Dobrý den, nejsem holubář a proto prosím o radu: v úterý 24. 5. mi do veterinární ordinace v Lelekovicích (Brno - venkov) přinesli nálezci zraněného vysíleného poštovního holuba, který byl zachycen pod větvema v potoku. Měl postřelené křídlo plné muších larev a zlomenou nohu. Holub měl zelený kroužek označený SK + číslo, na druhé noze široký červený plastový kroužek bez čísla, ale s písmeny. Číslo kroužku jsem ihned zvěřejnila na českých i slovenských webových seznamech pro ztracené holuby, zatím se nikdo neozval. Holuba jsem se rozhodla léčit, na léčbu reaguje velmi dobře, rána na křídle se pěkně hojí, muší larvy jsou pryč, noha v dlaze, holub žere, pije, snaží se chodit.
Chci se zeptat:
a) dá se nějak přesně dopátrat původní majitel holuba? Podle kódu na kroužku jsem zjistila, že kroužek byl vydán organizací v Dunajské Lužné, ale víc jsem nenašla.
b) má holub s léčenou zlomeninou křídla a nohy pro majitele ještě nějakou cenu?
c) pokud se původní majitel neozve, za jak dlouho se stane holub mým majetkem?
Děkuji za odpověď. Dagmar Vršková
Dobrý den,
odpovědi:
a)Jozef Cingel ml. , 900 42 Dunajská Lužná 671,tel.02/45980846, jozef.cingel@colnasprava.sk
b) holub už nikdy nebude závodit
c) nikdy, pokud od něj nezískáte: Průkaz o vlastnictví kroužku označujícího poštovního holuba, který Vám může dát pouze jeho majitel.
p.Cingel je kontaktní osoba pro organizaci Dunajská Lužná č. 0105 , toto číslo musí být na kroužku holuba a vždy začíná"0".
Děkuji za všechny chovatele poštovních holubů za Vaši péči, momentálně víc nesvedu.
S pozdravem Karel Šulák
ještě malinko rozvedu
b) cenu má pro majitele pouze jde-li už o osvědčeného špičkového závodníka s vynikajícím původem, ( nemá -li jeho zdravé sourozence, či ještě rodiče)...pak by ho využil v chovu
jinak pokud jde o mladého košem neprověřeného holuba, pak moje zkušenost říká, že se zřejmě nebude ani "obtěžovat" s odpovědí...
tož vyčkejte a uvidíte
karelsu
napsal(a):
Dobrý den,
odpovědi:
a)Jozef Cingel ml. , 900 42 Dunajská Lužná 671,tel.02/45980846, jozef.cingel@colnasprava.sk
b) holub už nikdy nebude závodit
c) nikdy, pokud od něj nezískáte: Průkaz o vlastnictví kroužku označujícího poštovního holuba, který Vám může dát pouze jeho majitel.
p.Cingel je kontaktní osoba pro organizaci Dunajská Lužná č. 0105 , toto číslo musí být na kroužku holuba a vždy začíná"0".
Děkuji za všechny chovatele poštovních holubů za Vaši péči, momentálně víc nesvedu.
S pozdravem Karel Šulák
Vážený příteli, pěkně prosím, poraďte i mě. Dal jsem to sice k poštovním holubům/ zalétlí holubi, ale zkouším, zda to tady nebude rychlejší. Hledám jako v minulosti kontakty na pošťáčkáře do Polska, ale zatím marně. Lidé z okolí mi sice týdně hlásí několik odpočívajících poštovních holubů. Tento je však lehce zraněný, v péči mého veterináře, v celkem dobré kondici, ale zatím ještě neschopný delšího letu. Paní domu si ho oblíbila, říká mu RUDO, i když je to pravděpodobně holubička. Bude to asi dobrý závodník a má dokonalou péči. Byl bych rád, kdyby se dostal k majiteli. Evidenční kroužek 10 PL 094 5669, na závodním zeleném kroužku je nápis snad BR9. Jarda Pokorný, tel. +420 602 627 535, jaroslav69pokorny@seznam.cz
jaroslav69pokorny
napsal(a):
Vážený příteli, pěkně prosím, poraďte i mě. Dal jsem to sice k poštovním holubům/ zalétlí holubi, ale zkouším, zda to tady nebude rychlejší. Hledám jako v minulosti kontakty na pošťáčkáře do Polska, ale zatím marně. Lidé z okolí mi sice týdně hlásí několik odpočívajících poštovních holubů. Tento je však lehce zraněný, v péči mého veterináře, v celkem dobré kondici, ale zatím ještě neschopný delšího letu. Paní domu si ho oblíbila, říká mu RUDO, i když je to pravděpodobně holubička. Bude to asi dobrý závodník a má dokonalou péči. Byl bych rád, kdyby se dostal k majiteli. Evidenční kroužek 10 PL 094 5669, na závodním zeleném kroužku je nápis snad BR9. Jarda Pokorný, tel. +420 602 627 535, jaroslav69pokorny@seznam.cz
Zdravím p. Pokorný,
pod klubovým číslem 094 které jsem z Vašeho dotazu vyčetl, jsem našel tento kontakt :
Tomasz Dereń
ul. Letnia 4c/1
Zlotoryja
59-500
tel.: 500 229 171
Tato osoba by Vám měla dát kontakt na majitele. Většinou to bývá tak, že předá Váš kontakt majiteli a on se ozve. Nedostatek je, že Polský seznam je bez emailů. Ten druhý kroužek je pravděpodobně čip od konstatovacího systému Bricon, pro Vás nedůležitý, pro majitele potřebný. Snad Vám tyto informace pomůžou.
Karel Šulák
ad

XXX.XXX.188.168
Dobrý den, chci se zeptat, jak číst číslo holuba. Přikládám fotku pro lepší názornost, nejdříve má asi číslo organizace, což je ve všech návodech popisováno naopak, které je 0105 potom je svisle SK14, což je země a rok narození a pak je číslo 1544, což jak předpokládám je číslo samotného holuba? Je to tudíž poštovní holub z výše uvedené Dunajské Lužné? Nebo to mám číst od SK14, jak popisují návody a číslo stanice je 1544, kterou jsem nikde nenašla a číslo holuba je 0105? Díky za info.