PRK - letošní odchovy

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.7.2011 21:54
incas

XXX.XXX.176.150

Zdravím všechny holubáře, chovatele "kraťasů" zvlášť. Dám sem na zpestření pár fotek letošních výletků a budu čekat, že se někdo další přidá. Třeba "eddie", dospěláky máš slušný, jak jsi na tom letos s odchovy?

1. Asi nejlepší letošní výletek :-)

23.7.2011 21:58
incas

XXX.XXX.176.150

23.7.2011 22:00
incas

XXX.XXX.176.150

23.7.2011 23:21
eddie

XXX.XXX.159.147

incas napsal(a):
Zdravím všechny holubáře, chovatele "kraťasů" zvlášť. Dám sem na zpestření pár fotek letošních výletků a budu čekat, že se někdo další přidá. Třeba "eddie", dospěláky máš slušný, jak jsi na tom letos s odchovy?

1. Asi nejlepší letošní výletek :-)

Jirko pěkný odchovy,to zas v Michli asi všechno posbíráš:-),něco málo už mám něco se líhne tak snad se z toho něco vybere slušnýho,to ti asi nemusím zdůrazňovat sám víš jak to s purclikama je.Hraju si i s barvičkama tak nějak bych chtěl vytáhnout nějaký rázy co už moc nejsou.Prej máš nějakýho kámoše co by měl vlaštováky(nebo se o ně snaží aspoň),to by mě zajímalo docela.

9.8.2011 21:56
teo

XXX.XXX.144.83

Jirko,
Jak už jsme se bavili v Libčicích, o letošním chovu nejsem přesvědčený , že dopadne stejně dobře jako v loni. Petrovi jsem slíbil pár fotek loňských holubů, které jsem si nechal do chovu. Posílám i pár fotek i letošních odchovů, snad z toho něco bude.

9.8.2011 21:59
teo

XXX.XXX.144.83

tento holub je velice krátký asi 19 cm.

9.8.2011 22:05
teo

XXX.XXX.144.83

A tento samec snad při každé pelichání mneni barvi

9.8.2011 22:08
teo

XXX.XXX.144.83

A toto jsou letošní holoubata .

9.8.2011 22:14
teo

XXX.XXX.144.83

9.8.2011 23:03
incas

XXX.XXX.176.150

Nazdar Tošo, no to je dost. Už jsem myslel, že jsi pověsil foťák na hřebík. Ono to nebude tak špatný, chce to čas a počasí, aby všechno ve zdraví přepeřilo. Z těch tvých holubů na dnešních fotkách mi nejvíc "sedí" ten žluťák na první fotce a z těch holoubat ten žlutej vajsšpic. Přidej ještě nějaký fotky sedlatejch holoubat, jestli máš. Zatím se měj.

10.8.2011 15:06
eddie

XXX.XXX.159.147

teo napsal(a):
A tento samec snad při každé pelichání mneni barvi

Tošo asi si vyšlechtil Almond:-)):-)

10.8.2011 21:36
teo

XXX.XXX.144.83

eddie napsal(a):
Tošo asi si vyšlechtil Almond:-)):-)

Já nemyslim, že to bude almond , spíš si myslim, že je to vlivem přepeřování a nové peří bude tmavší, ale necháme se překvapit.

10.8.2011 21:39
teo

XXX.XXX.144.83

Jirko, tady jsou slibovaní sedlatí, uvidíme až to přepeří, něco snad z toho bude.

11.8.2011 14:03
pluxus

XXX.XXX.198.2

Přátelé,
holubi to jsou opravdu vydaření, ale dokud nebudou na obloze, je to jen poloviční úspěch. Ta skutečná práce teprve začíná, když se pokoušíte s purclíky létat! Jestliže rejdič sedí, pak to není žádný rejdič a měli bychom ho přejmenovat, navrhuji PKB: "pražská krátkozobá buchta". Nejde to k sobě: vidět toho bývalého letouna v současném stavu a nazývat ho jménem, které tu jeho minulost připomíná!
Já si myslím: přátelé, tudy cesta nevede!
A ať tomu říkáte, jak chcete, to věčné vystavování, purclíka zničilo. Věci by nejspíš měly sloužit k tomu, k čemu byly vytvořené (anebo zvířata vyšlechtěna). Pro těch pár chovatelů, kteří holuby, a to jakékoliv plemeno, pouští k volnému proletu, neřku-li je ještě honí (a to není vůbec problém generační, znám mnoho starších chovatelů, kteří své holuby pouští) po Vás zůstane velká práce, skoro otočení či přesměrování celého chovu. Nevím, kolik je nových či mladých zájemců od chov PKR, ale když někdo chce s nimi létat, nemá na co navázat, PKR jsou věčným vysedáváním otupělí a zhlouplí, kupř. vůbec nevědí, jak se při útoku dravce chovat, jak nabrat výšku, jak létat v hejnu. Pro skutečného chovatele nezbývá než to plemeno omladit a skoro znovu založit. Uzavřený chov PKR je cesta do slepé uličky, s tím to české holubářství, o kterém se tu tak často píše, nevytrhne. Chcete-li, přátelé, aby pro další generace něco zůstalo, není jiné cesty než obnovit letové schopnosti (zatím bohužel) pražské krátkozobé buchty!

Takové jsou mé zkušenosti.

Srdečně,
Lukáš Prokop:-)

Václav Nedbal v Chovu holubů od Bureše píše: "V druhé polovině minulého století /VN má na mysli 19.stl/ nebyly lety pražských krátkozobých rejdičů, trvající 7-8 hodin žádnou zvláštností." A to je pro nás chovatele, pro zájemce o let: "I když tyto letové schopnosti jsou v krvi pražského rejdiče, je třeba je pravidelným cvičením udržovat." (229)

Navrhuji proto, abychom se jako chovatelé o obnovu letu PKR společně pokusili!

11.8.2011 18:27
incas

XXX.XXX.176.150

Dobrý den,
nedá mi to, abych na váš příspěvek nezareagoval. Určitě v něčem máte pravdu, ale bohužel takový je celosvětový vývoj holubářství - všude ubývají možnosti volného chovu holubů. A právě díky těmto exteriérovým chovům pražský rejdič zůstal zachován dalším generacím. Několik chovatelů s ideály jak popisujete, plemeno také nemůže zachránit, už jenom díky ztrátám nejtypičtějších jedinců. Jsou prakticky stále na jednom místě a dělají si holoubky jenom pro svojí radost. Pokud se jim povede odchovat skutečně pěkný jedinec, stejně nejde do vzduchu. Nezlobte se na mě, ale znám vhodnější a levnější plemena na prohánění mezi jestřáby, např. PRSt.
Když už jste narazil na ty údajně fantastické letové vlastnosti krátkozobých pražáků v minulosti, věřte, že malované rázy nikdy moc nelítali. Pokud někdo honil hejna pražáků několik hodin, šlo téměř výhradně o bělouše. Ti jsou jistě společně s modrými pruhovými ze všech pražáků na létání nejvhodnější i dnes. Sám vámi zmiňovaný Nedbal choval šimly. Jedním z argumentů, proč před sto lety chtěli někteří pražští holubáři přejmenovat malované rázy na "pražské indiány", byly právě jejich špatné letové vlastnosti. Už jenom ta kvalita peří u malovaných je z nějakých velkých výkonů vylučuje.
Ale určitě vám to vaše snažení nevymlouvám, ale uvědomte si , že nebýt těch vámi zatracovaných voliérových chovů, nemáte do čeho sáhnou na doplnění chovu. Drtivá většina chovů PRK je dnes takto vedena. S pozdravem Jirka Suda.

11.8.2011 21:24
incas

XXX.XXX.176.150

Sakra Tošo, úplně jsem ti zapomněl pochválit ta holoubata. Určitě se z nich něco vybere, chce to čas.:-)

11.8.2011 22:55
pluxus

XXX.XXX.118.212

Pane Sudo,
děkuji za vstřícnou reakci. Víte, ono to také není úplně přesné, co píšete. I hejno malovaných létalo, 4 sedlatí, pravda, byl to let velmi zvláštní, ale byl. Létali ztěžka,neohrabaně a vzduchem se spíš řítili, ale jakou vzali výšku, to jsem se opravdu divil. Docela stačili i ostatním PSR, kteří létají perfektně, ale to je zásluha př. Vohralíka, ani ne tak moje, nebo naše. Jde totiž zkazit každého holuba, i třeba osmihodinového budapešťského vysokoletce: když jsem si pořídil jiné PSR (vlašťováky), byli na tom stejně jako ti kraťasové. Ti malovaní se dopracovali na 40minut letu bez usednutí, zařadil jsem pak 2 krátké mouřenínky, 1 mléčného a několik žlutých. Krahujec to různě probral, ale zkušenost je taková, že více jak padesáti procent záleží na chovateli, to mohu říct zcela jistě (i když si přinesete holuba úplně netečného, se svěšenými křídli, bez jiskry, takového blumu) poznal jsem to na nejrůznějších holubech, na těch svých nebo různě nakoupených. Co bych Vám povídal, jak je do vzduchu dostat, na to jsou přeci různé fígle: zanášení, podháňka, sestavení letových družstev volbou určitého množství spárovaných i nespárovaných holubů, samců i samic, krahujec, dokonce i rádiem ovládané letadlo :-)
Samozřejmě vím, že není tolik možností k volnému letu. Ale všimněte si, že např. chovatelů tipplerů přibývá. Že zájemců je stále dost, stačí se podívat, jak se rozrůstá a prosperuje klub založených Frankem Ottou. Já jsem přesvědčený, kdyby se několik zkušených chovatelů, třeba zrovna Vy, alespoň s několika jedinci pokusilo létání obnovit, že by nebylo nic ztracené, a byla by tu velká naděje, že se to podaří. To je myšlenka k debatě, popř. k naplnění. Nemusí přeci jít o nejlepší kusy, ale o ty, kteří splňují kritéria plemene PKR. A tak, pane Sudo, berte tuto mou odpověď jako návrh k takové společné práci. Po těch letech, co už holubníkem prošlo několik desítek letáků, lecčemus jsem se naučil. Věřte, že i ten krahujec se dá přelstít, když se člověk nevzdá.
A nakonec: jistě mi nejde o nějaké zatracování, ale jestli má "české holubářství" někam směřovat, především, co se týká skutečně létavých plemen, pak je to právě a zcela jistě rozvoj letu. Nevím, koho z mladých chovatelů by zajímal exteriér, kdyby se mohl těšit z létání? To už je lepší chovat křečky, to prosím nic proti ničemu. Myslím, že to bylo už v Honzíkově cestě: někdo si tam koupil kolo, ale bál se, aby si ho nerozbil, tak na něm nejezdil a měl ho v koutě. A tak je to i s těmi PKR (PKB :-)), pane Sudo! Na kole se má jezdit, jako je místo PKR v luftě! Jde mi tedy o změnu přístupu, jak jistě chápete, k nakládání s PKR, o promyšlení přehnaného a nikam nevedoucího šlechtění. Navíc, vždyť to jsou stále dokola jenom sedlatí nebo plnobarevní, samozřejmě v různé kvalitě. O vlaštováka, o tygříka nezavadíte. Nevěřím, že když vypustíte své holuby, ihned je tam krahujec a nechytne ne jen jednoho holuba, ale vybije celý chov?... a tak by se dalo psát dál a dál.

Velmi srdečně,
Lukáš Prokop

12.8.2011 15:20
eddie

XXX.XXX.159.147

Pane Prokop,
nemyslím si že by PKR neuměli létat,sám osobně mám je jak volně tak i voliérově.Ve voliéře mám většinou kamzly a hlavatý holuby u kterých kdyby mě je chytl dravec by mě to mrzelo,protože když se vám stratí stavák nebo třeba pštros byť špičkový tak se dá sehnat náhrada což u PKR se většinou nedá protože kvalitních je jich jako šafránu(bohužel) a takového vám nikdo!!!neprodá.Takže tak asi moji pražáci kolikrát ráno zmizí a vrací se domů až večer musejí i polařit protože krmení moc neberou,a ztráty jsou minimální,sice je netrénuji(nehoním)ale i tak je na jejich let nádherná podívaná(rychlost,výška letu,překládání).
Eduard Andrla

13.8.2011 09:30
incas

XXX.XXX.176.150

Dobrý den,
já skutečně zatím nemám ani minimální možnost chovat holuby na volno. Kdybych ji měl, určitě bych to mladé a průměrné do vzduchu pustil. Ale jak píše "eddie", nechat si ztrácet chovné páry je nesmysl. To raději budu mít chov kvalitních, standardních výstavně úspěšných krátkozobých ve voliéře. V tom vzduchu je to stejně úplně jedno jakou má ten který jedinec např.hlavu. O kvalitní hlavaté krátkozobé se chovatelé báli i v časech největšího rozkvětu honění rejdičů v Praze. Přečtěte si nějaké staré materiály o rejdičích. Jak píše M. Mašata již tenkrát byl mezi sportem a chovností rozpor.
Ještě o té kondici. O prospěšnosti volného letu holubů nemůže být pochyb, ale při odpovídající péči a nekompromisní selekci jde udržet kondice a temperament i při uzavřeném chovu. "Bluma" se svěšenými křídly (jak píšete), byste u mne hledal opravdu marně.
Opravdu by mne zajímalo pane Prokope, jak standardní holuby vám létají v hejnu a jak je to znát na jejich celkové kondici a zdraví. Já nemám ve svém okolí nikoho, kdo by honil skutečně krátkozobé holuby jako vy. Kresba a barva mi moc nezajímá, zajímá mi typ a kondice. Vložte sem prosím pár fotek vašeho hejna. Děkuji. S pozdravem J. Suda.

13.8.2011 11:50
pluxus

XXX.XXX.150.155

Milý příteli Sudo,
i já (měl bych psát my, chováme s Martinem Růžičkou a Petrem Kopčilem) si nenechávám ztrácet chovné kusy, ale to neznamená, že je nepustím proletět. Abyste rozuměl, nechci pouštět za každou cenu a chraňbůh, nenutím do toho nikoho jiného, rozumějte chovatele:-). Vše, co jsem Vám psal, bylo myšleno jako návrh ke společné práci a k přemýšlení třeba o modernějšímu chovu PKR. Popisuji svou představu, s tím, že se mi zdá, že chov na exteriér je slepá ulička, která holubářský sport neotevře novým zájemcům. (A víte proč, chybí tomu vzrušení, které zažijete jenom při pohledu na holuba letícího.) Jistě nějaké "otevírání" nemusí chovatele zajímat, a i to je docela v pořádku.

Vše, co jsem tu uvedl, má smysl jako informace pro ostatní chovatele PKR, i pro Vás, co by se dalo s krátkozobými rejdiči dělat a kam by podle mého měla směřovat chovatelská práce. Napadlo mne, že je holubářů, kteří o tom přemýšlí třeba víc, jak se ukázalo také pan Andrla, a že by bylo možné si vyměnit zkušenosti. Pane Sudo, ale ono není s kým!

Než Vám pošlu fotografie, to bude asi trochu později (snad dnes večer), vysvětlím Vám, jaký je stav na našem holubníku. Chováme více jak 3 desítky PKR, a 20 kusů PSR a několik budapešťkých vysokoletců. Vysokoletci a PSR létají společně v jednom hejnu, i když jejich styl byl zpočátku nestejný. PSR dosahují po roce společného létání mnohem větší výšky, více si troufnou a když jsou dobré podmínky, nemají daleko k tzv. "tečkám". PSR jsou potomci holubů od p.Vohralíka, který je má v dokonalé kondici, i jejich fotografie Vám snad pořídím.

PKR, které chováme, jsou různě rozlétaní. Hejno se z nich sestavuje s obtížemi, protože tzv. "mouchují", tedy nejsou schopni létat v hejnu, ale jako mouchy kolem lustru. Čas je různý, ale jsou to slabé desítky minut, tedy nic zvláštního. Dobře létali ti lonští, kde byli i malovaní PKR, ty si ovšem odnesl krahujec, mouřenínky potrhal, vytval jim ocasy atp.

A teď, o co jde: nakřížit PSR a PKR a založit tak novou generaci letců, kteří neodpovídají exteriéru, ale zpětným vracením a selekcí, je velká naděje je dostat zpět a létající. Náš kamarád P. Kopčil se o to pokouší již druhou generaci a výsledky jsou omračující! O fotografii ho mohu požádat a obratem zaslat.

Zatím Vám posílám jen foto sedících holubů, na vejcích sedí 10 párů, z toho 4 kříženci: PSR+PKR, ostatní čistí PKR, které povedeme od holoubat do letu. Poučka číslo 1.: holubář dělá více jak padesát procent holuba:-) Víc se mi zachytit nepodařilo, jsou totiž ve vzduchu:-)

Pane Sudo, prosím i tak si vykládejte mé příspěvky do diskuse: jde o návrh směřovat chov NĚKTERÝCH krátkozobých pražáků k letu.

A na závěr, máte pravdu, rozpor mezi chovnou tradicí a sportem byl. Píše se, že holubáři raději závodili se středozobými, protože PKR byli moc drazí. Ano, ano, v tom máte pravdu. A tak v tom budeme pokračovat, viďte?

Srdečně Vás zdraví
(Letu zdar!)

Lukáš Prokop

13.8.2011 12:04
pluxus

XXX.XXX.150.155

A panu Andrlovi: Příteli Andrlo, Vás bych rád navštívil, Vy jste náš člověk:-)

A panu Sudovi: Příteli Sudo, budete-li přeci jen na vážkách (třeba ve Vás přeci jen doutná zájem o let), pošlu Vám krátké pojednání o chovu PKR do letu, stačí, když mi napíšete mailovou adresu!

S vřelým pozdravením oběma,
Lukáš Prokop

13.8.2011 14:49
1372006

XXX.XXX.80.50

PKL, ikona českého holubiarstva. S veľkým porozumením čítam diskusie týkajúce sa tohto plemena. Kde dva názory na tomto fóre sa protikladne stretávajú. Pritom každá strana má svoju pravdu. I keď viac na prikláňam k názorom, ktoré uprednostňujú lietanie holubov /LP/. Pretože každé plemeno, i výnimočne v exteriéry krásne, ktoré má v názve letún, by malo skutočne v tomto smere niečo reprezentovať. Nemusí to byť mimoriadne ukážkové a výnimočné lietanie, ale aspoň súdržnosť kŕdľa, snaha lietať vo výškach viac ako sto metrov nad holubníkom a primeraný čas vo vzduchu. Ostatne to by mala byť charakteristická doména všetkých plemien letúnov. Pretože naháňanie a kondičný tréning zlepšujú zdravie a vitalitu už i tak zhoršených dedičných reprodukčných schopností, všeobecne všetkých plemien krátkozobých letúnov.
Krásne však na tomto dialógu je, že všetci prispievatelia majú jeden cieľ. Ako pomôcť a zlepšiť úroveň „ pražákov“ v každom smere. V kráse a aj vo výkone. To je na tom to najkrajšie. Pri takomto prístupe k plemenu nie je žiadna obava o jeho budúcnosť.
Aký to paradox v porovnaní s bratislavským holubiarstvom. Tu sa tiež chovali domovské plemená letúnov. Bratislavský sultánik, bratislavský krátkozobý letún a bratislavský letún. Spomenuté plemená za obdobie jednej ľudskej generácie zanikli. I napriek tomu, že boli tieto historické skutočnosti publikované v informačných médiách. Doteraz sa však nikto nepokúsil ani naznačiť snahu z tunajších chovateľov o obnovu týchto holubov.
Markantný to rozdiel v chápaní chovateľských tradícii v oboch hlavných mestách. Prahy a Bratislavy. –pk-

13.8.2011 21:19
incas

XXX.XXX.176.150

pluxus napsal(a):
A panu Andrlovi: Příteli Andrlo, Vás bych rád navštívil, Vy jste náš člověk:-)

A panu Sudovi: Příteli Sudo, budete-li přeci jen na vážkách (třeba ve Vás přeci jen doutná zájem o let), pošlu Vám krátké pojednání o chovu PKR do letu, stačí, když mi napíšete mailovou adresu!

S vřelým pozdravením oběma,
Lukáš Prokop

Vážený příteli,
asi jste mne vůbec nepochopil. Já neznám krásnější pohled, než na létající hejno holubů (na plemeni vůbec nezáleží), ale znovu opakuji nemám možnost volného pouštění holubů. Proto mám voliérovaný chov PRK zaměřený na exteriér. Až budu mít možnost volného chovu (pracuji na tom), určitě budu chovat při PRK něco létavého. Nejspíše to budou RK nebo standardní PRSt, nepotřebují chůvy, např. v kresbě vlaštováka jsou ve vzduchu nádherní a styl letu je stejný jako u PRK.
Toť vše, těším se na fotky. J.Suda.:-))

13.8.2011 22:42
pluxus

XXX.XXX.162.132

Milý příteli Sudo,
říkal jsem si, když jsem psal svůj příspěvek, komu z nás dřív povolí nervy a napíše tu větu, která charakterizuje každou diskusi na ifauně: "pane XY asi jste mne vůbec nepochopil.":-) Napasl jste ji tedy Vy, ale nebojte, já už ji málem také měl naťukanou:-) Teď ale rychle k věci:

Přikládám fotografie, myslím, že nejsou zvlášť kvalitní, fotil jsem jen mobilem a jen pár holubů, ostatní se různě procházeli nebo poletovali. Nenafotil jsem třeba málo PSR. Budete-li mít zájem, pak pošlu fotky i jich. Popřípadě lepší těch PKR.

Musím ještě upřesnit jednu věc: jistě jste si všiml, že mi o exteriér jde skutečně pramálo (ve svých odpovědích to zdůrazňuji). Možná jste se zbytečně zaměřil na slovo "bluma", řekl bych, tam Vás bota nejvíce tlačí, jste "exteriérář", proto si té mojí poznámky tolik všímáte. Ale pan Krajči nás rozsoudil spravedlivě, mě (nás) zajímá let, díky za jeho příspěvek! Víte, holub skutečně může vypadat velmi dobře, ti Vaši jsou toho výborným příkladem, ale do letu asi nebudou, i když to nevíme ani já ani Vy, myslím, nebudeme mít možnost to ověřit a oni se asi nikdy nebudou moci předvést, zdůrazňuji: to říkám s kloboukem dole před jejich exteriérovou kvalitou!

Pane Sudo, a ať se Vám naši holubi líbí či ne, napiště mi spíš, co soudíte o křížení, tam zase tlačí bota mě.:-) A já Vám budu vděčný za radu, tak jako komukoliv jinému. Napište třeba, jak vidíte budoucnost PKR, jeho letu, i třeba v kombinaci s dobrým šatem (exteriér)? Jestli Vám připadá, že stav PKR, jeho celková úroveň, zájem o něj, atd. je dobrá/dobrý? Čeho byste třeba rád dosáhl, jestli byste rád jednou viděl letět hejno PKR pospolu,atp? Víte, ať Vám nejde jen o ty fotky?:-)

Těší mne, že se chystáte také létat, mohu Vás ujistit (až k tomu budete mít podmínky, obrťe se na mne (nás)), rád Vám rozlétaná holoubata dám, a třeba už i ty létající PKR:-)

Příteli Sudo, dobrou noc! A snad zítra nashledanou!

Lukáš Prokop

PS: Pane Krajči, vidíte, a já se chystal dát za příklad znovuvyšlechtění bratislavského vysokoletce! Chtěl jsem tu dokázat inspiraci právě u Vás, na Slovensku...i Vám, milý příteli, dobrou noc!

13.8.2011 22:59
pluxus

XXX.XXX.162.132

Omlouvám se, ale víc fotek se mi nedaří přidat, myslím, že mám pomalý internet, zkusím to ještě ráno:-)
LP

14.8.2011 11:46
pluxus

XXX.XXX.151.173

Snad teď bude vidět víc:

Mnoho zdaru všem,
Lukáš Prokop

14.8.2011 11:59
pluxus

XXX.XXX.151.173

A ještě Vám, milí přátelé Sudo a Krajči, ale i ostatním, posílám logo holubářského klubu, který usiluje o návrat PKR a PSR na nebe, i mezi mraky a do výšky. Třeba se najdou další zájemci, a to by mohlo být pro PKR dobře!

Mnoho pozdravů a děkuji všem (hlavně panu Sudovi), za velmi pěkné popovídání.

Snad za nedlouho: hejno PKR zase nad Prahou:-)

S velmi přátelským pozdravem: Letu zdar!

Lukáš Prokop (Martin Růžička a Petr Kopčil - tiše přítomní)

14.8.2011 16:56
incas

XXX.XXX.176.150

Vážený příteli Prokope,
již jsem ani nechtěl reagovat (už musíme návštěvníky fóra nudit), ale ještě tedy naposled.
Ptáte se na názor na křížení - samozřejmě heterozní efekt je lék na "genetickou únavu" u všech plemen plemen domestikovaných druhů zvířat. Ale udělat ze středozobých standardní krátkozobé splňující požadavky platného vzorníku opravdu nebude hned (generacím našich předchůdců to trvalo téměř 200 let). Zvláště pokud začínáte každý rok téměř od začátku (viz. osud vašeho loňského hejna, jak píšete výše). Ale pokud se spokojíte se zobatějšími jedinci a vaše jediná idea bude let bez výstavních ambicí, tak tudy samozřejmě cesta vede a já držím opravdu palce.
Ještě mi ale zaráží jedna věc - proč bazírujete zrovna na honění pražských rejdičů, když právě to jejich charakteristické (let ve střední výšce, rychlé obraty hejna, překlápění atd.) odstraňujete nevhodným slučováním pražáků s impulsivními budapešťskými vysokoletci. Ale to je vaše věc.
Ještě k té vaší nabídce rozlétaných PRK až budu mít podmínky - měl jsem na mysli PRSt nebo RK ( rakovnické kotrláky, další moje oblíbené plemeno s úchvatným letem). Spíše přemýšlím, že vám na příští rok připravím nějaká sedlatá holoubata (zobatější, nekreslená atd.) z mého chovu a vy zkusíte, co dokáží ve vašich podmínkách. To se určitě domluvíme.
Na úplný závěr bych vám chtěl poděkovat za to, že jste do svého nového loga klubu chovatelů létavých rejdičů použil portrét jednoho mého letošního výletka PRK - nebo PKB ? Děkuji a s pozdravem Jirka Suda.
P.S. adresu případně najdete zde v profilu ( zde již reagovat nebudu)

16.8.2011 10:48
pluxus

XXX.XXX.245.5

Pane Sudo,
ve všem máte pravdu. To logo je opravdu podle Vašeho holuba, vzpomeňte, kolikrát jsem je ve svých příspěvcích chválil! Nevadí Vám to? Souhlasíte s tím? Je to třeba taková vazba právě na tu tradici, kterou tu reprezentujete a Vaši holubi také:-)

O let PKR nemějte strach, nekazí se, vliv budapešťáků není tak výrazný, ale víc byste pochopil...ale o tom již byla řeč. Vážím si nabídky na domluvu s výletky PKR, to je od Vás hezké, vážně!

Naše debata myslím nebyla vůbec zbytečná, přítel Jabůrek, jestli se nepletu předseda Speciálního klubu, by také rád závodil. To mě udělalo velikou radost. Kdyby nic, je se na co těšit:-) Uvidíme příští rok!

Pane Sudo, mějte se dobře!
Srdečně
Lukáš Prokop

16.8.2011 11:09
pluxus

XXX.XXX.245.5

Přikládám několik forografií kříženců PKR z druhé generace od Petra Kopčila. Myslím, že je vidět, jak se vrací široké čelo a velká obočnice. Letové schopnosti vynikající, krahulice a jestřábice jsou zatím pozadu!

LP

16.8.2011 18:42
incas

XXX.XXX.176.150

pluxus napsal(a):
Pane Sudo,
ve všem máte pravdu. To logo je opravdu podle Vašeho holuba, vzpomeňte, kolikrát jsem je ve svých příspěvcích chválil! Nevadí Vám to? Souhlasíte s tím? Je to třeba taková vazba právě na tu tradici, kterou tu reprezentujete a Vaši holubi také:-)

O let PKR nemějte strach, nekazí se, vliv budapešťáků není tak výrazný, ale víc byste pochopil...ale o tom již byla řeč. Vážím si nabídky na domluvu s výletky PKR, to je od Vás hezké, vážně!

Naše debata myslím nebyla vůbec zbytečná, přítel Jabůrek, jestli se nepletu předseda Speciálního klubu, by také rád závodil. To mě udělalo velikou radost. Kdyby nic, je se na co těšit:-) Uvidíme příští rok!

Pane Sudo, mějte se dobře!
Srdečně
Lukáš Prokop

Dobrý den,
použití mojí fotky mi samozřejmě nevadí.
Taky si nemyslím, že byla ta debata zbytečná, ale mohlo se zapojit více lidí se svými zkušenostmi. Jenom mi to připadalo pořád to samé dokola a nějaký výsledek v nedohlednu. Navíc bych se velice nerad vyprofiloval jako nějaký odpůrce honění rejdičů, to určitě nejsem. Akorát na ten výběr plemene máme odlišný názor. Let holubů v hejnu je nádherný a nevěnuji se tomu jenom kvůli nevyhovujícím podmínkám. Ale to už jsme všechno probrali.....
S pozdravem J. Suda, Rokycany.

16.8.2011 22:43
teo

XXX.XXX.144.83

Přátelé, tuto diskuzi sleduji od samého počátku a asi mi dáte za pravdu, že toto plemeno si zaslouží daleko větší pozornost, nežli se mu doposud dostávalo ze stran naší holubářské veřejnosti.
Už několik let chovám PRK a myslím si, že už se mi daří odchovat i nějaké to dobré holoubě a ti co chovají pražáky, vědí o čem je řeč. Pro ty co neznají detaily chovu tohoto plemene, chci jen říct, že v dějinách chovu PRK bylo vynikajících jedinců, kteří by se podobali ideálu, vždy poskromnu. Proto si myslím, že bychom tomuto plemeni v současnosti prokázali větší službu tím, že ustálíme jeho typ nežli jeho letové vlastnosti. Tím, že chovatelská základna není dostatečně velká, to je obtížné ale ne nemožné. Němci dokázali v posledních dvou desetiletích typově ustálit některé z ruských rejdičů. Někdo samozřejmě namítne, že to bylo na úkor jejich letových vlastností, které byly u těchto holubů velmi zvláštní. To ovšem není případ našeho pražáka. Češi dokázali, že jsou dobrými chovateli a výsledkem je nejedno krásné plemeno, které dokázali vyšlechtit. Proto bychom měli především odchovat dostatečné množství kvalitních jedinců, aby případné ztráty pak neohrozily kvalitu chovu. Naučit je létat snad už tak velkým problémem nebude, maximálně se ukáže, zda tak prošlechtěný holub dokáže i dobře létat.Ale to vše za předpokladu že jich bude dostatek.
A proto, pane Prokop, myslím (nesmíte se na mě zlobit), že Vaše cesta bude zbytečně dlouhá a nevím zda bude tomu plemeni nějak prospěšná .S pozdravem Todor Stojanov

17.8.2011 19:27
pluxus

XXX.XXX.140.73

Pane Stojanove, jistě, i to je pro plemeno důležité, já nemám nic proti ničemu, i když to třeba během debaty tak nevypadalo, proto se samozřejmě na Vás nezlobím. Mě by jen chov bez proletu nebavil a myslím, že ani ne mé kamarády, kdybych za ně měl mluvit. Začal jsem s chovem právě kvůli létání, a naše cesta se ubírá tímto směrem, dokud nám dravci nepochytají všechny holuby anebo dokud "bůhvíco", myslím, že nepřestaneme. Uvidíme, jaký výsledek přinese křížení. Neznamená to, že nemáme žádné exteriérově zdařilé jedince, vždyť je třeba je vracet, aby se výsledný holub PKR podobal:-)

Mnoho zdaru i Vám

LP

30.8.2011 20:58
incas

XXX.XXX.176.150

1955 napsal(a):
Pozdrav z Hostivic :-)

Pozdrav do Hostivic :-)

31.8.2011 22:37
jackiv

XXX.XXX.59.152

Zdravím všechny chovatele , kteří sledují toto téma.Taktéž ho sleduji od začátku.Nechovám PKR ,ale tato problematika létat , nebo ne je mi blízká,protože chovám taktéž rejdiče , a to České.Můj pohled na věc je tak někde mezi .Chovám holuby na volno.Ale jen v létě.Na podzim a v zimě holuby pouštím jen pod mým dohledem.Prostě pustím holuby a pokud vidím někde na nebi potvoru s křivím zobákem,stahuji hejno do holubníku.Chovné holuby,kteří splňují mé kritéria na let i exteriér od tohoto roku nebudu v tomto kritickém období pouštět taky.Taktéž nechci přijít o kvalitní chovný materiál,ale jsou to holubi prověření jak v letu ,tak i v exteriéru.A ať se mi holub líbí sebevíc a je líný , nebo nekvalitní letec,kroutím krky a do chovu nejde.Je blbost si myslet,že když plemeno před 50ti lety létalo a dnes je několik generací v kleci,že to má v krvi. NEMÁ .I z tipplera se bez tréningu a výběru těch nejkvalitnějších jedinců stane střešní povaleč.V některém z příspěvků zazněly pochyby o smysluplnosti vedení chovů zaměřených na let.Dle mého názoru jsou to chovy velmi důležité,protože jsou zdravou , životaschopnou a genetickou zásobárnou voliérových exteriérových chovů.Ale i naopak - letově vedené chovy by se neměli vzdalovat od standardu vzorníku a měli by přimisovat do svých chovů typické představitele daného plemene (mimoplemennému křížení moc nefandím)
A ještě jednu poznámku.Spoustu chovatelů chová ve voliéře ze strachu před dravci(aspoň to tvrdí).Já mám ze dvou stran dědiny zhruba ve tří kilometrové vzdálenosti lesy.Přes zimu létají jen pošťáci (a ti opravdu stojí víc než ty naše poklady a přesto létají) a mí čecháčci.Registruju tak max. pět útoků za zimu a po prvním až druhém útoku jsou holubi tak ostražití , že ten zbytek útoků je neúčinný. I to je přirozený výběr a pomáhá ozdravovat chov.
Nechci nikoho poučovat,ať si každý chová jak chce a jak mu podmínky dovolí,je to jen můj pohled na danou problematiku. Přeju vám všem hodně chovatelských úspěchů. Letu zdar!!! Jiří Jackiv

1.7.2012 20:24
incas

XXX.XXX.176.150

incas napsal(a):
Vážený příteli Prokope,
již jsem ani nechtěl reagovat (už musíme návštěvníky fóra nudit), ale ještě tedy naposled.
Ptáte se na názor na křížení - samozřejmě heterozní efekt je lék na "genetickou únavu" u všech plemen plemen domestikovaných druhů zvířat. Ale udělat ze středozobých standardní krátkozobé splňující požadavky platného vzorníku opravdu nebude hned (generacím našich předchůdců to trvalo téměř 200 let). Zvláště pokud začínáte každý rok téměř od začátku (viz. osud vašeho loňského hejna, jak píšete výše). Ale pokud se spokojíte se zobatějšími jedinci a vaše jediná idea bude let bez výstavních ambicí, tak tudy samozřejmě cesta vede a já držím opravdu palce.
Ještě mi ale zaráží jedna věc - proč bazírujete zrovna na honění pražských rejdičů, když právě to jejich charakteristické (let ve střední výšce, rychlé obraty hejna, překlápění atd.) odstraňujete nevhodným slučováním pražáků s impulsivními budapešťskými vysokoletci. Ale to je vaše věc.
Ještě k té vaší nabídce rozlétaných PRK až budu mít podmínky - měl jsem na mysli PRSt nebo RK ( rakovnické kotrláky, další moje oblíbené plemeno s úchvatným letem). Spíše přemýšlím, že vám na příští rok připravím nějaká sedlatá holoubata (zobatější, nekreslená atd.) z mého chovu a vy zkusíte, co dokáží ve vašich podmínkách. To se určitě domluvíme.
Na úplný závěr bych vám chtěl poděkovat za to, že jste do svého nového loga klubu chovatelů létavých rejdičů použil portrét jednoho mého letošního výletka PRK - nebo PKB ? Děkuji a s pozdravem Jirka Suda.
P.S. adresu případně najdete zde v profilu ( zde již reagovat nebudu)

Příteli Prokope,
pokud máte zájem o nějaká ta sedlatá holoubata na létání, pošlete mi na vás kontakt. Mám tady nějaká holoubata, která vám rád věnuji na vyzkoušení jejich letových předpokladů. Zašlu vám fotky a domluvíme se. S pozdravem Jirka Suda, Rokycany. sudajirka@seznam.cz

5.7.2012 20:10
incas

XXX.XXX.176.150

incas napsal(a):
Příteli Prokope,
pokud máte zájem o nějaká ta sedlatá holoubata na létání, pošlete mi na vás kontakt. Mám tady nějaká holoubata, která vám rád věnuji na vyzkoušení jejich letových předpokladů. Zašlu vám fotky a domluvíme se. S pozdravem Jirka Suda, Rokycany. sudajirka@seznam.cz

Dobrý den,
nemá někdo e-mail na př. Prokopa? Profil zde na ifauně má bohužel nevyplněný.....smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík