Pred rokom som sa rozhodol, že čierne Košoá vylepším v type pomocou modrých bronzovošupinatých. Už minulý rok som z takejto kombinácie získal pár holubov síce plnofarebných čiernych, ale heterozygotov Ss (majú namodralé perie na chrbte, smerom ku chvostu). Tento rok mám už viac párov čierne Ss, alebom SS krát spomínané modré bronzovošupinaté ss. Bez ohľadu na pohlavie. Predtým som predpokladal, že bronz sa bude predsa len viac objavovať aj na čiernych Ss. Ale S to pomerne dobre prekrýva, čo je v tomto smere pre mňa výhodou. Viac snímky.
Tu sú mláďatá
1. a , tu je vidieť dosť bronzu ( ale na iných nie )
ten istý holúb, poz. predtým som nemal žiadne skúsenosti v tomto smere
1 b
A ešte jedného holúbka. otec čierny homozygot na plnofarebnosť SS a matka modrá bronz. šupinatá.
3 je fotený pri intenzívnom slnku
budem rád za každú skúsenosť či radu, myslím, že rovnakú bronzovú(sírovú) majú napr. aj angl. modena, modenky... Peter
Myslím, že bronz má jen ten holub na prvních dvou snímcích ty světlejší vlnky po přepeření zmizí, ty se objevují u černých heterozygotů. Na snímku 2 je tuším holub ve vzorku tmavém CT a další bude černý. Z vlastní zkušenosti vím, že výletci SS mají víceméně ucelenou barvu, kdežto Ss mají světle olemované peří, nejvíce na voleti a ve štítech, tím do budoucna můžete s největší pravděpodobností rozeznat homozygota SS od heterozygota Ss. Tak ať se daří.
ferencjo

XXX.XXX.5.221
Alebo ďalšou možnosťou je urobiť košoa čierny bronzovošupinatý
( na onrázku česká čajka čierna bronzovošupinatá z titulnej stránky časopisu chovatel 1993)
Pri holuboch asi platí nieje bronz ako bronz. Pri Košoa bronzová v spojení s B+ S sa veľmi neprejaví. Škoda. Mláďatá modré bronzovošupinaté, ktoré majú čierneho predka, sú tmavšie a bronzová pigmentácia je matnejšia, veľmi nežiari.
Ale, na hniezde mám teraz jedno mláďa modré bronzovopásavé C+, oboch rodičov má šupinatých, jeden z nich štiepi. Peter
ferencjo

XXX.XXX.5.221
Na amerických stránkach som našiel tento zaujímavý vzorec (S//?, Ts1//Ts1, Ts2//Ts2, unk//unk, crescent//crescent)
http://www.angelfire.com/ga3/pigeongenetics/combinations.html
Ale myslím, že tam autor popisuje prosvětlení, pruhů, - toy stencil- viz špaček...