dal odkazem! Nepochopil jsem kam a kudy má proudit ten vzduchsmajlík
Jednou sem dal jeden přítel ze slovenska obrázek líhně že si jí stejnou udělal jeho kamarád a je spokojen.Já bych jen k TS-5000 místo top. kabelu nebo žárovek dal 2x tuto spirálu za pár šupů.

(http://www.nadeta.cz/nahradni-dily/ostatni-topna-telesa/topne-spiraly/topna-spirala-100w-230v-l270mm-d36mm-%5Bid%3D500490130%5D.html?ItemIdx=11)

Mě osobně se zamlouvá rozvod vzduchu( provrtaná krycí lišta na vodovodní trubky) rovnoměrně pod i nad vejce .Přidal bych jen zešikmené rohy před žárovkama pro plynulé proudění do lišt

Myslím ,že není na ní jinak co zdokonalovat.
Nasávací a odváděcí otvory bych udělal regulovatelné vpředu a vzadu na obr.nejsou znatelné!
líheň jednoduchá srozumitelná a náklady mimo TS-5000 pro zručného kutila minimální
Je to líheň s opravdovým prouděním vzduchu!! Žádné rozhánění a lovení správné teploty a když si někdo ještě pohraje s dvojítým pláštěm a izolací nebude to mít chybu(žádné tepelné ztráty a odstranění častého zapínání topení)

tahle se mě líbí a vypadá jednoduše, problém bude právě to větrání vymyslet, dokud je bedna nějakým způsobem "zavřená" není problém tam udržet teplotu a vlhkost, jak se začne měnit vzduch, kolísá teplota - je různá v různejch místech líhně a klesá vlhkost, přívod čerstvého vzduchu by měl být před topením aby se nasátej vzduch ohřál, výfuk vzduchu dole když se tam hromadí CO2, jenže jak ho udělat dole aby to tam vyfukovalo ale nenasávalo, to je jednodušší mít ho nahoře kde se teplej vzduch tlačí ven. Přemýšlel jsem kromě toho dát dolů větrák a zpětnou klapku a přes hodiny ho 3x denně zapnout a vyfouknout vzduch ven.

30.5.2013 09:33
jaruso

XXX.XXX.49.206

marvon napsal(a):
tahle se mě líbí a vypadá jednoduše, problém bude právě to větrání vymyslet, dokud je bedna nějakým způsobem "zavřená" není problém tam udržet teplotu a vlhkost, jak se začne měnit vzduch, kolísá teplota - je různá v různejch místech líhně a klesá vlhkost, přívod čerstvého vzduchu by měl být před topením aby se nasátej vzduch ohřál, výfuk vzduchu dole když se tam hromadí CO2, jenže jak ho udělat dole aby to tam vyfukovalo ale nenasávalo, to je jednodušší mít ho nahoře kde se teplej vzduch tlačí ven. Přemýšlel jsem kromě toho dát dolů větrák a zpětnou klapku a přes hodiny ho 3x denně zapnout a vyfouknout vzduch ven.

Nechcem tu použivať rozum ineho,ale pán "deon" to riešil a je to v príspevku "líheň z trouby"to len pre inšpiraciu.

30.5.2013 10:33
marvon

XXX.XXX.12.139

jo tak nějak mám představu, jen tam bude nějaká klapka, asi gumová, kterou vetracek přefoukne když zapne

30.5.2013 20:30
deon

XXX.XXX.169.36

smajlíkmoc se mi líbí řešení líhně - určitě vyzkoušíme - to odvětrání CO bych řešil nějakým prostorem pod líhní - spodní patro - hluchý prostor oddělený od prostoru líhně plastem s dírkami, z kterého budu pomocí ventilátoru odsávat CO které je těžší než vzduch a proto se bude tlačit dolů, tím bude teplota v líhní stabilnější a méně náchylná na odvětrání - přisávání do prostoru žárovek . tady pár fotek ze stavby: http://kapr5.rajce.idnes.cz/stavba_lihne/

2.6.2013 20:32
reddriver

XXX.XXX.148.2

Zajímá mě také jaké máte nejlepší výsledky se stabilizací teploty z této trojce topné těleso, topný kabel nebo topná spirála? A otázka bezpečnosti?smajlík. Líheň š600, v450, h350, doporučte případně watáž. Děkuji

3.6.2013 14:00
milan53

XXX.XXX.224.61

Dobrý deň.Pred 30 rokmi som staval moju prvú liaheň.Termostat menbránový,topné teleso z pece ,bez ventilátora,drevená konštrukcia.I tak sa vyliahli nejaké kurčatá a husy,ale slabá liahnivosť.Niesom skúpy,ale rád si robím väčšinu vecí sám,potom sa dá niečo zdokonalovať.Teraz mám 3 liahne robené a odchytal som na nich muchy,tak,že sa v nich liahne pomerne úspešne.Hodne záleží na kvalite násady.Pred 2-3 mesiacmi bola stavba liahne kde som ju vyfotil,môžte si to nájsť.Obal tvorí umakartové jadro,ktoré je dobre umyvatelné a tepelne izolované,takže dobre drží teplo.Zásadne používam tepelný kabel,kvôli spolahlivosti a ten pri rozopnutí termostatu nedvíha teplotu .To sa nedá povedať o žiarovkách a topných telesách.Liaheň má rozmer vx šx h 55x75x50 cm.Do ktorej vložim 120 kurčacích vajíčok,ktoré sú v lieskách.Jedným ťahom ich preklopím o 90 st.V hornej časti liahne na ročta z drevených hranolkov mám uchytené ventilátory 80mm z počítačov 4 kusy.Pod nimi topný kabel na ramčeku z hranolkov 2x2cm na ktorom je pletivo 10x10mm.Na nom je slučkovito položený 90w topný kabel.Pod tým sú v lieskách uložené vajíčka,pod tým dávam ku koncu liahnutiu rošt,ktoký slúži na oschnutie vyliahnutých kurčiat,moriek húsat a inej liahnutéj drobotiny.Pod tým mám plech na pečenie s vodou na odparovanie.Vetracie otvory mám 12mm v slodnej časti liahne aj vo vrchnej.Tiež mám otvory na boku liahne,hore i dole.Skúšal som ventilátory umiestniť dole ale hliahnivosť bola slabšia,nakoľko,tým,že ventilátory nefúkali do vody sa menej odparovala.Je potrebné mať dobrý termostat,ktorý presne vypne.Ešte mám v liahni kontrolný teplomer, ktorý ukazuje des, st.Pomerne obšírne som opísal v čom liahnem a ďakujem za Vašu pozornosť.Prípadné otázky v časovom priebehu zodpoviem.Spozdravom Milan H.

3.6.2013 15:01
reddriver

XXX.XXX.148.2

Děkuji za náročnou odpověď, uživateli milan53. Vyhledal jsem si obrázky Vaší líhně a měl bych k ní několik otázek. Ty ventilátory jsou připojeny na 12V a foukají směrem dolu? Nedochází k nadměrnému vysoušení vajec? Někde jsem četl, že by se mělo foukat do stropu a od něj odrazem na vejce. Uvažuji rovněž o termostatu od pana Morela, jak jste s ním spokojen (např. stabilizace teploty)? Jestli jsem to dobře pochopil, tak pro dolíheň používáte úplně to spodní patro nad plechem a do obraceče vždy vložíte nová vejce a s teplotou tedy nehýbete poslední týden? Děkuji, Lukáš P.

3.6.2013 18:55
milan53

XXX.XXX.224.53

Pokúsim sa Vám stručne odpovedať.1-ventilátory sú na 12 v napájané cez trafo.Keď boli 2 ventilácia nebola všade dostatočná a teplota bola o málo rozdielná.Pri použití 4 kusov je to všade rovnaké a nemusím celú inkubáciu vajíčka premiestňovať.2-Fúkanie do stropu sa neosvedčilo nakoľko bola slabá vlhkosť čo sa odrazilo na liahnivosti.3-S termostatmmi od Morelia sk som max.spokojný nakoľko ich mám vo všetkých liahňach bez poruchy.Prikladám ad.Chochula Daniel Generála Goliana 15/1 91101 Trenčín.Podotýkam čitateľom že týmto nechcem dotyčnému p.robiť reklamu.Tel.č.00421904339612.Cena 50 eur.4-Stabilita teploty.Liahnem väčšou teplotou ako doporučenou 37,8 ale 38.2 s hysterziou t.j toleranciou zopnutia a vypnutia termostatu0,2stupňa.V liahni mám odskúšaný dig.teplmer na kontrolu.5.Ku koncu liahnutia sa sama od vajíčok v ktorých už žije náš očakávaný drobec teplota zvýši.Možno z 38.2 na 38,5 podľa počtu násady,ustálim na 38 st. a doliahnem.Možno niektorý čitatelia budú mať výhrady, ale takto liahnem už roky pomerne úspešne.Vždy sa mi lepšie liahne s mojej násady ako privezenéj.Pri tejto zvýšenej teplote sa kuriatka liahnú na 20 deň bez žiadných porúch a čiperné.Liahnem skoro 30 rokov a už mnohé pravidlá z tých rokov sú za nami.Prajem hodne pohody Milan H.

3.6.2013 19:32
reddriver

XXX.XXX.148.2

Děkuji, tak už snad vím vše. Termostat s jedním čidlem jsem rovněž objednal od pana Daniela Chochuly ze Slovenska společně s 2 x 50W topným kabelem. Otáčení za pomocí cdrom jsem dnes také vyřešil viz. téma Motorek pro otáčení. Přidám 2-3 ventilátory 80 mm. Možná ještě udělám otáčení na dvě plata (2 x 30 vajec) místo původního jednoho. A příští týden po státnicích hurá konstruovat. Děkuji všem zúčastněným. Lukáš P.

6.6.2013 20:21
reddriver

XXX.XXX.148.2

Tak mohu potvrdit serióznost pana Chochuly ze Slovenska. V pondělí jsem objednal termostat a dnes, ve čtvrtek, ho mám. Na to že je to objednávka ze "zahraničí", tak mě překvapila ta rychlost. Objednal jsem 1TLed. S lepším termostatem je to opravdu něco jiného. Původní teplota s ATC-300A kolísala v rozmezí 1,6°C! Měřeno kvalitním teploměrem. Nyní teplota s hysterezí 0,1 se drží konstatně. V praxi ale v kombinaci se žárovka zcela nevhodné nastavení, musel jsme nastavit alespoň 0,3, jinak žárovky blikaly jak o závod. Až bude čas pustím se do výroby druhé líhně, kam tento termostat přemístím a napojím ho na topný kabel 2 x 50 W. Neberte prosím tento komentář jako reklamu, i když proč nedoporučit něco s čím je uživatel spokojen? Na tom nevidím nic špatného. Na závěr dotaz. Vadí topnému kabelu časté spínání třeba 2-3x za minutu, zda má cenu tam dávat hysterezi 0,1.

6.6.2013 20:26
reddriver

XXX.XXX.148.2

Jen jedna věc mě trochu zarazila, ale nebyl to žádný závažný problém. Vzadu jsou kontakty pro připojení 240 V, nebývá zvykem dávat fázi doleva? Zkoušečkou jsem si to přeměřil, abych měl fázi v zásuvce vlevo, stačí pouze prohodit dráty.

6.6.2013 20:27
reddriver

XXX.XXX.148.2

Ach jo, samozřejmě 230V.

Přidejte reakci

Přidat smajlík