Bubetka

XXX.XXX.76.248
Dobrý den,
zdědila jsem tři páry těžkých holubů, dva páry Kingů a jeden pár modrých šupíkatých rysů.
Po delší diskuzi doma jsme přestěhovali holoubky a postavili jim bydlení podle původního. Našla jsem i krmení a další všelijaký věci co k tomu potřebuju. Zjistila jsem ale že je potřeba holuby očkovat a dávat jim vitamíny a ještě stejně mě pár otázek napadá, a protože nemáme v sousedství žádnýho holubáře rozhodla jsem se požádat o ty rady vás.
1. jak, kdy a co očkujeme?
2. vitamíny, když koupim směs pro holuby, dávám ještě vitamíny?
3. Nebudou se mezi sebou páry křížit?
4. můžu jim časem zrušit tu ochranou volieru? Mají v ní domeček na bydlení a myslím že i dost místa na lítání, ale líbilo by se mi kdyby mohli po dvoře šmajdat volně, psa a tak nemáme. Uměj utikat sousedovym kočkám? nebo je musim nechat v tý volieře aby je ty kočky nechytly?
5. Podle čeho poznám jak jsou staří? Maji nějaké kroužky ale nevyznám se v nich.
6. za jak dlouho si u nás zvyknou?
7. kolika let se mi dožijou?
8. mívali holoubata, tak myslím, že budou i tady, kolik jich mívaji?
9. budou ozobávat rostliny ve volieře? protože vedle je keř pivoněk a ten je myslím jedovatej musela bych ho přesadit, než jim přes pletivo vleze do voliery.
Sestra je milovala, prosím jestli vás pálí jazyk abyste mi řekli, že si je nemám nechat, nebudu na to reagovat, radši tomu dám energii abych se to naučila.
Děkuju za rady a vaše zkušenosti
Bubetka
napsal(a):
Dobrý den,
zdědila jsem tři páry těžkých holubů, dva páry Kingů a jeden pár modrých šupíkatých rysů.
Po delší diskuzi doma jsme přestěhovali holoubky a postavili jim bydlení podle původního. Našla jsem i krmení a další všelijaký věci co k tomu potřebuju. Zjistila jsem ale že je potřeba holuby očkovat a dávat jim vitamíny a ještě stejně mě pár otázek napadá, a protože nemáme v sousedství žádnýho holubáře rozhodla jsem se požádat o ty rady vás.
1. jak, kdy a co očkujeme?
2. vitamíny, když koupim směs pro holuby, dávám ještě vitamíny?
3. Nebudou se mezi sebou páry křížit?
4. můžu jim časem zrušit tu ochranou volieru? Mají v ní domeček na bydlení a myslím že i dost místa na lítání, ale líbilo by se mi kdyby mohli po dvoře šmajdat volně, psa a tak nemáme. Uměj utikat sousedovym kočkám? nebo je musim nechat v tý volieře aby je ty kočky nechytly?
5. Podle čeho poznám jak jsou staří? Maji nějaké kroužky ale nevyznám se v nich.
6. za jak dlouho si u nás zvyknou?
7. kolika let se mi dožijou?
8. mívali holoubata, tak myslím, že budou i tady, kolik jich mívaji?
9. budou ozobávat rostliny ve volieře? protože vedle je keř pivoněk a ten je myslím jedovatej musela bych ho přesadit, než jim přes pletivo vleze do voliery.
Sestra je milovala, prosím jestli vás pálí jazyk abyste mi řekli, že si je nemám nechat, nebudu na to reagovat, radši tomu dám energii abych se to naučila.
Děkuju za rady a vaše zkušenosti
Dobrý den, nikdo nic nepíše, tak Vám pár "chytrých " rad dám. Holuby si rozhodně nechte, časem Vás to začne bavit a chovatelská veřejnost bude mít novou holubářku. Pak zjistíte že existují i další plemena holubů, které byste chtěla mít na holubníku a .... budete naše.
Každý holubář má své vyzkoušené metody, na které přišel sám nebo je zdědil, obecně nelze dát přesný návod, ale zkusím Vám poradit pár základních bodů.
1. očkování - proti paramyxoviróze používám vakcínu PHARMAVAC COLUMBI, očkuji v intervalu 6 měsíců, vždy před chovnou sezónou a poté na podzim. Ve fóru najdete i další vlákna o očkování a veterinární péči, případně zkuste některé holubářské stránky. Např. www.holubi-polasek.estranky.cz
2. vitamíny - buď minimálně vitamíny AD3 nebo něco komplexnějšího např. Supervit D. Neméně důležité jsou grity, které usnadňují holubům trávení a jsou zdrojem další důležité složky a to minerálů. Grity se dají koupit buď v sypkém stavu(hrubší písek, drcené mušle, drcené pálené cihly) nebo ve formě "cihliček, misek" .
3. křížení - pokud byli zapářeni pak by se přepařovat již neměli, ale je to někdy jak u lidí, chemie mozek zatemní. Na jaře je proto lepší páry nechat zapárovat bokem od ostatních holubů a pak je vpustit do společného holubníku.
4. voliéra - tu rozhodně nerušte, uvidíte že se bude časem hodit až nebude vhodné holuby nechat na volno (počasí, dravci, atd.) . Udělejte výletový otvor z voliéry a voliéru si ponechte.
5. stáří - stáří holuba poznáte z kroužku, pokud ho mají. Na kroužku je kromě čísla kroužku i velikost, dále označení CZ a ročník. Ročník je údaj tištěný drobnějším písmem a je oproti ostatním údajům otočen o 90°, je to vždy poslední dvojčíslí letopočtu ( r.2009 - 09) . Každý rok má také jinou barvu, která se pravidelně po 6 letech opakuje.
6. zvykání - těžší plemena se usadí rychleji než "létavky", pokud holubi nasednou je zvykání na nové prostředí jednodušší, když je necháte zavřené ve voliéře tak aby viděli na blízké okolí 14 dní tak nic nepokazíte.
7. stáří - holubi se dožívají kolem 10 let, může to být více ale i méně
8. hnízdění - holubi vyvádějí mladé několikrát do roka, může to být třeba 3x, ale i 5-6x. Záleží na krmení, prostředí ale nejvíce na samotných holubech.
9. rostliny - s největší pravděpodobností ozobávat budou, pokud je budete z voliéry vypouštět tak si na dvoře a zahradě najdou sami co jim chutná
Určitě se najdou věci, které ostatní holubáři dělají jinak, víc hlav víc názorů. Zkuste si přečíst nějakou literaturu, ale nejvíce Vám dá vlastní pozorování holubů. kdy zjistíte co Vašim svěřencům vyhovuje. A nebojte se zeptat, každý jednou začal.
Až zjistíte, že nejhezčí plemeno jsou české čejky tak se ozvěte
M.Smetana