Tak co chlapi, mysleli jste taky na svoje holuby při zpracování padaných jablek, nebo jste to všechno narvali do sudů na kalvados? Výroba je jednoduchá a levná záležitost, o blahodárných účincích se toho tady napsalo mraky. =to=
nedělám z toho žádnou vědu, asi polovinu 50 litrového demižonu náplním nakrájenými jablky a zaliji to asi 30 litry vody. Když jdu kolem, tak to promíchám dřevěnou laťkou. Asi za tři týdny to scedím a nechám v klidu. po dalších asi třech týdnech znovu scedím do 5 litrových demižonu a nechám v komoře v chladu a temnu. Přidávam do napaječek celoročně asi 1/2 dcl na 10l vody. Receptů je spoustu na internetu ,třeba http://www.ok-recepty.cz/view.php?nazevclanku=original-recept-na-jablecny-ocet&cisloclanku=2008070014 =to=
12345zbbg

XXX.XXX.46.172
tono
napsal(a):
nedělám z toho žádnou vědu, asi polovinu 50 litrového demižonu náplním nakrájenými jablky a zaliji to asi 30 litry vody. Když jdu kolem, tak to promíchám dřevěnou laťkou. Asi za tři týdny to scedím a nechám v klidu. po dalších asi třech týdnech znovu scedím do 5 litrových demižonu a nechám v komoře v chladu a temnu. Přidávam do napaječek celoročně asi 1/2 dcl na 10l vody. Receptů je spoustu na internetu ,třeba http://www.ok-recepty.cz/view.php?nazevclanku=original-recept-na-jablecny-ocet&cisloclanku=2008070014 =to=
Dobrý večer.
Váš recept na jablečný ocet se mi určitě bude hodit a díky za něj (jablka ze zahrady nestačíme konzumovat a ocet kupujeme). Já používám/dávám 1cl toho kupovaného na 1 litr vody, čili 1/2 dcl na 5 litrů vody. Třeba ten doma dělaný má menší koncentraci, nevím. Měl jste možnost oba octy ochutnat a tím jejich koncentraci porovnat? Předem díky za odpověď.
Frank
12345zbbg

XXX.XXX.46.172
tono
napsal(a):
Nikdy jsem to neporovnával, takže nevím jakou má ten vyrobený koncentrací. Asi bude záležet na tom,jaká jablka použijeme a v jakém poměru to naložíme. Ale myslím, že holubí to neřeší a zvykli si na to. Kdyby to bylo moc kyselé, asi by se tomu bránili. =to=
Díky,
Frank
12345zbbg

XXX.XXX.46.172
petr007
napsal(a):
Vodu používáte převařenou, nebo obyč. z vodovodu ? Díky.
stačí, když se ta voda z vodovodu nechá odstát den dva v otevřené nádobě (stačí nezazátkovaný kanistřík) - škoda energie na převařování si myslím. Naše babička, když v zimě nemá dešťovku, tak to takhle dělá s vodou na zalévání kytek :-)
Na druhé straně, někteří chovatelé v zámoří do vody pro holuby chlór (Savo) dokonce v mírných dávkách přidávají. Vyzkoušejte, co vám vyhovuje lépe.
Frank