Dobrý den, vážení chovatelé. Plánuji pořídit cca 5 párů angl. pávíků. Musím jim ale nejdřív vybudovat voliéru a hnízdiště. Chci vás tímto poprosit o fotografie vašich voliér a chov. zařízení pro inspiraci, abych se měl čeho držet a jak začít , případně uvítám i rady a zkušenosti s voliérovým chovem holubů. Předem vám děkuji za rady a fotografie, Pavel.
Dobrý den.Přikládám fota pro inspiraci (z netu).Jinak po obvodu voliery je vhodné umístit v určité výšce širší prkna, kde mohou holubi posedávat, pávíci figurovat, ale někteří chovatelé pávíků praktikují i chov po párech v boxech.Část voliery je dobré zastřešit.
V podobných prostorech, cca 120 x 250 cm chová nejlepší australský chovatel Steve Pithers vždy na 8 párů pávíků, s tím, že výletky dává zvlášť. Nevím co je přepychového na fotkách miniholubníčků,které nám ukázal chovatel výše. Podle mne je to pár širších střešních latí a pletivo, nahoře primitivní stříška a palubky......ale pěkně uděláno.
na
http://www.tipplers.ucikana.cz/czframe.htm
si v menu vlevo najděte - holubníky ve světě--- dobrá inspirace
Děkuji za vaše dosavadní foto i rady. Jen se kvůli mému dotazu, prosím, nehádejte. Vždyť každá taková fotka je pro každého začínajícího chovatele jistě cenou inspirací a každá rada je radou nad zlato. Myslím, že až tak nezáleží na tom, jak voliéra vypadá (ta na fotce ovšem vypadá parádně), ale spíše jak je řešena uvnitř, co vše by měla obsahovat, než do ní nastěhuju pávíky. Dále by mě zajímalo, jaké by pro cca 5 párů pávíků měla mít rozměry, kolik hnízdišť, atd. Prostě vše, co se chovu angl. pávíků týká. Ještě jednou vám děkuji, Pavel.
- vše se odvine od toho, kolik na to můžete věnovat místa a zda budete mít oddělení na výletky
, takže minimum : budníky 5 ks 80- 100 cm délka, 40 hloubka , 40 výška. rozdělené na půl. Sedačky 10 - X ks(výletci?) , Voliéra alespoň 3 x 3 x 2 m, čím větší, tím lepší - pohyb prospívá i pávíkům, (neruší se tolik při páření atd.) Netuším kolik
hnízd za rok teď pávíci vyvedou (po "šlechtění") za mého mládí měli 10 -12 holoubat za sezónu a po zahradě se rádi prolétli...
pajce
napsal(a):
Dobrý den, vážení chovatelé. Plánuji pořídit cca 5 párů angl. pávíků. Musím jim ale nejdřív vybudovat voliéru a hnízdiště. Chci vás tímto poprosit o fotografie vašich voliér a chov. zařízení pro inspiraci, abych se měl čeho držet a jak začít , případně uvítám i rady a zkušenosti s voliérovým chovem holubů. Předem vám děkuji za rady a fotografie, Pavel.
Dobry den :-)
možna vas zaujme i tahle stranka :-)
https://www.ifauna.cz/holubi/forum/r/detail/391944/pavik-jak-chovat-ubytovat-krmit
Já to zase takto neprožívám,mám voliéru 2-2m muže tam být 6 páru,mám vždy 4 jen pro radost.Je na slunci-vzdušná,do krbcu nesvítí slunce.UV trochu desinfikuje.Na zemi písek.Výletci líhnutím mladších sourozencu jdou jinam.Ráno utevřu,večer zavřu-mají volnost.Asi se jim tam líbí mám každý rok 40 holoubat