Sliepky plemena Yokohama

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.12.2013 22:27
dusanv

XXX.XXX.49.50

Dobrý deň. Rád by som sa spýtal či sa nájde niekto kto má skúsenosti s chovom sliepok tohto plemena..Či táto hydina má neaké nároky na výživu , výbeh a podobne , prípadne ak poznáte chovateľa ktorý chová túto hydinu a bol by ochotný sa podeliť o neaké informácie budem vďačný.

17.12.2013 11:19
maximus.jan

XXX.XXX.232.4

dusanv napsal(a):
Dobrý deň. Rád by som sa spýtal či sa nájde niekto kto má skúsenosti s chovom sliepok tohto plemena..Či táto hydina má neaké nároky na výživu , výbeh a podobne , prípadne ak poznáte chovateľa ktorý chová túto hydinu a bol by ochotný sa podeliť o neaké informácie budem vďačný.

Na chov jsou srovnatelné s každým okrasným plemenem, jen se musí dbát více na pořádek. Osobně bych volil zastřešený výběch smajlík

17.12.2013 13:41
mysak

XXX.XXX.226.194

dusanv napsal(a):

Dobrý den,
měl jsem je asi jeden rok. Pár 1,1. a pak jsem měl nezávisle na tom ještě zdrobnělého kohoutka.
Plemeno je náročné na čistotu, tzn. nemá cenu je chovat na pár čtverečních metrech bláta. Pak už ta krása je ta tam. Výběh musí být suchý, vydrenážovaný, z části zastřešený, přičemž zvířata mají mít přístup na zatravnělá prostranství. Prostě normální výběh. Zařízení v kurníku musí odpovídat délce ocasních per u kohoutů tj. zejména hřady musí být v dostatečné vzdálenosti od zdi a od země. Já jsem zhotovil hřad asi cca 160 cm vysoko od trusné podlážky, tam nehrozí žádné umazání od trusu. hřad je v prostoru tj. není u zdi, takže se pera neolamují. No a dobře stlát čistou slámou. Jinak je to normální slepice jako každá jiná, dokonce bych řekl, že krotká, vzorná kvočna. Slepice snese asi 50 - 100 vajec a pak sedí. Pokud je to ranné sezení po odvodění prvních kuřat snese dalších 20 - 30 vajíček a sedne znova.
U kohoutů dlouho trvá přepeřování srpů v ocase, do plného vyzrání hlavních kosírků uběhne půlrok. Zajímavá je tuhost nebo pružnost ostnů per, kdy se nesnadno lámou a připadalo mi to jako kdyby byly z nylonu.
Kuřata mě dobře prospívala, ale rostou pomalu, mraky energie jde na tvorbu ocasů, letek, dlouhého závěsového peří. Málo přibývají na hmotnosti.
Variabilita červeně sedlatého zbarvení u odchovu je široká od čistě bílých kuřat až po velmi tmavě kreslená téměř červená. Někteří jedinci měli i černé pigmentové skvrny v peří.
Vajíčka mají krémovou až nahnědlou skořápku.
Jo, vzpomínám si, že chybou bylo pustit je na právě dovezený kravský hnůj. Tam se chovaly jako každé jiné slepice a už nebyly nikdy svítivě bílé.
Jinak jsou to nádherné slepice, a kohout, když je v plném peří, tak je jako bažant. A tak kresba na prsou je jedinečná, stejně jako na štítech slepice.
Juraj Kafka

17.12.2013 23:19
dusanv

XXX.XXX.49.50

Pán Kafka. Veľmi pekne vám ďakujem za cenné informácie..Moja predstava je že ich budem mať vo voliére ktorá je celozastrešená a k nej je pripojený kurník.Voliéra je 3x3x2 (dxšxv) s tým že počas pekného počasia majú ako výbeh celozatrávnený dvor, pokiaľ bude veľmi zlé počasie bude asi musieť stačiť voliéra.K hnoju od hospodárskych zvierat čo mám sa nemajú ako dostať kedže mám všade vyššie oplotenie nakoľko bývam na konci ulici a istota je istota,,raz mi chov už líška pretriedila. :-D Hrady som chcel pôvodne umiestniť vo výške 120 cm na podlahu kurína no radšej to dám vyššie..Bol som u jedného chovateľa v anglicku na návšteve a on chová toto plemeno a mal nádherného kohúta bielej farby ,no perie mal špinavé ako keby zajdenú špinu alebo ako to nazvať..dá sa s tým niečo robiť?nemyslím že šup do práčky aj s pervolom ale neak inak....či len predchádzať zaspineniu..predsa len zablatený kohúť na výstave nebude bohviečo :-D

18.12.2013 14:34
mysak

XXX.XXX.226.194

dusanv napsal(a):
Pán Kafka. Veľmi pekne vám ďakujem za cenné informácie..Moja predstava je že ich budem mať vo voliére ktorá je celozastrešená a k nej je pripojený kurník.Voliéra je 3x3x2 (dxšxv) s tým že počas pekného počasia majú ako výbeh celozatrávnený dvor, pokiaľ bude veľmi zlé počasie bude asi musieť stačiť voliéra.K hnoju od hospodárskych zvierat čo mám sa nemajú ako dostať kedže mám všade vyššie oplotenie nakoľko bývam na konci ulici a istota je istota,,raz mi chov už líška pretriedila. :-D Hrady som chcel pôvodne umiestniť vo výške 120 cm na podlahu kurína no radšej to dám vyššie..Bol som u jedného chovateľa v anglicku na návšteve a on chová toto plemeno a mal nádherného kohúta bielej farby ,no perie mal špinavé ako keby zajdenú špinu alebo ako to nazvať..dá sa s tým niečo robiť?nemyslím že šup do práčky aj s pervolom ale neak inak....či len predchádzať zaspineniu..predsa len zablatený kohúť na výstave nebude bohviečo :-D

Dobrý den, za málo. Já jen zopakuji to co jsem napsal prevence je suché prostředí, né že by nemohly zmoknout jako hedvábničky, to klidně ano, ale nesmí se pak brodit na takovém tom rozňahňaném blátíčku co mnohdy v našich výbězích bývá. Né že by jim vadila vysoká mokrá tráva, naopak dochází k jakémusi přirozenému učesání.
No, a pokud už přeci jen zvíře ušpiněné je a chcete s ním na výstavu, tak nezbude než vzít kýbl s teplou vodou a jarem a skvrny šetrně, ale pečlivě promnout prsty. Ostatně jsou tady chovatelé bílé drůbeže a jistě poradí jak "prát" drůbež v "pervolu" smajlík např. Standa Toman a jeho zdrobnělé bílé barneveldky, které vždy na výstavách obdivujeme, jak jsou čisté. smajlík
Juraj Kafka

Přidejte reakci

Přidat smajlík