zdravim..tak pred casom som si kupil dvoch ciernych postakov este neboli sparovaní po troch tyzdnoch som ich vypustil, ale holubica sa uz nevratila..viem je to skoro lebo to neboli mlade holuby, ale aj tak sa mi to este nestalo, aby mi nejaky novy holub zdrhol spät k povodnemu majitelovi po takej dobe..samec mi ostal ale nechce naspat do holubnika teda nechodi ani na zem aj ked krmim ostatne svoje holuby, neviem kde sa chodi krmit lebo je vzdy pri dome a lietat vladze takze energie ma dost..akurat sedi na streche lieta s nimi dost dlho takze je zdravy a prespava na susedovom okne..sused o tom este nevie, ale ked uvidi ako mu tam za tie dni naspinil bude zas ohen na streche ..neviem ako toho holuba nalakat do holubnika zrejme sa mu zapacil slobodny zivot. Poradi niekto?? Vdaka
Asi jen přes lichou domácí holubičku, ta by ho mohla stáhnout do holubníku. Takhle ho tam drží jen jeho neschopnost se vrátit k původnímu chovateli.
Jinak u pošty (opravdové, ne jen "jako" ) je usazení holubů či venku létajících výrostků téměř nemožné. Někdy u dospělých je možný ůspěch jen pokud se spáří s domácím partnerem.
Čili 3 týdny usazování je pro ně nic. Navíc samec jako "pošťák" nestojí za nic, když zůstal.
lupus
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dovolím si oponovat Lupusovi, ale u PH platí: čím inteligentnější a lepší holub, tím lépe se usazuje. Usazoval jsem dva chovy a vím, o čem mluvím. Jaké ale použít fígle je na hodně dlouhou diskusi. Přesto usazování PH má kouzlo v tom, že holuby najdeš vždy u původního majitele, což se o okrasných holubech říci nedá.
Každopádně zadavatel udělal vše špatně a určitě zde nemůžeme mluvit o poštovních holubech, ačkoliv jim asi byli podobní.
M.N.
Ahoj, mno nevím (s tou inteligencí) . Stalo se mi několikrát, že usazovaný pár (puštěný po vylíhnutí holoubat) je v klidu vyvedl a pak zmizel dom. Při rozpárování s domácími mě zůstalo tak cca 80% . Ale taky, že se zalítli kouknout "dom" a když tam už neměli svůj budník ani svou sedačku, tak se zase vrátili ke mě a zůstali natrvalo. Taky když jsem stěhoval svoje ze zahrady na zahradu novou (cca jen 1km vzdušnou čarou). Tak jsem je pustil hned, jak si rozebrali budníky a asi týden jim trvalo, než "novou" si vzali za svou.Stejně si myslím, že PH je to nejlepší, co se kdy holubářům povedlo a né ty (h)různě "vyzdobení mutanti"...
lupus
napsal(a):
Dovolím si oponovat Lupusovi, ale u PH platí: čím inteligentnější a lepší holub, tím lépe se usazuje. Usazoval jsem dva chovy a vím, o čem mluvím. Jaké ale použít fígle je na hodně dlouhou diskusi. Přesto usazování PH má kouzlo v tom, že holuby najdeš vždy u původního majitele, což se o okrasných holubech říci nedá.
Každopádně zadavatel udělal vše špatně a určitě zde nemůžeme mluvit o poštovních holubech, ačkoliv jim asi byli podobní.
M.N.
no inteligencia je jedna vec a pud k domovu vec druha..a kvalitna posta ako vy presadzujete je podla mna skor taka, ktora si navykne na novy domov dlhsie nie naopak. No ci to plemeno oznacovat ako posta alebo nie to je nadlho..samozrejme trenovany zavodny postovy holub sa neda porovnat s domacou postou, ktora si zije svoj zivot a urcite by ho nemenila za ten zavodny zivot, ktory stoji za prd, odchovaju si svoje potomstvo ziju spolu so svojimi druhmi nestresuju sa z rozdelenia lebo jeden z nich musi ist na preteky a potom ked sa aj vrati aj tak ich rozdelia a dovolia im maximalne 1x do roka zahniezdit a odchovat mlade a chovatelia, ktorí pouzivaju vdovsky system chovu a maju rozdelene holubniky pre chovne, vdovy, vdovci a neviem este ake pouzivaju v chove samu chemiu ockovania atd. to uz su take egoisticke tvrdenia, ze maju radi holuby a maju k ich chovu vztah. Respektujem ze to trva generacie a takyto chov je vo svete uznavany, je to isty druh sportu, ale treba vidiet aj tu druhu stranu a to je zivot holuba. Ja by som takyto chov, ktory je umelo vytvoreny za urcitym cielom k uspechu mat co najviac oceneni nikdy nepraktizoval nebavilo ma to. Moje holuby su dobrími letcami vydrzia lietat nad domom dost dlho akurat, ze s nimi nezavodim, ale to mi bohate staci nepotrebujem vyhodit kopec penazi za holuba s najlepsimi orientacnymi schopnostami ved aj ten najzdomacnenejsi postovy holub sa vie vratit ked nie je usadeny inde z niekolko sto kilometrovej vzdialenosti naspat domov aj ked je pravda ze si nedava prave nacas a mam ich hlavne aj preto lebo su asi zo vsetkych plemien najsebestatcnejsie, najodolnejsie vedia uniknut dravcom a ked ich prestanem krmit idu na najblizsie pole aj niekolko kilometrov a precistit ich staci cenakom, partnera si najdu prirodzenym vyberom. Nie je nic krajsie ako chovat postove holuby navolno!
ale uz je spät hlad nakoniec zvitazil k povodnemu majitelovi sa nevratil asi z toho dovodu lebo ako mi sam vravel pustal ich von len cca 1 krat do mesiaca to zas ja nechapem preco tak malo lebo taketo chovanie podla mna nema ani zmysel a takyto zivot ho asi omrzel a zatuzil po volnosti mozno si myslel, ze aj u mna to tak bude
ma chut do lietania, ale zatial kondicka nic moc musi sa este vela prelietat, aby stihal s ostatnymi

Pánové oba máte kus pravdy, nevidím v tom problém. Z mého pohledu pouze tolik, že chovám to, na co mám a k čemu je to určeno, na prvním místě ovšem mě to musí bavit. Doufám mi rozumíte.
M.
xrobox
napsal(a):
no inteligencia je jedna vec a pud k domovu vec druha..a kvalitna posta ako vy presadzujete je podla mna skor taka, ktora si navykne na novy domov dlhsie nie naopak. No ci to plemeno oznacovat ako posta alebo nie to je nadlho..samozrejme trenovany zavodny postovy holub sa neda porovnat s domacou postou, ktora si zije svoj zivot a urcite by ho nemenila za ten zavodny zivot, ktory stoji za prd, odchovaju si svoje potomstvo ziju spolu so svojimi druhmi nestresuju sa z rozdelenia lebo jeden z nich musi ist na preteky a potom ked sa aj vrati aj tak ich rozdelia a dovolia im maximalne 1x do roka zahniezdit a odchovat mlade a chovatelia, ktorí pouzivaju vdovsky system chovu a maju rozdelene holubniky pre chovne, vdovy, vdovci a neviem este ake pouzivaju v chove samu chemiu ockovania atd. to uz su take egoisticke tvrdenia, ze maju radi holuby a maju k ich chovu vztah. Respektujem ze to trva generacie a takyto chov je vo svete uznavany, je to isty druh sportu, ale treba vidiet aj tu druhu stranu a to je zivot holuba. Ja by som takyto chov, ktory je umelo vytvoreny za urcitym cielom k uspechu mat co najviac oceneni nikdy nepraktizoval nebavilo ma to. Moje holuby su dobrími letcami vydrzia lietat nad domom dost dlho akurat, ze s nimi nezavodim, ale to mi bohate staci nepotrebujem vyhodit kopec penazi za holuba s najlepsimi orientacnymi schopnostami ved aj ten najzdomacnenejsi postovy holub sa vie vratit ked nie je usadeny inde z niekolko sto kilometrovej vzdialenosti naspat domov aj ked je pravda ze si nedava prave nacas a mam ich hlavne aj preto lebo su asi zo vsetkych plemien najsebestatcnejsie, najodolnejsie vedia uniknut dravcom a ked ich prestanem krmit idu na najblizsie pole aj niekolko kilometrov a precistit ich staci cenakom, partnera si najdu prirodzenym vyberom. Nie je nic krajsie ako chovat postove holuby navolno!
tak takhle to taky cítím a beru
Já začínal s potomky "závodníků" , ale ne extra špičkou. Sám jsem s nimi nikdy nezávodil, nebyla to pro mne priorita.Jen jsem občas bral výletky, když jsem někam jel třá se psy, ale nikdy jsem je nepouštěl z větší dálky tak od 20 do cca 200 km. Přirozený život hejna, plodnost a vitalita - to bylo jediné co mne bavilo pozorovat. Jejich "jednoduchá" krása a půvab a i inteligence, jejich důvěra atd atd...
napsal(a):
Pánové oba máte kus pravdy, nevidím v tom problém. Z mého pohledu pouze tolik, že chovám to, na co mám a k čemu je to určeno, na prvním místě ovšem mě to musí bavit. Doufám mi rozumíte.
M.
samozrejme reagovali ste spravne lebo ste sa vyjadrovali k poštovým holubom a poštový holub je určený na šport podľa toho má aj ten názov. Ja to neodsudzujem niečo na tom je ma to tradíciu a históriu sám viem aký som bol napätý keď som prvýkrát zo zvedavosti či sa vrátia vypúšťal svoje prvé poštové holuby najprv zo vzdialenost cca 10km po dlhšom čakaní som už neveril, že sa vrátia a potom keď sa objavili s roztiahnutými krídlami ako pristávajú to bola radost
lupus4
napsal(a):
tak takhle to taky cítím a beru
Já začínal s potomky "závodníků" , ale ne extra špičkou. Sám jsem s nimi nikdy nezávodil, nebyla to pro mne priorita.Jen jsem občas bral výletky, když jsem někam jel třá se psy, ale nikdy jsem je nepouštěl z větší dálky tak od 20 do cca 200 km. Přirozený život hejna, plodnost a vitalita - to bylo jediné co mne bavilo pozorovat. Jejich "jednoduchá" krása a půvab a i inteligence, jejich důvěra atd atd...
presne tak na týchto holuboch je najkrajsia ich chuť lietať a vitalita a hlavne tá ich prirodzenosť akou pasujú do tej prírody, ale aj exterierovo sa mi najviac páčia oproti iným okrasným plemenám..tvar tela je aerodynamický, pekná hlava , oči, bradavičnaté ozobie a tiež sa vyskytujú v rôznych farbách mne osobne sa najviac páčia v čiernej a gaštanovej. Takže aj keď pozerám na zovňajšok holuba vybral by som si znova to isté plemeno..im dosť podobné su Solnocké a iné bagdety, ktoré sa vlastne aj podielali na ich šľachtení. Správne ste to vystihli ta ich " jednoduchá" krása