Pokiaľ sa dá rozdelte holubník na dve časti, pre samcov a samice, alebo dajte jednu skupinu na iné miesto. Chovám aj Košoá a tie som rozdelil iba minulý týždeň. Nech si od znášky odpočinú. Určite niekto poradí aj skromnejšie krmivo, jačmeň... . Dám ich spolu možno až III. mesiaci. Medzitým urobím aj nejakú prevenciu proti parazitom a chorobám. Peter
Další mladý holubář. Doufám, že vydržíš. Kolik máš párů? Udělej si párovačky, pletivem rozdělené klece nebo rovnou budníky, aby k sobě holub s holubicí pár dnů nemohli, ale viděli na sebe a pokud možno neviděli na jiné holuby. Ideální je, když jsou předtím delší dobu holubi od holubic, pak je mám do 10ti dnů spárované tak, jak potřebuji. Postupně si na sebe zvyknou a zkoušej je pouštět na chvíli k sobě. Holub jí bude klovat, tak zase mezi ně dej přepážku, aby na sebe jen viděli. A pak zase k sobě na delší dobu, pak zase přepážku a tak dál. Když budeš potřebovat, klidně napiš na jaroslav69pokorny@seznam.cz
bushido
napsal(a):
Dobrý den,
Mam takovej problém jsem začínajíci chovatel..koupil jsem si holuby a nevím jak to udělat aby se napárovaly tak jak já chci ...mužete mi někdo poradit??? děkuji..je mi 14 let takže si s tim nevim rady
Zdravím
Nepíšete jaké plemeno máte. Jen doplním již napsané. Holuby je ideální od sebe odloučit. Čím déle jsou od sebe oddělení podle pohlaví, tím rychleji se spárují s novými partnery. Záleží dost na plemeni. Pokud je máte dva tři měsíce extra, není co řešit. Holubi a holubice sami volají po lásce, houkají a přeletují ve volierách. Pozor! Někdy někteří samci nebo samice uzavřou z nouze falešné partnerství. Ale většinou nejeví o sebe zájem. Jakmile ale dáte vybrané holuby k holubicím, spárovaní je téměř okamžité. Přesto je lépe nechat nově utvořené páry uzavřené nějaký den třeba zmíněných deset dní. A na těch deset dní je přemístit do určeného budníku. Je lepší, když je budník prostornější. Dá se tam umístit napaječka a krmítko. Po tomto období zvykání na námi určený budník páry pustíme ale nejprve po jednom. Mohlo by se totiž stát při hromadném vypuštění všech párů, že se začnou rvát o budníky. Rvou se i tak, ale méně. Proti rvačkám pomůže barevný nátěr každého budníku jinou barvou. A po tomto postupném pouštění zkusíme vypustit všechny páry naráz. Stane se, že někteří holubi jdou do páru s původními partnery, záleží na paměti. Ty je třeba zvláště déle zvykat.
Obtížnější(zase podle plemene) je přepárování, kdy jsou holubi odloučeni jen krátkou dobu třeba dva dny. To třeba když honem potřebujeme přepářit některé jedince. Tam hraje roli temperament a zapomnětlivost. Dělám to tak, že holuby zavřu do budníku a děj se vůle páně. Zpravidla samec holubici první den honí a klove, druhý den ji toleruje a třetí den už jsou spárovaní. Tak to chodí u pštrosů, alt. bubláků, co mám. U ostravských bagdet jsou spárovaní do druhého dne. Ale následuje opět delší doba uvykání na sebe a na budník. Je třeba je tam nachat pořádně zahoukat. Pak můžete zkusit vypuštění mezi ostatní. A sledujete jak se chovají, pokud jdou ke svým původním partnerům, tak zase zavřít. Pokud ne, tak je to dobré. Pokud by se snad někdo pohoršoval, že je holubice zbytečně týrána, vše se rychle uklidní, jakmile má možnost "opustit bojiště" tj. vyskočit si na sedačku či poličku vhodně umístěnou v budníku.
Ještě k rvačkám o budníky - netýká se to výlučně a jen samců ikdyž je to jejich doména. Divil byste se co dovedou holubice mezi sebou, jak se navzájem vyhánějí z budníků a jak žárlí na partnery.
S přáním mnoha úspěchů v chovu...
Juraj Kafka
DOBRÝ DEN,
Já mam 2 páry kingů barva tygr,2 páry polských rysu modrý špupinatý a 6 páru stavaků...Moc Vám děkuji za cenne rady .. Nebojte s chovem budu pokračovat i nadále ja když se do něčeho pustim tak mě to jentak bavit nepřestane...Mužu se zeptat jake mate holuby?Můj děda ma bíle kingy chová je cca 10 let nijak to neočkuje ani do toho necpe žadný chemický srágory a těch 10 neměl ani jeden uhyn..on mi taky radil s tim párováním ale chtěl jsem slyšet více názoru ale podstatě se na to všichni schodujete..
Takže ještě jednou vám moc děkuji přeju vám hodně zdravíčka a hodně holubářských uspěchů v roce 2011
S pozdravem Honza