Uživatel s deaktivovaným účtem

Ahoj všem přátelům,
poprosil bych zde někoho z vás o vysvětlení,jaký je rozdíl mezi barvou dun a barvou skřivánčí.
Pokud by to šlo,demonstrujte toto vysvětlení i pomocí fotek některých holubů,majících tuto barvu.
Genetické vzorce neovládám a nikdy ovládat nebudu.
Martin
napsal(a):
Ahoj všem přátelům,
poprosil bych zde někoho z vás o vysvětlení,jaký je rozdíl mezi barvou dun a barvou skřivánčí.
Pokud by to šlo,demonstrujte toto vysvětlení i pomocí fotek některých holubů,majících tuto barvu.
Martin
Podle mého názoru a tak aby v tom měl každý jasno je to takhle:
Skřivánčí ráz:
Základem je rozředěná pigmentace (výjimka je jihoněmecký uhlový skřivan existující v intenzivní) konkrétně tedy rozředěná modrá(černě plavá), která se nazývá stříbřitá ("dunově" plavá) se vším všudy tj. pruh na ocase a pod.
Vzorek na křídlech je kaprování klasické (specifikum je jen u koburského, kde je vzorek jakoby prodloužen a říká se tomu šípová kapratost) a zbarvení je doplněno bronzovou modifikací, která je pro rozředěnou nazývana sírová (okrová) a vyskytuje se na dolním voleti nebo chcete-li na hrudi (opět specifikum má tentokrát norimberský, kde je okr rozšířen na krk, hlavu a dolu na celou spodinu těla a teď mne opravte jestli to řeknu špatně, ale myslím, že včetně podocasního klínu jako u hýla)
V skřivánčím zbarvení tedy jsou plemena skřivanů koburský, bernský, norimberský a jihoněmecký - který je jediný v intenzivní = modré tmavě kapraté s ohněm nebo chcete-li bronzem na hrudi.
Pokud se objeví například já nevím moravský voláč bělohlávek ve skřivánčím rázu, měl by být stříbřitý, kapratý s okrem na hrudi.
Bez okru jej lze nazvat pouze stříbřitý kapratý analogismus k modrý kapratý (intenzivní) .
Dun:
je mezinárodní název pro šedohnědou plnobarevnou (myšovou), která je rozředěná černá. Vztah černá x dun je stejný jako červená x žlutá, nebo hnědá x khaki.
Vztah dun x stříbřitá je stejný jako vztah černá x modrá, hnědá x hnědopruhá, stejně jako popelavá x červenopruhá a stejně tak i krémová x žlutopruhá.
Vztah dun a stříbřitá x černá a modrá je vázaný na pohlaví
stejně jako žlutá x červená nebo khaki x hnědá.
Stříbřitost a dun mají průvodní znaky zpravidla světlý zob(někdy s jehlou rohové barvy), a oproti černé a modré mají stříbřitá a dun holoubata kratičké a řídké chmíří. ¨
Stačí?
Klidně se ptejte dál.
Juraj Kafka
Ahoj Martine,vím,že to chceš vědět hlavně u NVH.Juraj Kafka ,kterého uznávám ti to vysvětlil velmi dobře,ale já i když v současné době na holubníku žádnou dunku nemám,abych ti ukázal foto,tak shrnu to co o rázu DUN říká klub NVH.
Šedohnědí (dunfarbig)-základní barva tohoto rázu je shodná se základní barvou skřivánčích holubů.Barva křídelních štítů,které jsou bez kresby,je tmavší a je shodná s barvou skřivánčích.To znamená,že zbarvení DUN je stejné,ale nemá kapratost a má málo okru na prsou.Pokud letos nějaká dunka vypadne,tak jí vyfotím a dám sem.Zdraví Z.FRANTA
napsal(a):
Ahoj všem přátelům,
Martin
Dun - holubice hanáckého voláče
kouták
napsal(a):
Ahoj Martine,vím,že to chceš vědět hlavně u NVH.Juraj Kafka ,kterého uznávám ti to vysvětlil velmi dobře,ale já i když v současné době na holubníku žádnou dunku nemám,abych ti ukázal foto,tak shrnu to co o rázu DUN říká klub NVH.
Šedohnědí (dunfarbig)-základní barva tohoto rázu je shodná se základní barvou skřivánčích holubů.Barva křídelních štítů,které jsou bez kresby,je tmavší a je shodná s barvou skřivánčích.To znamená,že zbarvení DUN je stejné,ale nemá kapratost a má málo okru na prsou.Pokud letos nějaká dunka vypadne,tak jí vyfotím a dám sem.Zdraví Z.FRANTA
Tak šedohnědá barva " dun " nemůže být shodná s barvou skřivančí .To jako bychom srovnávali černou a modrou . Jedná se jenom o stejnou pigmentací . Dun je barva sice rozředěná ,ale intenzivní po celém opeření stejná a skřívančí je plavá ,tedy se vzorky na štítech a ocase. U barvy dun bych okr na prsou nehledal. Máte asi na mysli stribřitou v "tmavém " vzorku. =to=
tono
napsal(a):
Tak šedohnědá barva " dun " nemůže být shodná s barvou skřivančí .To jako bychom srovnávali černou a modrou . Jedná se jenom o stejnou pigmentací . Dun je barva sice rozředěná ,ale intenzivní po celém opeření stejná a skřívančí je plavá ,tedy se vzorky na štítech a ocase. U barvy dun bych okr na prsou nehledal. Máte asi na mysli stribřitou v "tmavém " vzorku. =to=
Příteli,pouze jsem citoval z knihy "Chov a šlechtění NVH".Rozumí se ,že klub myslel stříbřitou ve vzorku tmavém.Skřivánčí musí být jako skřivan v přírodě.V jiném případě,by to byl stříbřitý kapratý.Prostě DUN u NVH nemá žádné kaprování,ale jak jsem již napsal je shodný s barvou skřivánčí ,pokud chcete ve vzorku tmavém.Ono je to u každého plemene trochu jiné,ale podstata je stejná.Velmi dobře to vystihl J.Kafka a já jsem pouze pro Martina citoval z klubové knihy NVH,neboť i on je od loňského roku naším členem.Zdraví Z.FRANTA

Děkuji pánové ......... se učit,se učit se učit
Na té fotce ve vláknu kde držíš v ruce šampiona-jesti to je tedy on
,tak tam máš za sebou jednu dunku že ano Zdeňku??? Ale tu jak píšeš asi již nemáš.....
napsal(a):
Děkuji pánové ......... se učit,se učit se učit
Na té fotce ve vláknu kde držíš v ruce šampiona-jesti to je tedy on
,tak tam máš za sebou jednu dunku že ano Zdeňku??? Ale tu jak píšeš asi již nemáš.....
Máš dobrej postřeh Martine,je vidět,že jsi mladej.Tam vzadu je skutečně dunka,ale tu už nemám.Ten holub co držím v ruce je z roku 2010 a je to můj nejlepší chovný.Takže otec šampiona.Raději se nic neuč, protože v těch barvách je takovej hokej,že kolikrát sám posuzovatel neví jak kterou barvu nazvat.Mohu dokázat,že jsem v minulosti vytavil stříbřitou kapratou a 3x dostala od posuzovatelů jiné označení barvy.Pomatuj si jednu věc.Ty holuby co máme doma jsou nejkrásnější a všechno jim můžeš říct a oni s tebou budou souhlasit.Což o lidech říci nelze. Přeji hodně úspěchů v chovu Zdeněk

kouták
napsal(a):
Máš dobrej postřeh Martine,je vidět,že jsi mladej.Tam vzadu je skutečně dunka,ale tu už nemám.Ten holub co držím v ruce je z roku 2010 a je to můj nejlepší chovný.Takže otec šampiona.Raději se nic neuč, protože v těch barvách je takovej hokej,že kolikrát sám posuzovatel neví jak kterou barvu nazvat.Mohu dokázat,že jsem v minulosti vytavil stříbřitou kapratou a 3x dostala od posuzovatelů jiné označení barvy.Pomatuj si jednu věc.Ty holuby co máme doma jsou nejkrásnější a všechno jim můžeš říct a oni s tebou budou souhlasit.Což o lidech říci nelze. Přeji hodně úspěchů v chovu Zdeněk
Zdendo po dnešním krátkém tel. rozhovoru Tě pouze ujišťuji,že letos budeš osobně navštíven delegací ze severu naší země České. Totéž platí i pro př. Autratu,takže se připravte pánové
petrovicky
napsal(a):
ČB mám zato že skřivánčí
Nemám stým skúsenosti, učím sa, ale moja otázka je - nemá tento holub predka napr. recesívneho žltého ?
Tá pigmentácia na krídle sa mi nezdá.
kouták
napsal(a):
Příteli,pouze jsem citoval z knihy "Chov a šlechtění NVH".Rozumí se ,že klub myslel stříbřitou ve vzorku tmavém.Skřivánčí musí být jako skřivan v přírodě.V jiném případě,by to byl stříbřitý kapratý.Prostě DUN u NVH nemá žádné kaprování,ale jak jsem již napsal je shodný s barvou skřivánčí ,pokud chcete ve vzorku tmavém.Ono je to u každého plemene trochu jiné,ale podstata je stejná.Velmi dobře to vystihl J.Kafka a já jsem pouze pro Martina citoval z klubové knihy NVH,neboť i on je od loňského roku naším členem.Zdraví Z.FRANTA
Přišel jsem pozdě a už musím zakročit:-)
máte tam chybu oba Kouťáku a Tono:-)
Tono, dun není intenzivní, správný termín je rozprostřená neboli plnobarevná, a samozřejmě jak jste řekl rozředěná. Ale vím jak jste to myslel.
A pro Kouťáka, dun není stříbřitá ve vzorku tmavém nýbrž dun je plnobarevně šedohnědá i na ocase bez znatelného pruhu, tj. analogismus k černé, ne k modré tmavé. Ale můžeme říci, že ta tmavá na křídlech je dun, stejně jako bychom mohli říct, že to kaprování a ty pruhy u skřivanů jsou v barvě dun, nebo lemy šupkatých stříbřitých čejek jsou dun. Tak to bych ještě bral.
Ale jako ráz dun je jen Spread. V prvním příspěvku jsem to vysvětloval bez vzorců, protože si to zadavatel přál. Takže základní vzorec pro homozygotního samce si dovolím nyní:
B+B+ C?C? SS dd
Správně by to nemělo být u každého plemene jiné, ale shodné. Proto je cíl zpřehlednit danou situaci.
Kafka
frimil
napsal(a):
Dun - holubice hanáckého voláče
správně typická rozředěná černá, vidíte kolik práce ještě bude na letkách, které jsme u černé barvy už dotáhli(MP, ČS) Ale tím, že myšáci(dun) byli celá "staletí" popelkou, mezibarvou a prostě vyřazovanou barvou, bez věnování bližší pozornosti - to jistě uznáte ve srovnání s černou, proto je tato barva mnohdy různá, neustálená, není dostatečně sytá, zkrátka není prošlechtěná tolik co černá. Věřím tomu, že kdyby se jí dostalo stejné pozornosti jako černé, bude zajisté líbivou pastelovou barvou a možná i s prošlechtěným leskem alespoň na voleti.
To samé lze říci i o hnědé, která našla uplatnění pouze u několika českých plemen např. česká bagdeta a nověji i prácheňský káník. Hnědí třeba brňáci nebo lysky nejsou, že? U cizích plemen je to třeba indián, karier a v plavé pruhové formě říman, king. Taky by to mohla být pěkná mléčnočokoládová barva s prošlechtěným staváčím či pštrosím leskem.
Je to něco jako černý labrador a hnědý labrador.
Škoda, pachtíme se za tím asi hezčím a to je černá a rec. červená.
ahoj, jen doplním myšáka, že hnědí brňáci jsou, byť asi ne v ČR, jsou i hnědí moravští pštrosi, voláči siví, benešáci, konec konců i rysové atd... a to vše v ČR a tak by se dalo pokračovat. Přenesení hnědé pigmentace je otázkou jedné generace, ukotvení typu dalších cca tří, závisí na podstatě plemene a dalších okolnostech....
5555
napsal(a):
ahoj, jen doplním myšáka, že hnědí brňáci jsou, byť asi ne v ČR, jsou i hnědí moravští pštrosi, voláči siví, benešáci, konec konců i rysové atd... a to vše v ČR a tak by se dalo pokračovat. Přenesení hnědé pigmentace je otázkou jedné generace, ukotvení typu dalších cca tří, závisí na podstatě plemene a dalších okolnostech....
Tak to rád čtu.-)
Samozřejmě šedohnědá je z těch základních barevných rázů asi nejméně atraktivní, ale už její plavá, tedy stříbřitá, se lidem líbí, což také něco znamená. Navíc je oblíbeným pracovním rázem, přes který se dají zlepšovat recesivně žlutí, což vidíme i u těch hanáků, proto má dun své pevné místo i na mém holubníku.
5555
napsal(a):
Samozřejmě šedohnědá je z těch základních barevných rázů asi nejméně atraktivní, ale už její plavá, tedy stříbřitá, se lidem líbí, což také něco znamená. Navíc je oblíbeným pracovním rázem, přes který se dají zlepšovat recesivně žlutí, což vidíme i u těch hanáků, proto má dun své pevné místo i na mém holubníku.
Ano s tím s váma souhlasím.Jako pracovní ráz jsem dunku také několikrát použil.Osvědčila se mi i do žlutě kapratých NVH.
Ano je to škoda že je Dun přehlížená,přitom se dá použít na zlepšení mnoha barev,přitom je to jak u kterého plemene i atraktivní barva(mám ji u Pražských krátkozobých rejdičů),teď je dám i do bělohrotých což je v kombinaci s Dun pěkná varianta,alespoň pro mě,ale každý pes jiná ves,jsou samožřejmě pěknější barvy,ale tato má u mě také svoje místo.
Ještě k té rozšířenosti této barvy atejně jako hnědé, tak pravda, jsou již dnes novošlechtění u řady jmenovaných plemen viz. Sašův text. A je to dobře. Nicméně z pohledu nedávné minulosti to byly barvy nešlechtěné, neoblíbené a chovatelé je považovali za "mezibarvy".
Také souhlas, že k jejich vyšlechtění postačí dvě tři generace, ale zase z pohledu dlouhodobého se teprv zlepšuje jejich kvalita, kterou jsem měl na mysli. tj sytost, střední tóny či světlější tmavší - to dle obliby, lesk a svit. A to do té míry, aby se kvalitativně např. plnobarevná dunka nebo hnědá vyrovnala kvalitě plnobarevné černé.
Červeň pštrosů na počátku její objevení se na pštrosech zajisté také nebyla to co dnes.
Juraj Kafka

eddie
napsal(a):
Ano je to škoda že je Dun přehlížená,přitom se dá použít na zlepšení mnoha barev,přitom je to jak u kterého plemene i atraktivní barva(mám ji u Pražských krátkozobých rejdičů),teď je dám i do bělohrotých což je v kombinaci s Dun pěkná varianta,alespoň pro mě,ale každý pes jiná ves,jsou samožřejmě pěknější barvy,ale tato má u mě také svoje místo.
Ahoj,
tak na toto jsem se chtěl zeptat po včerejší návštěvě ZOO-PARKU Chomutov,kde jsem v expozici selský dvůr objevil velmi slušné hejnko PKR v holubníčku,který jsem přehlédl a holuby zaregistroval až po nějakém jejich zahoukání. Převážná většina PKR byla DUN a byly tam i jakési DUN sovky,v těch se nevyznám vůbec. Holubci všichni létat nemohli,létalo asi jen pár kusů,ostatní asi půjdou ven později,až jim nasednou. Tato barva u PKR podle mne atraktivní je!!
Martin
napsal(a):
Ahoj,
tak na toto jsem se chtěl zeptat po včerejší návštěvě ZOO-PARKU Chomutov,kde jsem v expozici selský dvůr objevil velmi slušné hejnko PKR v holubníčku,který jsem přehlédl a holuby zaregistroval až po nějakém jejich zahoukání. Převážná většina PKR byla DUN a byly tam i jakési DUN sovky,v těch se nevyznám vůbec. Holubci všichni létat nemohli,létalo asi jen pár kusů,ostatní asi půjdou ven později,až jim nasednou. Tato barva u PKR podle mne atraktivní je!!
Martin
No dyť právě že jo.Tito holubi byli místního pracovníka a jednoho z předních chovatelů tohoto plemene Toši Stojanova.Škoda že je nepředvedl v Michli tajnůstkář jeden,asi je má dobře schovaný na Lipsko
,tak a teď je to venku
,ale asi nám k tomu nic něřekne kluk jeden Bulharskej,protože je tajemnej jak hrad v Karpatech
.

eddie
napsal(a):
No dyť právě že jo.Tito holubi byli místního pracovníka a jednoho z předních chovatelů tohoto plemene Toši Stojanova.Škoda že je nepředvedl v Michli tajnůstkář jeden,asi je má dobře schovaný na Lipsko
,tak a teď je to venku
,ale asi nám k tomu nic něřekne kluk jeden Bulharskej,protože je tajemnej jak hrad v Karpatech
.
A vo tom to je
I když to plemeno nechováš,ale víš o něm alespoň základ,jak má vypadat a nějaký chov se ti líbí,tak asi bude špičkový!!!
Budu se muset s panem Stojanovem domluvit na ukázce letu PKR,neb toto denně neuvidím.
Martin
Zdravím po čase, tak jsem pátral proč se skřivánčímu říká skřivánčí a hledal podobnost se zbarvením skutečného skřivana - pěvce. Co vedlo staré holubáře k připodobnění barevného rázu holuba ke skřivanu se lze jen domnívat, snad šedohnědá základní barva,snad tmavošedá špičatá křesba spíše na lopatkovém peří než na štítech křídel, oheň na hrudi u polního skřivana chybí, ale našel jsem obdobu pálení u skřivánka somálského na snímku zde. Ostaní skřivan polní viz. přiložené další fotografie: