Neúspěšné líhnutí vodní drůbeže

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.5.2014 21:35
happycrown

XXX.XXX.216.193

Dovoluji si Vás oslovit, jelikož mám někde asi velkou chybu a nevím kde. Mám zkušenosti s líhnutím "suché" drůbeže, kde jsem dosahovala prakticky super výsledků(kuřata a křepelky) Letos jsem se chtěla pustit do vlastního odchovu hus a tak se stalo. Situace byla taková že byli dva houseři, 4 husy a hodně brzo na jaře začali pravidelně snášet. Vejce skladovaná při konstantní teplotě, obracená.
1. líhnutí v líhni - první várka z 24 vajec jsem zjistila 12 prvních neoplozených a vylíhli se 3 housata, 2 housata proklovala, ale neměla zatažený vak čili uhynula vykrvácením
Další várka už byla menší asi 10 vajec - zde mám velký problém rozeznat oplozené vejce od neoplozeného, čirá vejce vyřadím a potom jsou vejce ve kterých je tak řečeno tma a vidím jen velkou vzduchovou bublinu, vejce jsou dost těžká. Chladím a kropím dle literatury, líheň REAL.
2 líhnutí pod husou
první husa zasedla a měla 17 vajec, opět šílený problém s prosvícením, vejce jsou tak hutná, že v nich vidím jen to tmu, husa seděla pravidelně, o hnízdo se starala, prakticky se jen okoupala, dala si zelené a šupajdila na vejce. Vejce měla sama a v husníku. Termín byl 4.5. NIC - dnes husa sama slezla z hnízda s očima "jako že to balí" a já i chápu....proč se ale ani huse nevylíhne nic? Nedělala bych tyátr i kdyby se vylíhli třeba 3 housata z těch 17...ale nic
druhá husa má termín teď, opět vzorná matka, ale vejce má jen tři....trnu jestli z nich něco vyleze
včera zasedla třetí husa, vajec má asi 8

Kde mám hledat chybu, v lidské faktoru bych to pochopila (jako líheň - asi něco enormně špatně), ale u hus?? U vajec které jsou 100% neoplozená, tak to chápu, ty většinou svítí, ale potom nedokážu odhalit zda-li zárodek umírá při vývinu - všechny vejce mám, mám je rozmlátit a podívat se do nich?

Dále dostala jsem kvůli nehodě se šelmou u jednoho chovatele 24 vajec indického běžce...tak tady jsem odhalila pouze jedno oplozené vejce 23 čistých, nemám problém poznat čisté vejce, potom u toho jednoho si absolutně nejsem jistá co se v něm děje, opět termín tento týden

Vejce kachny pekingské - kachna mi nesedí, čili pár vajec šlo do várky s tím běžcem, vejce jsou čistá, dvě asi oplozená, termín opět tento týden, zbytek vajec jsem úchylně šoupla pod tu poslední husu která sedí.

Všechno chodí na pastvu, mají bazének, samci opravdu pracují a opravdu dělají co mají, dostávají kompletní krmivo a minerálku, tudíž hledám kde je chyba. Chci si hejno nechat, přeci jenom tři sedící husy a líheň to je klika...ale ty housata nějak ne a ne. Je mi to líto....ale asi nevíme všechny jak na to :(

6.5.2014 21:46
ovecka

XXX.XXX.31.130

Vejce od husy, která to zabalila by bylo vhodné rozbít a zjistit, kde byly chyba. Zda jsou neoplozená nebo nedovyvinutá. Pokud v nich jsou hotová housata, pak vidím problém v krmení - na husy je kompletní krmivo moc ,,kvalitní" a násadová vejce mají problém s přemírou bílkovin. Husy jsou v podstatě nenáročné a využijí dokonale i málo kvalitní krmení. Mluvím z vlastní zkušenosti, letos jsem husy taktéž ,,ukrmila". nejlepší výsledky s líhnutím jsem měla, když jsem krmila oves s kapkou pšenice a dvakrát před snáškou zadotovala v tucích rozpustné vitamíny. Dana

7.5.2014 18:52
happycrown

XXX.XXX.216.193

Děkuji moc, zkusím rozbít a dát vědět co v nich je. Zatím jsem zjistila, že z té první várky husa sama některé vejce odšoupla na stranu, čili mám pocit, že sama vycítila že něco není v pořádku. Pod ní, myslím tím vejce o které měla zvýšenou péči oproti ostatním, bylo jen 8 vajec, tam si zřejmě myslela, že se dovyvinou....ale nedošlo k tomu. No zkusíme jí vrátit do hejna, nějak nenápadně, protože dnes jí už houser nepřijal, takže musím venku, aby jí nějak pobral a potom rozeberu celé hnízdo a do vajec se podívám. Husa úděsně zhubla, před nasazením měla tak 7 kilo (houser má 9) a teď má chudinka tak půlku, seděla a seděla a ono nic....doufám, že v hejnu jí bude dobře a zkusíme to znova.

9.5.2014 19:32
happycrown

XXX.XXX.216.193

ovecka napsal(a):
Vejce od husy, která to zabalila by bylo vhodné rozbít a zjistit, kde byly chyba. Zda jsou neoplozená nebo nedovyvinutá. Pokud v nich jsou hotová housata, pak vidím problém v krmení - na husy je kompletní krmivo moc ,,kvalitní" a násadová vejce mají problém s přemírou bílkovin. Husy jsou v podstatě nenáročné a využijí dokonale i málo kvalitní krmení. Mluvím z vlastní zkušenosti, letos jsem husy taktéž ,,ukrmila". nejlepší výsledky s líhnutím jsem měla, když jsem krmila oves s kapkou pšenice a dvakrát před snáškou zadotovala v tucích rozpustné vitamíny. Dana

Tak tam byly housata.....nicméně vrtá mi hlavou, vajec byla fúra a já z husníku vytáhla přímo z hnízda jen 8 vajec, to je sežrala (po skořápkách ani památka), nebo mi na ně do zděné budovy chodilo nějaké zvíře???
K mému zděšení jsem ihned zvedla druhou husu a prosím vejce ani jedno! Ještě začátkem týdne tam měla původní počet vajec a dnes nic, opět skořápky žádné.
Čili VELMI neúspěšná akce a nevím proč. Ta poslední bílá husa sedí, vejce jsem viděla a jsou všechny.
Dělají zkázu tedy samy husy nebo mi na ně chodí nějaké zvíře? Husy mám ve zděném domě, jsou tam chlévy po prasatech, takové ty kóje a každá husa měla svojí kóji, proto tedy nechápu kam se vejce poděla a hlavně proč ta druhá husa seděla na ničem, když tedy vejce zmizela.
Jsem z toho dost přešlá, v líhni to neumím a z hus zřejmě nebude vůbec nic.

9.5.2014 19:41
ovecka

XXX.XXX.31.130

Mohli vám je vytahat potkani. Vlezou pod husu a vejce odvlečou. Zvláště, když už v nich cítí housata. Husa si ničeho nevšimne. Stalo se mi to, když jsme měli husník ve výstavbě a husy už tam seděly, bez podlahy. Sice s dveřmi proti větší havěti, ale na zemi. V rohu byla dírka a za ní se válely skořápky, a husy seděly a nic. Dana

9.5.2014 20:29
happycrown

XXX.XXX.216.193

No to žasnu. říkám si každý nějak začal, tak i já budu muset zabojovat a zkusit to znova, ale zatím asi ze 40 vajec tři housata...to je mizérie a to všechny tři mám z té líhně, čili mám momentálně větší kliku než ty moje husysmajlík

9.5.2014 21:33
ovecka

XXX.XXX.31.130

Držím palce Vám i husám. Chov husí už je vyšší level, hlavně líhnutí. Lepší zkušenost mám se stolovou líhní - vyšší líhnivost a životnější housata. Dana

10.5.2014 13:52
happycrown

XXX.XXX.216.193

ovecka napsal(a):
Držím palce Vám i husám. Chov husí už je vyšší level, hlavně líhnutí. Lepší zkušenost mám se stolovou líhní - vyšší líhnivost a životnější housata. Dana

Tak jen pro úplnost jsem dne rozbila všechna neúspěšně líhnutá vejce jak z pod husy tak z líhně co jsem dala na plato.. 4 jsem našla čistá, 20 housat, co byla pod ní kachní všechna čistá, běžec kachně.
Jen bych se chtěla poradit. Vejce pod husou odešla ve stadiu úpného opeření, mají nožičky a zobáky, úplně kompletní house - na vině je tedy asi výživa??
A vejce z líhně - pominu-li tři vylíhnutá housata - odešla ve fázi kdy jsou celá krvavá a zárodek byl ve vývinu, mám hledat chybu v teplotě nebo vlhkosti?
Je vidět že na vině není houser, čistých vajec je minimum...jen přijít na správnou technologii :) Mám trochu lepší pocit, housata tedy byla, něco odnesla tedy šelma a něco bylo čisté, ale většina jsou housata.

10.5.2014 14:30
ovecka

XXX.XXX.31.130

Proč se nevylíhlo pod husou, to je otázka, kterou si kladu také. Jedna husa mi vyvedla z 8 vajec 7 housat, druhá z 9 ani jedno. Všechno bylo vyvinuté, většina naklubaná a navylíhlo se nic. Myslím si, že jsem je ukrmila, přidávala jsem do zrna směs pro nosnice a asi to bylo moc bílkovin. No a u jedné husy se jich dostalo i více do vajec. Podle tvaru jsem se snažila vejce rozdělit husám. Obě zasedly ve stejný čas a líhnout se mělo v jeden den. Ale pod tou jednou to bylo, jako když je studenější. Pomalé, neživota schopné. Dana

12.5.2014 11:03
arbo73

XXX.XXX.160.35

ovecka napsal(a):
Mohli vám je vytahat potkani. Vlezou pod husu a vejce odvlečou. Zvláště, když už v nich cítí housata. Husa si ničeho nevšimne. Stalo se mi to, když jsme měli husník ve výstavbě a husy už tam seděly, bez podlahy. Sice s dveřmi proti větší havěti, ale na zemi. V rohu byla dírka a za ní se válely skořápky, a husy seděly a nic. Dana

Stalo se mi něco podobného u dvou hus, co seděly na vejcích. Ztratilo se jim polovičku vajec, po skořápkách ani památka. Já osobně si myslím, že je husa zďobla. Mám totiž vedle hnízda husy ležet i ostatní čistá vejce a neztratilo se žádné. Takže si myslím, že kdyby je odnášela škodná, tak sáhne hned po těch, co jsou vedle husy na zemi a neleze pod husu, která je brání velmi dobře. Jinak s tím krmením je pravda to, že čím víc te huse podstrojujete, tím horší se to líhne, už to mám taky vyzkoušené...

12.5.2014 13:37
ovecka

XXX.XXX.171.70

S tím jsem se nesetkala, že by husa likvidovala vejce. Slepice ano, kachny také, ale husa nikdy. Dokonce i neoplozená mi pod husou zůstávají do konce líhnutí. Některá husa na nich tvrdošíjně sedí a odmítá hnízdo opustit i po 2 dnech. Vejce z pod husy berou opravdu potkani. Připlíží se pod podestýlkou, v noci a husa nic neví. Vytahají i vylíhlá housata. Tam si nevšimne určitě, pohyb jako pohyb. A vejce se zárodkem je přitahuje obzvlášť. Dana

21.5.2014 10:27
juraj77

XXX.XXX.137.252

Zdravím,skúste si niečo na nete pozrieť o parvoviroze vodnej hydiny.
Možno Vám to pomôže.

Veľa zdaru!
smajlík

21.5.2014 14:53
ovecka

XXX.XXX.31.130

Parvoviroza husí neboli Derzyho nemoc, je mi známa, ale nikde jsem nenašla, že by způsobovala nevylíhnutí zárodků. Je to nemoc housat většinou 1 týdne a nepřežívají. Po 4-5 týdnů jsou již imunní. A ani nemá na svědomí mizení vajec pod husou smajlík Dana

22.5.2014 22:03
kamis

XXX.XXX.62.41

Zdravím, platí že snášející husa nesmí dostávat směs pro nosnice!!! Trávu, zrní nejlíp oves dle toho na co je zvyklá, drcené skořápky, jako bonus tvrdé rohlíky, pokud nese brzo a tráva není ta utrhnou na poli hrst ozimu, nějaké vitamíny neublíží. Na téhle stravě jsem měl u češek každoročně kolem 10 housat u husy, volný výběh na pastvu něměly. Většinou se nic nevylíhne dominantnější huse, schlastá většinu směsi a na podřízenou tolik nezbyte a housata se jí nějaká vylíhnou. Vejce Vám krade kuna, musíte boudu s husou na noc zavřít, houser by měl stále stát před hnízdem a napadat vše živé co se přiblíží, čeští houseři jsou v tomhle super a kuna si ani neškrtne

1.9.2014 18:58
juraj77

XXX.XXX.234.154

Zdravím Vás.

Možno ste nepočuli,ale je to jeden z mnoha dôvodov,prečo sa húsatá nevyliahnu.
Dám Vám jednu stránku od nemeckého chovateľa tulúzskych husí,na ktorej má aj presný plán liahnutia.
Z miznutím vajec Vám ja nepomôžem,na to musíte prísť sama.

toulouser gänse von Kalle Tuma-toto si dajte do vyhľadávača.

A ešte zopár dôvodov prečo sa nemuseli vyliahnuť

-choroba a hnilobné zárodky
-chybná teplota liahnutia
-nedostačujúca zásoba čistého kyslíka,
-nedostačujúce obracanie
-inzucht škody-príbuzenská plemenitba
-chybajúca životná sila
-nedostatok kyslíka vo vajci
-vírus alebo bakteriálna infekcia v liahni
-chybajúca vlhkosť pri liahnutí

a mnoho iných,toto je len pár prečo sa nevyliahli,potom sú ďalšie prečo nemali vtihnutý sak.....

Takže je toho veľa a nedá sa to len tak ,ľachko povedať,čo tomu môže byť,asi som Vám moc nepomohol,ale ja beriem info od nemeckých chovateľov a aj napriek tomu sa mi to tiež nie moc darí,aj keď je to podstatne lepšie ako u Vás.Ale oni majú v priemere 80%-nú úspešnosť,na počet oplodnených vajec.

Tak veľa zdaru pani Dána.smajlík

2.9.2014 13:45
ovecka

XXX.XXX.171.70

juraj77 napsal(a):
Zdravím Vás.

Možno ste nepočuli,ale je to jeden z mnoha dôvodov,prečo sa húsatá nevyliahnu.
Dám Vám jednu stránku od nemeckého chovateľa tulúzskych husí,na ktorej má aj presný plán liahnutia.
Z miznutím vajec Vám ja nepomôžem,na to musíte prísť sama.

toulouser gänse von Kalle Tuma-toto si dajte do vyhľadávača.

A ešte zopár dôvodov prečo sa nemuseli vyliahnuť

-choroba a hnilobné zárodky
-chybná teplota liahnutia
-nedostačujúca zásoba čistého kyslíka,
-nedostačujúce obracanie
-inzucht škody-príbuzenská plemenitba
-chybajúca životná sila
-nedostatok kyslíka vo vajci
-vírus alebo bakteriálna infekcia v liahni
-chybajúca vlhkosť pri liahnutí

a mnoho iných,toto je len pár prečo sa nevyliahli,potom sú ďalšie prečo nemali vtihnutý sak.....

Takže je toho veľa a nedá sa to len tak ,ľachko povedať,čo tomu môže byť,asi som Vám moc nepomohol,ale ja beriem info od nemeckých chovateľov a aj napriek tomu sa mi to tiež nie moc darí,aj keď je to podstatne lepšie ako u Vás.Ale oni majú v priemere 80%-nú úspešnosť,na počet oplodnených vajec.

Tak veľa zdaru pani Dána.smajlík

Děkuji Juraji za shrnutí příčin nelíhnutí. Můj letošní problém to ale neřeší. Měla jsem vejce jen pod husami a jedna vylíhla všechno, co pod sebou měla a bylo oplozeno a druhá vylíhla 1 house (z 8 oplozených). Zbytek zůstal ve vejcích. Pod oběma husami byla vejce stejně dlouho, líhla se ve stejný termín. Ani jedna husa z vajec předčasně neslezla. Pod jednou byla 30 den ráno oschlá housata a pod druhou jen to jedno. Zbytek vajec bylo naklováno a housata v nich mrtvá. Vejce pod husami byla namixovaná od obou, nedělám rodokmenové líhnutí, tak jsem jim je podělila, když si sedly. Nejde tedy říci, že by se nevylíhla housata jen od jedné matky. Prostě to vypadá, že jedna husa neměla tu správnou ,,teplotu" pro inkubaci. smajlík
No uvidíme příští rok. Husy byly nové, mladé, nevyzkoušené. Třeba se to srovná, jinak půjde. Nechám si pro jistotu ještě jednu letošní mladou husu. Dana

12.1.2016 15:46
kk

XXX.XXX.238.100

Dobrý den, i když je to už poměrně stará diskuze, tak si dovolím napsat svoji teorii o tom líhnutí v líhni...píšete, že máte líheň real...je teměř stejná jako liheň covina...až na tu barvu...takže odzkoušela jsem obě líhně...křepelky super vysoká líhnivost..podle mě je dána tím, že jsou vylíhlá za 17 dní, čili není moc času na to něco pokazit, slepice a hrabavá...na druhý pokus také asi 70% líhnivost...ale kachny a husy..všeobecně vodní drůbež je náročná na líhnutí...na konstantní teplotu, vysokou vlhkost a spoustu dalších faktorů...po třech neúspěšných pokusech se mi zadařilo vylíhnout housata i káčata...a to tak že jsem vyhodila ten otočný rošt, dala tam podložku pro dolíheň, a vejce naskládala na něj, ruční otáčení, líheň real ani covina nedrží stejnou teplotu po celé líhni...uprostřed je menší teplota než při krajích...odhaduji, že je to umístěním topné spirály...doporučuji líhňařským teploměrem proměřit hodnoty a umisťovat vejce buď jen do středu a nebo po obvodu a ručně nastavit hodnoty a hlídat je...ani teplota na termostatu neodpovídá...špatně umístěné čidlo. A o vlhkosti ani nemluvím...když jsem měla hodně vajec, vyrovnala jsem si je po obvodu a doprostřed umístila mokrou houbičku, voda musela být nalitá v obou nádržkách a i uprostřed a pak byla vlhkost dostatečně vysoká, a nebo když bylo míň vajec, tak vejce do středu a vlhkou hubku na kraj smajlík pozor u mnou měřených líhní dělal rozdíl v měření uprostřed a u kraje rozdíl skoro dva stupně...čili většinou vejce po obvodu se uvařila a nebo se případně nezačala vyvíjet ta uprostřed...a doufám, že vaše další sezona byla úspěšnější a ta letošní nadcházející bude ještě lepší smajlík chovu zdar.

12.1.2016 22:08
jarkajad

XXX.XXX.11.63

Prosím o radu, mám měsíční housátko landeské husy, kterému se kroutí blány na nožkách. Ze 17 vajec v líhni mám jen jedno. Děkuji.

13.1.2016 07:47
ančovička1

XXX.XXX.222.190

Nepíšete, jaké životní podmínky jste mu nabídla! chudák house, bud´mu je zima nebo špatná výživa a nebo obojí! pokud nastydne na nohy, uhyne a napíšete, čím ho krmíte..a samo vám taky nepřežije, kupte mu aspon dvě kamarádky, husy musí být v hejnu...

13.1.2016 08:48
kk

XXX.XXX.238.100

Ahoj, no mesíční house, zkuste mu zajistit teplotu tak kolem 18-20 stupňů, suchou podestýlku, a zkuste doplnit vitamíny...čistě teoreticky by to mohlo být i převitamínováním, pokud mu dopřáváte, ale asi bych zkusila zajet za vet a poradit se. A nebo sem zkuste hodit aspoň foto a popsat blíž podmíky...

Pupčin

23.6.2016 14:31
Pupčin

XXX.XXX.54.33

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, také se mi teď ze 14 vajec vylíhlo jediné house...nemám v okolí nikoho, od koho bych mohla druhé maličké house koupit. Myslíte, že bych mohla k houseti přidat kuře ať není chudák tak samo? Dnes se mi líhnou kuřata a tak mě napadlo, že nějaká společnost je lepší než žádná...nebo je to blbost (vím, že to není ideální, ale tonoucí se stébla chytá...)...předem děkuji.

23.6.2016 16:18
ančovička1

XXX.XXX.222.190

Pupčin napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, také se mi teď ze 14 vajec vylíhlo jediné house...nemám v okolí nikoho, od koho bych mohla druhé maličké house koupit. Myslíte, že bych mohla k houseti přidat kuře ať není chudák tak samo? Dnes se mi líhnou kuřata a tak mě napadlo, že nějaká společnost je lepší než žádná...nebo je to blbost (vím, že to není ideální, ale tonoucí se stébla chytá...)...předem děkuji.

Ano, je to blbost, kuře není vhodný společník pro house, husy cákají vodu, kuřata nesnáší vlhko, pojde vám..zkuste mu sehnat kačenky, ale aspon´3 nebo bude brečet zase káče a do určitého věku můžou být s housetem..

Pupčin

23.6.2016 20:38
Pupčin

XXX.XXX.54.33

Měla bych týdenní káčata pižmovky...co mi kachna před týdnem vyseděla...ale nevím, jestli to není na jednodenní house moc staré...

24.6.2016 20:10
ančovička1

XXX.XXX.222.190

Myslím, že není, týdenní káčata jsou akorát, house je velké, být Vámi, tak to udělám, samo house bude naříkat a káčata si rychle zvyknou, později je můžete i s husou vrátit mezi ostatní malé pižmovky, stará pižmovka si i na house zvykne..já mám dohromady pižmovky, ruánky a indiány, které jsem nedávno odrostlé dávala dohromady, jsou asi měsíční i více, a stará pižmovka s káčaty se zprvu chvíli čertila, ale pak je v klidu tolerovala..tak to zkuste, bude to v pohodě! A.

24.6.2016 21:02
vladas64

XXX.XXX.31.17

Dobry večer dovolím si napsat par poznatku o svém chovu hus.Máme husy labuti kmen 1+3 a k Bedovi jsme přidali ješte 2 brojlerove husy.Musim se vrátit ve spomínkách před 3 lety, kdy jsme vylíhli 80 housat v makrovce.mrazy až 30 a pul metru sněhu.V lonském roce jsme pořídili kmeny pomořanek strakatých, šedých aq hus suchovských, mírná zima bez mrazu a snehu vajec do líhně bylo hodně, ale oplozenost byla cca 50% ale přesto byl rok celkem uspěsný..Za to letos hrůza třetina snesených vajec husy sedí naprázdno cest zachranuje jen Béda.líhnivost a oplozenost skoro nula.Nebudu zude mluvit už o kachnách letos je to fakt spatné a tak přemýšlíme že s vodní drůbeži asi skončíme bude- li zase tak mirná zima všechny kmeny jsou dvojleté krmíme obilím kopřivy zeleným i suchým rohlikem.

27.6.2016 10:05
jirber

XXX.XXX.202.90

Dobrý den,
i já se pokusím Vám sdělit některé mé poznatky, jelikož jsem si také prošel podobným obdobím, kdy se mi housata nelíhla a nelíhla. První líhnutí byly katastrofy a zklamání, jak v líhni (Real 24). Vyměnil jsem regulátor teploty za jiný, vysoce kvalitní v ceně téměř jako nová líheň. Nic a žádný výsledek.Tak jsem koupil líheň MVF 48, ale požadované zlepšení zase nepřišlo. Housata většinou naklovla skořápku, ale nedokázala se dostat z vejce a uhynula.
Pak jsem se dočetl následující poznatky (POZOR: je nutno toto brát pouze jako jednu z možností příčin):
1.nezatažené pupky-příliš vysoká teplota inkubace
2. nedostatek síly k proklovnutí a k vylíhnutí- nízká teplota inkubace.

Tak jsem o desetinu stupně zvedl teplotu, vejce jsem položil na vodorovnou desku, nedal již do obraceče a obracel jsem vejce ručně. Náhle došlo k velkému zlepšení a zhruba 80 % z oplodněných vajec se vylíhlo. Při dalším založení líhně jsem přidal ještě 0,1 stupně na teplotě a došlo ještě k dalšímu zlepšení. A teď líhnu s podstatně lepšími výsledky.

Musí se to zkoušet a hledat řešení. Je to složité hlavně z důvodu, že se na výsledek čeká měsíc. Mé neúspěchy jsem zde moc nerozváděl a může se zdát, že jsem řešení našel brzo. Ale tomu tak vůbec nebylo.

Úspěšnost líhnutí u hus jsem v prvém roce měl asi na 30 %, ale ve druhém se úspěšnost zvedla na 90%. A to jsem nic nezměnil, ani husy, ani krmení, nic.

Píši Vám, jakou cestou jsem hledal řešení já. A doufám, že ta Vaše cesta bude kratší. A rád bych Vám tím aspoň trošku napomohl.

Jirka.

Přidejte reakci

Přidat smajlík