Výstava sa konala 8-9.01.2011
Reportáž zo Slovenského časopisu ,,Chovateľ"
Zdraví autor článku.
Európska výstava mondénov.
V Nemeckom meste Schopfloch sa konala Európska výstava holubov plemena mondén, na ktorej vystavoval ako jediný chovateľ zo Slovenska Miroslav Dobiš.
Mestečko Schopfloch sa nachádza v hornom Bavorsku z Norimbergu smerom na Karlsruhe. Tamojší chovatelia majú s poriadaním významných celo nemeckých špeciálok bohaté skúsenosti, lebo v ich peknom chovateľskom areáli sa konali niekoľko krát výstavy mondénov, karierov, kingov, show-racerov, indiánov, štraserov ale aj hydiny.
Európske špeciálky mondénov sa konajú striedavo vo francúzsku a v nemecku, lebo v týchto krajinách sú silné kluby s najväčšou chovateľskou základňou. Mondén je francúzske národné plemeno holubov,ktoré zaraďujeme medzi obrovité-tvarové holuby. Na tejto výstave bolo vidieť, že momentálne sa chovajú dva typy mondénov a to francúzske s väčším telesným rámcom širokou hruďou z bočného profilu krátke telo kruhovitého tvaru a mierne zdvihnutým chvostom(v roku 2008 som bol na zasadaní klubu vo francúzsku kde prišlo ku čiastočnej úprave štandardu a jednou zo zmien bola úprava hmotnosti, holubica minimum 1000g a holub minimum 1100g horná hranica nie je obmedzená) nemecký klub si ponechal starý typ menšieho rámca dlhší krk aj zadná partia a rovný chvost s líniou chrbta. Na Slovensku sa vďaka importu chovajú mondénny francúzskeho typu ale paradoxne u nás platí nemecký štandard. Musím povedať, že na tejto výstave si nemecký chovatelia tak povediac trošku ,,prihriali polievku“, lebo pri posudzovaní boli uprednostňované mondénny nemeckého typu.Bolo tu možnosť vidieť 544 mondénov zo štátov ako Francúzsko, Nemecko, Dánsko, Maďarsko, Švajčiarsko a Slovensko.
Expozíciu otvárali biele, ktorých bolo 56. Zlepšenie za posledné roky je vidieť hlavne v tom, že sa postavy skrátili hlavne v zadnej časti a utvárajú lepšiu kolísku. Ďalej nasledovali čierne s počtom 28.Tieto bývali po minulé roky malého telesného rámca preto sa chovatelia snažia aby sa viac priblížili modrým a plavím. Červených bolo 42 a môžem povedať, že červené zaznamenali najväčší pokrok v zlepšení tvaru. Zvýraznila sa hĺbka, skrátili sa zobáky, lepšia kolíska a intenzívnejšia farba a lesk. Pokračujeme žltými v počte 48,ktoré si dlhodobo držia možno najväčšiu vyrovnanosť a kvalitu v plnofarebných varietach. Pri posudzovaní všetkých spomínaných farieb musia byť posudzovatelia tolerantnejší v nárokoch na tvar postavy nakoľko asi nikdy nebudú na takej úrovni ako modré a plavé farebné variety. Najpočetnejšou časťou na každej výstave sú modré-pruhové mondény počtom 120 a nebolo tomu inak ani v Nemecku. V tejto variete bola najväčšia konkurencia a aj kvalita. Modré mondénny vždy udávali trend v šľachtení tohto plemena holubov, lebo farba a kresba nebola u nich nikdy problém preto sa chovatelia mohli venovať dokonalému tvaru, preto hlavné chyby boli hlavne väčšia hlava, svetlejšie oko, červený lesk. Tu už súťažili aj dvaja holuby a dve holubice zo Slovenska. Holuby boli ocenené 93 a 94 bodmi a holubice 94 (94 bodov finančná odmena)a holubica č. klietky 293 získala ocenenie HV 96 bodov a jediný pohár za najlepšiu holubicu francúzskeho typu. Nasledovali modrý-jarabí v počte 48 už v tvare trošku zaostávajú za modrými, hlavne dlhšej zadnej partii. Tu boli tiež Slovenské mondény a to dvaja holuby 94 - 93 bodov a holubica 94 bodov (94 bodov finančná odmena).Druhou najpočetnejšou varietou na EV Schopfloch 2011 boli červeno-plaví s počtom 80. Táto farba v plemene holubov mondén patrí medzi najatraktívnejšie a tvoria ozdobu každej výstavy. V tvare v ničom nezaostávajú za modrými, ale čo sa týka farby tu je možnosť vidieť, že pri mondénoch farby nie je až taká dôležitá, lebo sa toleruje intenzita na hranici žlto-plavej až po hnedo-plavú(EV šampión nemeckého chovateľa, bol až čokoládovo-hnedý, najtmavší z celej kolekcie, čo bolo na pováženie). Medzi nimi sa nachádzal aj posledný zo zástupcov mondénov zo Slovenska a tento holub v klietke č.349 dostal hodnotenie HV 96 bodov a získal jediný pohár udelený v tejto variete za najlepšieho holuba francúzskeho typu. Pokračujeme žlto-plavými, ktorých bolo len 12ks a patrili k menej početným, tak isto ako žlto-plave-jarabé 7ks, čierny červený a žltý tiger po 2ks. Treťou najpočetnejšou kolekciou boli grizly 59ks,ktoré si dlhodobo udržiavajú vysokú kvalitu postáv ale boli veľké rozdiely v intenzite typickej farby, niektoré jedince boli veľmi svetlé a vyskytovali sa občasné svetlejšie oči ako bola chyba aj pri modrých. Najnovšie uznaná veľmi zaujímavá varieta je červeno-plavý grizly 7ks od troch chovateľov zatiaľ veľmi málo ale vo francúzsku na národnom šampionáte ich bolo viac ako 60ks a dúfajme, že sa objavia aj na Slovensku. Výstavu ukončovala kategória AOC 5ks v ktorej boli pomenované farby indigo, červený dominant a opálový.
Mondény zo Slovenska obstáli v tak veľkej konkurencii veľmi dobre a potvrdilo sa, že domáce úspechy nie sú náhodné a dva získané poháre budú patriť medzi najcennejšie v zbierke chovateľa.
Výstava je za nami a s ňou aj krásne spomienky na významné podujatie pre všetkých milovníkov tohto majestátneho a jedinečného holuba akým je mondén. Ďalšia európska špeciálka tohto plemena holubov bude v decembri 2013 vo Francúzskom Jebsheim.
Miroslav Dobiš.
Zdravím!
Mondény chovám po jednom páre.Mával som 15-17párov,ale tento rok som nechal len osem.Každý pár má priestor1x2m a striedavo ich púšťam na dvor.
Dajú sa chovať spoločne ale mondén potrebuje väčší priestor pre svoje takpovediac súkromie, preto sa doporučuje,aby v prípade spoločného chovu mali každý pár budník 1x1m aby sa mohli v ňom aj odpáriť.Z toho dôvodu,že niektoré agresívnejšie páry zaberú viacej spoločného priestoru.
Chovné priestory vo Francii.
http://www.pigeons-france.com/clubs/home/index.php?r_nav=home&p_nav=articles&leclub=2
Předně zdravím Mirka Dobiše. Jsem rád, že Miro na těchto stránkách "rozproudil" debatu o problematice chovu mondénů, což v ČR potřebujeme jako sůl. Již delší dobu se snažím upozornit na skutečnost, že pro posun mondénů k vyšší kvalitě u nás je nezbytné založit speciální klub chovatelů tohoto atraktivního plemena. To zejména proto, abychom v ČR ujednotili názor na standard tohoto holuba a jeho směrování do budoucna. Dle mého názoru nemůžeme nadále setrvávat na tzv. "německém" typu mondéna, ale veškeré úsilí mondenářů u nás by mělo být směrováno na "francouzský" typ. Má to svoji logiku zejména v tom, že zemí původu mondéna je Francie. Tudíž je málo pochopitelné, že náš vzorník převzal standard mondéna ze vzorníku německého, kde jsou zásadní a diametrální rozdílnosti v typu. Ostatní státy s vynikajícími chovy mondénů kopírují ve svých vzornících standard francouzský. Ať se jedná např. o Maďarsko, Švýcarsko, Itálii a jiné. Myslím, že tato diskuze by k tomu mohla určitým způsobem přispět. Bez těch základních předpokladů ve sjednocení pohledu nás chovatů, posuzovatelů a ostatní odborné veřejnosti na plemeno mondéna, nemáme (dle mého názoru) šanci uspět na mezinárodním poli a tzv. nám "ujíždí vlak". No, ale ještě krátkou rteakci na způsob chovu. Já jsem chovatelem mondénů několik let, chovám je všechny společně, ale jak Miro správně upozorňuje, pro tento způsob chovu jsou, mimo jiné, potřeba dostatečné prostory, zejména na velikosti budníků pro hnízdění není možno šetřit. Je to jeden z nejdůležitějších předpokladů pro ůspěšné a zdravé odchovy. Jsem rád, že jsem se v jisté době s Mirkem Dobišem měl možnost seznámit a ještě raději, že spolu udržujeme stálý chovatelský kontakt. A nejen s ním, ale i dalšími předními chovateli na Slovensku. Je to velmi zkušený a hlavně obětavý chovatel mondénů a texanů. Jeho chov je hodnocen jako špičkový nejen na Slovensku, ale i v rámci chovatelství v Evropě. Miro, díky za podnětný příspěvek do Fauny a těším se na naše další osobní setkávání.
www.monden.estranky.cz
Dobrý večer páni!
No konečne sa ozval ten správny človek z Moravy. Srdečne Ťa zdravím Jardo. Skúsil som tu u Vás rozpútať ,,mondénmániu" lebo začína byť o toto plemeno u Vás záujem. U nás na Slovensku máme kvalitné chovy ale je nás málo na založenie mondén-klubu, vy ste na tom podobne. Neostáva nič iné len obnoviť federáciu Česko-Moravsko-Slovensko a staré dobré časy by sa určite vrátili.
Čauko!
Zdravím všetkých priaznivcov a chovateľov holubov - Mondénov. Je to tiež moja srdcová záležitosť, už 12 rokov.
Zdravím, je to minuloročný samec a tu je niečo s tohtoročných výletkov. Mám len 5 chovných párov, ktoré chovám v spoločnom holubníku s poštovými holubmi, preto oplodnenosť vajec nie je najlepšia.
Ahoj! Sú veľmi pekné,mohutnosť im nechýba a hlavy tiež jemné.Naľavo asi holub trochu zatiaľ plytký,ale pri holuboch je to typickejšie a na pravo asi holubička,tá bude,lepšia v type,farbe aj kresbe,pokiaľ nezostane dlhá,tak bude super. Pripravujeme výstavu v Galante 15.10. kde bude aj expozícia tvarových obrovitých plemien so zahraničnou účasťou. Pokiaľ by si chcel vystaviť budeš výtaný.Podmienky nájdeš na www.texan.sk a otázky okolo výstavy môžeš písať na fórum.Miro.
texan.sk
napsal(a):
Ahoj! Sú veľmi pekné,mohutnosť im nechýba a hlavy tiež jemné.Naľavo asi holub trochu zatiaľ plytký,ale pri holuboch je to typickejšie a na pravo asi holubička,tá bude,lepšia v type,farbe aj kresbe,pokiaľ nezostane dlhá,tak bude super. Pripravujeme výstavu v Galante 15.10. kde bude aj expozícia tvarových obrovitých plemien so zahraničnou účasťou. Pokiaľ by si chcel vystaviť budeš výtaný.Podmienky nájdeš na www.texan.sk a otázky okolo výstavy môžeš písať na fórum.Miro.
Zdravím, ďakujem za pozvanie, ale Galanta je pre mňa ďaleko, som z východu. A nie som ani vo zväze chovateľov. Chcem sa spýtať: Nevieš niečo o opálovej farbe, genetiku, s čím sa kríži a tak?
Aby som neostal dĺžny - rýchly záber na - Gigant, Texan, Mondén u pr. ing. Bačišina. Peter
Ďuri tej genetikou ja veľa nedám,ale Peter tu máva príspevky na podobné témy. Ja mám prehľad o mondénoch v Európe dosť solidný,ale jediný kto zatiaľ vystavuje mondény v opálovom ráze je francúz Hugues Peche a syn Thierry a tu sú ich holuby priamo z francúzskej stránky.
http://www.pigeons-france.com/clubs/home/index.php?r_nav=home&p_nav=championnats_affiche&championnat=499&leclub=2.
A pre Petra - pána Bajčišina poznám aj Ja,je to veľmi príjemný človek. Dali sme sa do reči na výletkoch v Košiciach,bral odo mňa holuby a menili sme za krmivo s ktorým zase on nemá problém,lebo je riadny gazda na poliach.
Miro.
texan.sk
napsal(a):
Ďuri tej genetikou ja veľa nedám,ale Peter tu máva príspevky na podobné témy. Ja mám prehľad o mondénoch v Európe dosť solidný,ale jediný kto zatiaľ vystavuje mondény v opálovom ráze je francúz Hugues Peche a syn Thierry a tu sú ich holuby priamo z francúzskej stránky.
http://www.pigeons-france.com/clubs/home/index.php?r_nav=home&p_nav=championnats_affiche&championnat=499&leclub=2.
A pre Petra - pána Bajčišina poznám aj Ja,je to veľmi príjemný človek. Dali sme sa do reči na výletkoch v Košiciach,bral odo mňa holuby a menili sme za krmivo s ktorým zase on nemá problém,lebo je riadny gazda na poliach.
Miro.
Dobrý den,chtěl bych se zeptat mám králíkarnu s velikostí kotců 100x50x45 je možné v tomto zařízení chovat mondény nebo všeobecně těžká plemena