Zdravím všechny příznivce létavých holoubků. Konečně jsem se dokopal a také něco nafotil, je to na mobil, tak to není žádná velká kvalita. První fotka Ohnivý běloocasý.
Že je skutečně ohnivý, dokládám fotkou krajních rýdováků, které jsou u běloocasých 1-3 krajní barevné.
Tady je celá skupinka, nejsou všichni, většina je venku, jsou tam i starší holubi, nejen letošní.
Tady jsem za pomoci žlutého samce ( faktor dilute ) zesvětlil ohnivou na zlatou? Nejsem si zcela jistý jestli se rozředěné ohnivé říká zlatá.
Mám jich víc, samozřejmě samé holubičky, dilute je pohlavně vázaný faktor, samci jsou ohniví, štěpitelní na zlaté. Žlutý samec, který mi je pomohl vytvořit je od Pepíka Voráčka, díky Pepo.
Jenom takový malý dotaz na odborníky přes genetiku. V jakém vzájemném vztahu je červená recesivní k ohnivé, která je také recesivní, v první generaci křížení, jsem očekával žlutě plavé nebo žlutě dominantní holubičky, v jakémkoli vzorku, štěpitelné na zlatou a žlutou recesivní a samce červeně plavé, nebo dominantní v jakémkoli vzorku. To, že se mi to povedlo hned si dovedu vysvětlit jen tím, že žlutý samec byl štěpitelný na zlatou ( ohnivou ), ale 100% zlatých holubiček, to je opravdu zajímavé. Ještě tam je na hnízdě od něho tmavé holoubě, bohužel, zatím nepoznám, jestli je ohnivé, nebo červené recesivní.
Díky za pochvalu, co se letu týká, tak ohniví jdou téměř až do nedohledna, modří dá se říci také, let většinou skřivánčí, někteří, motýlový, ale pouze na začátku letu, nebo při dosedávání. Létají tak do hodiny, málokdy překročí hodinu, ale abych řekl pravdu, tak mi to stačí, loni jsem o hodně výletků přišel, tak když jsou vysoko půl hodiny, tak už začínám nervóznět a pouštím ostatní holuby, aby se vrátili. Zlaté jsem pustil k letu jenom párkrát, abych vyzkoušel jestli létají bezkružně, což se mi potvrdilo a víc jsem raději neriskoval. Hodně záleží na větru, u nás sice fouká, ale není to nic moc, tak se snažím, vybírat spíš lehčí a drobnější holuby, kterým stačí slabý vítr. Měl jsem i bílé, ti létali dobře, ale pokud byl silný vítr, když jsem s nimi pustil barevné, tak jsem o ně přišel, jenom jsem se díval, jak je odnáší vítr a mizí v dálce, málokdy se nějaký vrátil. No a pokud byl vítr slabší, tak bílí zase strhávali barevné k dosednutí, musel jsem je pouštět k letu odděleně, tak jsem nakonec bílé zrušil.
Neubauer
Pozdravujem. Priateľ ma upozornil na nejaký rébus. Prečo myslíte, že je tam červená recesívna? To, že máte 100% žltozlatých holubíc, svedčí že samec je žltopopolavý, pravdepodobne spárený s červenopopolavou holubicou.Pretože nevidíme vzorky, je v stupni T-tmavom./Teoreticky aj bezpásavom,čo nepredpokladám/. Takže ide o klasické dedenie farby krížom.To, že majú farebné letky, je zásluhou phaeomelanínu, ktorý tam dodáva bronzový modifikátor. To probelenie v letkách a chvostovom páse spôsobuje popolavý faktor, ktorý sa chová ako negatív. Na prednáškach o K faktore hovorím asi 45 minút. Takže velmi, velmi stručne.
Červenopopolavá je zmes phaeomelanínu/červeňe/ a eumelanínu/čerňe/. Čiže už tu máme červenú zložku.Faktor K má 8 stupňov, ktoré zodpovedajú za rozloženie bronzu, ale podstata K ostáva. Je to znova zmes phaeomelanínu a eumelanínu v roznom pomere. Čím viac toho prvého, tým červenejší plášť/bronz/. MOže byť dodávaný v kombinácií KK,percentuálne K50%+K50% = 100%. To znamená, že k podielu BA sme pridali 100% phaeomelanínu a máme ohnivý faktor. Je to taká sila, že "premôže" aj čiastočne popolavost/zostatok čierneho pigmentu//červeno/phaeo//- popolavá/eumelanín/. Ale ne úplne, v letkách,kde je najsilnejší sa prejaví onen negatív, zrovna tak v chovoste, takže sú tam akési belavé flaky. Kombinácia Kk, znova K50%+ k25% =75% je dostatok bronzu, ale menej, čím sa zvýrazní onen negatív/viac belšie letky a chvostový pás/. Konečne máme recesívnu zostavu kk tj.k25%+k25%=50%, takže sa bronz nikde nestratil ani v recesívnej podobe, podporuje červeň a dáva úplne vyniknúť negatívu/lente/ a ohraničenej belosti v letkách. V skutočnosti je to oveľa zložitejšie, zaleží, či je holub pre farbu čistokrvný alebo heterozygot. Toto všetko sa deje aj dilute faktore, ktorý nám zmení ohnivú na zlatožltú/vaše zlaté/. Zlatá by mala byť depale/bledý/ stupeň, ale v tom vládne nejasnosť. Logicky BA je najvyšší stupeň pigmentácie, s K modifikátorom ohnivá, uprostred bledý stupeň zlatá, rozriedená žltozlatá.Pod ňou stojí B+ /čierna/ a tie stupne v K by tomu mali odpovedať.Čiže bronzová, zlatú by mal bledý stupeň zoslabiť na bledezlatú, rozriedená je jej podobná sírová.
Teoreticky môže byť K na recesívnej červenej, teda další pláštik na pláštiku, ktorý nám dvojnásobne skrýva plavú.Ale je prekrytá ta zložka popolavosti, takže sa lenta neprejaví.Teorie jedna vec, prax oveľa zložitejšia. Už len to, že v stupni SS nám bronzová netvorí plášť, ale naopak sa skryje pod celofarebnosť, výrazne podporuje lesk a svit.A mnoho dalších nejasností,prečo raz mení len vzorky, inokedy sú jej lahostajné a mení iné okrsky farebnosti holuba atd. Aby som sa vrátil na začiatok, tak ta lenta sa objaví len u barebných pierok v chvoste, teda krajných. Na komplet bielochvostých ju ani neobjavíme. Ak som niečo z Vášho opisu nepochopil, prepáčte. Aspoň sa vzájomne poučíme o K faktore.JH.
Keď pozriete na fotografiu, jedinec chvostom k nám má ľavé okrajové kormidlové pero s lentou. Ale prejav môže tlmiť aj C rada pre vzorky. Napríklad jedinec úpne vľavo je pre vzorku heterozygot/tmavýxjarabý/ a má chvost klasicky popoľavý.Zrejme má previazanú úlohu i ten podkladový podiel dotácie pigmentu do vzorkov/v tmavom viac, v jarabom menej, v pásavom ešte menej/,JH.
hrabal1
napsal(a):
Keď pozriete na fotografiu, jedinec chvostom k nám má ľavé okrajové kormidlové pero s lentou. Ale prejav môže tlmiť aj C rada pre vzorky. Napríklad jedinec úpne vľavo je pre vzorku heterozygot/tmavýxjarabý/ a má chvost klasicky popoľavý.Zrejme má previazanú úlohu i ten podkladový podiel dotácie pigmentu do vzorkov/v tmavom viac, v jarabom menej, v pásavom ešte menej/,JH.
Bravo mistře!!! Příteli, takhle si představuju osvětu v genetice barev a způsob diskuze na těchto stránkách. Mockrát děkuju i když jsem téma vůbec nezadával a jdu to číst ještě jednou.
Lenta a její projevy jsou prostě tak jak jsem si původně myslel, že to všechno způsobuje popelavá pigmentace, ktará je díky světlosti melanických partií pro lidské oko negativní a všechny tzv. ustálené okrsky neboli místa s hladkozrnnou pigmentací jsou světle bělošedé nebo smetanově špinavé až špinavě bílé nebo starorůžové - to ostatně dokládá i běloocasý orlík, kde můžeme lentovou část krajáku porovnat s čistou bělostí ostatních rýdováků, stejně tak třeba u červených parukářů, kteří jsou vždy bělokosí a popelavě probarvené jsou tak jak u každých jiných bělokosů jen asi dvě až tři ruční letky uvnitř křídla(blíže k loketním).
Myslím si že bronzová libanonská není nic jiného než BA ve stupni tmavém posílená právě tou Kite. Například NVH existují v takto červené syté barvě a pořád je to dominantní červená. Mäjí čeveně probarvené i spodky těla a letky a ocas je do té míry červený co dovoluje hladká pigmentace vyústění letk a ocasního pruhu, který má taky lentu, ale proti libanonské bronzi není ta červeň tak výrazná a díky tomu i ta lenta není tak ostře kreslená.
Samozřejmě otázka recesívní červené ee, mě také spíš vede k tomu, že se lenta neprojeví, protože dvě éčka překrývají všechno kromě rec. bílé(různé kresby), orientální bělost, toi stencil, pencil, a snad i dom. opál. Prostě chová se jako barva plnobarevná a nedovolí hladkozrnné pigmentaci se projevit.
vysvětlivky:
hladkozrnná pigmentace - pod mikroskopem se jeví jako hladká struktura - a je na vyústění letek, ocasním pruhu a koncích loketních letek. U modré barvy černá místa, u hnědá hnědá místa a u popelavé místa popelavá.
hrubozrnná pigmentace - pod mikroskopem se jeví jako hrubá struktura, je na neustálených okrscích a těmi jsou vzorky na křídlech a krk, neustálené proto, protože mají několik podob od bezpruhosti přes pruhovost, kapratost až po slitou kapratost a tmavost, kdy je modrý holub černý s modrým ocasem, hnědě plavý holub je hnědý s hnědě plavým ocasem a popelavý holub je červený s popelavým ocasem. (Hrubozrnná pigmentace je vždy jiná než hladkozrnná a proto chovatelé modrých pštrosů (a nejen pštrosů) nemohou nikdy dosáhnout čistě černé letky i když si k tomu pomáhají dirty faktorem.) Ale to jsem dost odbočil.
Juraj Kafka
Ďakujem.Ja by som toho mistra vynechal, pretože mám značné rezervy. Neraz bežím hladať literatúru, keď niečo napíšete a myslím si, že je to ináč, i keď teraz som tu zriedka.Celý príspevok som písal "z hlavy" a praxe, určite by bolo potrebné užiť genetické vyjadrenia/lokus, geny,chromozom,./.že tú recesívnu bronzovú označujeme libanonskou atd/. Bez mikroskopu sa nezaobídeme, ale niekedy by som ho od zlosti zahodil. Urobím 4 čiarky zľava doprava, 4 zhora dole/Puneťák/, vyplním, dostanem vzorec a pod mikroskopom vidím niečo iné.To potom premýšlam, čo za faktor tam pôsobí. Nerád narúšam iné príspevky, takže krátko. Naprostý súhlas s Vaším textom. A teraz si počkáme na dalšie fotečky od zadavateľa.Má pekné holuby.Na jednom v pozadí je vidieť phaeomelanín + eumelanín vo vyváženom pomere, takže nieje ani dosť bronzový,ani dosť čierny, čo má vplyv na konečný efekt po preperení.. Mám takého čínského letúna. J.Hrabal.
Díky za opravdu vyčerpávající odpověď s tím co jste napsal, se mi mnohé vyjasnilo, to že holub může být jak kk bronzový, tak zároveň ee červený recesivní, v obou případech homozygot, mně vůbec nenapadlo, tím se to naprosto vysvětlilo. Holub je fenotypově ee dd žlutý recesivní a holubička kk bronzová recesivní . Nevěděl jsem, jestli se může kk skrývat pod ee, aniž by se nějak projevila lenta, takto je jasné, že holub má v genotypu kk a tudíž všichni výletci budou bronzoví, holubičky samozřejmě světlé. Takže, abych to shrnul, ee překryje zbytky popelavého zbarvení i v případě, že je přítomen kk v homozygotním založení.
Déle píšete, cituji: MOže byť dodávaný v kombinácií KK,percentuálne K50%+K50% = 100%. To znamená, že k podielu BA sme pridali 100% phaeomelanínu a máme ohnivý faktor.
Tato věta znamená, že homozygotní dominantní bronzová má lentu, ale tu má přece recesivní bronzová (ohnivá) kk, nikoli KK, nebo jsem to špatně pochopil?
Neubauer
Na obrázku je 1,0 bronzový recesivní štěpitelný na modrou (černou), zajímavé je, že tam kde by měla být bílá pera, se nedostal bronz, ale barva je popelavá, nejedná se o běloocasého, i když z nich pochází.
Modrá čp. holubička, je zajímavé, že některá holoubata mají pokožku černou jako uhel, když se mi ti stalo poprvé, myslel jsem, že to budou černí, ale jsou modří, myslím, že jsou to holoubata, která jsou zároveň i kk homozygoti, ale na modré se nijak neprojeví.
Světlé lemy ve štítech, zřejmě to asi souvisí s 8 stupni bronzu, jak píšete, o tom jsem četl poprvé. Takovéto lemy má mnoho štítníků na výstavách (čilik, pávík a jiné) vždycky jsem myslel, že se jedná o červenou dom. ale asi půjde o bronzovou rec. na oceňovacím lístku je vždy Kresba: štítník Barva: červená.
Takže správně zletožlutá s dilute. Zlatá je tedy tmavší s pale a nejtmavší je ohnivá bez zesvětlujících fatorů. Pochopil jsem dobře?
hrabal1
napsal(a):
Pozdravujem. Priateľ ma upozornil na nejaký rébus. Prečo myslíte, že je tam červená recesívna? To, že máte 100% žltozlatých holubíc, svedčí že samec je žltopopolavý, pravdepodobne spárený s červenopopolavou holubicou.Pretože nevidíme vzorky, je v stupni T-tmavom./Teoreticky aj bezpásavom,čo nepredpokladám/. Takže ide o klasické dedenie farby krížom.To, že majú farebné letky, je zásluhou phaeomelanínu, ktorý tam dodáva bronzový modifikátor. To probelenie v letkách a chvostovom páse spôsobuje popolavý faktor, ktorý sa chová ako negatív. Na prednáškach o K faktore hovorím asi 45 minút. Takže velmi, velmi stručne.
Červenopopolavá je zmes phaeomelanínu/červeňe/ a eumelanínu/čerňe/. Čiže už tu máme červenú zložku.Faktor K má 8 stupňov, ktoré zodpovedajú za rozloženie bronzu, ale podstata K ostáva. Je to znova zmes phaeomelanínu a eumelanínu v roznom pomere. Čím viac toho prvého, tým červenejší plášť/bronz/. MOže byť dodávaný v kombinácií KK,percentuálne K50%+K50% = 100%. To znamená, že k podielu BA sme pridali 100% phaeomelanínu a máme ohnivý faktor. Je to taká sila, že "premôže" aj čiastočne popolavost/zostatok čierneho pigmentu//červeno/phaeo//- popolavá/eumelanín/. Ale ne úplne, v letkách,kde je najsilnejší sa prejaví onen negatív, zrovna tak v chovoste, takže sú tam akési belavé flaky. Kombinácia Kk, znova K50%+ k25% =75% je dostatok bronzu, ale menej, čím sa zvýrazní onen negatív/viac belšie letky a chvostový pás/. Konečne máme recesívnu zostavu kk tj.k25%+k25%=50%, takže sa bronz nikde nestratil ani v recesívnej podobe, podporuje červeň a dáva úplne vyniknúť negatívu/lente/ a ohraničenej belosti v letkách. V skutočnosti je to oveľa zložitejšie, zaleží, či je holub pre farbu čistokrvný alebo heterozygot. Toto všetko sa deje aj dilute faktore, ktorý nám zmení ohnivú na zlatožltú/vaše zlaté/. Zlatá by mala byť depale/bledý/ stupeň, ale v tom vládne nejasnosť. Logicky BA je najvyšší stupeň pigmentácie, s K modifikátorom ohnivá, uprostred bledý stupeň zlatá, rozriedená žltozlatá.Pod ňou stojí B+ /čierna/ a tie stupne v K by tomu mali odpovedať.Čiže bronzová, zlatú by mal bledý stupeň zoslabiť na bledezlatú, rozriedená je jej podobná sírová.
Teoreticky môže byť K na recesívnej červenej, teda další pláštik na pláštiku, ktorý nám dvojnásobne skrýva plavú.Ale je prekrytá ta zložka popolavosti, takže sa lenta neprejaví.Teorie jedna vec, prax oveľa zložitejšia. Už len to, že v stupni SS nám bronzová netvorí plášť, ale naopak sa skryje pod celofarebnosť, výrazne podporuje lesk a svit.A mnoho dalších nejasností,prečo raz mení len vzorky, inokedy sú jej lahostajné a mení iné okrsky farebnosti holuba atd. Aby som sa vrátil na začiatok, tak ta lenta sa objaví len u barebných pierok v chvoste, teda krajných. Na komplet bielochvostých ju ani neobjavíme. Ak som niečo z Vášho opisu nepochopil, prepáčte. Aspoň sa vzájomne poučíme o K faktore.JH.
Aha, trochu jsme si nerozuměli, já používám název ohnivá pouze ve spojitosti s recesívní kk, ta je s lentou, tedy KK lentu nemá, u Kk se lenta projevuje částečně, omlouvám se , musel jsem to několikrát přečíst. Už mi to dává smysl.
hrabal1
napsal(a):
Ďakujem.Ja by som toho mistra vynechal, pretože mám značné rezervy. Neraz bežím hladať literatúru, keď niečo napíšete a myslím si, že je to ináč, i keď teraz som tu zriedka.Celý príspevok som písal "z hlavy" a praxe, určite by bolo potrebné užiť genetické vyjadrenia/lokus, geny,chromozom,./.že tú recesívnu bronzovú označujeme libanonskou atd/. Bez mikroskopu sa nezaobídeme, ale niekedy by som ho od zlosti zahodil. Urobím 4 čiarky zľava doprava, 4 zhora dole/Puneťák/, vyplním, dostanem vzorec a pod mikroskopom vidím niečo iné.To potom premýšlam, čo za faktor tam pôsobí. Nerád narúšam iné príspevky, takže krátko. Naprostý súhlas s Vaším textom. A teraz si počkáme na dalšie fotečky od zadavateľa.Má pekné holuby.Na jednom v pozadí je vidieť phaeomelanín + eumelanín vo vyváženom pomere, takže nieje ani dosť bronzový,ani dosť čierny, čo má vplyv na konečný efekt po preperení.. Mám takého čínského letúna. J.Hrabal.
No vidíte a jde o tom hovořit i bez vzorečků:-) jako mé srdce zaplesalo, když jsem to přečetl. Já bych rád zavítal na nějakou tu Vaší přednášku jen škoda, že jsme tak daleko. Tady to nikdo nepřednáší. Ono není se co divit, to chce řádnou přípravu a v dnešní uspěchané době... Mikroskop bych taky potřeboval a skutečně dobrej, i když možná, že by stačil i školní. Faktem je, že jsem do kite a ostatních modifikací ještě nesáhl a stále bádám nad základními řadami a stále nejsem u konce. Pořád mi chybí poslední článek - khaki. Takže se tu nechytám stejně jako v těch různých šimlech a indigo... Proto jsem rád, když to někdo srozumitelně napíše. I když mi to teď žíly netrhá. Je co ověřovat v základních řadách.
Ještě jednou díky a jen tak dál.... prosím.
Juraj Kafka
j.n.
napsal(a):
Světlé lemy ve štítech, zřejmě to asi souvisí s 8 stupni bronzu, jak píšete, o tom jsem četl poprvé. Takovéto lemy má mnoho štítníků na výstavách (čilik, pávík a jiné) vždycky jsem myslel, že se jedná o červenou dom. ale asi půjde o bronzovou rec. na oceňovacím lístku je vždy Kresba: štítník Barva: červená.
já bych řekl, že to je dost silná až slitá kapratost. Ale mohu se mýlit (druhé foto je CT.)
j.n.
napsal(a):
Díky za opravdu vyčerpávající odpověď s tím co jste napsal, se mi mnohé vyjasnilo, to že holub může být jak kk bronzový, tak zároveň ee červený recesivní, v obou případech homozygot, mně vůbec nenapadlo, tím se to naprosto vysvětlilo. Holub je fenotypově ee dd žlutý recesivní a holubička kk bronzová recesivní . Nevěděl jsem, jestli se může kk skrývat pod ee, aniž by se nějak projevila lenta, takto je jasné, že holub má v genotypu kk a tudíž všichni výletci budou bronzoví, holubičky samozřejmě světlé. Takže, abych to shrnul, ee překryje zbytky popelavého zbarvení i v případě, že je přítomen kk v homozygotním založení.
Déle píšete, cituji: MOže byť dodávaný v kombinácií KK,percentuálne K50%+K50% = 100%. To znamená, že k podielu BA sme pridali 100% phaeomelanínu a máme ohnivý faktor.
Tato věta znamená, že homozygotní dominantní bronzová má lentu, ale tu má přece recesivní bronzová (ohnivá) kk, nikoli KK, nebo jsem to špatně pochopil?
Neubauer
Na obrázku je 1,0 bronzový recesivní štěpitelný na modrou (černou), zajímavé je, že tam kde by měla být bílá pera, se nedostal bronz, ale barva je popelavá, nejedná se o běloocasého, i když z nich pochází.
tak hohle je zajímavá kuriozita:-) a není v tom almond?
mysak
napsal(a):
tak hohle je zajímavá kuriozita:-) a není v tom almond?
Holub je štěpitelný na modrou, tak to si myslím, že jsou ty černé skvrny, ocas je kromě 2+2 krajních popelavý, zajímavé je, že na popelavých není ani náznak světlého pruhu, přičemž na krajních je dobře vidět. Matka modrá/ohnivá, otec ohnivá, ale co je v jejich genotipu, tak to nevím.
zajdaps
napsal(a):
Diky za peknou barevnou prehlidku polskych orliku a doufam ze ti pekne letaji. Hodime rec treba za mesic v Libcicich. Hodne radosti z Orliku, Petr S.
Budu se snažit dorazit, vezmu nějaké orlíky. Co říkáš na tohohle výletka?
zajdaps
napsal(a):
Tohle vypada na moc peknou barvicku, zajimavy produkt z tve slechtitelske dilny... Petr
Barva je stříbřitá bezpruhá zlatoprsá.