Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.7.2014 12:54
mato0

XXX.XXX.144.241

Ktoré plemená sliepok majú najlepšiu úžitkovosť? Existuje plemeno aj so znáškou 250 vajec za rok?
Ďakujem za odpovede smajlík

3.7.2014 13:05
bara001

XXX.XXX.40.135

mato0 napsal(a):
Ktoré plemená sliepok majú najlepšiu úžitkovosť? Existuje plemeno aj so znáškou 250 vajec za rok?
Ďakujem za odpovede smajlík

Většina plemen má užitkovost deklarovanou od 100 do cca 200-220 vajíček. Zatím jsem nenašla klasické plemeno s vyšší snáškou. Přes 250 pak nesou hybridní slepice - Tetra, Dominant, Moravia, ISA .... Ty i v domácích podmínkách, bez směsi dokážou 260-280 vajíček ročně. Ve druhém roce snáška postupně klesá.

3.7.2014 20:38
mato0

XXX.XXX.144.241

a klasické plemená so znáškou tých 200 vajec si udržia úžitkovosť dlhšie ako 2 roky? smajlík

4.7.2014 17:40
merfi

XXX.XXX.130.61

U mna uz 3.rok testovane Maransky.Nenarocne plemeno,nepotrebuje ziadne extra zmesky a v domacich podmienkach nesu lepsie ako hybridy.Dalsie plemeno ktore este nemam dlho je plemeno Bielefeld.Prve 3 sliepky som bral od p.Ferjencika a nelutujem.Teraz mam 4+1 a od jari kazdy den 3-4 vajicka.Len su vacsie a maju o nieco vysiu spotrebu krmiva.

Neregistrovaný uživatel

5.7.2014 14:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

Dobrý den, píšete, že bez směsi ...směsí nekrmím, dělám kopřivy, šrot, vitamíny, mléko, k dispozici má 5 slepic velkou travnatou zahradu. Někdy nestíhám a nasypu jen pšenici a okamžitě se chudší krmná dávka pozná na snůšce. Mám Moravie černé.

5.7.2014 15:35
merfi

XXX.XXX.8.221

Jj myslel som samozrejme kupovane zmesky.Tiez si miesam vlastnu.Psenicu vecer davaj aj ja,ake iba naklicenu.Viac im chuti,je jej viac a ma tak viac vitaminov.

6.7.2014 07:46
bara001

XXX.XXX.96.2

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dobrý den, píšete, že bez směsi ...směsí nekrmím, dělám kopřivy, šrot, vitamíny, mléko, k dispozici má 5 slepic velkou travnatou zahradu. Někdy nestíhám a nasypu jen pšenici a okamžitě se chudší krmná dávka pozná na snůšce. Mám Moravie černé.

Já také myslela vyráběnou směs. Mám teď zvláštní zkusenost a utvrzuje mně to v myšlence, že když chce člověk opravdu domácí vajíčka, měl by se v době snasky vyrobeným smesim vyhnout. Chováme křepelky a protože jsem chtěla mit kvalitní nasadova vajíčka, koupila jsem od Energysu repro směs pro bazanty. Téměř ze dne na den se vajíčka viditelně zvětšila. A podle prvního lihnuti se zlepšila i oplodnenost. Chováme brojlerove křepelky, které mají doporučenou hmotnost nasadoveho vejce 16g,což jsem pred směsi nedosahovala. Protože manžel míchá pro křepelky domácí směs z různých druhu - pšenice, hrách, ječmen, vitamíny, grit, tak taková vajíčka nabyla.
Zajímavé je, že co přidáváme luskoviny do krmne dávky, snaska je také lepší, nejlepsi by bylo masosmajlík, ale kupujte slepicim maso, dostanou jen zbytky.

Neregistrovaný uživatel

6.7.2014 14:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

Děkuji za reakci...souhlasím, že pokud chce chovatel kvalitní vejce , ale i maso, měl by si dát práci a krmit " podomácku". Tím nemyslím staré zbytky a plesnivý chleba. Je to jako u králíků, brojlerů apod. Navalíte granule, vše roste v očích hleďa, ale je to potom "domácí"? Navíc výrobci , tlačeni konkurencí, jistě nekrmí Energysem, ale kdovíodkud nakoupenými levnými směsmi, aby byly náklady co nejnižší. Klidně z ciziny, prošlými apod. Jako podobně stahují řetězce prošlé zboží, pošlou výrobci, ten ho přebalí a prodává se vesele dál. Přítel byl obchodním zástupcem pro komponenty do pekárenských směsí. Sušená vejce měla pár let prošlou záruku. S majitelem výrobcem směsí se domluvili, že se napíšou nová data spotřeby a sušená vejce mu za to, že si je odebere s vědomím, co to bude v těstě dělat, prodá za velmi, velmi zajímavou cenu...Dovedu si tedy představit složení směsí.

Neregistrovaný uživatel

6.7.2014 14:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

Podotýkám, že ta sušená vejce nešla ná žádné testy ohledně zdravotní nezávadnosti, kvůli dávno prošlé záruce. . Byla to jen domluva mezi dvěma stranami. A potom si dejte v supermarketu koblihu...dobrou chuť.

Neregistrovaný uživatel

6.7.2014 14:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

...a tak bych mohla pokračovat v řadě jiných komponentů. Přítel kolikrát říkával, že za to, co dělá, ho jednou zavřou...Naštěstí spolu už nejsme, stejně falešně se choval i ve vztahu.

6.7.2014 19:24
bara001

XXX.XXX.96.2

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
...a tak bych mohla pokračovat v řadě jiných komponentů. Přítel kolikrát říkával, že za to, co dělá, ho jednou zavřou...Naštěstí spolu už nejsme, stejně falešně se choval i ve vztahu.

Ano, letos mám srovnání u brojleru, kdy kamarád stejně koupená kuřata táhl téměř do měsíce na BR1 já jen 10 dní, aby se rozkrmili, výsledek - pri krmení ad libitum je mám o 1/3 menší, ale vím co v nich je . Kdyzjsme se stěhovali z Prahy a začali si pořizovat nejprve slepice a letos další drůbež, tak jsme si dali jediný cíl, zdravé maso pro nás a naše blízké, a další produkty.
Pomalu vychytavame krmení kraliku, slepic a dalších, chci jim dat co potřebují v rozumné formě. Jsem více méně z oboru i manžel, tak se dostaneme snaze k informacím.
Přeji všem chovatelům hodně úspěchu pri "zdravém krmení". Barbora

Neregistrovaný uživatel

7.7.2014 02:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

Hodně sázím na kopřivy. Dávám je v míchanici slepicím, králíkům, brojlerům, krůtám, kozám. Nemám problém s kokcidiozou. Králíci naprosto zdraví. Krůtám je valím ve velkém, krom těch nohou zatím žádná černohlavost, ani jiné podobné problémy a to už mají skoro porážkový věk. Králíci je přijímají výborně. Zvířata mají krásnou srst, kozu jsem jednu koupila v doslova zuboženém stavu, vychrtlou, zaprůjmovanou, začervenou, se srstí řídkou, hrubou, matnou. Kozel měl lysiny při koupi, srst také nevalná. Po půl roce by nikdo ta zvířata nepoznal. Krásná, hebká hustá lesklá srst u obou. Také slepice se jen lesknou a mají krásné peří, králíci jakbysmet. Říká se, že podle srsti se pozná kondice. A to ta zvířata neviděla granuli...ono to jde, ale dá to víc práce. Já mám štěstí, že mám dostupné "moře" kopřiv v areálu jedné opuštěné zemědělské firmy. Chovám Francouzské berany a prý když je to obří králičí plemeno, že se výkrm bez granulí neobejde. Mám králíky v jateční váze ve čtyřech a půl měsících, bez granulí. Ale chce to i kvalitní seno, ječmen, občas posypu míchanici Nutrimixem. Také jim dávám běžně zelené krmení a zatím žádný problém s myxomatozou. Na ohryz a trávení občas větvičky divokých trnek, břízy, nejvíc ale vrbu. Když prořezávám v zimě stromky, ani jedna větev nepřijde nazmar. Podělí se o ně králíci s kozama. Co se týká těch brojlerů, mám za to, že chovat brojlera na granulích nemá smysl, to pak není to opravé domácí. Doma přece nejsme velkovýrobci, abychom měli kuře hotové za 40 dní, ne? Klidně ho budu mít o měsíc déle na míchanici, ale maso je o něčem jiném, než vyhoněné granulemi.

Neregistrovaný uživatel

7.7.2014 02:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

U králíků také podle mojí zkušenosti záleží na "žravosti" plemene. Křížím FB samce s Kalifornskou samicí a Burgundskou samicí. Kříženci F1 by prý měli být na produkci masa nejlepší. Kalifornská samice s Burgundskou porodily téměř zároveň. Kryté obě stejným samcem FB. Burgundská je žravec, zatímco Kalifornská podstatně menší jedlík. I známý, co chová Burgundské tvrdí, že to jsou žravci. Asi to předávají i mladým, protože mladí od Burgundské jsou o třetinu větší, než stejně staří od Kalifornské. Prostě čím více nažerou, více rostou. Křížení FB s Bu považuji za velmi dobré. Rostou i rychleji, než čistokrevní FB. Při stejném složení krmné dávky.

7.7.2014 07:03
bara001

XXX.XXX.40.135

My bohužel moc kopřiv v dosahu nemáme, tak je mají za odměnu a zpravidla jen ti nejmladší. Ale jinak všechno použitelné zelené ze zahrady proženu přes zvířata. Jen králíkům nedávám trávu, ale jen občas lupení z kedluben a když mám přebytečnou mrkev, jablka, řepu apod. Jinak s křížením králíků mám také zkušenosti, ještě když žil táta, tak jsme obvykle mívali NB a křížili samcem VSS nebo velkou činčilou. Teď mám i jiná plemena, samce mám Ziku a teď nového mazlíka Vídeňský modrošedy a několik samic z původního chovu, co mi zůstal po tátovi a k tomu jsem dokoupila čistokrevné samice VSS, BU, NB, ziku. Mláďata jsou nádherná a náš vídeňák Lojza je super kluk. Teď jsem koupila pro králíky probiotikum Prorabit, dávám to mladým v době odstavu kolem 2.měsíce, aby to dobře zvládli a zdá se mi, že i odstavy jsou snadnější. Ale nechtěla bych nic zakřiknout. Mám ráda králíky, když mají v kuchyňské úpravě aspoň 2,30 kg, to je pak radost vařit. A čeho si cením nejvíc, když si chovatelé vzájemně umí poradit. Trochu jsme se oddálili od tématu, ale snad to ostatním přineslo také něco užitečného. Přikládám svůj mail bdbarbora@seznam.cz. Hezký den

Foto - to jsou naši kluci, ten černý je pastevecký pessmajlík, ale ten světlejší je prostě lovec, tu težkou klícku s kačátky jme museli pevně připevnit k zemi. Takhle jsou to dvě neviňátkasmajlík

7.7.2014 14:42
merfi

XXX.XXX.6.173

@koza1
Ja prave spominanu znacku Energys pouzivam az do dopselosti.Kuriatka z toho pekne rastu a nepadaju,ako ked su krmene spatne zlozenou domackou stravou.Krmim s nou az do prveho vajca.Az potom prechadzam na doma miesanu zmes,kedze vychadza nepomerne lacnejsie,ako ta kupovana.Ako som uz spominal,pocet vajec az tak neriesim,mam dost sliepok,ale ked porovnavam znasku hybridov z minulosti s napr.Marans,tak pri krmeni tym istym krmivom boli Marans jednoznacnym vitazom

8.7.2014 07:53
bara001

XXX.XXX.40.135

merfi napsal(a):
@koza1
Ja prave spominanu znacku Energys pouzivam az do dopselosti.Kuriatka z toho pekne rastu a nepadaju,ako ked su krmene spatne zlozenou domackou stravou.Krmim s nou az do prveho vajca.Az potom prechadzam na doma miesanu zmes,kedze vychadza nepomerne lacnejsie,ako ta kupovana.Ako som uz spominal,pocet vajec az tak neriesim,mam dost sliepok,ale ked porovnavam znasku hybridov z minulosti s napr.Marans,tak pri krmeni tym istym krmivom boli Marans jednoznacnym vitazom

Používám Energys pro křepelky a odchovy mladých u králíků a zdá se být dobrý. Zajímá mne ta snášky Marans, hodně o nich uvažuji, ale pořád se mi zdá, že hybridi nesou lépe. V domácích podmínkách krmené do snášky K2 a pak domácí směsí přenice trochu ječmene, hrachu a sladového květu a k tomu brambory a přebytky zeleniny a zelené, dosahujeme snášky kolem 260 - 280 vajec za rok. U Maransek jsem se dočetla, že maximum je 220. Jaký na ně máte názor. Děkuji Barbora

8.7.2014 08:37
merfi

XXX.XXX.130.61

Moj nazor urcite nebude objektivny,pretoze som si presnu statistiku nerobil.Isa Brown boli moje prve sliepky.Kupoval som ich ako mladky.Po nejakom case som sa zacal obzerat po niecom zaujimavejsom.Pri Marans ma zaujala sila a farba skrupiny,tak som si prve kupil na burze v Nr.Pri Isa Brown ma prekvapovala dost dlha prestavka ked neniesli.Pri Marans 3-4 tyzdne u Isa som mal aj 2.mesiace.Isa som mal 10 sliepok a ked som mal 9 vajec tak som mal vianoce.Vacsinou to bolo 5-6 vajec.Pritom Marans som mal 4 a denne 3-4 vajicka.Strava,chovne zariadenie,velkost vybehov ta ista.

8.7.2014 09:32
bara001

XXX.XXX.40.135

Děkuji za reakci, hodně o Marans uvažuji a po vašem vysvětlení si myslím, že je jasno. ´Jakmile budu měnit slepice, koupím vajíčka a vložím do líhně. Teď mám ISA brown a ISA sperwer nesou slušně, ale po přechodu na domácí směs s vitamíny snáška poklesla. Ale v tu dobu hlásili všichni, že jim slepice moc nenesou, tak jsem to moc neřešila. No a Maransky mají ještě 2 výhody, o kterých se zmiňujete, sílu skořápky a atraktivitu skořápky. děkuji Barbora

23.11.2014 11:44
fo3k

XXX.XXX.225.201

Na Maranskach sa mi páči aj to, že sú to veľmi kľudné, pohodové a priateľské sliepky. Mám ich teraz pustené v celej záhrade a stále sa mi motajú aj s kohútom okolo nôh. Žerú kľudne z ruky. Kohút je nekonfliktný k ľuďom. Len s jednou vecou treba počítať. Radi sedia na vajciach. Ja mam len tri, ale naraz si všetky v lete zasadli, potom mali prestávku a až teraz začínajú naplno znášať. Ale viem že už pôjdu naplno celú zimu až dokým zase nazasadnú v lete. smajlík

23.11.2014 13:24
vg1955

XXX.XXX.191.170

Dobry den,nepredavate nas.vajcia maransiek. 1decembra chcem nalozit liahen potrebovala by som asi 20ks. Ozvite sa . mobil. 0908607863 Dakujem

Přidejte reakci

Přidat smajlík