Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.4.2010 23:07
danurba

XXX.XXX.12.226

mám jeden pár kingů, kde samec je žlutý a samice černobílá strakatá ( tomu zbarvení se prý říká tygr:-|). Jakou barvu můžou mítt jejich holoubata? Mají tam teď jedno, co už skoro vyletí z hnízda a je takový šedohnědě popelavý, nevím, jak tu barvu popsat. Je to možné, nebo tu samici nakryl jiný holub?

Neregistrovaný uživatel

5.4.2010 13:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.0.0

Dobry den,nejspis se bude jednat o tzv.Barvu dun ta je sedohneda ale chtelo by to fotku...

6.4.2010 21:31
bosest

XXX.XXX.152.12

Holubice je černá plnobarevná D- B+- SS. Holub je žlutý, ale protože neuvádíte jestli homozygotní,nebo
heterozygotní, musíme uvažovat obě možnosti dd BABA ss, nebo dd BAB+ ss. Protože se jedná nejméně
o tři rozdílné geny, může vzniknout větší množství kombinací. Nejpravděpodobnějsí budou u mláďat tyto
čtyři barvy:
Samec Dd BAB+ Ss barva popelavěčervená plnobarevná. Plnobarevnost je heterozygotní nedokonalá.
Samec Dd B+B+ Ss barva černá plnobarevná. Plnobarevnost opět heterozygotní nedokonalá.
Samička d- BA- Ss barva popelavěžlutá plnobarevná. Plnobarevnost opět heterozygotní nedokonalá.
Samička d- B+- Ss barva šedohnědá (dun, plnobarevná). Plnobarevnost opět heterozygotní nedokonalá.
Podle popisu výletka si myslím, že to bude buď první nebo třetí uvedená barva. Obě barvy by měly být vzhledově
úplně stejné popelavé. Rozeznat popelavěčervenou od popelavěžluté bude možné až po určení pohlaví.
Rodičovská holubice má ještě kresbu tygr, která by měla být dominantní proti základním barvám a proto by
měla být přítomna i u mladých. Myslím si ale, že na popelavých barvách nebude vidět. B. Šesták.

7.4.2010 12:03
danurba

XXX.XXX.204.155

tak vám mockrát děkuju za výklad. Asi to holoubě zkusím vyfotit, jestli bude v detailu něco vidět. Vloni měl tento stejný pár holoubě žluté tygrované, to bohužel uhynulo těsně před vyletěním

8.4.2010 12:29
danurba

XXX.XXX.204.155

včera jsem si holoubka pořádně prohlédla na sluníčku a barvuz má opravdu zvláštní. Střídají se tam jakoby špinavě žluté a popelavé skvrny, jako by byl batikovaný :-)). Celkový dojem je žlutě popelavý

8.4.2010 22:05
bosest

XXX.XXX.152.12

Pokud je to opravdu popelavěžlutá,nebo popelavěčervená, tak máte štěstí, prtože je to barva vyskytující se velice
vzácně a její krása se projeví až v dospělosti, po přepeření. Doporučuji nechat v chovu. Pokud by měl na některých
perech černé tečky,nebo skvrny, byl by to sameček popelavěčervený. Černé skvrny by byly velmi slabým projevem
recesivní černé barvy po matce.

8.4.2010 23:21
danurba

XXX.XXX.12.226

do chovu ho nechám v každém případě. S jakou barvou bych ho měla dál pářit, aby se tohle zbarvení zdědilo? Bohužel jsem ještě nezjistila, jestli je to holub nebo holubice, dá se to u výletků nějak poznat?

9.4.2010 21:27
bosest

XXX.XXX.152.12

Pohlaví holouběte by se v tomto případě mělo dát určit podle již zmíněných černých skvrn. Pokud nejsou přítomny
jedná se o samičku popelavěžlutou.
Nejvodnější partner by byl stejně popelavý jako je tento, ale takového s největší pravděpodobností nebudete
mít. Proto bude nejvhodnější plnobarevný šedohnědý (dun), nebo plnobarevný černý. Plnobarevnost je nutná.
Z takto vzniklého páru už by se měli vyštěpovat mladí homozygotně plnobarevní a ti už by neměli stopy žluté
nebo červené barvy jako stávající mládě. Homozygotně plnobarevný popelavěčervený, nebo popelavěžlutý
holub by měl být podle mého názoru konečným produktem šlechtění a takový holub už může být na výstavě
dobře oceněn. Přeji hodně štěstí v chovu. B. Šesták.

9.4.2010 22:27
danurba

XXX.XXX.12.226

co to znamená "plnobarevný"? jak ho poznám? pár černých skvrnek jsme na něm našla, takové jakoby kropení. A taky má na hlavě pár bílých pírek, jako by byl postříkaný bílou barvou. Jsem totální laik, holuby mám rok, různou směsku, ani se v nich sama nevyznám, většina jich stejně bydlí ve stodole a hnízdí tak vysoko, že se na ně ani nedostanu. Nechovám je na výstavy, ale pro radost a užitek. Ani je nekroužkuju, nejsem ani členkou žádného svazu...
Tohle mládě je king, ti naštěstí neumí lítat :-). Moc by se mi ale líbilo tuhle barvu trochu víc rozšířit, ani by mi nevadilo, kdyby holubi byli kříženci.

10.4.2010 08:07
mysak

XXX.XXX.46.80

Zdravím všechny, je úsměvné, že všichni víte stopro co je to zač. Nechť sem vloží zadavatelka fotografie rodičů i holouběte. A potom se bavme. Bez vidění zvířat je těžké dělat závěry. A někdy i potom. Zadavatelku dotazu prosím, ať se zaměří na fotografie z profilu zvířete a mírně ze shora. Aby byl vidět i vzorek na ocase. Díky.
S pozdravem Juraj Kafka

10.4.2010 20:45
bosest

XXX.XXX.152.12

S fotografiemi by to samozřejmě bylo jednodušší a jistější, ale i bez fotek jsme se docela dobře domluvili.
Černé tečky, které jste našla znamenají, že se jedná o samečka popelavěčerveného. Bílé tečky na hlavě
znamenají, že se jedná o kresbu tygr. Plnobarevnost znamená, že má po celém těle jednu barvu, nejdůležitější
je, aby i ocas byl ve stejné barvě a ne modrý s černým pruhem. Holub, který má ocas modrý s černým pruhem
není plnobarevný, ale plavý.

10.4.2010 20:55
bosest

XXX.XXX.152.12

Ještě jsem zapomněl dodat, že mezi plnobarevné se nedají počítat holubi recesivně červení a,žlutí, kteří jsou
sice vzhledově také jednobarevní, ale geneticky mohou mít různé barvy.

10.4.2010 22:36
danurba

XXX.XXX.12.226

pořád se chystám holoubka vyfotit, ale nějak se mi nedostává času. Buď je pod mrakem a to by tam stejně toho nebylo moc vidět, nebo svítí sluníčko a to lítám s kozama po pastvě. Taky musím počkat na dceru, má mnohem lepší fo´ták než já a chci jí holuba podržet kvůli zachycení detailu. Stejně se mi zdá, že se ta barva mění každým dnem, jak dorůstá peří a hodně záleží, jestli ho prohlížím na slunci nebo ve stínu. Myslíte si, že se to zbarvení bude od tohoto páru ještě někdy opakovat?

11.4.2010 11:44
bosest

XXX.XXX.152.12

Teoreticky by takhle měla vypadat čtvrtina mláďat.

11.4.2010 20:52
mysak

XXX.XXX.46.80

Pokud je holoubě popelavě červené, je to samec. Pokud by bylo popelavě žluté, měla by to být holubička. Na fotky se stále tešíme.
Juraj Kafka

Přidejte reakci

Přidat smajlík