Křepelka Japonská - odchovna

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.4.2014 21:01
martin386

XXX.XXX.71.110

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, objednal jsem si líheň a 100 křepelčích vajíček. Mám ale dotaz ohledně odchovny. Bude stačit nějaká krabice ze dřeva/kartonu cca 100cm dlouhá a 40cm široká,40cm vysoká. Pokud by to bylo ze dřeva, nahoře by bylo pletivo, něco na tento způsob:
http://www.krepelkajaponska.cz/wp-content/uploads/IMG_8170.jpg
A stačily by pouze cca 3 žárovky - 25,40,60, které by byly v určité vzdálenosti od sebe?
Měl jsme již dříve, to jsem měl křepelky v akvárku - cca 60cm dlouhé, ale to jich bylo jen pár, ne takové množství. To jsem měl jen akvárko a žárovku.
Někdo psal i o keramickém zářiči v nějakých stránkách, ale to na mě, jakožto na 16 let starého studenta SŠ je celkem nákladné. A tak bádám po co nejlevnějším způsobu. Moc všem děkuji za všechny rady!!

28.4.2014 22:27
martin386

XXX.XXX.71.110

Já dělal podle tohoto:
http://www.krepelkajaponska.cz/odchov-krepelek/

Mohla by být jako výhřivná žárovka tato:
http://www.eshop-zemedelske-potreby.cz/infracervena-zarovka-interheat-100-w/d-70585/v
+ žárovky na osvětlení - 2 ( 40W + 40W) + ten ventilátor, který by rozháněl teplý vzduch všude?

28.4.2014 23:02
martin386

XXX.XXX.71.110

Šlo by to nějak takhle, nebo ještě jednu žárovku obyčejnou do středu ?

29.4.2014 08:46
merfi

XXX.XXX.165.209

Podla mna je ventilator iba dalsia polozka navyse,za ktoru si vyrobcovia odchovni uctuju nie male peniaze.Kuriatko nieje hlupe.Ak je mu zima,ide za teplom.Ak je mu velmi teplo,zalezie do kuta.Radsej by som na tu ziarovku kupil regulator,aby bolo mozne znizovat teplotu.
Ventilator vyhodit.Mat v odchovni element,ktory vyrazne prispieva k respiracnym problemom,nieje ziadna vyhra.

29.4.2014 08:58
martin386

XXX.XXX.71.110

A ty žárovky budou stačit ty dvě ? smajlík
Ohledně toho regulátoru, to je termostat?
To se zapojí nějak na tu žárovku a pokud se to zahřeje více než na požadovanou teplotu, tak se to vypne ?

29.4.2014 09:06
martin386

XXX.XXX.71.110

http://aukro.cz/digitalni-termostat-s-relatkem-cidlo-1422-i4171885807.html

Něco takového ?
Jelikož je mi 16 let, nemám moc zkušenosti s elektrikou, takže ani nevím jak by se to vlastně zapojilo, jestli by to vůbec šlo ..smajlík

29.4.2014 09:18
martin386

XXX.XXX.71.110

To bude asi toto, že ?
http://www.flajzar.cz/digitalni-termostat-30-c-az-125-c.htm
Na to se nějak napojí ta žárovka ?
Dá se to sehnat i levněji ?

29.4.2014 11:18
clown

XXX.XXX.134.226

Nic proti flajzarum .., tam bych si taky vybral, jen by mi to musel nekdo postavit :).

Na ohrev zarovkou ti staci obyc termostat s cidlem .. , presnost +- 1 stupen bohate staci ..,
kdyz nic nepotkas mam doma nejakej akvaristickej, stal cca 250Kc .. , je to obyc RT-2 ..,
je mi k prdu, protoze v lihni pretapi ..., takze kdyz nic nevymyslis, za postovny je tvuj .. (presel jsem PID termostaty)

Sam jsem si udelal i umelou kvocnu .. ,
vzal jsem 15w topny kabel (jety cca 100kc) + termostat, opet cca 100kc) .., desku z tvrdeho plastu cca 20x30, do ni jsem vsadil 4 matky .. a 4 delsi srouby na korigovani vysky .. , topny kabel jsem pridelal na tu desku. Do podestylky jsem pichnul cidlo teploty a jupi .. :)

Ale jinak,
ono vem si, kolik tepla vydava zarovka .., zapni ji, dej si ji 15 - 20 cm od ruky a zkousej .., musi ti byt prijemne, klidne bych jim to nechal svitit porad .., nikdy nevis, kdy to zarovka vzda a bouchne pri spinani termostatem .. (me to vzdala po 10 dnech) ... ja tak svitil nez jsem nasetril na keramickou zarovku, nesvitici .., pod ni kurata byla spokojena uplne nej nej ..
Kazdopadne, nemusis topit celou plochu, sam mam cca 1/3 volnou na piti a zradlo.

Btw ... jsem na tom stejne, zacal jsem na popud syna si hrat s cinskejma krepelkama ..,
takze se ucim, zjistuji stylem pokus omyl .., ono se to casem lepsi..

29.4.2014 11:50
martin386

XXX.XXX.71.110

Děkuji za užitečné rady!
Ohledně toho termostatu bych se když tak ozval smajlík
Uvidím jak to bude vypadat zkusím to nějak zkonstruovat bez kuřat smajlík
A ty žárovky stačí obyčejné, nebo ty, co jsem poslal?

29.4.2014 12:52
merfi

XXX.XXX.7.253

Nie termostat,ale obycajny lacny "stmievac" .Kupite v kazdom elektre.Vyrazne predlzi zivotnost ziarovky a usetri energiu.Teplotu si viete zmerat a uberat na regulatore nieje problem.
Termostat je vhodnejsi pre topne dosky
Snazit sa o co "najmodernejsie" poskladanie odchovne je niekedy skor na skodu(ventilator a pod)

29.4.2014 13:01
martin386

XXX.XXX.71.110

Ok smajlík
A stále zůstává otázka které žárovky jsou nejvýhodnější .. ? smajlík

Ten stmívač je toto? :
http://www.fonetip.cz/snurovy-stmivac-cerny-p46756

29.4.2014 13:01
merfi

XXX.XXX.7.253

martin386 napsal(a):
Děkuji za užitečné rady!
Ohledně toho termostatu bych se když tak ozval smajlík
Uvidím jak to bude vypadat zkusím to nějak zkonstruovat bez kuřat smajlík
A ty žárovky stačí obyčejné, nebo ty, co jsem poslal?

Philips vydrzi viac ako obycajna,ma dobru vyhrevnost,ale ak niekto nechce investovat postaci aj obycajna ziarovka.Ale potom radsej viac slabsich (2-3),pretoze aspon tie co sa daju kupit na Slovensku praskaju jedna radost.

30.4.2014 14:01
bara001

XXX.XXX.40.135

martin386 napsal(a):
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, objednal jsem si líheň a 100 křepelčích vajíček. Mám ale dotaz ohledně odchovny. Bude stačit nějaká krabice ze dřeva/kartonu cca 100cm dlouhá a 40cm široká,40cm vysoká. Pokud by to bylo ze dřeva, nahoře by bylo pletivo, něco na tento způsob:
http://www.krepelkajaponska.cz/wp-content/uploads/IMG_8170.jpg
A stačily by pouze cca 3 žárovky - 25,40,60, které by byly v určité vzdálenosti od sebe?
Měl jsme již dříve, to jsem měl křepelky v akvárku - cca 60cm dlouhé, ale to jich bylo jen pár, ne takové množství. To jsem měl jen akvárko a žárovku.
Někdo psal i o keramickém zářiči v nějakých stránkách, ale to na mě, jakožto na 16 let starého studenta SŠ je celkem nákladné. A tak bádám po co nejlevnějším způsobu. Moc všem děkuji za všechny rady!!

Připojuji svou reakci z jiné diskuze, už vám ji doporučovali někde v odkazu nahoře. Toto je moje zkušenost, ta deska může být i menší a tedy levnější. Vím, že to je pro vás možná drahé řešení, ale je to na zváženou, deska hřeje jen asi na 38 stupňů max. a světlo moc nežere, navíc ho postupně ubírám pomocí časového spinače

Dovolím si zareagovat na váš dotaz, chovám křepelky sice první rok, ale myslím, že po prvním líhnutí jsem vychytala problémy a že se mohu podělit o zkušenosti. Další odchovy už totiž byly bez problémů. Jako odchovna nám slouží vyrobená bedna o rozměrech 95x 110 cm a vysoká cca 70 cm. ve výšce cca 15 cm jsou ze stran vložené vruty, které slouží jako zarážky pro síťove dno, což je dřevený rám velikosti vnitřního rozměru bedny a na něm je připevněné pletivo čtvercové svařované o rozměru oka 12x12 mm. Pod toto dno vkládám trusníky, aby se bedna snadno čistila. pro čerstvě vylíhlé křepelky položím na drátené pletivo perlinku, a to tak aby její okraje byly mírně zvednuté k bočnicím a křepelky si nemohly zachytit nožku v nepřesné spáře. na to pak pokládám tác s pilinami, nad něj výhřevnou desku (max výkon 55 W, velikost 40x50 cm, s regulátorem) a napaječky. Vedle tubusová krmítka a první den před ně umístím noviny, na které nasypu trochu krupice a krmné směsi, aby věděli, kde mají krmení. Svícení (LED žárovka 3W) mám zavěšené nad krmítky na boku bedny. Bednu zakrývám rámy s umělohnotným pletivem až když začnou poletovat. Celou odchovnu mám umístěnou v mlátku, kde je stálá teplota cca 18 stupňů.

Přidejte reakci

Přidat smajlík