Zdravím zkušené chovatele, slepice - leghornky mi přestaly snášet, vím, zrovna je období, kdy nesnášejí snad všechny slepice, ale ty moje mají špinavé zadky, laicky řečeno, tzn. znečištěné okolí kloaky, jako by měly průjem. Koupila jsem roční, pán jich měl moc a strašně se mu ozobávaly, když jsem je přivezla, měly holé zadky, dnes mají asi rok a půl, na zadku jim peří jakštakš dorostlo, nesly super, za 7 slepic jsem měla asi 40 vajec týdně, najednou mám za týden tři vejce. Četla jsem na netu, že to může být nemocí, ale jakou a jak ji léčit? Poraďte mi prosím. Moc děkuji za rady. Martina
farmavlkov
napsal(a):
Zdravím zkušené chovatele, slepice - leghornky mi přestaly snášet, vím, zrovna je období, kdy nesnášejí snad všechny slepice, ale ty moje mají špinavé zadky, laicky řečeno, tzn. znečištěné okolí kloaky, jako by měly průjem. Koupila jsem roční, pán jich měl moc a strašně se mu ozobávaly, když jsem je přivezla, měly holé zadky, dnes mají asi rok a půl, na zadku jim peří jakštakš dorostlo, nesly super, za 7 slepic jsem měla asi 40 vajec týdně, najednou mám za týden tři vejce. Četla jsem na netu, že to může být nemocí, ale jakou a jak ji léčit? Poraďte mi prosím. Moc děkuji za rady. Martina
maji prujem to asi určitě skuste je odčervid třeba jesli mate kraliky tak Ebs3 nebo něco na odčerveni jinak ja mam češky a šumavanky a ty mi snašeji furt neni jak slepice do chladnych podminek,jinak mnějte furt čisté chovatelské zařizeni čistou vodu davejte do ni třeba aspon ocet už to vyvola v žaludku kyselost a skuste davat granule,ne že bych s nima krmil ale občass nimi přikrmuji ,přes zimu to neni špatné protože ta slepice nema tolik možnosti si najit potřebne vitaminy jako v lete ja sem včera byl koupit 40 kilo granuli to mam na celou zimu a slepice mi snašeji a to mam doma tři plemena
bichirek

XXX.XXX.111.24
bernaček
napsal(a):
maji prujem to asi určitě skuste je odčervid třeba jesli mate kraliky tak Ebs3 nebo něco na odčerveni jinak ja mam češky a šumavanky a ty mi snašeji furt neni jak slepice do chladnych podminek,jinak mnějte furt čisté chovatelské zařizeni čistou vodu davejte do ni třeba aspon ocet už to vyvola v žaludku kyselost a skuste davat granule,ne že bych s nima krmil ale občass nimi přikrmuji ,přes zimu to neni špatné protože ta slepice nema tolik možnosti si najit potřebne vitaminy jako v lete ja sem včera byl koupit 40 kilo granuli to mam na celou zimu a slepice mi snašeji a to mam doma tři plemena
urcite vam neznasaju furt lebo kazda sliepka sa preperuje, ale suhlasim s prikrmovanim, ja to sice nerobim u leghornkach a znasaju nad ocakavanie, ale tiez si daju den dva pauzu nez vajce dorastie.
Inak je blbost kupovat rocne leghornky, je pravda ze su to vdacne a zhanlive sliepky a nesu aj 4 roky, casto aj viac ale nie casto ale zas velke vajcia, ale skor by som poradil kuricky, tie si na vas zvyknu a tym padom ich nepresuvate, nemenite ten ich domov co moze lahko sposobit rozne vykyvy nalad zdravia atd, predsa len ine navyky mali a ine navyky maju, .. ak mali ozobane zadky tak im chybali vitaminy a hlavne bielkoviny, kde inde ich mohli mat nez v kozi? dajte im nejake tie vitaminy do sroty, ten ocot nedavajte, najprv ich odcervujte, trva to 3 dni vacsinou ak odcervujete tabletami, ak zmenu nezaregistrujete potom kontaktujte veterinara ohladom dalsich krokoch. A samozrejme ze sa ozobavali aj preto, ze boli zrejme natlacene vela sliepok na malej ploche a robili to aj z nudy, nuda + malo vitaminov = radostne tahanie pierok
bichi.
Děkuji za rady, když jsem je brala, měli jich tam snad tisíc, neuměly žrát nic jiného, než směs, mám je od 30. září, už si tu zvykly, začaly po týdnu krásně nést, měla jsem kolem 30 vajec, píšu si to denně, od 11.11. umírnily kolem 10 - 12 vajec a tento týden dvě. Průjem mají, ale ne všechny, zkusím to vysledovat. Dávám jim šrot kukuřice s pšenicí, pšenici zrno, strouhám řepu, přidávám Roboran a Plastin podle návodu. K tomu drcené suché skořápky, vařené brambory, včera jsem jim vařila těstoviny, dnes rýži, mají se myslím dobře. Mrknu jak odčervit. Děkuji.
farmavlkov
napsal(a):
Děkuji za rady, když jsem je brala, měli jich tam snad tisíc, neuměly žrát nic jiného, než směs, mám je od 30. září, už si tu zvykly, začaly po týdnu krásně nést, měla jsem kolem 30 vajec, píšu si to denně, od 11.11. umírnily kolem 10 - 12 vajec a tento týden dvě. Průjem mají, ale ne všechny, zkusím to vysledovat. Dávám jim šrot kukuřice s pšenicí, pšenici zrno, strouhám řepu, přidávám Roboran a Plastin podle návodu. K tomu drcené suché skořápky, vařené brambory, včera jsem jim vařila těstoviny, dnes rýži, mají se myslím dobře. Mrknu jak odčervit. Děkuji.
Zdravím, píšete, že byly na směsi a teď jim docela dopřáváte To je super, ale i změna krmiva může být důvod proč mají slepičky řídší trus. Pro jejich zažívání je to šok. Pokud nejeví známky nemoci ( postávání, pospávání, načepýřené peří, nepřijímání stravy a vody ), mělo by se to postupně upravit. Prozatím bych vynechala brambory popř. nedávejte ani máčený chléb. To jsou dvě složky ze kterých mají pipiny řídký trus.
Pokud máte možnost zajet na jatka pro droby či jakýkoliv ořez a alespoň jednou týdně jim dopřát, uvidíte že slepičky se nejen roznesou, ale budou i pěkné v peří. Maso je bílkovinová bomba.
Také když padne sníh, je dobré klíčit obilí
Místo octu ( viz příspěvek výše ), který je pro zažívání drůbeže dosti agresivní pořiďte Forticoat v horším případě Acidomid ( do napáječek ). Desinfikuje střeva i napáječky, používá se jako prevence i jako léčba průjmu a chováte-li i jiná hosp. zvířata ( králíky, ovce, kozy, koně, krávy, nebo i psy a kočky ) i těmto ho můžete podávat do vody také.
Co se týče toho odčervení praktikuji česnek jednou v týdnu tak, že ho rozetřu na suchý chléb ( 1 stroužek na 1 krajíc ), poté krajíce namočím do menšího množství vody ( lépe vývar z kostí, nebo masa ), tak, aby změkl, ale neplaval a pipinám podávám.
Můžete pak s klidem vejce konzumovat což po použití odčervovadla by jste neměla.
To co píši, praktikuji i ve svém chovu. Odchovy mám pouze z nás. vajec. Pokud si dovezete již zvířata hotová, vždy je nějaké to procento rizika, že se vyskytne nějaký problém. Vím.....do slepičky člověk nevidí, ale můžete se vyvarovat zevlečení i jiných na pohled nepatrných , ale velmi obtížně odstranitelných ,, maličkostí " , jako všenky, čmelíky či jinou havěť.
Pokud vám prodejce neumožní si kupované jedince prohlédnout, požádejte ho o to a podívejte se pod křídla, kolem kloaky, tam se nejvíce nachází ložiska, také na nohy, aby neměly vápenku ( také nepříjemná záležitost ), oči a ,, nos " by měl být čistý bez výtoku. Měli by jste mít možnost shlédnout jedince na domácí půdě a také celý chov včetně chovatelského zařízení.
Pokud se vám jeví jedinec i po tom všem vpořádku, přesto ho raději na pár dní mějte v ,, karanténě ".
Možná se pousmějete, ale vyhnete se pozdějším nemalým problémům. Není nad pohled na zdravá a prospívající zvířata.
Ať se daří
Děkuji za rady, určitě je využiju, jen ještě dotaz - pšenici jsem klíčila, než začalo mrznout, teď ji dávám suchou, poradila mi to paní, co také chová dlouho.
Co se týče toho původního chovu - větší bordel jsem neviděla, ale už byly zaplacené, tak jsem si je vzala. Vypadaly hrozně, měly oškubané zadky, ale tvrdil, že k němu chodí veterinář a že mu doporučil snížit stavy. Mně je spíš divné, že jsem jsem je přivezla, ještě měsíc nesly a jestli jsem neudělala nějakou chybu já, jiné slepice jsem neměla, takže karanténu jsem neřešila, měly nový kurník, měla jsem kuřátka a ty jsem k nim přidala. Vyzkouším česnek a uvidím, třeba se to zlepší. A s tím masem není problém, to jim dám, beru si i pro psy, měla jsem strach, aby moc neztloustly a nepřestaly snášet. A ono je to možná naopak.
Já nevím, ale pokud pán nenalíhne všechno najednou nebo nekoupí najednou několik tisíc kuřat, ale líhne postupně, slepice postupně přidává k dalším, nekroužkuje...nedovedu si představit, že by pak rozeznal roční, dvouletou, ... slepici.
To bych vám nepřála, ale jedna z alternativ může být, že slepice jsou starší, už vynesené.
Další je, že mohli přestat snášet, protože začínají přepeřovat. Najednou slepice vypadá zchátrale a nemocně, to nějaký čas trvá a pak se začne zase vylepšovat a nabírat barvu...když zčervená hřebínek začne zase snášet.
Průjem a z toho špinavou kloaku můžou mít také z konzumace pšenice a nemusí to hned znamenat, že jim něco je. Za den můžou mít několik trusů normálních a pak třeba jeden průjmový.
Já slepice krmím jednotvárně, jen tím co jim můžu dát denně a zjistila jsem, že je to lepší. Na co jsou zvyklé, tráví dobře a snáší stále, i když teď v zimě méně než když bylo tepleji a také mi několik slepic přepeřuje.
S krmením je to složité, protože změna jídelníčku se neprojeví hned, a tak si kolikrát myslíme, že změna nebyla dobrá a tak zkusíme něco jiného a dostaneme se do začarovaného kruhu.
Maso je vpohodě. Tloustnou hlavně po kukuřici, pečivu a zbytcích, které obsahují i dost soli, což není moc dobré, pak hodně pijí a stolice je řídká. Můžete toto dopřát jen pro zpestření jídelníčku a v malém množství.
Pokud byly na směsce tak jim ji dopřejte a vmíchávejte do krmné dávky. Přidávám ji přes zimu také a vysadím před sběrem vajec na líhnutí.
Super je strouhat,( pokud můžete dopřát ) slepičkám zeleninu jako mrkev, pastiňák, petržel, celer či kedlubnu, zelí ( skvělé je dát trochu kysaného pokud ho slepičky příjmou jen tak, nebo zamíchat do máčeného chleba ), také řepu jablka zkrátka dle vašich možností.
Je to nejen zdroj vitamínů a minerálů, ale také vody.
Vodu před spaním dávám vlažnou. Někde jsem četla, že řídčí stolice může být i ze studené vody a požírání sněhu.
Obilí se klíčí hlavně v zimě, když není nic zeleného. Také jestli sušíte seno, můžete do směsí přidávat drolky ( to co je vespod sena ), nebo předkládat jen jemné a krátké části.
Můj názor je také, že slepičky vkládají veškerou energii do přepeřování a musí si jen odpočinout. neznám plemeno slepic, které by snášelo vejce non-stop po celý rok
bichirek
napsal(a):
urcite vam neznasaju furt lebo kazda sliepka sa preperuje, ale suhlasim s prikrmovanim, ja to sice nerobim u leghornkach a znasaju nad ocakavanie, ale tiez si daju den dva pauzu nez vajce dorastie.
Inak je blbost kupovat rocne leghornky, je pravda ze su to vdacne a zhanlive sliepky a nesu aj 4 roky, casto aj viac ale nie casto ale zas velke vajcia, ale skor by som poradil kuricky, tie si na vas zvyknu a tym padom ich nepresuvate, nemenite ten ich domov co moze lahko sposobit rozne vykyvy nalad zdravia atd, predsa len ine navyky mali a ine navyky maju, .. ak mali ozobane zadky tak im chybali vitaminy a hlavne bielkoviny, kde inde ich mohli mat nez v kozi? dajte im nejake tie vitaminy do sroty, ten ocot nedavajte, najprv ich odcervujte, trva to 3 dni vacsinou ak odcervujete tabletami, ak zmenu nezaregistrujete potom kontaktujte veterinara ohladom dalsich krokoch. A samozrejme ze sa ozobavali aj preto, ze boli zrejme natlacene vela sliepok na malej ploche a robili to aj z nudy, nuda + malo vitaminov = radostne tahanie pierok
bichi.
ted to nemyslím zle,to přesouvání zřejmně nebude ono.stalo se mi,že jsem kupoval kuřičku před začátkem snášky,a nakonec mmě snášela dřív,než puvodnímu majitely zbytek hejna..podotýkám,že kuřičku mi vybral sám majitel,bez mého přičinění..po třech týdnech začala snášet,a jde jí to pořád..určitě přecházela i na jiné krmivo-míchám si svoje..někde jsem tady četl-od nějakého myslivce,že se jedná o normální stav u hrabavé drubeže,že má normální trus,který občas přejde v řítký... možná,že jen přepeřují...
bichirek

XXX.XXX.111.24
giorgino123
napsal(a):
ted to nemyslím zle,to přesouvání zřejmně nebude ono.stalo se mi,že jsem kupoval kuřičku před začátkem snášky,a nakonec mmě snášela dřív,než puvodnímu majitely zbytek hejna..podotýkám,že kuřičku mi vybral sám majitel,bez mého přičinění..po třech týdnech začala snášet,a jde jí to pořád..určitě přecházela i na jiné krmivo-míchám si svoje..někde jsem tady četl-od nějakého myslivce,že se jedná o normální stav u hrabavé drubeže,že má normální trus,který občas přejde v řítký... možná,že jen přepeřují...
dost zalezi aky druh mate, u leghornoch vzdy dospele jedna a nasledne druhe za nou.. inak viete,pokial si to nepredate sam, nemate zaruku ze ste dobre nakupili cize pan co vam ju daval, mohla byt liahnuta skor alebo proste zrala viac a tym a rastla.. riedky trus niekedy maju aj pri zmene pocasia, vacsinou ak je dlho teplo a potomm zrazu dlho prsi, par dni, ale maju to aj pri presune na ine miesto, hnacka sa toleruje ako reakcia, ale kychanie a rozne vytoky to uz nie na to by si mal kazdy dat pozor
a ak je dlhodoba hnacka, netreba davat psenicne klicky a nic vodnate. pretoze sliepka ma instinkt ze vypije vzdy tolko kolko potrebuje, odmysliac od mokrej stravy, ktoru si ako keby nevsima, cize ak vypije "pohar vody" v jeden den, v druhy den jej date cuketu, co je dost stavnata a tiez vypije "pohar vody"
asi ma malokto pochopi ale to nevadi :D idu sviatky tak Stastne a Vesele
bichirek

XXX.XXX.111.24
beginner
napsal(a):
Já nevím, ale pokud pán nenalíhne všechno najednou nebo nekoupí najednou několik tisíc kuřat, ale líhne postupně, slepice postupně přidává k dalším, nekroužkuje...nedovedu si představit, že by pak rozeznal roční, dvouletou, ... slepici.
To bych vám nepřála, ale jedna z alternativ může být, že slepice jsou starší, už vynesené.
Další je, že mohli přestat snášet, protože začínají přepeřovat. Najednou slepice vypadá zchátrale a nemocně, to nějaký čas trvá a pak se začne zase vylepšovat a nabírat barvu...když zčervená hřebínek začne zase snášet.
Průjem a z toho špinavou kloaku můžou mít také z konzumace pšenice a nemusí to hned znamenat, že jim něco je. Za den můžou mít několik trusů normálních a pak třeba jeden průjmový.
Já slepice krmím jednotvárně, jen tím co jim můžu dát denně a zjistila jsem, že je to lepší. Na co jsou zvyklé, tráví dobře a snáší stále, i když teď v zimě méně než když bylo tepleji a také mi několik slepic přepeřuje.
S krmením je to složité, protože změna jídelníčku se neprojeví hned, a tak si kolikrát myslíme, že změna nebyla dobrá a tak zkusíme něco jiného a dostaneme se do začarovaného kruhu.
Tak to robi vacsina, aj ti, co ssa tym zivia bohuzial, predavaju kadeco mysliac si ze nakupujuceho oklamu a vacsinou sa im to aj dari. Z vlastnych skusenosti viem a da mi vacsina za pravdu, ze ak predajca len melie a melie tak sa snazi zakryt nejaku vadu, alebo dve, tri, osem ...
NIKDY by ste nemali kupovat vynosene sliepky a sliepky kde su hlava na hlave a mysliet si ze mate to, co vam povedal a predal, to je nonsens podla mna ten pan co to predal sam nevie ake vekove kategorie tam mal a ja byt veterinarom, mu to tam cele zabalim a zakazem chovat hydinu.. Legghornka si urcite taketo zaobchadzanie nezasluzi .... a este sa cuduje ze ma hole sliepky, je to ako mat v jednej izbe 20 ludi a cudovat sa preco su zeny stale tehotne