Snáška indických běžců

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.7.2014 15:48
gajule

XXX.XXX.39.64

Koupila jsem kachny indických běžců již dospělích,mám jich 6 a 1 má kachnátka. Prý mají chutná vejce,ale moc se jim do snášky nechce. Snesou tak 5 vajec týdně,jak se pozná že jsou vynesený? Nebo včem bývá problém? Děkuji za rady.

14.7.2014 16:26
asperulo

XXX.XXX.249.32

gajule napsal(a):
Koupila jsem kachny indických běžců již dospělích,mám jich 6 a 1 má kachnátka. Prý mají chutná vejce,ale moc se jim do snášky nechce. Snesou tak 5 vajec týdně,jak se pozná že jsou vynesený? Nebo včem bývá problém? Děkuji za rady.

Vynesené IB nepoznám. Sama je chovám teprve druhým rokrem. Ale také mi montálně nesnáší a to proto,že jsou po "hnízdění" a nebo ještě stále vodí kachňata. Nepíšete,kdy jste je koupila. Pokud už na jaře, tak v tom případě byste věděla, zda seděly na vejcích. Pokud jste je koupila teď, tak zkuste zjistit, zda nevodily či neseděly. A někdy se mi stává, že kačenky snáší vejce i jen tak po zahradě,zatím nevím proč.

14.7.2014 22:19
xdingo

XXX.XXX.127.2

Běžec by měl snášet cca 10-15 let. Takže tam bych chybu nehledal.

Spíš se může jednat třeba o letošní běžce, kteří již vypadají plně dospělí, ale snášet budou až na podzim, nebo spíše příští jaro. Běžec vypadá jako dospělý již cca ve 2 měsících života, ale snášet začne až tak v půl roce.

Další varianta je, že odvodily kuřata a tím pádem nyní po sezení na vejcích a odvození kuřat mají snáškovou pauzu. Může trvat i přes měsíc. Záleží, jak moc se "nechali zhuntovat" péčí o mládež. Ta s kachňátky teď určitě snášet nebude.

U Běžců je naprosto běžné a normální, že vejce zanášejí po celé zahradě a tvoří si hnízda, kde je zrovna napadne. To je u nich velký problém a jedinou pojistkou je zavírat je do kurníku na noc, aby snášely tam. Běžec většinou snáší vejce velice brzo ráno (4:00 - 8:00), jinak snášková hnízda často ignorují a jakmile jim postupně odeberete cca 5 vajec, začnou si hledat hnízdo jinde a na vás se vykašlou.

Snáška by se měla nyní pohybovat kolem 5 vajec týdně na samici.

Takže problémy nastíněné máte, teď hledejte, ten váš. Já osobně bych tipoval nízký věk nebo zanášení.

16.7.2014 21:13
gajule

XXX.XXX.41.111

Moc vám děkuji za odpovědi,snad se to do budoucna vyřeší. Jinak procházíme zahradu několikrát za den a nic nenacházíme,takže asi zanáška nee. Možná jsou ještě mladé,ale je zajímavé že jen ta jedna z nich už vyseděla kachnata, no uvidíme. Ještě jednou děkuji.

17.7.2014 08:02
xdingo

XXX.XXX.127.2

Mohou mít různé stáří. Bez zkušeností rozdíl mezi 5-ti roční, 1-roční a 7-měsíční kachnou nepoznáte.

Navíc mohou zanášet a někdo to po nich uklízet smajlík Vajíčka mají psi, kuny, lasičky, potkani a spousta a spousta dalších zvířat. Vhodným testem by bylo třeba na 2-3 dny zavřít do kurníku a krmit obilím. Kolik najdete vajec.

Přidejte reakci

Přidat smajlík