Mám otázku ohladom kvočky ide o to že včera začala sedieť ale dnes doobeda behala asi hodinu po dvore kým som nezahnala všetky sliepky späť do výbehu.Potom zase zasadla na vajíčka.Otázka znie aký čas môžu byť vajíčka bez kvočky aby nezachladli. Kvoka s malou prestávkou asi 5 dní z toho jeden deň akoby prestala. Vtedy bola dosť zima a pršalo. Má to vôbec význam nechať ju sedieť na vajíčkach kedže je to hybrid dominant hnedy,alebo ju radšej odkvokať.Poradte ked máte niaku skúsenosť. Ďakujem
katka83
napsal(a):
Mám otázku ohladom kvočky ide o to že včera začala sedieť ale dnes doobeda behala asi hodinu po dvore kým som nezahnala všetky sliepky späť do výbehu.Potom zase zasadla na vajíčka.Otázka znie aký čas môžu byť vajíčka bez kvočky aby nezachladli. Kvoka s malou prestávkou asi 5 dní z toho jeden deň akoby prestala. Vtedy bola dosť zima a pršalo. Má to vôbec význam nechať ju sedieť na vajíčkach kedže je to hybrid dominant hnedy,alebo ju radšej odkvokať.Poradte ked máte niaku skúsenosť. Ďakujem
Takže jestli to chápu dobře, tak kvočna už sedí 5 den, ale ten 1 den lítala chvili po venku ?!! Proč by jste jí měla sundavat asi se šla jen vyprazdnít a najíst, takže se asi zaponěla taky mi před 4 lety začla kvokat hnědá slepice ( neseděla ani 1 den ) a ja toho hned využil a letěl ke známemu pro vejce ( neměly jsme v tu dobu kohouta ) a krasně vyseděla kuřatka byl to risk
ale po prvé v životě mi kvočela slepice a mohl jsme mít kuřata. A krasně je odchovala sice z toho byly jen 4 slepičky a 6 kohoutů, ale kohouti se rozdali do posledního a slepičky jsou do teď a krásně ještě nosí na to, že mají 4 roky jsou ti liliputky. Kvočnu by jste měla nějak zabezpečit, aby k ní druhé slepice nemohly, netravovali jí a nepodnášely. Kvočnu by jste měla sundávat co 2 den, aby se najedla, napila, vyprázdnila a takhle máte jistotu, že se necourala po venku.
ondře.j.
napsal(a):
Takže jestli to chápu dobře, tak kvočna už sedí 5 den, ale ten 1 den lítala chvili po venku ?!! Proč by jste jí měla sundavat asi se šla jen vyprazdnít a najíst, takže se asi zaponěla taky mi před 4 lety začla kvokat hnědá slepice ( neseděla ani 1 den ) a ja toho hned využil a letěl ke známemu pro vejce ( neměly jsme v tu dobu kohouta ) a krasně vyseděla kuřatka byl to risk
ale po prvé v životě mi kvočela slepice a mohl jsme mít kuřata. A krasně je odchovala sice z toho byly jen 4 slepičky a 6 kohoutů, ale kohouti se rozdali do posledního a slepičky jsou do teď a krásně ještě nosí na to, že mají 4 roky jsou ti liliputky. Kvočnu by jste měla nějak zabezpečit, aby k ní druhé slepice nemohly, netravovali jí a nepodnášely. Kvočnu by jste měla sundávat co 2 den, aby se najedla, napila, vyprázdnila a takhle máte jistotu, že se necourala po venku.
Myslela som že kvoká 5 dní sedí len 1 deň na vajíčkach ale zatial neoplodnaéných tie budú dnes alebo zajtra od známeho.Včera doobeda zasadla a dnes bola teda doobeda vonku niečo okolo hodiny.Tak neviem či bude už svedomite sedieť alebo mám počítať že zohnané vajíčka pokazí?Nechcem ju zatvárať nech má volný prístup k žradlu a vode a využila by som zajtra ked bude vonku a nasadila tie oplodnené vajíčka.Dúfamže jej nebude vadiť ked ich tam bude viac ako ich má teras lebo teras sedí na 5 ktoré jej každý deň vymením za čerstvejšie z druhého hniezda kde znášajú ostatné.Za jeden deň by sa vajíčka pod ňou nemali pokaziť. A ked bude mať tie vajíčka a bude špekulovať s vychádzkami tak ju tam zavriem a bude mať výchadzky podla rozvrhu
u mě to bylo tak že chodila 10 dní venku a dokud jsem ji nezavřela, neodděllila tak nesedla
od té doby krásně sedí
na vašem místě bych ji oddělila hned, ikdyž ještě nesedí na pravých vejcích, aspon se ujistíte že opravdu chce sedět
aby se vám nestalo že jí dáte pravá vejce, zavřete ji a jí se to nebude líbit a rozmyslí si to - také se mi to stalo- seděla 3-4dni v kurníku ve dne v noci a jak jsem ji přenesla zavřela tak si to rozmyslela
pár dní navíc se jí nic nestane bude-li sedět naprázdno
když sedí, stejně se napít,najíst nepůjde (aspoň moje nejdou) musím je chodit sundavat
univerzální rada asi neexistuje, každá slepice je jiná- mě kvokaly zatím tři a s každou to bylo jinak :)
když ji oddělíte dřív, aspoň si na to místo zvykne a bude se tam pak vracet
moje první se 14dní z venčení vracela do kurníku, až poslední týden sezení už k vejcím
co se týče toho zastydnutí, mě první týden dvakrát (pustila jsem ji přes den- bylo krásné počasí) se nevrátila jednou 3/4hodiny a pak 1,5hodiny a z 11vajec 10kuřat, ovšem 10.kuře až 24.den a po týdnu chcíplo, bylo to z vajíčka které jsem si během sezení označila že bylo dost chladné nějak ho asi měla špatně pod sebou, takže to opožděné líhnutí bylo asi způsobené tím a ne že mi utekla a vajíčka vpodstatě vychladla- ale příště bych s tím neexperimentovala, třeba jsem měla prostě štěstí, že to nemělo horší následky - v prním týdnu by to prý nemělo být víc jak 15-20minut aby byla kvočna z hnízda