Jelikož tady každý radí, pomalu při každém problému u slepic, odčervovat, tak jsem si řekla, že také musím mít něco na odčervení. Veterinář na mě koukal jako na blázna. Telefonoval dalšímu přes drůbež a ten mu potvrdil, že slepice se NEODČERVUJÍ. Králíci ano, ale slepice má krátký trávicí trakt a odčervování přichází v úvahu pouze v závažných a prokázaných případech začervení. NE preventivně, nebo když si člověk myslí, že by jenom mohli být začervené!
Tak abychom nedělali něco, co slepicím spíš uškodí než pomůže
bichirek

XXX.XXX.111.24
beginner
napsal(a):
Jelikož tady každý radí, pomalu při každém problému u slepic, odčervovat, tak jsem si řekla, že také musím mít něco na odčervení. Veterinář na mě koukal jako na blázna. Telefonoval dalšímu přes drůbež a ten mu potvrdil, že slepice se NEODČERVUJÍ. Králíci ano, ale slepice má krátký trávicí trakt a odčervování přichází v úvahu pouze v závažných a prokázaných případech začervení. NE preventivně, nebo když si člověk myslí, že by jenom mohli být začervené!
Tak abychom nedělali něco, co slepicím spíš uškodí než pomůže
Reakcia toho "veterinara" je "normalna", niektori su taki co nevedia ze ma sliepka nohy, ae keby ste tam prisla so psom, navali vam take lieky ze by ste sa divila..
Musite prejst inych veterinarov, z vlastnej skusenosti viem, ked som bol pre tablety na odcervenia hydiny a aj vodnej, nie len hrabavej, tak ma jeden vysmial ze to sa neodcervuje ze to sa je, ked som mu povedal, ze psy tiez cigani jedia a tiez ich odcervuje, zacervenal sa a nemal slov, tak som siel do jednej dediny kde je Pan veterinár, nie nejaky pozer :)
Ja som sliepky odcervil aby som sa nemotal s chorobami s travenim a podobne, predsa ak ma sliepka tazkosti, vacsinou s travenim, takze s tym si usetrite dost namahy. Pokial Vam veterinar povedal, ze lieky nejestvuju a ze sa to nerobi, potom nie je kvalifikovany, len nejaky z ulice..
Ja používam tablety HELMIGAL 10, odcervuju tym aj holuby, okrasne vtactvo a hrabavu hydinu, dava sa tableta denne kazdej sliepke do zobaka a robi sa to celkom 3 dni po sebe iduce, cize kazda dostane 3 tabletky za tri dni. A mate pokoj, nemusite sa bat pasomnice a inych tazkosti..
odcervujem od kedy chovat hydinu a musim poklopat, klop klop, ziadne tazkosti som s nimi nemal, vobec ... pri kuratach pouzivam jeden prasok proti kokcidioze salmonele atd pretoze sa odcervuje az od urciteho veku, tak ak skuste zajst za nejakym veterinarom a opytajte sa na ten liek, da sa to najst aj v obchode pre zvierata kde sa daju kupit vitaminy pre nosnice, brojlere a podobne, skuste, drzim palce
bichirek

XXX.XXX.111.24
Pokud i do zájmových malochovů drůbeže se podaří úspěšně proniknout farmaceutickému průmyslu, zcela jistě nastane pomalu problém, s kterým se "perou" holubáři. Nejdříve to byli chovatelé PH a nyní i okrasných holubů, kdy bez všelijakých preventivních léčeb se některá plemena nedokáží ani rozmnožovat a u PH, závodit. Tím nechci nikomu vnucovat, aby selektoval jen na přirozenou imunitu a používal veterinární přípravky po diagnostikování a u nenahraditelných kusů. Každý má možnost si vybrat, jakou cestu ve svém chovu zvolí...
Dobrý den. Veterinář samozřejmě znal přípravky na odčervení drůbeže, ale nechápal, že chci slepice nosnice preventivně odčervit. Pro jistotu volal jinému, který se specializuje na drůbež, ale oba řekli, že se slepice preventivně neodčervují, pouze v nejnutnějších případech při prokázaném začervení.
Helmigal 10, informace uvedené u výrobku:
Indikácie- Liek je indikovaný pri liečbe nematodóz zažívacieho traktu a dýchacieho aparátu okrasnej hrabavej hydiny bažantov a holubov spôsobených parazitmi Syngamus trachea, Ascaridia galli, Ascaridia columbae a Capillaria spp.
Liek sa neodporúča podávať holubom počas hniezdenia a preperovania.
Například u papoušků se píše a přijde mi, že se to vztahuje i na slepice:
Pravidlem je, že antiparazitikum se nemá aplikovat v době snášky a v době přepeřování. Rovněž musí být chovatel opatrný při odčervování nemocných papoušků, kteří jsou zesláblí.
Odčervovadla asi budou pěkný driák
Slepice mohou trpět různými druhy cizopasníků. Někdy je zjistíte v trusu, jindy se projeví až hubnutím či průjmem. Vnitřními parazity jsou různé škrkavky, hlísti, apod. Účinné jsou proti nim přípravky pro odčervení (Helmigal, Panacur apod.).
Odčervování je nejlepší provádět pravidelně, a to vždy na jaře a na podzim. Dále je třeba preventivně odčervit každého nového jedince, kterého jsme si přinesli do chovu, kvočny před voděním kuřat, a to zejména tam, kde jsou se slepicemi nebo poblíž chovány také kachny a husy, kde jsou mokré louky apod. Odčervovací prostředky existují v sypké formě (prášek se vmíchá slepicím do navlhčeného šrotu) nebo jako rozpustné ve vodě, kterou pak slepice vypije. Protože ale každé podání odčervovacích přípravků zatěžuje některé orgány drůbeže, je dobré se o jejich použití a důsledcích poradit s veterinářem (např. ochranné lhůty po jejich použití pro maso, vejce atd.).
bichirek

XXX.XXX.111.24
dorm
napsal(a):
Slepice mohou trpět různými druhy cizopasníků. Někdy je zjistíte v trusu, jindy se projeví až hubnutím či průjmem. Vnitřními parazity jsou různé škrkavky, hlísti, apod. Účinné jsou proti nim přípravky pro odčervení (Helmigal, Panacur apod.).
Odčervování je nejlepší provádět pravidelně, a to vždy na jaře a na podzim. Dále je třeba preventivně odčervit každého nového jedince, kterého jsme si přinesli do chovu, kvočny před voděním kuřat, a to zejména tam, kde jsou se slepicemi nebo poblíž chovány také kachny a husy, kde jsou mokré louky apod. Odčervovací prostředky existují v sypké formě (prášek se vmíchá slepicím do navlhčeného šrotu) nebo jako rozpustné ve vodě, kterou pak slepice vypije. Protože ale každé podání odčervovacích přípravků zatěžuje některé orgány drůbeže, je dobré se o jejich použití a důsledcích poradit s veterinářem (např. ochranné lhůty po jejich použití pro maso, vejce atd.).
Suhlas, len by som pripisal, kazda hydina ci vodna alebo hrabava by mala byt odcervena na jesen pred jarnym vodenim potomkov, hlavne u husi a kaciek, pretoze ich trus obsahuje pekne nepodarky drobnych zivocichov, staci, ze s tym pride do konfliktu male husa ci kaca a je konec, preto treba odcervovat. A k pispevku begginera, odcervoval som jednu choru sliepku ktora posedavala stala a mala pasomnicu, odcervil som ju, a do 2 tyzdnoch sa rozznasala a teraz je z nej pekna sliepka, to same sa mi raz stalo s husou, takze, nevidim dovod preco pytate radu od nas, ak davate na radu veterinara ktory, podla mojho nazoru, sliepku v ruke nedrzal, vide ju iba z knizky
bichirek

XXX.XXX.111.24
beginner
napsal(a):
Veterinář mi ještě kladl na srdce, že se musí dodržovat maximální stanovené doby podávání léčiv (kokcidioza, odčervení atd.), protože když se léky podávají déle, zvířata zastaví růst a už nikdy pořádně nevyrostou.
pri kazdom lieku mate jasn einstrukcie ako dlho co liecit ... proti kokcidioze sa napriklad lieci 3 dni praskom do vody, potom sa daju 3 dni pauza a potom zasa 3 dni ( vid husi a kacky), zvycajne to zabera uz v prvej davke a ta druha polovica sa dava ako prevencia aby vsetko skodne vyslo z tela hydiny von. Preliecil odcervil som toho xyz tak hadam nejake tie znalosti a kusenosti mam
Ako ste podotkol je na kazdom kto sa ako rozhodne, nechapem len, preco vam mame radit, ak nam vsetko zvratite a otocite v neprospech sliepok
len by ma zaujimalo ako niekto odchovava s uspechom hydinu od vajca bez odcervovania a preliecenia.. potom nied divu ze ak to aj niekto robi, hydina vyzera ako vyzera a nesplna poziadavky kupujuceho ... ach .. kde je asi tak chyba ... urcite v sliepke
bichirek
napsal(a):
pri kazdom lieku mate jasn einstrukcie ako dlho co liecit ... proti kokcidioze sa napriklad lieci 3 dni praskom do vody, potom sa daju 3 dni pauza a potom zasa 3 dni ( vid husi a kacky), zvycajne to zabera uz v prvej davke a ta druha polovica sa dava ako prevencia aby vsetko skodne vyslo z tela hydiny von. Preliecil odcervil som toho xyz tak hadam nejake tie znalosti a kusenosti mam
Ako ste podotkol je na kazdom kto sa ako rozhodne, nechapem len, preco vam mame radit, ak nam vsetko zvratite a otocite v neprospech sliepok
len by ma zaujimalo ako niekto odchovava s uspechom hydinu od vajca bez odcervovania a preliecenia.. potom nied divu ze ak to aj niekto robi, hydina vyzera ako vyzera a nesplna poziadavky kupujuceho ... ach .. kde je asi tak chyba ... urcite v sliepke
Můj příspěvek nebyl žádost o radu, ale podělila jsem se o rady veterináře. Přípravek jsem chtěla mít doma, protože tady hodně lidí radí preventivně odčervovat, ale nyní se přikláním k názoru veterináře.
Pokud tedy odčervujete asi dodržujete i zásady při odčervování:
Po dobu 8 dnů od odčervení všechny výměšky zvířete spalujte a zahrabejte. Pokud bylo odčervení efektivní, zvíře vyloučí parazity ve výkalech.
Kokcidióza je také parazitární onemocnění a například Sulfamidin se vůbec nedoporučuje dávat nosnicím-slepicím.
bichirek

XXX.XXX.111.24
beginner
napsal(a):
Můj příspěvek nebyl žádost o radu, ale podělila jsem se o rady veterináře. Přípravek jsem chtěla mít doma, protože tady hodně lidí radí preventivně odčervovat, ale nyní se přikláním k názoru veterináře.
Pokud tedy odčervujete asi dodržujete i zásady při odčervování:
Po dobu 8 dnů od odčervení všechny výměšky zvířete spalujte a zahrabejte. Pokud bylo odčervení efektivní, zvíře vyloučí parazity ve výkalech.
Kokcidióza je také parazitární onemocnění a například Sulfamidin se vůbec nedoporučuje dávat nosnicím-slepicím.
vykaly im miesam do zmesky a nosia mi tak pstrosie vajcia -.- ja sa nerobim mudrym s navodom v ruke, staci po tyzdni vycistit chliev, vydezinfikovat ho a dat novu podstielku(slamu), ak sa odcervuju sliepky a su vonku, pokojne zbierajte trus a chodte za sliepkami kedy sa vykalia. Staci, ze zaprsi a je po probleme, aj tak sliepka si trus nikdy nezozerie, nikdy
A ano, odcervujem dost casto, na jar a na jesen a z niekolko dovodov, nechavam zasadnut kvocny aj na jar aj na jesen a zohrievaju mi kuriatka, cize odcervena kvocna musi byt, tym padom odcervujem aj kuriatka ak su na to dostatocne stare. Staci, ze kvocna nie je odcervena a kura omylom dobne do trusu, prestane rast a do dvoch dni uhynie ( zastavi sa rast ) ... takze ano, ja pokladam odcervovanie za riesenie 80% problemov. tiez ste ockovana proti tomu a tamtomu, pes sa tiez odcervuje, aj macka, aj exoticke zvierata, sliepky nie su vynimkou. ale tak pocuvajte toho "veterinara" a na rok, ak vobec hydinu chovate, budete pytat radu preco sliepky hinu a blablabla nechapem proste postoj niektorych "chovatelov" cest tym, ktori vedia o com tu pisem, sliepka proste ma tiez nejake potreby a je len na nas ci im ich splnime alebo nie. Pri splnenych sa nam odvdacia, pri nesplnenych sa sem zakladaju vlakna s prosbami o pomoc , vacsina preto, ze ludia bud nevedia co je lsiepka, nenastuduju si nic a donesu si ich domov cely kamion, alebo pytaju rady, robia uplne inak a potom sa snazia vyvolat hadky resp, negovat vsetko, co sa na ifaune pise. Skuste sa niekde zaradit sama, aby som vam neurazil
neda mi ale este nezareagovat na toto: ".....Po dobu 8 dnů od odčervení všechny výměšky zvířete spalujte a zahrabejte. Pokud bylo odčervení efektivní, zvíře vyloučí parazity ve výkalech..... = teoria je teoria, prax je prax. mozete studovat a pisat pribehy o tom ako vyjce vyzera, raz ked ho niekto nedrzal v ruke, nic o nom nevie bez urazky, mam na to vsetko svoj nazor a triznit a brat komfort sliepkam len preto, ze nejaky neveterinar je toho nazorom, tak to aby sme nic neodcervovali a chovali rovno doma cervy, ze ano!
Dobrý den.Nebudu tu polemizovat o tom co vám řekl veterinář nebo co tu píše nějaký bichirek nato nemám chuť ani náladu.Napíšu vám jak to dělám já.Na kokcidiozu nic neléčím jak se u kuřete projeví tak ho zlikviduju(sežere ho prase) za pár let jsem si vychoval kmen kde se kokcidioza moc nechytá.Ze 150-200 kuřat tak 5-10 kusů.
U kuřat odčervovat musim protože mám na dvoře zamořeno srostlicí trvalou( syngamoza) tak odčervim po 14 dnech co jsou venku potom před snáškou.Tím veškeré odčervování a léčení končí.Slepice do chovu nechávám max. 2 roky.
U hus odčervuju housata po 6 týdnech pravidelně vlasovka husí dokáže house zabít během týdne.
Dospělé husy a kachny odčervuji po vánocích to hlavně proto že tam mám i starší kusy.
Střídám helmigal a chemisole .
Dělám to tak pár let a zatim to funguje docela dobře.
bichirek
napsal(a):
Reakcia toho "veterinara" je "normalna", niektori su taki co nevedia ze ma sliepka nohy, ae keby ste tam prisla so psom, navali vam take lieky ze by ste sa divila..
Musite prejst inych veterinarov, z vlastnej skusenosti viem, ked som bol pre tablety na odcervenia hydiny a aj vodnej, nie len hrabavej, tak ma jeden vysmial ze to sa neodcervuje ze to sa je, ked som mu povedal, ze psy tiez cigani jedia a tiez ich odcervuje, zacervenal sa a nemal slov, tak som siel do jednej dediny kde je Pan veterinár, nie nejaky pozer :)
Ja som sliepky odcervil aby som sa nemotal s chorobami s travenim a podobne, predsa ak ma sliepka tazkosti, vacsinou s travenim, takze s tym si usetrite dost namahy. Pokial Vam veterinar povedal, ze lieky nejestvuju a ze sa to nerobi, potom nie je kvalifikovany, len nejaky z ulice..
Ja používam tablety HELMIGAL 10, odcervuju tym aj holuby, okrasne vtactvo a hrabavu hydinu, dava sa tableta denne kazdej sliepke do zobaka a robi sa to celkom 3 dni po sebe iduce, cize kazda dostane 3 tabletky za tri dni. A mate pokoj, nemusite sa bat pasomnice a inych tazkosti..
odcervujem od kedy chovat hydinu a musim poklopat, klop klop, ziadne tazkosti som s nimi nemal, vobec ... pri kuratach pouzivam jeden prasok proti kokcidioze salmonele atd pretoze sa odcervuje az od urciteho veku, tak ak skuste zajst za nejakym veterinarom a opytajte sa na ten liek, da sa to najst aj v obchode pre zvierata kde sa daju kupit vitaminy pre nosnice, brojlere a podobne, skuste, drzim palce
Podává se 1 tableta na 1 Kg živé váhy - přiklad - u holuba 1tableta na jeden kus, u 3 kilové slepice 3 tablety a.t.d.....
pokypoky
napsal(a):
Dobrý večer,potřebuji radu.
Musíme nějak dobu po podání tohoto přípravku vejce vyhazovat ? a jak dlouho? Někdo říká 6týdnů,někdo 14dní. A jak je to s masem? Za odpověď předem děkuji
Hledala jsem, ale přípravek není určen pro nosnice, je těžké najít správnou odpověď. Fenbendazol je pro lidi toxický a asi záleží jak které zvíře ho dokáže v těle rozložit. U prasete píšou 5 dnů, u jiných zvířat déle, u koní na maso se nemá podávat vůbec. Jaká dávka přechází do vajec těžko říct. Bezpečná dávka ve vejcích se udává 1300μg/kg (Mikrogram značka μg je miliontina gramu)
Také jsem se dočetla, že není na trhu přípravek, který by zasáhl všechny parazity a pokud nebudete každý rok měnit přípravek za jiný, přemnoží se parazité, kteří nejsou přípravkem zasaženi.
Píší, že nejlepší ochrana proti parazitům je držet drůbež v suchu, kolem kurníku mít beton nebo dlaždice a při vlhkém počasí a blátě je nepouštět na hlínu.
Je fakt, že náš soused, kterému je asi 80 let, má slepice ohrazené na betonovém plácku a ani je nepouští ven. My pustíme slepice a mají pro sebe celou zahradu. Trochu jsem ho kritizovala, že má slepice pořád zavřené, ale teď v zimě si říkám, že ví co dělá. Kouknu na jeho spokojené, čisté slepice na malém betonovém plácku...na jeho pěkně udržovanou zahradu se záhony a pak na naši zahradu, nyní z části připomínající tankodrom, kde se sice spokojeně prochází slepice, ale mě po bahně ujíždějí nohy. Mám slepice první zimu a vidím, že je potřeba ještě hodně úprav, aby byly spokojené nejenom slepice, ale i naše rodina.
Slepice z řádu {hrabavých} těžko může být spokojená na betonovém podkladu.
Používáme Flubenol před sběrem vajec do líhně.
Flubenol* 5% - F8
(Flutelminum*, Flumoxal*, Biovermin*)
1. NÁZEV PŘÍPRAVKU
Flubenol 5% plv. ad us. vet.
2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ
Léčivá látka: Flubendazolum 50 mg/g prášku.
Pomocné látky: Titanii dioxidum,
Natrii laurylsulfas,
Lactosum monohydricum.
3. LÉKOVÁ FORMA
Pulvis
4. FARMAKOLOGICKÉ VLASTNOSTI
Souhrnný popis účinné složky
Flubendazol je syntetické anthelmintikum patřící do skupiny benzimidazol-karbamátů, jejichž účinkem je inhibice mikrotubulárního seskupení absorbčních buněk nematodů a cestodů.
Farmakodynamické vlastnosti
Flubendazol účinkuje přes vazbu s tubulinem, dimerickým subjednotkovým polypeptidem mikrotubulů. To inhibuje mikrotubulární seskupení
absorbčních buněk: např. intestinálních buněk nematodů nebo integumentálních buněk cestodů. Úbytek cytoplazmatických mikrotubulů a akumulace sekrečních granulí v cytoplazmě, způsobující zastavení jejich transportu, vedou k poškození buněčné membrány, což se projevuje snížením digesce a absorbce živin. Ireverzibilní lytická degenerace buněk, způsobená akumulací sekrečních substancí (hydrolytických a
proteolytických enzymů), způsobuje smrt parazita.
Tyto změny jsou relativně rychlé a jsou primárně pozorovány na organelách, které se přímo podílejí na sekrečních a absorbčních funkcích buněk. Tyto změny nejsou pozorovány u buněk hostitelského organizmu.
Dalším s tubulin-souvisejícím účinkem je silná inhibice vývoje vajíček, způsobená inhibicí mikrotubulárních procesů při vývoji vajíčka parazita (buněčné dělení).
Farmakokinetické vlastnosti
Flubendazol je velmi těžko rozpustný ve vodných systémech, jaké jsou v gastrointestinálním traktu, což má za následek jeho nízkou rozpustnost a velmi nízkou absorbci. To se odráží ve vysoké koncentraci nezměněného původního léčiva, odcházejícího z organizmu stolicí. Velmi malá část, která je absorbována, je při první části metabolizmu v játrech extenzivně metabolizována a zahrnuje hydrolýzu karbamátu a redukci ketonu. Biotransformované produkty jsou konjugovány do glukosiduronátů nebo sulfátových konjugátů a vyloučeny žlučí a močí. Exkrece močí je relativně nízká a skládá se téměř výhradně z metabolitů pouze s malým množstvím nezměněné složky.
U prasat jsou vyšší hladiny v tkáních měřeny v játrech a ledvinách. Biologický poločas flubendazolu ve tkáních je 1 až 2 dny. U drůbeže je biologický poločas flubendazolu a jeho metabolitů v plazmě a tkáních 1 až 4 dny.
5. KLINICKÉ ÚDAJE
5.1. Cilové druhy zvířat
Prasata
Drůbež: kur domácí, husy, krůty, bažanti a koroptve.
5.2. Indikace
PRASATA
Flubenol 5% je používán k léčbě helmintóz prasat způsobených: Metastrongylus apri, Ascaris suum, Hyostrongylus rubidus, Oesophagostomum dentatum, Trichuris suis a Strongyloides ransomi.
DRŮBEŽ
U drůbeže je Flubenol 5% používán k léčbě helmintóz způsobených: Syngamus trachea, Ascaridia galli, Heterakis gallinarum, Capillaria spp., Amidostomum anseris, Trichostrongylus tenuis a Raillietina spp.
5.3. Kontraindikace
Kontraindikováno je podávání flubendazolu holubům a papouškům.
5.4. Nežádoucí účinky, frekvence a závažnost
Flubenol je cílenými druhy velmi dobře snášen a má rozsáhlý práh bezpečnosti, nejméně 5 násobný. U holubů a papoušků způsobuje flubendazol problémy s opeřením.
5.5. Zvláštní upozornění
Léčba Flubenolem 5% je úspěšná pouze tehdy, je-li zároveň s ní striktně dodržována hygiena kotců a přístřešků.
5.6. Podávání během březosti a laktace
PRASATA
Léčba prasnic během březosti normálními nebo nadsazenými dávkami (více jak 200 ppm) neměla nikdy nepříznivý vliv na klinický obraz ani teratogenní účinek. Potomstvo léčených prasnic vykazuje normální parametry.
DRŮBEŽ
Při 3 násobně vyšší dávce (180 ppm flubendazolu) podávané 7 dní, nebyly pozorovány žádné vlivy léčiva na produkci vajec, jejich kvalitu, líhnivost, kvalitu potomků ani žádné jiné klinické příznaky.
5.7. Interakce s ostatními léčivy a jiné formy interakce
Nejsou známy.
5.8. Dávkování a způsob podávání
V krmivu použít pouze individuálně příp. k hromadné medikaci s využitím krmiva v daném hospodářství, k okamžité spotřebě.
PRASATA
a. Skupinová léčba selat a výkrmu
30g flubendazolu na 1 tunu krmiva (30 ppm) denně po 5 po sobě jdoucích dní. V případě infekce, způsobené T. suis, musí být léčba prodloužena na 10 po sobě jdoucích dní.
b. skupinová léčba základního stáda
30g flubendazolu na 1 tunu krmiva (30 ppm) denně po 10 po sobě jdoucích dní. Je nezbytné zajistit, aby všechna zvířata přijala dostatečné množství Flubenolu 5%.
Pro skupinovou léčbu musí být Flubenol 5% do krmiva homogenně zamíchán.
c. Individuální jednorázová léčba základního stáda
Rozprašte Flubenol 5% na krmivo v dávce 5 mg na kg ž.hm. např. 10 g Flubenolu 5% na 100 kg ž.hm.
d. Kontinuální léčba nízkou dávkou
Pro prevenci a léčbu infekcí způsobených A. suum, H. rubidus a O. dentatum , u základního stáda a výkrmu, může být také použito kontinuální podávání medikované směsi obsahující 4 g flubendazolu na 1 tunu krmiva (4 ppm).
DRŮBEŽ
Flubenol 5% musí být podáván v krmivu zamícháný homogenním způsobem.
a. krůty: 20 g flubendazolu na 1 tunu krmiva (20 ppm) denně po 7 po sobě jdoucích dní.
b. kuřata a slepice: 30 g flubendazolu na 1 tunu krmiva (30 ppm) denně po 7 po sobě jdoucích dní. V případě infekce, způsobené Raillietina sp., musí být podáváno 60 g flubendazolu na 1 tunu krmiva (60 ppm) denně po 7 po sobě jdoucích dní.
c. bažanti a koroptve: 60 g flubendazolu na 1 tunu krmiva (60 ppm) denně po 7 po sobě jdoucích dní.
Způsob zamíchání léčiva pro skupinovou léčbu
- 20 ppm flubendazolu na 1tunu krmiva koresponduje s dávkou 600 g Flubenolu 5% na 1,5 tuny krmiva.
- 30 ppm flubendazolu na 1tunu krmiva koresponduje s dávkou 600 g Flubenolu 5% na 1 tunu krmiva.
- 60 ppm flubendazolu na 1tunu krmiva koresponduje s dávkou 600 g Flubenolu 5% na 500 kg krmiva.
- 4 ppm flubendazolu na 1tunu krmiva koresponduje s dávkou 600 g Flubenolu 5% na 7,5 tuny krmiva.
- Pro malý počet zvířat, jedna odměrná lžička Flubenolu 5%, která je součástí 600 g balení na 11 kg krmiva pro bažanty a koroptve, na 21,5 kg krmiva pro kuřata a husy a na 32 kg krmiva pro krůty.
5.9. Předávkování (příznaky, první pomoc, antidota)
Velikost dávky 250 ppm flubendazolu v krmivu nebo vyšší mají za následek přechodný průjem, bez vlivu na klinický obraz nebo účinek. Takováto stolice může být pozorována od druhého dne léčby, maximálně do 7. až 12. dne.
DRŮBEŽ
Předávkování nezpůsobuje vedlejší účinky. U slepic je bezpečnostní faktor >34 pro nosnice (adlibitní krmení) a je dokázáno, že u chovné drůbeže (snížený krmný režim) je >65.
5.10. Zvláštní upozornění pro cílové druhy
Žádná.
5.11. Ochranné lhůty
Maso prasat: 5 dní
Maso kura domácího a hus 3 dny, krůt 1 den, bažantů a koroptví 4 dny
Vejce: při dávce 30 mg/ kg. ž. hm. bez ochranných lhůt,
při dávce 60 mg/ kg. ž. hm. nepodávat nosnicím, jejichž
vejce jsou určena pro lidský konzum.
Tak si někdy připadám jako v nějaké sci-fi laboratoři místo na chovatelském webu. Všichni svorně nadáváme tu na posypovou sůl v potravinách, tu na antibiotika v kuřatech nebo na hormony v hovězím. Zde čtu jak chovatelé dopují krůty Entizolem, který nelze nikdy plně odbourat a pak si pochutnávají na rakovinotvorném domácím masíčku. Plně souhlasím s jo012810, to už jsme se lidi úplně zbláznili? Viděli jste někdy vaši babičku jak odčervuje slepice nebo husy? Takovou blbost jsem ještě neslyšela. Proč tedy chováme drůbež doma, když je maso závadnější než z velkochovů a navíc bez jakékoliv kontroly? To tu máme zase nějakou novou módu protože to dělají ostatní, tak abychom nebyli pozadu a byli IN v množství chemie v našich zvířatech?
Hodně let se věnuji hlavně chovu hus (pomořanské, tuluské) a nikdy jsem nepoužila žádné odčervovadlo. Husy jsou výhradně na trávě (louky a rybníky 2ha), v zimě na sněhu nebo v ubikaci na hoblinách a nemají problémy s cizopasníky, ani nevím jak v reálu vypadají žabky. Pár hybridních slepiček pro vajíčka rovněž neodčervuji, ale jsou striktně odděleny v jiném výběhu. Tvrdím, že úplně vše je v čistotě chovu. Když se prezentují často i ve zdejší fotogalerii malé zablácené a pokálené dvorky, kde je ve zvířecím koncentráku narváno co nejvíc zvířat aby se to vyplatilo, lituji vždy ta zvířata. A nejen všech druhů drůbeže, přidáme ovce, kozy, navrch několik psů, všechno kálí a krmí se v jednom prostoru. Hlavně, že nám pak chutná.
magnolka to přesně popsala. Pokud chceme skutečně domácí drůbeží maso a vejce,musíme využít zkušenosti našich předků, kteří udržovali chovy v rozumných zoohygienických podmínkách, s přiměřeným výběhem a rozmanitou stravou a bez farmaceutických přípravků. Pokud nám jde o to mít doma jakýsi "odvárek" produkčních velkochovů drůbeže, pak ta cesta existuje rovněž, ale je třeba si připomenout, že v tomto případě je třeba veterinární dohled, vyšetření vzorků atd. a ne naslepo používat přípravků, které vyrábí farmaceutický průmysl. Jak jsem již napsal, dnes má každý možnost si vybrat co chce.... na kcht.ucikana.cz, můžete v odkazu: napsali o tipplerech (zoohygiena a léčení v chovu holubů) si přečíst mnohaleté pozorování a pohovořit s dnešními holubáři o zdravotní problematice a prevenci. Pokud chce někdo zavést zájmové drobnochovy drůbeže až sem....
magnolka
napsal(a):
Tak si někdy připadám jako v nějaké sci-fi laboratoři místo na chovatelském webu. Všichni svorně nadáváme tu na posypovou sůl v potravinách, tu na antibiotika v kuřatech nebo na hormony v hovězím. Zde čtu jak chovatelé dopují krůty Entizolem, který nelze nikdy plně odbourat a pak si pochutnávají na rakovinotvorném domácím masíčku. Plně souhlasím s jo012810, to už jsme se lidi úplně zbláznili? Viděli jste někdy vaši babičku jak odčervuje slepice nebo husy? Takovou blbost jsem ještě neslyšela. Proč tedy chováme drůbež doma, když je maso závadnější než z velkochovů a navíc bez jakékoliv kontroly? To tu máme zase nějakou novou módu protože to dělají ostatní, tak abychom nebyli pozadu a byli IN v množství chemie v našich zvířatech?
Hodně let se věnuji hlavně chovu hus (pomořanské, tuluské) a nikdy jsem nepoužila žádné odčervovadlo. Husy jsou výhradně na trávě (louky a rybníky 2ha), v zimě na sněhu nebo v ubikaci na hoblinách a nemají problémy s cizopasníky, ani nevím jak v reálu vypadají žabky. Pár hybridních slepiček pro vajíčka rovněž neodčervuji, ale jsou striktně odděleny v jiném výběhu. Tvrdím, že úplně vše je v čistotě chovu. Když se prezentují často i ve zdejší fotogalerii malé zablácené a pokálené dvorky, kde je ve zvířecím koncentráku narváno co nejvíc zvířat aby se to vyplatilo, lituji vždy ta zvířata. A nejen všech druhů drůbeže, přidáme ovce, kozy, navrch několik psů, všechno kálí a krmí se v jednom prostoru. Hlavně, že nám pak chutná.
Tak jo... Vy si necháte své chemií " nedotčené " hybridky. A já si s dovolením jednou za rok odčervím svá zvířata, která by eventuálně mohla být nakažena, nebo by mohla nakazit jiná zvířata na výstavách, kterých se účastní. O dovezených chovných zvířatech nemluvě.
jo012810
napsal(a):
magnolka to přesně popsala. Pokud chceme skutečně domácí drůbeží maso a vejce,musíme využít zkušenosti našich předků, kteří udržovali chovy v rozumných zoohygienických podmínkách, s přiměřeným výběhem a rozmanitou stravou a bez farmaceutických přípravků. Pokud nám jde o to mít doma jakýsi "odvárek" produkčních velkochovů drůbeže, pak ta cesta existuje rovněž, ale je třeba si připomenout, že v tomto případě je třeba veterinární dohled, vyšetření vzorků atd. a ne naslepo používat přípravků, které vyrábí farmaceutický průmysl. Jak jsem již napsal, dnes má každý možnost si vybrat co chce.... na kcht.ucikana.cz, můžete v odkazu: napsali o tipplerech (zoohygiena a léčení v chovu holubů) si přečíst mnohaleté pozorování a pohovořit s dnešními holubáři o zdravotní problematice a prevenci. Pokud chce někdo zavést zájmové drobnochovy drůbeže až sem....
S tím souhlasím, také jsem si vylíhla drůbež proto, abych měla domácí bez chemie. Pamatuji se, že když jsme kdysi přijeli k babičce a šli na latrýnu, tak se ta hovínka hýbala. To samé, když jsme přivezli bráchu z ústavu, také měl ve stolici červy. Dřív se to moc neřešilo, ale přeci jen doba postoupila. Jednou za čas by se měla odčervit celá rodina, vždyť i děti mívají roupy. Do rodiny počítám i zvířata.
Začervení přináší bolesti břicha, hlavy, únavu, nadýmání, lámání vlasů, ekzémy, noční slinění.... parazité, kteří do nás nepatří nám berou živiny, které potřebujeme k životu. Kdo má zvířata je riziku vystaven více, tak proč občas nepoužít Vermox pro lidi a zároveň přípravek, který je nezávadný ( a ten co napsala lydie mi tak vyznívá) pro zvířata.
Tady na fóru je hodně zavádějících informací, to se ale stává všude. Lidi se teprve musí naučit, že ne všechno co je napsané na internetu je pravda.
Mám ale pocit, že když se rozvine diskuze, vždycky se dobereme správného řešení
Dobrý večer.Dovolím sa zapojiť do diskusie.Chovám hydinu cez 40 rokov,ale nedá sa porovnávať chov vtedy a dnes.Máme veľa druhov šľachtenej hydiny ktorá je viac náchylnejšia na choroby ako boli kedysi chované domáce sliepky alebo husy.Tiež čistokrvné psy alebo mačky sú viac náchylnejšie na choroby ako pouličná zmes.Niesom zastanca chemie,ale všetku hydinu odčervujem 2 x do roka.Podľa mňa je to dnes nutnosť.Hrabavú hydinu Helmigalom a vodnú Chemisolom.Ešte pre p.Magnolku: Neše babičky keď videli,že je niektoré hydina smutná,tak už bola v hrnci.Dnes je to mnohým chovateľom lúto,tak to všemožne liečia a tým si zachovávajú v chovoch choroby.Som zástanca prísnej selekcie.Sliepky mám rozdelené na chovy a postupne ím podávam Helmigal.Od nich vajcia nepoužívam k jedeniu.Ešte by som chcel poopraviť niektorého prispievajúceho,že Helmigal sa nepodáva na váhu sliepky,ale 2 tablety na kus po dobu 3 dní.Aspoň to tak mám na príbalovom letáčiku.Tiež si myslím,že ak chceme chovať čokolvek nie iba hydinu musíme tomu vytvoriť dobré podmienky,vtedy ide všetko lahšie a je to zdravšie .S pozdravom M.H.
hanna22

XXX.XXX.116.252
Flubenol jsem ale našla jen v balení 25 kg, nebo existuje i menším balení ?
hanna22

XXX.XXX.116.252
Lydie prosím v jakém balení Flubenol máte ? 25 kg co jsem našla je pro drobnochovatele nesmysl.
Dobrý den, my kupovali kilovku, stála kolem 1000 kč. Ale nevím jestli se tu dá ještě sehnat, zkuste na slovensku.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jediný doporučený přípravek na odčervení potravinové drůbeže bez tvorby reziduí ve vejcích je opravdu Flubenol.Pokud se tedy dodrží dávkování.Ve velkochovech(klecové a podestýlkové chovy)
naprostá zbytečnost, tam zvíře s těmito parazity za svůj krátký život ve vězení nepřijde do kontaktu, využíván je v chovu slepic ve volném výběhu.
Flubenol 5% 600 g plv. cena s dph 746,40 Kč(ceníková cena z roku 2013)
Dnes počítám kolem 850, -.
anaja

XXX.XXX.23.131
Dovolte abych se i já přidala s troškou do mlýna, slepice jsem chovala už před 40 lety, ale žádné odčervení jsme nikdy nedělali ani moje babička ne, myslím že o tom ani nevěděla.Na podzim jsem si koupila kuřata, protože jsem chtěla barevná vajíčka.Bohužel jsem udělala velkou chybu tím, že jsem si myslela, že se to nemůže stát.Kuřata byla nakažená a já koupila od někalika chovatelů v různém stáří od 1 měsíce po 4 měsíční, po týdnu jedna uhynula a další následovaly.Veterináři u nás neléčí drůbež, takže nevěděli co jim je.Když už jsem přišla o několik kuřat našla jsem veterináře a jeho ochotnou sestřičku, která věděla víc než on, dali kuře na pitvu a zjistili, že kuřata jsou silně začervena, bohužel jsem zatím přišla o většinu kuřat.Nasadili Flemabend 100 mg, dávkování je komplikované, je to na 1400 kg 20 g po 7 dní.Mě zbylo 10 kuřat.Od Vánoc další 3 uhynuly, přesto, že pokračuji v léčení, každých 14 dní, ale to ani nevydrží.Po pár dnech od léčby zase kašlou a přestanou přijímat krmení, posedávají a spí.Po těchto zkušenostech bych už snad přeléčila hned po koupi.Prožila jsem několik měsíců stresu.